Picturi medievale

Rame de ochelari

O problema importanta era purtarea dispozitivelor optice : lentilele erau prinse in diverse materiale ( coarne de vita , alama , fanon) care nu asigurau o elasticitate corespunzatoare pentru mentinerea ochelarilor intr-o pozitie corecta.De abia la sfarsitul secolului al XVI –lea ramele au fost prevazute cu sfori , care legate dupa ureche , asigurau o stabilitate satisfacatoare purtatorului.

Ochelarul este un instrument optic care are rolul de a proteja ochiul , sau de a corecta anumite defecte ale vederii.Este format din rama propriu – zisa si doua lentile. Rolul principal al ramelor este de a pozitiona , cat mai corect lentila , pe axul optic. Rama pentru ochelari este formata dintr-un suport pentru lentile , numit cadru , bratele pentru fixarea ochelarului dupa ureche si saua nazala .ramele pentru ochelari trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici : sa fie estetice , sa fie usoare , sa fie rezistente la agenti fizici si chimici , neinflamabile , durabile , usor de prelucrat .

Nivel: Facultate
Dimensiune: 33kb
Downloads: 13
Materia: Diverse

Lentile

Istoria:In 1268 Englezul Roger Bacon a inregistrat o declaratie despre folosirea lentilelor optice.Posibil ca la inceputul secoluluial 10-lea desi Chinezii folosisera lupele in rame.Ochelarii au fost folositi prima data in Europa si Italia si alte portrete care dateaza din Evul Mediu.

Alte referate despre: lentile, lentile subtiri, reactii lente si reactii rapide

Fibrele optice

Propagarea radiaţiei luminoase prin fibra optică poate fi analizată din punctul de vedere al opticii geometrice atunci când diametrul miezului fibrei optice este mare comparativ cu lungimea de undă a radiaţiei luminoase (efectele de difracţie se neglijează). Dacă diametrul miezului fibrei optice este de acelaşi ordin de mărime cu lungimea de undă a radiaţiei luminoase, analiza trebuie făcută în cadrul opticii ondulatorii. În această secţiune vom considera că sunt împlinite condiţiile de aplicabilitate a opticii geometrice.
În limbajul opticii geometrice, radiaţia luminoasă incidentă la limita de separare dintre miezul fibrei (cu indicele de refracţie n1 ) şi învelişul protector (cu indicele de refracţie n2, n1 > n2) va fi reflectată total şi deci se va propaga fără pierderi de-a lungul fibrei optice, dacă unghiul de incidenţă θ este mai mare sau egal cu unghiul limită l (0>l), unde unghiul limită este dat ...

Alte referate despre: fibra optica, fibra optica referat, fibre optice

Ochiul

Privind însă numai din punctul de vedere al opticii geometrice,ochiul constituie un sistem optic format din trei madii transparente: umoarea apoasă, cristalinul şi umoarea sticloasă (sau vitroasă).

Alte referate despre: ochiul, ochiul uman, bolile ochiului

Aparatul Fotografic

-deschiderea maxima : un obiectiv este mai bun atunci cand deschiderea sa maxima este este mai mare, aceasta poate fi reglata cu ajutorul unui dispozitiv numit diafragma. Diafragma este formata din mai multe lamele, care pot acoperi o zona mai mica sau mai mare din lentile.

Alte referate despre: aparatul fotografic, aparatul fotografic referat, referat aparatul fotografic

Aparate optice

Aceasta este o membrană (ai cărei pigmenţi dau “culoarea ochilor”) perforată în centru printr-o deschidere circulară, de diametrul variabil, numită pupilă. La lumină prea intensă, irisul îşi măreşte pupila, penru a proteja retina, iar la lumină prea slabă, irisul îşi măreşte pupila pentru a mări iluminarea imaginilor de pe retină. Retina este o membrană subţire, alcătuită din prelungirile nervului optic şi conţinând un număr mare de celule senzaţionale, care percep lumina, numite conuri şi bastonaşe.

Alte referate despre: aparate optice, aparate optice referat, aparatele optice

Optica

REFLEXII neobisnuite. Pe strada , în umbra aruncata de cladiri se pot
observa pe neasteptate, ici-colo, pete de lumina. Daca tinem mâna în
fata unei astfel de pete de lumina din pozitia umbrei se poate
determina sursa de lumina. Lumina soarelui este reflectata de
geamurile caselor situate pe partea opusa a strazii. Tot asa poate fi
vazute pete de lumina care stralucesc pe suprafata unui canal, atunci
când canalul se afla în umbra. Casele de-a lungul malului unui râu pot
fi în întuneric si totusi pe ele sa apara tot timpul pete de lumina
mobile, datorita reflexiilor pe valurile apei. O priveliste deosebita
ne ofera stralucirea luminii soarelui pe suprafata apei unui râu sau
canal, încretita de o briza, care ridica mici valuri.

Alte referate despre: instrumente optice, optica, microscopul optic

Statele romane medievale

Necesităţile de apărare în faţa incursiunilor războinice ale migratorilor au dus la apariţia unei forme mai avansate în comparaţie cu uniunile de obşti. Acestea erau voievodatele, cnezatele şi banatele, formaţiuni, ce întruneau câteva uniuni de obşti, având în frunte un cneaz, voievod (din slavă-conducător de oaste), un ban etc. Faptul că aceste formaţiuni erau preponderent numite în termeni slavi, permite de a conchide că constituirea lor s-a produs în perioada asimilării elementului slav la nord de Dunăre în secolele VII-VIII.

Alte referate despre: statele europei medievale, evolutia statului roman medieval in secolul 9-11, formarea statelor romine medievale

Cronicile medievale si formarea constiintei istorice

In acest studiu de caz dorim sa prezentam cateva date despre cronicile medievale romanesti. Mottoul acestui studiu de caz este: "Istoricul crede ca e de ajuns sa povestesti ce s-a intamplat in trecut. Filozoful se intreaba:pot eu sa stiu ce s-a intamplat in trecut?"Istoricul reconstituie ceea ce s-a intamplat in trecut pe baza dovezilor arheologice,a izvoarelor si a cronicilor,multumindu-se sa aiba o viziune de ansamblu asupra faptelor istorice.In realitate,faptele,ele insele,constituite de el sunt detasate dintr-un context mult mai larg si asezate intr-o schema explicativa.

Alte referate despre: cronicile medievale si formare constiintei istorice, cronicile medievale si formarea constiintei istoriei, cronicile medievale si formare constiintei istoriei

Scrieri medievale romanesti - Macarie Efimie Azarie povestirile lui Vlad Tepes

Cea mai veche realizare cronistica pastrata pana astazi, corespunzatoare teritoriului Moldovei este identificata de Ioan Bogdan ca fiind Letopisetul de la Bistrita din perioada domniei lui Stefan cel Mare, denumita, de altfel, si Letopisetul Anonim, iar datorita considerarii sale drept realizare a unei istorii oficiale a domniei acestuia, este cunoscuta si sub titulatura de Cronica lui Stefan cel Mare2.

Alte referate despre: povestiri despre vlad tepes, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes, povestirile lui vlad tepes

Structurile politice prestatare romanesti si evolutia acestora spre constituirea statelor medievale de sine statatoare

Noul curs politic a consolidat tendinţa de revenire la tradiţia politică a ţarului bulgar; tradiţia politică a statului bulgar devine acum predominantă în timp ce rolul elementului vlah se estompiază tot mai mult. Desăvârşirea acestei evoluţii a anihilat caracterul originar al statului creat de vlahii balcanici. Destinul politic al romanităţii răsăritene s-a înfaptuit de acum înainte definitiv în nordul Dunării.

Alte referate despre: formatiuni politice prestatare romanesti, formatiuni politice prestatoare romanesti, referat formatiuni politice prestatoare romanesti

Formatiuni prestatale in Tara Romaneasca - statele medievale romanesti de la intemeiere pana la sfarsitul domniei lui Mihai Viteazul

FORMAREA TARII ROMÂNESTI
Formarea statului medieval Tara Romaneasca a cunoscut mai multe etape. Originea Tarii Romanesti trebuie cautata in micile formatiuni politice statale amintite in Diploma ioani]ilor (1247).
Procesul de formare are 2 etape :
Prima etapa a intemeierii Tarii Romanesti a pornit din dreapta Oltului, din nordul Olteniei, prin unificarea cnezatelor intr-un voievodat condus de Litovoi. El este pomenit in Diploma ioanitilor : « Tara cnezatului lui Litovoi voievodul ».

Alte referate despre: formatiuni prestatale in tara romaneasca, formatiuni prestatale in tara romaneasca si moldova, tara romaneasca stat medieval

Razboaie medievale intre 300 - 1500

Imperiul Bizantin sub conducerea lui Heraclius tocmai scăpase de sub dubla ameninţare a asalturilor perşilor din Asia Mică şi a barbarilor avari, care atacau de-a lungul Dunării, când forţele militare islamice au apărut dinspre Arabia, pe la mijlocul secolului al VII-lea. In următorii 1300 de ani diferenţele dintre creştinism şi islamism aveau să fie marcate de o serie de războaie repetate, lipsite de finalitate vreme de mai multe secole. In secolul al XI-lea turcii selgiucizi convertiţi la islamism, care reprezentau o ameninţare şi mai mare, şi unul dintre conducătorii turci, Alp Arslan, au reuşit în cele din urmă să obţină o victorie decisivă împotriva armatelor bizantine, în bătălia de la Manzikert, în 1071. Urmare a acestei bătălii, imperiul răsăritean a pierdut controlul asupra unei mari părţi din Anatolia, a unei regiuni bogate din Asia Mică unde era campat sistemul său militar de catafractari. In disperarea lor, bizantinii au decis să se alăture ...

Alte referate despre: razboaiele medievale, razboaie medievale, jocuri razboaie medievale

Cina cea de taina

Ultima restaurare, începută în 1948 şi terminată la 28 mai 1999, a reînoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind şi consolidând astfel ceea ce mai rămăsese din pictură şi readucând la vedere aspecte dotate de o luminozitate şi prospeţime neaşteptate. În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii se prăbuşeşte dar pictura rămâne ca prin minune intactă, protejată doar de câţiva saci cu nisip.

Alte referate despre: cina cea de taina referat, cina cea de taina, referat cina cea de taina

Degetica de Hans Christian Andersen

Degetica
Era odata o femeie saraca care a gasit o fetita cat degetul de mare careia i-a spus Degetica. Ea avea un pat facut dintr-o coaja de nuca si un lac care era o farfurie cu apa.

Intr-o noapte o broasca intra si o fura pe Degetica cu tot cui patul din coaja de nuca. Broasca o intreaba pe Degetica daca vrea sa se marite cu fiul ei ,care era foarte urat, insa Degetica refuza si este dusa pe o frunza de nufar care a fost ajutata de pesti care au ros tulpina nufarului. Degetica plutea dar pana la urma ea se agata de picioarele unei muste care o duce pe Degetica intr-o dumbrava. Acolo intalneste o pasare care se lovise cand zbura. Atunci a fost luata de o familie de cartite care au ajutat pasarea si a putut sa zboare cu degetica inapoi acasa.

Alte referate despre: degetica de hans christian andersen, degetica de hans christian andersen rezumat, rezumat degetica de hans christian andersen

Sfantul Nicodim de la Tismana

In veacul al XIV-lea a aparut in Biserica Ortodoxa – indeosebi la Muntele Athos, in Grecia de azi – o miscare de renastere teologica-spirituala, numita isihasm (de la cuvantul grecesc isihia = liniste), care cerea retragerea totala a calugarului de lume, meditatie in tacere si rostirea neincetata a “rugaciunii lui Iisus” sau “a inimii”:

“Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”. Cei mai de seama reprezentanti ai acestei miscari au fost Grigorie Palama, Nicolae Cabasila si Simeon, toti trei arhiepiscopi ai Tesalonicului, Grigorie Sinaitul si altii.

Alte referate despre: sfantul nicodim de la tismana, sfantul nicodim dela tismana, sf nicodim de la tismana

Statul medieval

2. VIATA FEUDALA SI OAMENII:
Majoritatea locuitorilor acelor timpuri isi duceau viata la sat, o viata modesta, acestia locuind in case de chirpici sau uneori lemn. Deci, principalul cadru de locuire in evul mediu era obstea sateasca. Principalele ocupatii practicate erau agricultura, pastoritul, viticultura, pescuitul, apicultura si mestesugurile casnice.Cresc recoltele prin imbunatatirea calitatii solului cu ajutorul asolamentelor bi si trienale, inhamarea si injugarea animalelor. Treptat infloresc targurile si orasele. Suzeranul era conducatorul suprem ce avea in serviciu nobili, pentru care lucrau taranii.Taranimea putea fi libera(razesi-Moldova, mosneni-Tara Romaneasca)sau dependenta(iobagi, rumani, vecini). Intreaga societate medievala se baza pe relatii si “multiple dependente reciproce“ 1 sau interdependente.

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, statul medieval si institutiile sale, formarea statului medieval moldova
Referate afisate : 17
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles