Platon referat

Platon-filosof

Platon se refugiaza o vreme la Megara, unde se bucura de prezenta lui Euclid, un alt elev al mentorului sau. A intreprins, apoi, mai multe calatorii la Siracuza, in Sicilia, in vederea aplicarii acolo a reformelor politice propuse de catre el, prin asa numite constitutii.

Convingerea l-a insotit toata viata, a fost aceea ca actiunea politica, respectiv deciziile politice drepte, pot fi bazate numai pe o cunoastere profunda, adica pe filosofia autentica. Din aceasta perspectiva trebuie interpretata maxima sa politica: ori filosofii ar trebui sa fie regi, ori regii sa devina filosofi.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 23kb
Downloads: 1460
Materia: Filosofie

Doctrina lui Platon despre adevar

Platonismul este un termen folosit de savanti pentru a se referi la consecintele intelectuale ale negarii realitatii lumii materiale. In unele dialoguri, cel mai remarcabil, in Republica, Socrate inverseaza intuitia oamenilor despre ce se poate cunoaste si ce este realitate. In timp ce toti oamenii accepta realitatea obiectelor, care sunt perceptibile simturilor lor, Socrate are o atitudine dispretuitoare fata de oamenii, care cred ca pentru a deveni reale lucrurile trebuie sa fie palpabile.

Alte referate despre: doctrina lui platon despre adevar, platon despre adevar, doctrina juridica platon

Platon

Este cel dintai filosof de la care ne-au ramas scrieri complete: 35 de scrieri si 13 scrisori ( dintre care doar una, a 7-a, se pare ca este autentica). El a impus forma Dialogurilor, in care problemele filosofice sunt abordate prin dialogul dintre Socrate si diversi cetateni atenieni.

Alte referate despre: platon, platon banchetul, platon referat

Kant, Platon si Blaga

Este cel dintâi filosof de la care ne-au ramas scrieri complete: 35 de
scrieri si 13 scrisori (dintre care doar una, a 7-a, se pare ca este
autentica). El a impus forma Dialogurilor, în care problemele
filosofice sunt abordate prin dialogul dintre Socrate si diversi
cetateni atenieni.

Alte referate despre: kant platon si blaga, conceptele lui platon spinoza blaga, referat platon spinoza blaga

Analiza criticii democratiei ateniene in filosofia lui Platon

Odata creat, statul va continua sa fie stabil cât timp nu se produce
vreo sciziune an unitatea clasei stapânitoare. Educarea acestei clase
este marea functie pastratoare a suveranului, o functie ce trebuie
exercitata mereu, cât timp exista statul. Educatia filosofica a lui
Platon are o functie politica precisa. Ea imprima un semn distinctiv
cârmuitorilor si ridica o bariera între ei si cei cârmuiti. Numai
adevaratul filosof are, în conceptia lui Platon, capacitatea de a
contempla originalul divin al cetatii, numai el este în stare sa imite
acest model, sa-l aduca din Cer pe Pamânt si sa-l înfaptuiasca aici.
El nu reprezinta ceea ce este comun tuturor oamenilor, nu este
conceptul universal de om, ci este originalul divin al omului, un
supraom neschimbator.

Alte referate despre: filosofia lui platon, limitele democratiei ateniene, limite ale democratiei ateniene

Platon - viata si ideile filosofice

De acest episod al vietii lui Platon se leaga una dintre putinile traditii îndoielnicie referitoare la biografia sa: se spune ca Dionysos cel Batrîn l-a vîndut pe Platon ca sclav în Egina, deoarece îi considera suparatoare prezenta în Siracuza. Prietinii ar fi fost aceea care l-ar fi cumparat si eliberat din sclavie, dar acest lucru nu a putut sa împedice ca dezamagirea lui Platon sa fie foarte mare. Multi comentatori ai biografiei sale considera ca, desi exista multe îndoieli legate de veridicitatea acestei întîmplari, ea ar pute axplica, totusi hotarîrea lui Platon de a se retrage din politica si de a deschide o scoala filosofica în Atena, celebra Academiei.

Alte referate despre: viata si ideile filosofice ale lui gorgias, ideile filosofice ale lui platon, platon viata

Banchetul - unul din dialogurile lui Platon

Dar trebuie să recunoaştem de asemenea că această parte de adevăr fiind lămurit degajată în discursul lui Socrate, uneori cu referinţă la opiniile unora sau altora, acest ultim discurs trebuie să demonstreze valabilitatea doctrinei platoniene despre Iubire. Avem deci nevoie să analizăm doar această parte a Banchetului.

Alte referate despre: criton unul din dialogurile lui platon, dialogurile lui platon banchetul, dialogurile lui platon

Filosofia lui Platon

Filosofia politica a lui Platon porneste, deci, de la ideea ca natura morala a omului, dreptatea si virtutea se pot realiza numai în mijlocul unui popor organizat în stat. Acesta îl deschide sa descrie cum ar trebui organizat statul, pentru ca sa se realizeze dreptatea perfecta.

Alte referate despre: referat despre filosofia lui platon, doctrinele politico juridice filosofia lui platon, filosofia lui platon teoria cunoasterii

Platon si Aristotel

Formele eterne
Ce a preluat Platon de la Socrate? Se crede ca, in principal, teoria sa asupra ideilor sau formelor. Adesea Socrate isi facea cunoscuta parerea si castiga dezbaterea aratand ca oponentul sau se refera la si se bazeaza pe o idee generala ce nu poate fi definita. De exemplu, in Grecia si in Egeea, unde existau numeroase state-cetati existau si numeroase coduri de lege si numeroase forme de comportament politic. Ce erau atunci Legea si Justitia? Erau oare unul si acelasi lucru? Si cum puteai oare judeca daca nu aveai un reper de comparatie, care sa nu fie un anume sistem de legislate sau de justifie, nici chiar un rezumat al tuturor acestora, ci ceva mai presus de toate acestea, o idee abstracta despre justitie, care sa se afle deasupra tuturor intruchiparilor sale corupte.

Alte referate despre: platon si aristotel, viziunea despre suflet si ideatia psihologica la platon si aristotel, conceptul de bine si rau la platon si aristotel

Gandirea psihologica a lui Platon

Creatia lui Platon este "suma" aproape a tuturor întrebărilor pe care le poate născoci o minte torturată de nevoia de adevăr, de a şti ce se află pretutindeni sub forma conditiei, cauzei, factorului generator şi explicativ. În acelaşi timp, opera este şi "suma" răspunsurilor posibile care se pot da întrebărilor.Gandirea psihologica a lui Platon

Alte referate despre: gandirea psihologica a lui platon, gandirea psihologica, gandirea psihologica romaneasca in perioada interbelica

Apararea lui Socrate (Platon)

fost crescut, asa va cer si acum lucrul acesta, cred eu, pe buna dreptate : sa nu va uitati la felul meu de a vorbi, mai bun sau mai rau, cum o fi, ci sa luati seama cu grija daca spun lucruri drepte sau nu; caci aceasta e sarcina judecatorului; iar a celui care vorbeste -- sa spuna adevarul. intii de toate se cuvine, atenieni, sa ma apar de primele invinuiri mincinoase si de primii mei acuzatori1; apoi de acuzatiile si de acuzatorii mei din urma.

Alte referate despre: apararea lui socrate platon, platon - apararea lui socrate, platon apararea lui socrate

Doctrine pedagogice

Ideile formulate de către Platon asupra educaţiei, sunt cuprinse în cele 31 de dialoguri şi câteva scrisori, ordonate în trei grupuri:
- Dialogurile timpurii, legate de polemica cu sofiştii, axate pe virtute (arete) şi învăţarea ei: Apărarea lui Socrate (despre scopul sau sensul vieţii), Iona (despre spiritul ştiinţific şi specificul frumosului), Laches (despre curaj), Criton (despre respectul legii şi îndatoririle civice), Lysis (despre prietenie), Hippias maior (despre frumosul natural), Charmides (despre înţelepciune), Gorgia (despre falsa raţiune şi virtute), Alcibiade (despre cunoaşterea de sine şi curaj
- Dialogurile de maturitate, referitoare la concepţia despre om şi natura omenească, despre existenţă şi valorile culturii, despre stat şi educaţie:

Alte referate despre: doctrine pedagogice, jean jacques rousseau doctrine pedagogice, doctrine pedagogice referat pedagogia pragmatica

Atlantida

Problema originii guansilor este inca departe de a-si fi gasit
rezolvarea : este greu acceptabile ipoteza (totusi destul de
raspandita astazi) ca o populatie atat de inspaimanta-ta si totodata
ostila fata de tot ce are legatura cu marea sa fi venit de pe
continentul african tocmai pe calea marii - intre coasta Africii si
insula cea mai apropiata sunt peste 80 km. Daca excludem aceasta
ipoteza, ne ramane posibilitatea de a alege intre doua solutii : sau
migratia s-a produs cand Insulele Canare mai aveau o legatura terestra
cu continentul - ceea ce nu exclude, ba chiar vine in sprijinul
uriasului calaclism relatat in texetele platonice - sau n-a fost nici
un fel de migratie si cei mai vechi canarieni sunt urmasii atlanzilor,
avand caractere specifice asemanatoare cu ale populatiilor din
regiunile continentale in conjuratoare, cro-magnonii din paleoliticul
superior cu care erau contemporani si inruditi.

Alte referate despre: atlantida, despre atlantida, atlantida referat

Atlantida

Se cuvine precizat ca asa zisa ipoteza minoica a Atlantidei este destul de veche – J.V.Luce a preluat-o de la K.J.Frost si a dezvoltat-o, largindu-i sfera argumentelor privite prin prisma descoperirilor arheologice moderne si starnind interesul catorva avizati cercetatori din zilele noastre.

Alte referate despre: noua atlantida, referat atlantida, informatii despre atlantida

Atlantida

S-au scurs 2 300 ani de cand filosoful grec Platon a relatat in doua dintre Dialogurile sale povestea Atlantidei, continentul disparut. De atunci si pana astazi, au aparut aproximativ 20 000 lucrari stiintifice si beletristice, articole mai ample si eseuri in legatura cu Atlantida, printre care circa 2 000 sunt consacrate in intregime acestei probleme. S-a scris atat de variat despre Atlantida, incat insasi preocuparea despre existenta ei ocupa un loc in istoria universala a culturii. In ciuda esecurilor la care au dus pana acum cercetarile referitoare la dovezile materiale peremptorii ale acestui continent, curiozitatea generala in jurul stirilor transmise de Platon, se mentine cu tenacitate. Subiectul ramane mereu pasionant.

Alte referate despre: harta atlantida, atlantida continentul disparut, referat despre atlantida

Egiptul Antic

Documentele interne ni-l prezintă pe Narmer, purtând pe cap coroana ambelor teritorii. În perioada domniei acesta a fost preocupat de comerţ, îndeosebi cu regiunile din est, fiind de asemenea întemeietorul oraşului Memphis, în apropierea căruia a construit un dig şi templul dedicat lui Ptah în calitatea lui de zeu creator.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic
Referate afisate : 16
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles