Plaut comedia latina

Tipul avarului la Plaut si in literatura universala

Avaritia a constituit un subiect spumos pentru marii scriitori si primul lucru pe care l-am facut a fost sa cercetam definitia de dictionar a acestui cuvant. Avaritia provine, evident, din limba latina si inseamna atat zgarcenie, egoism, cat si lacomie, pofta nemasurata de bani, de avere.

Dezvoltarea temei trebuie sa inceapa cu literatura antica, cu opera parintelui comediei, Plaut care evidentiaza in a sa Aulularia, pentru prima data, tipul avarului. Fabio Cupaiuolo considera ca protagonistul acesteia, batranul avar, Euclio este cel mai autentic personaj, foarte complex construit.

Din alcatuirea acestuia s-au inspirat mai multi autori ai literaturii universale. Este vorba, bineinteles, de Moliere, in piesa sa “Avarul”, de Honore de Balzac, in “Eugenie Grandet” si chiar, in literatura engleza, William Shakespeare cu “Negutatorul din Venetia”.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 13
Materia: Romana

Jean Baptiste Poquelin de Moliere

Necatind la traditia persistenta, nu se poate spune ca pentru educatia de mai departe, parintii nu acordau o atentie. El a invatat la College de Clermont.Cunostintele cu familia Bejard i-au adus lui Moliere multe nefericiri. Tatal acestei familii, Iosif Bejard mai mare era un om nevoias, cu 11 copii cel putin. Numele sotiei era Marie Herve. Unul din cei mai notati copii ai aceste familii erau Iosif, Madeline, Genievieve si Armande.

Alte referate despre: jean baptiste poquelin de moliere, jean baptiste poquelin moliere, jean baptiste poquelin moliere tartuffe

Eugenie Grandet

In aceeasi seara isi face insa apritia Charles, verisorul lui Eugenie din Paris. Eleganta si farmecul nu o lasa indiferenta, fata simtindu-se inca din prima clipa atrasa de el. Baiatul este surprins la inceput de aspectul mizerabil al locuintei unchiului sau.

Treptat, Eugenie se indragosteste de Charles, iar acesta incepe sa-i imparatseasca sentimentele.Baiatul a venit cu o scrisoare de la tatal sau care putea fi deschisa numai de Felix Grandet. Cand scrisoarea a fost deschisa Grandet a aflat cu stupoare ca din cauza banilor, din pricina ca era ruinat, fratele sau s-a sinucis. Acesta il ruga sa aiba grija de Charles dupa moartea lui, sa-l vegheze si sa-l ajute la nevoie. Felix nu se sensibilizeaza si il dispertuieste pe acest nepot insolvabil.Aceasta insensibiliate fata de durerea aproapelui sau socheaza intreaga sa familie.

Tanarul isi plange parintele zi si noapte, Induiosata de soarta sa,Eugenie ii daruieste ...

Alte referate despre: eugenie grandet, eugenie grandet caracterizare, eugenie grandet rezumat

Structura si limbaj in textul dramatic / comedia - citat Adrian Marino

Cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale a fost înţeles de critica literară atât ca un scriitor realist, interesat de social şi de epoca în care trăieşte, cât şi ca un scriitor clasic, un observator al naturii umane. De altfel, această ambivalenţă este specifică teatrului comic dintotdeauna, chiar înainte de naşterea clasicismului sau a realismului. Adrian Marino afirmă de fapt, că prin interesul ei pentru actualitate, comedia deschide drum realismului, dar fundamentele ei sunt, am putea deduce noi, clasice. Piesa O scrisoare pierdută (1884) este reprezentativă pentru această ambivalenţă.

Alte referate despre: limbajul in textul dramatic, conventii de limbaj ale textului dramatic, elemente de structura si compozitie a textului dramatic

Comedia specie a genului dramatic

Dorind sa parvina, indiferent prin ce mijloace, conform principiului “scopul scuza mijloacele”, nu ezita sa foloseasca santajul, pretinzand, in schimbul scrisorii, mandatul de deputat. Actor desavarsit, ipocrit si teatral, stie sa simuleze orice emotie si orice sentiment. Astfel, discursul sau electoral menit sa impresioneze auditoriul, incepe cu un glas tremurator, plin de emotie (“Domnilor!”…Onorabili concetateni! ...Fratilor!”) e tercut apoi prin lacrimi (“Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale…in aceste momente solemne…ma gandesc la tarisoara mea”) si in final, tonul sau devine patriotar, “vioi si latrator”. Zoe este tipul adulterinei, al femeii voluntare si autoritare.

Alte referate despre: comedia specie a genului dramatic, referat pe tema comedia-specie a genului dramatic, comedia ca specie a genului dramatic

Comedia si universul comic al lui Caragiale

Sunt implicate personaje comice , antrenate intr-o actiune comica ,ce nu le pericliteaza existenta, menita sa provoace rasul spectatorilor sau cititorilor. Ironia , umorul ,sarcasmul si satira sunt mijloace care sustin comicul.

Comedia isi are originiile inca din Antichitate, iar la baza acesteia stau piesele cu satiri. Acestia erau creaturi jumatate om jumatate tap si faceau parte din alaiul zeului Dionisos ,protectorul Atenei.

Comedia este definita deobicei prin opozitie cu tragedia. Tragedia tine cont de unitatea de actiune si de timp , pe cand comedia se bazeaza pe loviturile soartei. Tragedia face mereu referi la trecut , si utilizeaza un limbaj solem dar construieste si personaje exceptionale, eroi exemplari ce sfarsesc tragic prin moarte sau infrangere in fata unor forte mult mai puternice .

In schimb, comedia se refera la prezent anticipand viitorul, promoveaza stilul oralitatii si construieste ...

Alte referate despre: comedia si universul comic al lui caragiale, comedia si universul comic a lui caragiale, universul comic al lui caragiale-referat

Latina

Literatura din prima perioada de la întemeierea Romei ( anul 753 54
î.e.n.) pâna la jumatatea secolului al III-lea î.e.n.

Alte referate despre: latina, latina clasa a 8-a, cuvinte de origine latina

Comedia in "O scrisoare Pierduta" - caracterizarea personajelor

In acest domeniu s-au stabilit doua nivele : viata curentă, in care omul este concentrat si pe problemele sale ce il impiedica să se distreze si să se destindă, si starea de euforie, mult mai rar atinsă, in care toate grijile se estompează puternic, mentalul este liber să se destindă, si in care mare parte din regulile psihologice nu mai sunt valabile. In primul caz, râsul poate fi stârnit prin două metode principale, ce sunt aproape intotdeauna combinate intre ele.

Alte referate despre: comedia in o scrisoare pierduta - caracterizarea personajelor, comedia o scrisoare pierduta caracterizarea personajelor, o scrisoare pierduta caracterizarea personajelor

Comedia - O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta:O caracteristica a speciei o reprezintă acţiunea ce infatiseaza o întâmplare ce starneste rasul. Se conturează astfel comicul de situaţie prin surprinderea luptei electorale dintre Farfruidi si Catavencu, dar tot odată si prin pierderea repetata a unei scrisori de dragoste trimisa de Tipatescu soţiei lui Zaharia Trahanache, Zoe.

Intriga o reprezintă pierderea acestei scrisori de către Doamna Zoe Trahanache.
In desfasurarea acţiunii se prezintă parcursul acestei scrisori pe care o gaseste cetateanul turmentat si de la care o fura Catavencu. Ajunsa in mâinile acestuia devine obiect de şantaj politic, având in vedere ca avocatul era adversarul politic al prefectului si partidului aflat la guvernare.

Conflictul dramatic se amplifica prin apariţia unui nou candidat, trimis de la centrul partidului si anume Agamita Dandanache .Punctul culminant este atins in momentul in care , in cadrul sedintei electorale este anunţat numele noului candidat. ...

Alte referate despre: comedia o scrisoare pierduta, caracterizarea lui pristanda din comedia o scrisoare pierduta, caracterizarea lui tipatescu din comedia o scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta - comedia

Repetiţia de 4 ori a c.c.loc stârneşte râsul căci, de fapt, menirea sa de slujbaş al satului era alta. E încântat chiar că, urcat pe uluci, vede ca la teatru ce se petrece şi aude ce se discută în casa lui Nae. Repetă şi aici mecanic"Curat Moflujii" cuvintele superiorului său. Ar fi ascultat mai mult, dar un chibrit aprins aruncat pe fereastră îl face să lunece peste un "dobitoc" care tocmai trecea pe acolo. Falsa personalitate a lui Caţavencu, tirada lui sforăitoare sublinază atât comicul de limbaj, dar şi pe cel de situaţie şi de caracter.

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comedia, o scrisoare pierduta-comedia, referate o scrisoare pierduta comedia demonstratie

O scrisoare pierduta - comedia

masura.De acea , Zoe este mai barbata decat toti , nepierzandu-si cumpatul si stiind sa iasa din orice situatie dificila.Caracterizata ambiguu drept » o dama buna » , « coana Zoitica » va afla mijlocul potrivit sa-l intgreze si pe Dandanache pe orbita ei de influenta seducandu-l ori compromitandu-l politic , dupa imprejurari.  
«Mie-mi place sa ma serveasca functionarul cu tragere de inima . »
Coruptia aparatului de stat si aservirea organelor de ordine intereselor potentialilor vremii sunt alte doua racile , criticate cu umor de catre dramaturg.Organele de ordine nu apara drepturile , nici interesele cetateanului , dimpotriva , le pericliteaza prin amenintari si desfasurari de forta , Pristanda il aresteaza si il perchezitioneaza fara mandat pe directorul ziarului « Racnetul Carpatilor » , cerandu-i abil scuze , invocand obligatiile « misiei ».
« In sanatatea alegatorilor cari… au probat patriotism … »
Electoratul constituie pentru politicienii de ...

Alte referate despre: o scrisoare pierduta comedia argumentare, umorul la o scrisoare pierduta comedia, apartenenta la gen o scrisoare pierduta comedia

Comedia

Genul dramatic cuprinde opere literare destinate pentru a fi jucate pe
scena. Astfel actiunea impune anumite limite in ceea ce priveste
amploarea in timp si spatiu.

Alte referate despre: comedia, comedia erorilor, comicul in comedia d ale carnavalului

Gramatica latina

Gen masculin
Singular: N ager, vir
G agri, viri
D agro, miro
Ac agrum, virum
V agrer, vir
Abl agro, viro

Alte referate despre: gramatica latina, gramatica latina online, gramatica latina download

Moliere - Avarul

De la farsa şi pictura de moravuri din Preţioasele ridicole la comedia fină din Tartuffe şi Mizantropul, Moliere îşi fundamentează şi o doctrină literară, al cărei principiu de bază este acela de a satisface gustul publicului, principiu pe care clasicismul francez îl preia din Arta poetică a lui Horatius. În baza acestei convingeri, universul comediilor lui Moliere se articulează pe o tematică diversă şi pe o tipologie largă, de la nobili sau burghezi la ţărani, de la medici la pseudosavanţi, de la risipitori la avari.

În legătură cu această ultimă opoziţie, Eugen Lovinescu se întreba retoric de ce „în literatură, ca şi în viaţă, avarul este privit cu maximă exigenţă, deşi chinuindu-şi familia, avarul n-o ruinează, ci, dimpotrivă, pe căi aspre şi dureroase, îi prepară un viitor mai bun", în vreme ce risipitorul ...

Alte referate despre: moliere avarul, moliere avarul rezumat, moliere avarul caracterizarea lui harpagon

PH-ul

Stomacul este un organ care prezinta secreţii foarte acide (pH~1) valoarea aceasta scazutǎ a pH-ului fiind legatǎ de funcţiile sale digestive.În timpul digestiei, alimentele sunt prelucrate şi cu ajutorul bilei şi a sucului pancreatic (pH≈1) .Arsurile pe care le simţim uneori în stomac se datoresc creşterii aciditǎţii.

Hiperaciditatea este o tulburare funcţionalǎ care se manifestǎ prin creşterea excesivǎ a cantitǎţii de acid clorhidric din secreţia gastricǎ, tulburare întâlnitǎ în cazul gastritei şi a ulcerului duodenal.

Hipoaciditatea este o tulburare organicǎ datoratǎ scǎderii secreţiei sucului gastric sub valorile normale şi cauzatǎ de unele boli de stomac.
Uneori pentru a elimina excesul de aciditate unele persoane consumǎ „bicarbonat de sodiu” (carbonat acid de sodiu). Gastritele acute ...

Alte referate despre:

William Shakespeare

His use of poetic and dramatic means to create a unified aesthetic effect out of a multiplicity of vocal expressions and actions is recognized as a singular achievement, and his use of poetry within his plays to express the deepest levels of human motivation in individual, social, and universal situations is considered one of the greatest accomplishments in literary history.

II Life  
A complete, authoritative account of Shakespeare’s life is lacking, and thus much supposition surrounds relatively few facts. It is commonly accepted that he was born in 1564, and it is known that he was baptized in Stratford-upon-Avon, Warwickshire. The third of eight children, he was probably educated at the local grammar school. As the eldest son, Shakespeare ordinarily would have been apprenticed to his father’s shop so that he could learn and eventually take over the business, but according to one account he was apprenticed to a butcher because of declines in his father’s financial ...

Alte referate despre: romeo si julieta de william shakespeare, william shakespeare romeo si julieta, william shakespeare
Referate afisate : 16
Medie note: 8.50 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles