Pitagora referat

Pentagrama lui Pitagora

Marcajele Pentagramei
Adeptii lui Pitagora au marcat punctele sau unghiurile Pentagramei cu literele grecesti UGIEIA. Literele erau asezate pe colturile Pentagramei aranjate sens invers al acelor de ceas incepand din coltul de stanga jos asa: U, G, I, EI, A. Totusi sensul aranjarii literelor a variat in timp. Faptul ca UGIEIA are 6 litere este un inconvenient, si Allman observa ca ei au scris upsilon, gamma, iota, theta, alpha pe colturi, probabil din cauza ca un epsilon si iota adiacent (EI) arata ca un theta (Th).

Elementele
Literele care marcheaza colturile Pentagramei sunt primele litere din cuvintele grecesti pentru elementele:

U: Hudor = Apa
G: Gaia = Pamant
I: Idea = Idee, sau Hieron = un lucru divin
EI: Heile = Caldura Soarelui sau Th: Therma = Caldura
A: aer = aer

Desi Theta poate ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 19
Materia: Matematica

Pitagora

Pitagora - Despre viaţa faimosului matematician şi filozof-idealist grec, Pitagora (Pythagoras), se ştiu foarte puţine. Se crede că el a trăit între anii 580 – 500 î.e.n. El era originar de pe insula Samos. A fost ideolog al aristocraţiei sclavagiste. Stabilindu-se în oraşul Crotona (în sudul Italiei), el a creat o uniune politică reacţionară, Uniunea pitagoreică, care a fost nu numai o şcoală filozofico-matematică, ci şi o conferire politico-religioasă. Pitagora

Alte referate despre: pitagora, pitagora referat, viata lui pitagora

Despre viata si opera lui Pitagora

Se ştie că s-a născut în prima perioadă a secolului al VI-lea (ap.580) şi că ar fi trăit până la anul 500. Se zice că ar fi fost de "neam berber", etrusc din Italia, născut pe insula Samos. Pythagoras a cunoscut îndeaproape cultura grecească a timpului său, 22 de ani a călătorit în Egipt (unde ar fi aflat că sufletul este nemuritor), 12 ani se ocupa cu ştiinţe în Mesopotamia. Probabil că, anume de la preoţii şi magii Babilonului a preluat misticismul numărului, care a fost transformat de către Pythagoras în filosofie proprie.

Alte referate despre: viata si activitatea lui pitagora, viata si opera lui pitagora, viata si opera lui pitagora referat

Mari matematicieni

Diagonala patratului fiind ipotenuza triunghiului dreptunghic ale carui laturi sunt laturile patratului,raportul lor este numarul,care nu se poate exprima printr-un raport de doua numere intregi,din care cauza a fost numit numar irational.Aceasta descoperire a produs o adevarata criza in randurile pitagoricienilor,provocandu-le un adevarat soc,deoarece devenea evident ca nu toate lucrurile(mai exact rapoartele lor)sunt numere intregi,contrar teoriei lor conform careia totul se poate exprima prin numere intregi sau prin rapoartele lor(numere rationale sau fractii).Numarul 1 era esenta,unitatea(in greceste monás),careia din punct de vedere geometric,ii corespundea punctul socotit indivizibil,un fel de atom matematic.

Alte referate despre: matematicieni celebri, matematicieni, mari matematicieni

Pitagora

- în astronomie şi geografie-ideea ca Păm. Este o sferă care se roteşte în jurul axei sale şi că există şi alte lumi asemenea lui;
- în muzică-că de lungimea coardei sau a flautului depinde sunetul pe care-l produc ele.

Alte referate despre: referat pitagora, referat despre pitagora, despre pitagora

Pitagora

Ca sa-si asigure protectia unui senior ce-l dusmanea, un cavaler a trimis acestuia un dar foarte curios fiindca l-a potrivit in asa fel ca sa cuprinda exact 220 de bucati. Anume: saci de grau, de poame uscate, vase de vin, de ulei, oi, porci si la acestea a adaugat o punga de bani, atatia la numar cat mai era nevoie ca impreuna cu numarul celorlalte bunuri sa ajunga la 220.

Alte referate despre: teorema lui pitagora, teorema lui pitagora demonstratie, teorema lui pitagora definitie

Numere prime - divizibilitate

Deci : 1 + 2 + 4 + 5 + 10 + 20 + 11 + 22 + 44 + 55 + 110 = 284
Daca il luam pe 284 descompus in factori primi obtinem 2 x 2 x 71

Alte referate despre: numere prime - divizibilitate, divizibilitatea numerelor prime, numere prime si divizibilitate

Stiinta si arta in Grecia Antica

Aceste sectiuni conice au fost descoperite de un elev al lui Eudoxus,
numit Menaechmus si au costituit un subiect tratat de Euclid, dar
scrierile lui Arhimede sunt cele mai vechi dovezi care ne-au parvenit.

Alte referate despre: stiinta si arta in grecia antica, arta literatura stiinta si filozofie in grecia antica, arta stiinta si educatia in grecia antica

Zalmoxis

Getii "se credeau nemuritori (...) caci credinta lor e ca nu mor si ca
cel care piere se duce la Zalmoxis". Ritualul consacrat acestuia
presupunea trimiterea la fiecare patru ani a unui sol însarcinat sa-i
comunice zeului "ceea ce doresc în fiecare împrejurare". Câtiva
barbati tineau cu vârful în sus trei sulite si cel desemnat prin
tragere la sorti era aruncat în aer; cazând, el era strapuns de
vârfurile celor trei sulite. Sacrificiul facea posibila comunicarea
unui mesaj, altfel spus reactualiza raportul dintre geti si zeul lor,
asa cum fusesera ele la început, când Zalmoxis se afla printre ei.
Sacrificiul si trimiterea mesagerului constituiau întrucâtva o
repetitie simbolica a întemeierii cultului: se reactualiza epifania
lui Zalmoxis la capatul celor trei ani de ocultare, cu tot ceea ce
implica ea, anume asigurarea nemuririi si beatitudinii sufletului.

Alte referate despre: zalmoxis, de la zalmoxis la genghis han, de la zalmoxis la genghis-han

Zeii lui Homer si numerele pitagorice

I. Bazele aritmologiei
Daca vrem sa intelegem aritmologia (si Pitagora promite fericirea sufletelor celor care au patruns arcanele acestei Stiinte) 2, trebuie sa ne reprezentam numerele in felul celor vechi, ca niste puncte ordonate in figuri: astfel patru sau noua isi aliniaza unitatile in patrat, pe cita vreme alte nuAZmere sint triunghiulare, bunaoara zece 2.
Sare imediat in ochi ca fiecare numar este alcatuit dintr-o serie de puncte sau unitati: unitatea sau menada este deci elementul fundamental al numarului, principiul sau, arhe-n asa cum hoplitul este principiul falangei.

Alte referate despre: numerele pitagorice, numerele pitagorice referat, numerele pitagoricesti

Turismul in Grecia

Nume oficial : Republica Elena Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica Suprafata : 131 957 km Populatia : 10 601 000 loc. Densitatea populatiei : 80,3 loc./km Sarbatoarea nationala : 25 martie (aniversarea proclamarii independentei–1821) Limba oficiala : greaca Moneda : 1 Drahme = 100 Leptae ( din 2001 - Euro ) PIB : 149 000 mil. $ PIB/loc. : 13 900 $ Orase principale: Salonic, Patras, Iraklion, Larissa. Porturi principale: Eleusis, Pireu, Thessaloniki, Megara, Volos. Aeroport principal: Atena Capitala Atena, oras situat in Atica, la poalele colinei Acropole (156 m) si la 5 km de mare; populatia de 3 096 775 lo ...

Alte referate despre: turismul in grecia, turismul in grecia referat, turismul din grecia

Homer si nemurirea sufletelor

Rangul atribuit lui Homer alaturi de Platon si Pitagora ne surprinde. Psyche, atunci cind paraseste corpul unui erou homeric nu mai este decit o palida fantoma, fara consistenta si fara energie. Existenta de dincolo de mormint, asa cum o concepe Ahile sau cum o intrevede Ulise in calatoria ta In lumea mortilor, nu ofera nici o asemanare cu lumea cea-lalta descrisa de miturile platoniciene sau visata de discipolii lui Pitagora: este o existenta lugubra, aproape de nimicire.
Pentru autorul lliadei viata in Hades este pa atit de sumAZbra

Alte referate despre: iliada de homer, homer, homer iliada

Momente din istoria astronomiei

Criminalitatea ca fenomen social a apărut odată cu structurarea primelor comunităţi, atunci când s-au impus norme şi a existat morala.Stiintific criminalitatea a început să fie studiată, relativ recent, în ultimele două secole prin: 1) Cesare BECCARIA (1738-1794) “Despre infracţiuni şi pedepse”- 1764 critica tirania şi arbitrariul din justiţie şi pledează pentru “dreptul comun” unde toată lumea să fie egală în faţa legii şi împotriva dreptului “inchizitorial” medieval.

Alte referate despre: momente din istoria astronomiei, momente in istoria astronomiei, istoria astronomiei

Religia dacilor

Că ar fi fost un sclav al lui Pitagora – este însă o legendă naivă, repetată şi de Strabon (VII, 3, 5) şi respinsă chiar de Herodot, care era convins că “acest Zamolxis a trăit cu multă vreme înaintea lui Pythagoras” (IV, 96). Iar V. Pârvan, respingând această legendă, consideră total greşită ideea grecilor că daco-geţii ar fi fost adepţii teoriei pitagoreice a tempsihozei.

Alte referate despre: religia dacilor, religia dacilor referat, referat religia dacilor

Zamolxis in izvoarele literare antice

Problema religiei geto-dacilor si implicit a zeitatii supreme a acestora, care este Zalmoxis este una mult disputata atat de autorii antici cat si de savantii moderni fara insa sa se ajunga la un rezultat unanim acceptat.Un motiv al acestei situatii este insuficienta izvoarelor literare antice care reprezinta principala sursa de informatii in ceea ce priveste aceasta tema, intrucat caracterul religiei stramosilor nostri si atributele lui Zamolxis nu pot fi stabilite pe baza descoperirilor arheologice.

Alte referate despre: izvoarele europei antice, operele literare antice, geto - dacii in izvoarele scrise antice

Conceptia epicureico-lucreatiana despre cunoastere, despre suflet

Pentru cunoasterea lucrurilor, Socrate foloseste ca metoda sigura dialectica, numai aceasta fiind capabila sa faca analiza minutioasa si logica, sa stabileasca ce-I just si sa respinga ce-I eroare. Nu a cercetat domeniul propriu zis al fizicii, dar a cunoscut principiile fizicienilor, conceptiile mecanistice ale acestora, explicarea naturii fara recurgerea la puteri supranaturale. Doctrinele fizice insa, el le socoate sterile si sacrilege. Ar putea fi innobilate si facute utile, numai in alianta cu morala: “Aceasta idée a unirii stiintifice cu arta este insusi germenul filosofiei socratice. Socrate nu incepe prin a cultiva separate stiinta si arta, pentru a le face sa serveasca una alteia.

Alte referate despre: conceptia lui descartes despre cunoastere, conceptia lui kant despre cunoastere, conceptia lui platon despre cunoastere
Referate afisate : 16
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK