Pictura engleza in secolul al vii-lea

Curente si politici culturale in secolul al XX-lea

Filosofia europeana interbelica a fost dezvoltata de ganditori si scriitori ca Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus. Dupa al Doilea Razboi Mondial, progresele in plan tehnic si social, mai ales in statele occidentale, dezvoltarea rapida a mijloacelor de comunicare in masa, au produs anumite modificari ale practicilor culturale, in favoarea cinematografiei, a televiziunii si a noilor tehnologii informatice.

In arhitectura s-a impus conceptia functionala, moderna, cu noi forme si materiale (aluminiu, beton, sticla). Cel mai important curent a fost Scoala de arhitectura si arte plastice Bauhaus, intemeiata in 1919, la Weimar, de W. Gropius.In perioada postbelica, modelele arhitecturale au accentuat caracterul functional si social al edificiilor, printre arhitectii epocii numarandu-se Le Corbusier, A. Aalto, M. Breuer, R. Bofil.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 729
Materia: Istorie

Pictura medievala

La sfarsitul secolului al XIII-lea societatea europeana s-a dezvoltat rapid, oferind noi opoitunitati pentru artisti. Curtile nobiliare si castelele au devenit locuri de o grandoare din ce ce mai mare, in vreme ce orase ca Parisul, Praga, Londra, orasele Italiei si ale Tarilor de Jos prosperau, isi doreau picturi nu doar aristocratii si clericii, ci si orasenii prosperi, si aceasta in primul rand din motive de evlavie. In aceiasi timp, din ce in ce mai multi oameni au devenit culti, cititori de carte, creand o cerere din ce in ce mai mare de publicatii seculare (non-religioase). Cele mai reusite dintre acestea erau realizari somptuoase inchinate protectorilor regali sau nobililor si creatorii lor nu mai apartineau unui ordin monahal ci erau profesionisti cu propriile lor ateliere. In ciuda faptului ca statutul lor social a ramas relativ scazut, numele ...

Alte referate despre: pictura medievala, pictura medievala romaneasca, picturi medievale

Secolul al XX-lea, secolul integrarii si globalizarii

Intr-adevar, amorsat inca de la sfarsitul razboiului prin nasterile de recuperare (celebrul baby-boom), un regim demographic dynamic vine pretutindeni sa dezminta, cel putin pana in 1965, tendintele malthusiene ale anilor '30 - '40. Desigur, cresterea demografica a tarilor industrializate a fost mult mai moderata decat cea a lumii a treia, factorul demograpfic nefiind totusi neglijabil. Populatia celor mai avansate 20 de tari industrializate cu economie de piata creste de la 502 mil. De locuitori in 1950 la 648 mil. in 1973 si la 693 de mil. in 1981.

Alte referate despre: secolul al 20 lea al integrarii si globalizarii, secolul al xx-lea secolul integrarii si globalizarii, secolul al-xx-lea secolul integrarii si globalizarii

Secolul lui Pericle

Cetatea Atenei cunoaste o perioada de maxima stralucire sub conducerea strategului Pericle. Acesta se nascuse in anul 495 i.e.n. intr-o familie de nobili atenieni, unde capatase o educatie aleasa de la cei mai mari filosofi ai timpului si chiar ai antichitatii. Istoricul Plutarh il descrie, in operele sale, ca fiind chipes, intelept, inzestrat cu un talent oratoric aparte, iubitor al adevarului si dreptatii, caliati care-l vor impune mai tarziu in societatea ateniana. Singurul defect fizic il constituia forma capului mai neobisnuita ; de aceea in toate sculpturile epocii era reprezentat cu un coif pe cap.

Alte referate despre: secolul lui pericle, secolul lui pericle referat, secolul lui pericle wikipedia

Romania in secolul XX

În pofida fragilităţii interne, a reuşit să îşi mobilizeze forţele neceseare pentru a obţine controlul asupre Dobrogei de Sud, în defavoarea Bulgariei în anul 1913. Aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei încă din anul 1883 (deoarece regale României Carol I făcea parte din Fam. Hohenzzolern), a rămas neutră în primii doi ani ai Primului Război Mondial.

Alte referate despre: romania si europa secolul xx, secolul 20 descoperiri inventii, secolul 20

Anglia in secolul al XVII

După o întrerupere de 11 ani, la 13 aprilie 1640, a fost convocat Parlamentul, deoarece războiul cu Scoţia necesita noi impozite. El a fost însă dizolvat după doar câteva săptămâni, deoarece şi-a exprimat opoziţia faţă de rege. Carol I a ordonat numeroase arestări şi a introdus taxe noi, dar înfrângerea în Scoţia şi grava criză financiară l-au determinat să accepte noi alegeri pentru Camera Comunelor. În urma acestor alegeri a rezultat “Parlamentul cel lung”, numit aşa deoarece a funcţionat timp de 13 ani (până în 1653).

Alte referate despre: anglia in secolul al xvii, anglia in secolul al xvii-lea, anglia in secolul al xvi

Atitudinea patriarhilor de Constantinopol fata de stapanirea politica in secolul al VI-lea - lucrare de disertatie

Împaratul Teodosie cel Mare (379-395) a facut din crestinism religie oficiala de stat prin edictul de la Tesalonic, din 28 februarie 380, iar Justinian a dat lovitura fatala pagânismului, închizând în anul 529 Academia platoniciana din Atena. În urma acestor masuri, Biserica crestina a putut sa-si exercite nestingherit influenta asupra vietii spirituale a supusilor împaratului. Fiind recunoscuta de stat drept Biserica oficiala, protejata de împarat, ea a trebuit sa accepte amestecul puterii politice în treburile ei interne.

Alte referate despre: gandirea politica in secolul al xviii-lea, gandirea social-politica in secolul al xix-lea, politica in secolul al xix-lea referat

Comunicarea politica

Privind din perspectivele unei pratici politice, campania electorala este reglementata de un set de coduri socio-politice, existand un set de proceduri si ritualuri configurate in principal la scara nationala.Din punct de vedere al metodei, campaniile electorale raspund nevoii de a seleca in mod democratic liderii politici. Aceasta se realizeaza respectatrea normei participarii si respectarea normei majoritatii, in vreme ce norma participarii presupune crearea conditiior sau a posibilitatii de a fi selectat, norma majoritatii impune criteriile de validare a selectiei.

Principiile democratice din punct de vedere procedural spun despre campaniile electorale ca reprezinta cadrele legale si tehnice in care se desfasoara procesele de selecsie a liderilor.

Din punct de vedere al ritualului politic, in cadrul campaniilor electorale sunt generate discusurile sau practicile de comunicare ce doresc validarea unora sau altora dintr actorii politici. Se vorbeste despre un ...

Alte referate despre: comunicare politica, comunicarea politica, comunicarea politica-studiu de caz

Generalitati despre politica

Este de stiut faptul ca discursul politic este o constructie ce sustine si promoveaza interese insa un lucru care este problematizat este multitudinea de interese aparute. Pentru a se ajunge la satisfacerea intereselor se ajunge la minciuna, la imoralitate, la manipulare in politica.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Politica Uniunii Europene

Competentele UE
In conformitete cu tratatul de la Lisabona, delimitarea competenteor UE se bazeaza pe principiul atribuirii. Utilizarea competentelor Uniunii este condusa de principiile subsidiaritatii si proportionalitatii:

UE actioneaza in limitele competentelor conferite de statele membre prin tratate conform unor principii:
- conform principiului atribuirii, UE actioneaza in limitele competentelor conferite ei de catre statele membre prin tratate pentru atingerea obiectivelor stabilite;
-conform principiului subsidiaritatii , in domeniile care nu se incadreaza in competenta sa exclusiva, Uniunea actioneaza numai daca si in masura in care obiectivele actiunii vizate nu pot fi suficient realizate de catre statele membre, la nivel central, regional sau local, dar se pot realiza mai bine la nivelul UE.
-conform principiului proportionalitatii, continutul si forma actiunii
Uniunii nu depasesc ceea ce este necesar pentru atingera obiectivelor UE stabilite prin tratate.
...

Alte referate despre: politicile uniunii europene, politicile uniunii europene referat, politica uniunii europene

Politica Regionala a U.E. - continut si evolutie

Construcţia europeană are ca efect crearea unui ansamblu de state care întreţin legături economice strânse şi rezolvă împreună problemele de interes comun. Totuşi, conceptul de integrare a UE nu poate fi considerat drept credibil, decât cu condiţia menţinerii între statele membre a unei coeziuni economice şi sociale corespunzătoare.

Alte referate despre: politica regionala a uniunii europene continut si evolutie, politica regionala a ue-continut si evolutie, politica regionala au e - continut si evolutie

Secolul Vitezei

Pentru aceste performante remarcabile nu este responsabil doar tunning-ul motorului ci si numeroasele modificari ale caroseiei, care o vor face mai usoara decat cea a clasicului 911 Turbo. Tot pentru a reduce greutatea masinii se pare ca Porsche va renunta la sistemul electric de actionare a geamurilor, sistemul ESP si scaunele “Confort”. In schimb, asupra sistemelor de siguranta – airbaguri, ABS etc., nexsistand nici un fel de dubiu. Dar pentru aceaste performante, ce-i drept,factura este un ape masura si foarte speciala.

Alte referate despre: secolul vitezei, secolul vitezei referat, secolul 20 secolul vitezei

Iudaismul

Functia profetica a avut un loc cu totul special in religia evreilor.
Au existat chiar unele scoli de profeti - unde se desprindea mantica
religioasa ebraica, Dar profetii celebri ai evreilor au fost oameni
alesi, cu chemare speciala. Cei mai mari au fost urmatorii: Natan,
Isaia, Ieremia, Iezichel, Daniel, Iloe elisei, Osea, Amos, Mihea,
Ioil, Avdie, Iona, Naum, Avacum, Sofonie, Agheu, Zaharia, Maleahi,
Ioan Botezatorul. Dar si regele David este socotit uneori intre
profeti. Toti acestea au prezis despre venirea lui Mesia - a Unsului
lui Dumnezeu, Care avea sa elibereze poporul lui Dumnezeu din robia
pacatului. Profetul putea indeplini, in chip extraordinar, unele
functii sacerdotale. In special aducerea jertfei.

Alte referate despre: iudaismul, iudaismul referat, iudaism

Amelia Pavel - Scriitori in secolul vizualului

Iata poemul Extase (1828): "Singur langa valuri, ... ochii mei se cufundau dincolo de lumea reala". Il obsedeaza imaginile marine, care amintesc de exilul politic al poetului pe insula bretona Guernesey, el, adversarul neimpacat al lui Napoleon al III-lea. Dar si in romane, ca in Notre-Dame de Paris, dincolo de naratiune, exista o adevarata documentare asupra arhitecturii si sculpturii gotice medievale franceze. Aceste aspecte au fost evident folosite cu mult succes de cinematografie.

Alte referate despre: scriitor roman secolul xx referat, camera unui scriitor din secolul xix, scriitori francezi secolul 19 referat

Literatura universala din secolul al XX lea - tipicitate si inovatie

Realismul şi modernismul propagă anumite trăsături semnificative, care determină impactul literaturii cu epoca şi cu cititorul care observă inovaţiile. Realismul acestei epoci se asociază, de cele mai multe ori, cu ceea ce numim „tradiţionalism”, iar complexitatea curentului dat derivă din impactul pe care l-a avut asupra lui modernismul. Termenul „modernism” însă are mai multe semnificaţii:
- este un curent literar de la sfîrşitul secolului al XIX-lea în ţările Americii Latine, apoi în Spania, în Portugalia, marcat de influenţa parnasianismului şi a simbolismului francez (în sens restrîns);
- mişcarea sau curentul literar manifestat în cultura europeană de la cumpăna secolelor XIX-XX, continuînd pînă în a doua jumătate a secolului al XX-lea, opus tradiţionalismului, ce se caracterizează prin ruperea legăturilor cu tradiţia, anulînd-o, în consecinţă, şi prin înnoirea literaturii în spiritul epocii moderne (în sens larg);
- uneori, ...

Alte referate despre: literatura universala din secolul al xx lea - tipicitate si inovatie, literatura universala in secolul al 17-lea si clasicismul, literatura universala in secolul al xx-lea
Referate afisate : 15
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles