Personajul principal din budulea taichii

Budulea Taichii

Autorul povesteşte mai multe momente din viaţa personajului principal, Mihai Budulea sau Huţu aşa cum era cunoscut de cei apropiaţi urmărind evoluţia acestuia din primii ani de şcoală până la realizarea sa deplină ca om.
Scrierea aceasta este o operă epică întrucât autorul îşi exprimă indirect sentimentele sale de admiraţie faţă de Huţu prin intermediul acţiunii şi al personajelor.

Mai întâi personajul narator şi-l aminteşte pe Huţu însoţindu-l pretutindeni pe tatăl lui, cimpoierul din Cocorăşti prezent la toate petrecerile din sat apoi la şcoală în calitate de monitor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 11295
Materia: Romana

Popa Tanda - Ioan Slavici

Titlul acestei opera literare este alcatuit dintr-un substantive
comun, numele unei profesii si un substantiv propriu ce reprezinta
porecla data de sateni parintelui Trandafir. Substantivul "Tanda" este
un derivat de la verbul "a tandali" care inseamna "a pierde vremea".

Alte referate despre: popa tanda ioan slavici, popa tanda ioan slavici rezumat, referat popa tanda ioan slavici

Mara - Ioan Slavici

El zugrăveşte veridic o lume, cu moravurile ei specifice aşezate la interferenţa satului cu oraşul, într-un sat ardelenesc, Radna, lângă Lipova şi aproape de Arad, acţiunea cărţii fiind plasată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Budulea Taichii

Personajele
Huţu, fiul lui Mihail Budulea si al Saftei, este personajul principal al nuvelei, flind urmarit în evoluţie din copilarie pana la realizarea sa profesională si familiala. BaiatuI a avut o copilarie nefericita, fiind parasit de mama sa la varsta de cinci ani. Crescut de tatal sau, care îl purta pretutindeni la petrecerile din sat, la care participa ca cimpoier, Huţu se maturizeaza repede si învata mestesugul cantatului din fluier înca din copilarie. Imaginea baiatului "asezat, retras si întotdeauna înţelept", cuviincios si cuminte, a atras simpatia celorlaiti copii si sateni, care 1-au primit ca pe cineva apropiat "pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora." Era un copil series, care pazea cu strasnicie cimpoaiele tatalui sau, era prietenos si nu se supara pe ceilalti copii.
Dat la scoala la îndemnurile învatatorului, el castiga prin inteligenta si harnicia sa inima dascalului ("dascalul nu ţinea la nimeni mai mult ca la dansul") şi ...

Alte referate despre: budulea taichii rezumat, rezumat budulea taichii, budulea taichii

Budulea Taichii de Ioan Slavici

Lunile treceau si venea iarna. Atunci, Hutu si naratorul s-au intors pentru 8 zile in satul lor, in Cocorasti unde dascalul era pregatit sa-l ia la intrebari pe Hutu, fiind nemultumit ca Budulea Taichii incepuse sa invete latineste lucru care nu-i convenea dascalului. Dascalul avea 5 fete: Cornelia, cea mai mare, apoi Livia, apoi Mili, apoi Linica si apoi Venturia. Dascalul spera ca intr-o zi, Hutu sa se casatoreasca cu fata lui cea mare cu Cornelia insa Budulea Taichii incepea sa prinda drag de Livia. Insa dupa ce au vorbit, Hutu a reusit sa-l multumeasca pe dascal.

Alte referate despre: rezumat budulea taichii de ioan slavici, budulea taichii de ioan slavici, budulea taichii de ioan slavici rezumat

Ioan Slavici - tabel cronologic

,, In cele mai importante nuvele, ca si mai tarziu in romanul ,,Mara”, Slavici se dovedeste fidel metodei sale de creatie realista, oglindind viata societatii transilvanene pe care o cunoaste indeaproape, transmitand nealterata nota specifica vietii satului de peste munti intr-un anumit moment istoric. De aici izvoraste spiritul popular care pulseaza puternic in opera sa; respectand realitatile si pastrand culoarea locala a mediului social descris in aceeasi maniera artistica pe care o vor dovedi marii scriitori ardeleni: George Cosbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu; Ioan Slavici se dovedeste si in acest sens un deschizator de drum.” (Domnica Filimon-Stoicescu)

Alte referate despre: ioan slavici tabel cronologic, ioan slavici-tabel cronologic, ion slavici tabel cronologic

Moara cu noroc

Gradatia actiunii motiveaza pasiunea crescanda pentru bani la un om care nu poate opri deznodamantul decat provocandu-l el insusi asa cum nu-l dorea , demonstrandu-se astfel un adevar istoric recunoscut:patima banului devine o forta independenta de vointa celui stapanit de ea , intr-o societate distrugatoare a oricarei masuri etice , atunci cand omul i se opune in conflictulintre a voi si a trebui.

Alte referate despre: moara cu noroc, moara cu noroc rezumat, rezumat moara cu noroc

Aprecieri critice - Slavici

« Samadaul Lica este un hot si un ucigas, acoperit de persoane tari, interesate sa aiba un om cu experienta. Carciumarul Ghita se asaza in drumul pocarilor, unde se castiga bani multi si se pune la mijloc, intre ordinea juridica a satului si legislatia mutuala a hotilor. Drama lui complexa este analizata magistral. »
( George Calinescu )

Alte referate despre: aprecieri critice slavici, apreciere critica slavici, mara de ion slavici aprecieri critice

Popa Tanda de Ioan Slavici - comentariu

Primul capitol cuprinde o scurtă retrospectivă asupra tinereţii părintelui Trandafir, a muncii depuse în anii de şcoală, şi a privaţiunilor materiale prin care trecuse. Trandafir, fiul dascălului Pintilie din Butucani, ajunge după ani de învăţătură şi de muncă, preot în satul său. Datorită asprimii cu care îşi judeca enoriaşii, şi chiar pe superiorii săi, capătă antipatia sătenilor şi chiar a protopopului.

Alte referate despre: popa tanda de ioan slavici rezumat, popa tanda de ioan slavici, comentariu popa tanda de ioan slavici

Popa Tanda - caracterizarea personajului principal

Parintele Trandafir este personajul principal al nuvelei,fiind prezent in toate momentele actiunii si infatisat in evolutia sa.
El este fiul dascalului Pintilie din satul Butucani,localitate unde mai tarziu ajunge preot. Aici isi intemeiaza o familie si isi profeseaza meseria in timp limitat.
Inca din expozitiune naratorul apeleaza la caracterizarea directa evidentiind calitatile si chiar defectele acestui personaj.
El este:”om bun ;a invatat multa carte si canta mai frumos decat chiar raposatul tatal sau”.
Este un om caruia ii place sa vorbeasca drept si nu pe ocolite,spunand astfel lucrurilor pe nume :”si totdeauna vorbeste drept si cumpanit ca si cand ar citi din carte”.
Parintele Trandafir a fost invatat cu munca asa ca el este un bun gospodar,abil,caci reuseste sa faca din nimica ceva,este un bun familist,ingrijindu-se sa nu lipseasca ...

Alte referate despre: popa tanda caracterizarea personajului principal, popa tanda caracterizare personaj principal, popa tanda-caracterizarea personajului principal

Popa Tanda - caracterizarea personajului

Popa Tanda - caracterizarea personajului - Parintele Trandafir, personajul nuvelei “Popa Tanda” de Ioan Slavici, este un personaj complex, prezentat prin diferite modalitati de caracterizare si procedee artistice.

Prin caracterizare directa inca din expozitiune, naratorul evidentiaza unele calitati ale personalului. Ca mod de expunere intalnim descrierea in cadrul careia sunt enumerate insusirile personjului: « este un om bun, a invatat multa carte si canta frumos, vorbeste drept, cumpatat, ca si cand ar citi din carte » (remarcam epitetele si comparatia).

Naratorul ii gaseste si defecte pe care le prezinta de asemenea direct. Parintele Trandafir este prea aspru in relatiile cu semenii: “prea de-a dreptul”, “ prea vede fatis”, “nu mai suceste vorba”, “spune drept daca i se pune ceva pe inima”. Aceste insusiri ...

Alte referate despre: popa tanda caracterizarea personajului, popa tanda caracterizarea personajelor, popa tanda- caracterizarea personajelor

Caracterizarea personajului principal din romanul "Ion" de Liviu Rebreanu

La început, tot satul este de partea lui şi îl condamnă pe Vasile Baciu. Dar după bătaia cu George, preotul îl dojeneşte la biserică, după slujbă. După o scurtă ezitare, el alege zestrea Anei şi renunţă la iubirea Floricăi. Faptele sale sunt tot atâtea trepte ale dezumanizării. Este viclean cu Ana: o seduce, apoi se înstrăinează de aceasta, iar căsătoria o stabileşte cu Baciu când fata ajunsese de râsul satului.

Alte referate despre: caracterizarea personajului principal din romanu ion de liviu rebreanu, caracterizarea personajul principal din romanul ion de liviu rebreanu, descrierea personajului principal din romanu ion de liviu

Mara - personajul principal al romanului

Romanul Mara este creat in buna traditie romantica, aducand un univers populat de personaje care traiesc cu intensitate, aflate sub guvernarea pasiunilor. Actiunea urmareste trairile incrancenate ale eroilor, fiind marcata periodic de secvente dramatice care vin ca niste lovituri de teatru: prima intalnire dintre Persida si Natl, confruntarea dintre acesta si tatal sau, fuga la Viena, inrolarea lui Trica, uciderea lui Hubar. Mara este un fel de emblema a acestei lumi pentru ca evolutia ei, de asemenea sinuoasa si marcata de pasiuni puternice, se afla in acord cu actiunea dramatica a romanului. Ea intruchipeaza un tip de avar, dar tipologia nu e construita in maniera realista, pentru ca naratorul urmareste instalarea viciului pe masura implicarii personajului in aprige confruntari morale.

Alte referate despre: mircea eliade - maitreyi-caracterizarea personajelor principale, caracterizarea personajelor principale din romeo si julieta, harap alb caracterizarea personajului principal

Ion - personajul principal

Prima imagine a lui Ion este realizata la hora din sat , cand danseaza cu Ana , ceea ce anticipeaza casatoria celor doi.Ion nu stie pe cine sa aleaga ,ezitand intre frumusetea Floricai si averea Anei.Conflictul interior care va marca destinul flacaului este vizibil inca de la inceputul romanului. « Iute si harnic ca ma-sa », chips , voinic , dar sarac , Ion simte dureros prapastia dintre el si “bocotanii” satului ca Vasile Baciu.Cand acesta ii zice « fleandura ,sarantoc, hot si talhar » , Ion se simte biciuit , nu suporta ocara si reactioneaza violent.De la inceput, Ion este sfasiat de doua forte : glasul pamantului si cel al iubirii, cazand victima acestor doua patimi.

Alte referate despre: ion personaj principal, caracterizare ion personaj principal, ion personajul principal

Caracterizarea lui Harap Alb - caracterizarea personajului principal

Construită pe o schemă opoziţională Bine-Rău, „Povestea lui Harap-Alb” preia tiparul narativ al basmului popular şi are drept principală particularitate reorganizarea elementelor stereotipe conform unei viziuni personalizate asupra vieţii. Umanizarea fantasticului constituie elementul definitoriu al acestei compoziţii, elementele ce aparţin acestuia se resorb într-o epică realistă; astfel, autorul urmăreşte pe fundalul luptei dintre Bine şi Rău dezvoltarea unor aspecte morale prin semnificaţia atribuită întâmplărilor, altoite pe teme şi motive mitologice străvechi .

Alte referate despre: harap alb caracterizare personajului principal, povestea lui harap alb caracterizarea personajului principal, harap-alb caracterizarea personajului principal

D-l Goe - I. L. Caragiale (caracterizarea personajului principal)

Ca in toate schitele lui Caragiale, portretul fizic al personajului principal este sumar conturat, insistandu-se numai asupra vestimentatiei. Aceasta nu evidentiaza gustul pentru frumos, ci aroganta afisata in mod insistent de catre un pusti repetent, care se bucura totusi de sprijinul moral si material al familiei. El este imbracat intr-un frumos costum de marinar, iar in scriptia « Le Formidable » de pe « pamblica » palariei devine emblematica : Goe este formidabil prin desteptaciune si comportament in viziunea celor trei dame, dar pentru autor si cititori, acest fenomen capata conotatii opuse, desemnand obraznicia.

Alte referate despre: d-l goe de ion luca caragiale caracterizarea personajului principal, domnul goe de ion luca caragiale caracterizarea personajului principal, ion luca caragiale caracterizarea personajului principal

Principiul raritatii si al alegerii

1. Ce este o dorinţa?
Cred ca toata lumea intelege ce este aceasta, întrucât viata noastră este o lunga succesiune de dorinţe. Din momentul in care ne nastem pana in ziua morţii dorim lucruri. Copilul nou-născut vrea sa fie spălat, învelit in scutece curate, hrănit la fiecare câteva ore, are nevoie de căldura si protecţie. Nu doar copiii mici ci oricine are nevoie de căldura, hrana, băutura, haine, protecţie etc.

Alte referate despre: principiul raritatii, principiul raritatii in economie, principiul alegerii

Pozitia Marilor Puteri fata de Unirea Principatelor

Împrejurările politice, în plan extern, au împiedicat lupta directă
pentru realizarea unităţii statale, însă fruntaşii mişcării pentru progres au avut necontenit, în timpul evenimentelor revoluţionare, ideea a ceea ce trebuia să însemne România Mare.

Alte referate despre: pozitia merilor puteri fata de unirea principatelor, marile puteri fata de unirea principatelor romane, atitudine marilor puteri fata de unirea principatelor

Niccolo Machiavelli - Principele

NICCOLO MACHIAVELLI – PRINCIPELE
- RECENZIE -Il Principe este un mic tratat care a facut oclolul lumii si despre care s-au scris biblioteci intregi . Acest tratat, care este in realitate o suma de reguli, de norme, de sfaturi, un fel de memorial, poate fi considerat ca un adevarat program de redesteptare nationala, ca un act de incredere in destiul propriei patrii, in realitatea ei, in viitorul ei luminos.
Niccolo Machiavelli a fost intelectualul cel mai reprezentativ al epocii sale. Umanismul machivelian creator de state a deshis o imensa perspectiva. Cunoscand istoria, legile ei, Machivelli este constient ca numai in cadrul ei real se poate ameliora destinul intregii omeniri, precum si al omului individual.
Intre Dante si Alfieri, vocea lui Machivelli a intonat singura un inalt ideal. Si nu poate sa nu fie remarcata, drept o mare ciudatenie, soarta literara a acestei carti care a starnit cele mai pasionate si furtunoase polemici in lume. Stilul lui Machiavelli ...

Alte referate despre: niccolo machiavelli principele, niccolo machiavelli principele rezumat, niccolo machiavelli - principele
Referate afisate : 19
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK