Plangerea prealabila

Plangerea Prealabila

Plangerea Prealabila
In unele situatii prevazute de lege declansarea procusului penal a fost lasata de legiuitor la initiativa persoanei vatamate precizandu-se ca punerea in miscare a actiunii penale se face numai la pangerea acesteia, ceea ce reprezinta o exceptie de la pricipiul oficialitatii preocesului penal.Plangerea prealabila este privita ca o dubla manifestare de vointa a persoanei vatamate si anume in primul rand ca o incunostiintare a organelor judiciare si in al doilea rand ca o expresia de vointa ca infractiunea sa fie urmarita.
Plangerea Prealabila

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 21
Materia: Drept

Competenta penala a instantelor judecatoresti

Competenta penala a instantelor judecatoresti
Competenta functionala a instantei de judecata arata activitatile pe care le desfasoara instanta in cadrul competentei sale generale.
Citeva din atributiile repartizate instantelor judecatoresti pe baza acestei forme a competentei:
- judecata in prima instanta
- judecata in apel si recurs
- solutionarea conflictelor de competenta
- stramutarea

Alte referate despre: competenta penala a instantelor judecatoresti, competenta materiala a instantelor judecatoresti, competenta generala a instantelor judecatoresti

Criminalistica

3. Valorificarea rezultatelor prezentarii spre recunoastere în
procesul cercetarii jafurilor si tîlhariilor.

Alte referate despre: criminalistica, referat criminalistica, referate criminalistica

Modalitatile liberarii de raspunderea penala

Analiza articolului 46 al vechiului Cod Penal al Republicii Moldova demonstrează că deşi legislatorul nu foloseşte direct în text termenul „liberare de răspundere penală”, este vorba de fapt de anume această liberare. După natura sa juridică, liberarea de răspunderea penală reprezintă liberarea persoanei care a comis o infracţiune de consecinţele juridice ale acestei infracţiuni. Ca să înţelegem de la ce anume este liberată persoana, de liberare de răspundere penală cu care este într-un fel stimulată, pentru a clarifica prin ce se deosebeşte liberarea de răspunderea penală de liberarea de pedeapsa penală, e necesar de a determina mai întîi, esenţa instituţiei „răspunderii penale” şi corelaţia ei cu pedeapsa penală.

Alte referate despre: raspunderea penala, raspunderea penala in dreptul mediului, raspunderea penala a persoanei juridice

Infractiunea de talharie

Ca infractiune contra patrimoniului, tâlharia constituie cea mai grava
forma sub care se poate comite fapta de furt. Elementul circumstantial
de calificare este îndreptat împotriva persoanei, aceasta interferenta
între relatii sociale diferite - pe de o parte, relatii privind
patrimoniul, iar pe de alta parte relatii referitoare la persoana -
creaza anumite implicatii în sfera altor

Alte referate despre: infractiunea de talharie, referat infractiunea de talharie, drept penal infractiunea de talharie

Vinovatia

In functie de atitudinea faptuitorului fata de producerea rezultatului socialmente periculos, intentia se prezinta sub 2 modalitati desemnate de legea penala :
a.) Intentia directa, cand subiectul urmareste producerea rezultatului;
b.) Intentia indirecta, cand subiectul accepta posibilitatea producerii lui.
In doctrina penala sunt cunoscute si alte modalitati ale intentiei, a caror cunoastere poate servi la stabilirea in concret a gradului de vinovatie si, in consecinta a periculozitatii infractorului.
Astfel, se face distinctie intre urmatoarele modalitati ale intentiei: intentie simpla si intentie calificata, intentie initiala si intentie supravenita, intentie spontane si intentie premeditata, intentie unica si intentie complexa.
Toate aceste modalitati ale intentiei sunt avute in vedere la individualizarea judiciara a pedepsei, caci evidentiaza grade deosebite de vinovatie cu rasfrangere asupra periculozitatii sociale a faptuitorului.

Alte referate despre: vinovatia, dupa melci-vinovatia copilului pentru moartea melcului, vinovatia la romani

Omisiunea sesizarii organelor judiciare

Omisiunea sesizarii organelor judiciare
(1) Fapta functionarului de a (pretinde) bani sau alte foloase necuvenite:
(A pretinde) ceva inseamna a cere cuiva in mod staruitor, a formula o anumită pretentie. Aceasta se poate realiza prin cuvinte, gesturi, scrisori sau orice alt mijloc de comunicare cu conditia sa fie inteleasa de cel caruia i se adreseaza. Pretinderea poate sa fie expresa, dar ea poate imbraca si forma ocolitoare, aluziva.

In cazul in care functionarul nu a urmarit sa pretinda, dar cele spuse de el au fost interpretate ca o pretentie, careia i s-a dat urmare, fiind satisfacuta, va exista luare de mita, dar in modalitatea (primirii de bani ori alte foloase).
In caz de pretindere initiativa apartine intotdeauna functionarului, elementul obiectiv al infractiunii fiind realizat independent de acceptarea sau respingerea de catre particular.

Omisiunea sesizarii organelor judiciare
(2) Fapta functionarului ...

Alte referate despre: omisiunea sesizarii organelor judiciare, referat la omisiunea sesizarii organelor judiciare, arestare omisiunea sesizarii organelor judiciare

Tutela minorului

Exercitarea tutelei
A. Exercitarea tutelei asupra persoanei minorului , continutul tutelei in aceasta privinta, este identic cu cel al ocrotirii copilului prin parintii firesti. Concluzia poate fi desprinsa din cele stipulate in art. 123 C.fam., text care stabileste obligatiile tutorelui: "tutorele are obligatia de a ingriji de minor. El este obligat sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui". Tutorele are obligatia de a ocroti minorul si de a-i asigura locuinta, dar si dreptul de a cere inapoierea copilului de la orice persoana cand il tine fara drept (art. 103 coroborat cu art. 125 C.fam.).

B. Exercitarea tutelei asupra bunurilor minorului
Sub aspect patrimonial, intinderea drepturilor si obligatiilor tutorelui depinde de varsta minorului: • Cand minorul nu a implinit 14 ani, tutorele are obligatia de a administra bunurile minorului si de a-l reprezenta in actele ...

Alte referate despre: tutela minorului, referate tutela minorului, referat tutela minorului

Procese microbiologice la fabricarea spirtului si berii

Enzimele amilolitice, in conditii optime de temperatura, produc hidroliza amidonului si conduc la obtinerea de plamezi dulci, bogate in glucoza, maltoza, dextrine cu molecule mici - zaharuri ce pot fi fermentate de drojdie.Melasa este produsul secundar rezultat la fabricarea zaharului (din trestie de zahar, sfecla), cu un continut de 45-55% zahar (necristalizat).

Alte referate despre: procese microbiologice la fabricarea spirtului, procesele microbiologice la fabricarea spirtului, procese microbiologice la fabricarea painii

Procedura concedierii salariatilor

Cercetarea prealabila a faptelor savarsite de salariat este obligatorie in cazul concedierii disciplinare; evaluarea prealabila este necesara in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala. Decizia de concediere este un act unilateral al angajatorului, care trebuie sa se emita:in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii in situatiile prevazute de art. 61 lit. b - e (art. 62 alin. 1 din Cod);

Alte referate despre: procedura penala, procedura falimentului, procedura civila

Licitatia electronica

In cadrul licitatiei electronice, procesul repetitiv de ofertare se refera, fie numai la preturi, in cazul in care criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut, fie la la preturi si/ sau la alte elemente ale ofertei, dupa cum au fost prevazute in documentatia de atribuire, in cazul in care criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Alte referate despre: licitatia electronica, licitatia electronica in domeniul achizitiilor publice, licitatia electronica si achizitia publica electronica

Fibre naturale, artificiale si sintetice

Inul
Dimensiunile celulelor de in sunt in functie de multi factori: varietate, clima, zona din tulpina etc. Fibrele de in produc reactia celulozei aproape pure (cu iod- iodura de potasiu se albastreste), iar fata de reactiv se comporta la fel ca bumbacul. Continutul celulozic al inului poate varia in limite foarte largi, dupa cum planta este produsa de o regiune sau alta. Impurificarea celulozei cu substante incrustate creste rapid dupa coacerea semintei. De aceea, pentru obtinerea fibrelor, planta trebuie smulsa inainte de coacerea deplina. Fibra elementara de in este mai rezistenta fata de agentii chimici decat bumbacul. Spre deosebire de bumbac, inul contine lignina, ceruri, grasimi si substante pectice in cantitate mare. Cerurile si grasimile maresc moliciunea, elasticitatea si capacitatea de filare a inului.

Alte referate despre: fibre naturale artificiale si sintetice, fibre naturale artificiale si sintetice referat, referat fibre naturale artificiale si sintetice

Serviciile publice

Dupa natura serviciilor publice se disting :
- Servicii publice administrative(S.P.A.)
- Servicii publice indistriale si comerciale(S.P.I.C)

Alte referate despre: serviciile publice, serviciile publice locale, serviciile publice referat

Opinii despre doina

“Doina si iar doina!...canticul meu e versul de moarte a poporului la sezatoarea priveghiului…”
“Doina nu este numai un fruct amar al durerii, ci in acelasi timp cantecul razvratirii.

Alte referate despre: opinii despre doina, opinii doina, opinii -doina

Dsipozitiv de asmblat locas cupla. Factorii de influenta in procesul inovarii industriale

Electrozii folositi la sudarea in mediu de gaz inert sunt electrozi de wolfram, cu puritate ridicata de 99,9% si punct de topire la 3370˚C, deci practic, nefuzibili in procesul de sudare. Diametrul electrozilor este intre 1-6 mm si este calibrat. La sudarea in curent continuu, wolframul este aliat cu 1,5-2% oxid de thoriu sau zirconiu, care avand lucru mecanic de iesire a electronilor din electrod mai scazut, imbunatateste emisia de electroni, micsoreaza caderea de tensiune catodica, marind stabilitatea arcului electric.
Se sudeaza cu si fara material de adaos, functie de grosimea materialului de baza.

Alte referate despre: factorii de influenta in procesul managerial, factorii de influenta in procesul managerial din firma vodafone, factorii de influenta ai procesului de comunicare

Baltagul

In ziua urmatoare cei doi au plecat la Piatra-Neamt, la prefect. Acesta a pus-o pe Vitoria sa depuna plangere, dar pentru aceasta ar fi trebui sa plateasca. Ea s-a razgandit si nu a vrut sa ii mai scrie jalbarul plangerea, dupa care s-a dus la parintele Daniil Milies in sat pentru ca el stia de toate.Acesta i-a scris plangerea desi Vitoria nu avea incredere in autoritati si s-a hotarat sa plece singura la Dorna in cautarea sotului ei Nechifor Lipan.

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

De demult Octavian Goga - comentariu

Prima secventa (versurile 1-4) aminteste prin subtema si prin portretul moral al preotului de clasicismul romanesc. Preotul satului care scrie plangerea in numele colectivitatii este un factor de mobilizare a constiintelor si un depozitar al nadejdilor.Secventa a II-a (versurile 5-20) valorifica stilul epistolar tot de factura clasicista. Forma de introducere si cea de incheiere AsLuminate imparateAs , Aspune-mi degetul pe cruce si-n tarim si noi stramtoareaAs aminteste de rigoarea
formala impusa de curentul cloasicism. Secventa a III-a urmeaza dupa un rand de puncte de suspensie, semnificand indemnul la meditatie asupra
rendicarilor formulate si-i prind zorile pe semnatarii memoriului stand "treji de ganduri grele". Nadejdea ii anima si le "lumineaza fetele nemangaiete" atunci cand popa pune pecetea pe coltul scrisorii.

Alte referate despre: de demult octavian goga, de demult octavian goga comentariu, de demult octavian goga referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles