Pocainta in vechiul testament

Jertfa si pocainta in Vechiul Testament

Jertfa este de asemenea, libertate, libertate înţeleasă ca o decizie voluntară în vederea unui scop, ca opţiune. Prin ea trebuie să se arate dovada libertăţii celui ce o aduce puterea de discernământ a spiritului; puterea de alegere între ce sunt şi ceea ce vreau sau urmează să devin; deci libertate creatoare.
Dar dacă creaţia, considerată din perspectiva Creatorului ca opera dăruirii Sale, e o „jertfă", apoi şi jertfa omului, considerată în finalitatea ei, cum s-a anticipat deja, e creaţie. Jertfa are ca scop creaţia, iar creaţia cere jertfă şi nu e de conceput una fără alta.
Bineînţeles jertfa e în acelaşi timp şi satisfacţie, bucuria pe care procură acest act sublim şi celui ce aduce jertfa şi desigur şi lui Dumnezeu. Se poate spune că jertfa concentrează într-un act unic de dăruire creatoare întocmai ca într-un focar, toate valorile spirituale şi materiale ale fiinţei şi ale persoanei.
E un fapt că unii teologii au asociat jertfa ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 153kb
Downloads: 13
Materia: Religie

Atitudinea Sfantului Apostol Petru fata de Vechiul Testament

1. Biblia sau Sfânta Scriptură,edit.Societatea Biblică Interconfesională din România, Rumanian Bible Ortodox 053DC, printed by United Bible Societies,UBS-EPF,1999.
2. Biblia sau Sfânta Scriptură, ed.jubiliară a Sfântului Sinod, edit. In-
stitutul Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române,Bucureşti 2001.
3.Concordanţă Biblică Tematică, edit.Trinitas, Iaşi, 2003.
4. Dicţionar Biblic, edit.Cartea Creştină, Oradea, 1995.
5. Dicţionar al Noului Testament, autor pr.dr. Ioan Mircea, edit. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti,1995.
6.Andreicuţ,pr.drd.Ioan,Implicaţiile morale ale cunoaşterii şi înţelegerii sfintelor scripturi,în Ortodoxia,nr.4,oct.-dec.,Bucureşti,1989.
7.Basarab,pr.prof.Mircea,Autoritatea Sfintei Scripturi in Biserica Ortodoxă,în Ortodoxia,nr.2,apr.-iun.,Bucureşti,198o.
8.Idem,pr.prof.dr.Mircea,Aspecte din istoria ...

Alte referate despre: atitudinea sfantului apostol pavel fata de munca, viata sfantului apostol petru, persoana sfantului apostol petru

Numirile lui Dumnezeu in Vechiul Testament

La evrei numele unei persoanei nu era un simplu apelativ, ci un mesaj
care puarta în sine informatii despre persoana caruia i se atribuia.
Numele sub care Dumnezeu se descopera ne ajuta sa ne formam o imagine
despre El

Alte referate despre: numirile lui dumnezeu in vechiul testament, numirile lui dumnezeu in vechiul testamentl, numele lui dumnezeu in vechiul testament

Credinta si rugaciunea

"Căci prin har sunteti mântuiti, prin credintă. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu: nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni." (Efeseni 2: 8, 9) spune apostolul Pavel în scrisoarea sa către efeseni, scotând în evidentă faptul că un crestin poate să multumească pentru viata lui vesnică numai harului lui Dumnezeu, pentru că nimeni nu o merită datorită faptelor lui. Dumnezeu Si-a trimis Fiul pe pământ din milă si dragoste pentru toti oamenii, ca omenirea să fie mântuită prin El de păcate. În Efeseni 2:1,2 Pavel spune că înainte de convertire, crestini erau morti în păcatele lor, ei trăiau potrivit stilului de viată din lume, urmându-si poftele trupului.

Alte referate despre: credinta si rugaciunea, credinta si rugaciunea info, rugaciunea cu credinta

Diavolul in Noul Testament

La rândul lor apostolii si episcopii îndeamna Bisericile si pe fiii
lor duhovnicesti credinciosi sa lupte contra lucrarii nimicitoare a
diavolului, sa i se împotriveasca cu toata taria si-l vor birui.
Astfel, Sfântul Apostol Petru, scriind Bisericilor din Asia Mica - si
prin ele Bisericii Universale - îndeamna pe fiii lor: " Fiti treji,
privegheati. Potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu,
cautând pe cine sa înghita, caruia stati-i împotriva, tari în
credinta, stiind ca aceleasi suferinte îndura si fratii vostri din
lume " ( 1 Petru 5, 8 - 9). Iar Sfântul Apostol Iacov îi sfatuieste pe
fiii sai duhovnicesti - si nu numai: " Supuneti-va lui Dumnezeu! Stati
împotriva diavolului si el va fugi de la voi " ( Iacov 4, 7 ).

Alte referate despre: noul testament diavolul, noul testament, parabole din noul testament

Iubirea in opera marilor scriitori romani

Doua jumatati de rodii par obrajii tai sub valul tau cel straveziu. 4. Gatul tau e turnul lui David, menit sa fie casa de arme: mii de scuturi atarna acolo si tot scuturi de viteji. 5.Cei doi sani ai tai par doi pui de caprioara, doi iezi care pasc printre crini. 6. Pana nu se racoreste ziua, pana nu se-ntinde umbra serii voi veni la tine, colina de mirt, voi veni la tine, munte de tamaie.

Alte referate despre: iubirea in opera marilor scriitori romani, iubirea in operele marilor scriitori romani, iubirea in opere marilor scriitori romani

Mituri etiologice in Vechiul Testament

Mituri etiologice in Vechiul Testament - Bronislaw Malinowski , vede in mit „ o carta progmatica a intelepciunii primitive”; Claude Levi-Strauss , pentru care mitologia este un cod cu ajutorul caruia gandirea salbatica isi construieste diferite modele de lumi ;

Alte referate despre: vechiul testament, referat vechiul testament, vechiul testament referat

Gandirea economica in antichitate si evul mediu

1) Organizarea socială si idealul ,,binelui comun’’ in gândirea economică din Antichitate si Evul Mediu

Alte referate despre: gandirea economica in antichitate si evul mediu, gandirea economica din antichitate si evul mediu, gandirea economica in antichitate si in evul mediu

Porunca de Tudor Arghezi - comentariu

Tudor Arghezi a trait intre anii 1880-1967, a fost poet, prozator si publicist, a debutat cu versuri in revista Liga Ortodoxa.Volumele ulterioare fie de poezie ,,Carticica de seara" , Ce-ai cu mine vantule?" , ,,Hore" , fie de proza ,,Ochii Maicii Domnului" , ,,Cimitirul" , ,,Buna - Vestire" , ,,Lina" nu fac decat sa confirme talentul unui mare scriitor.
Inspiranduse din Vechiul Testament, Tudor Arghezii ofera cititorilor un ciclu de poezii Tablouri Biblice ( Versuri de Abecedar) cinci poezii.

Alte referate despre: porunca de tudor arghezi, porunca de tudor arghezi comentariu, porunca de tudor arghezi comentariu literar

Testament - Tudor Arghezi

Astfel , metafora “ seara razvratita” reprezinta , ca si la Eminescu , intunericul anterior nasterii lumii ; aparitia rasvratita a vietii este uriasa forfota universala din ziua cea dintai a omenirii , continuata cu urcusul in tipm al generatiilor . Imaginea halucinanta a strabunilor care urca ‘ prin rapi si gropi adanci “(metafore) sugereaza acest suis ‘ pe branci ‘ , care va sfarsi in mormanele de osemnite .

Alte referate despre: testament tudor arghezi, testament tudor arghezi comentariu, testament-tudor arghezi

Testament de Tudor Arghezi

Si limbajul isi are sursa in cel popular: "Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite/ Eu am ivit cuvinte potrivite". In contextul acestor idei traditionale apare si notiunea moderna de intertextualitate: un poem se naste dintr-un alt poem;(cartea este doar o "treapta" pe care fiul trebuie s-o perfectioneze - noua generatie de scriitori).

Alte referate despre: testament de tudor arghezi, testament de tudor arghezi comentariu, comentariu testament de tudor arghezi

Testament

Astfel,cuvinte ca “sudoare’’, ”mucegaiuri’’, ”noroi’’, ”bube’’, ”venin’’, ”sa-njure’’, sunt puse in antiteza cu altele,care desemneaza frumosul:”condei”,”calimara’’,”miere’’,”sa-mbie’’,”cuvinte potrivite’’, ”frumuseti si preturi noi’’.Intregul poem este construit pe asemenea antiteze formale si conceptuale,potrivit intentiilor autorului declarate in articolul Ars poetica:”Am cautat cuvinte virginale,cuvinte puturoase,cuvinte cu raie,cuvinte care asalteaza ca viespile sau te linistesc ca racoarea,cuvinte fulgi,cuvinte cer,cuvinte metal’’.La nivel semantic,universul rustic este sugerat printr-un vocabular alcatuit din cuvinte batrane,pastratoare ale parfului arhaic al limbii:”branci’’,”robi’’,plug’’,”sapa’’,”plavan’’.

Alte referate despre: testament, tudor arghezi testament, testament comentariu

Tudor Arghezi - Testament

Poezia Testament sintetizeaza esenta gândirii estetice argheziene. Ideea fundamentala a poeziei este legatura indisolubila, organica, statornicita între poet si stramosii lui, “ramura obscura”, oameni simpli, “robi cu saricile pline de osemintele varsate-n mine”. Fata de acestia T. Arghezi considera ca are o datorie pe care trebuie s-o duca la îndeplinire.

Alte referate despre: tudor arghezi testament comentariu, tudor arghezi-testament, tudor arghezi testament arta poetica

Testament

In Testament adresarea directa,mijloc de comunicare dintre poet si urmas,interlocutor imaginar,pe care-l va inzestra cu rezultatul stradaniei lui de o viata: “un nume adunat pe-o carte”, expresie a acumularilor de catre poet a suferintelor si revoltei “strabunilor”, al caror destin metaforic este comunicat: “Prin rapi si gropi adanci” “suite” “pe branci” in aspiratia spre lumina.

In Testament misiunea urmasului sa poarte mai departe flacara revoltei din “carte”,pana la eliberarea deplina a omului de orice ingradire;de aici,rolul poetului de liant intre generatii,asumandu-si raspunderea de a-i razbuna,prin arta scrisului,pe “robii cu saricile pline/De osemintele varsate-n mine”.

Saltul realizat din planul material in cel spiritual,gratie deopotriva muncii indarjite a taranului ca si ...

Alte referate despre: testament arghezi, comentariu testament, testament de tudor arghezi arta poetica

Testament

Poezia Testament apare in fruntea vol. “Cuvinte potrivite” (1927) si este considerata arta poetica argheziana. “Testament” este o metafora (a cartii); geneza cartii si geneza lumii sunt simultane, la originea amandurora stand cuvantul. Efortul creator este ilustrat in carte, care este inmanata de la o generatie la alta: “Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte”.Testament

Alte referate despre: motivul testamentului, arghezi testament, poezia testament

Arghezi - Testament si Flori de mucegai

Se poate spune că, după Eminescu, Arghezi realizează cea mai adâncă reformă a limbii poetice pe care o poate nota istoria literaturii noastre moderne, comparabilă cu reforma făcută în literatura franceză de către Victor Hugo. Eminescu îşi trage originalitatea limbii sale din cronici şi hrisoave de voievozi, iar Arghezi din ceasloave sau cazanii. Poeziile poeţilor au apărut într-un moment în care arta literară lăsase în urma lor un drum părăsit pentru a începe unul nou.

Alte referate despre: testament si flori de mucegai, tudor arghezi comentariu la flori si mucegai, tudor arghezi testament si flori de mucigai paralela

Testament de Tudor Arghezi - arta poetica moderna

Poezia "Testament" de Tudor Arghezi face parte din seria artelor poetice moderne ale literaturii romane din perioada interbelica,alaturi de "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" de Lucian Blaga si "Joc secund" de Ion Barbu.

Alte referate despre: testament de tudor arghezi arta poetica moderna, testament de tudor arghezi-arta poetica, poezia testament de tudor arghezi arta poetica

Testament - Tudor Arghezi

Poemul Testament face parte din volumul de versuri Cuvinte potrivite, apărut în 1927, şi deschizând, de altfel, acest prim ton arghezian. Spaţiul poetic reprezintă un areal de afirmare a idealului estetic, întreaga exegeză argheziană fiind de acord cu faptul că poezia reprezintă un adevărat manifest artistic.

Alte referate despre: comentariu testament tudor arghezi, testament tudor arghezi arta poetica, testament tudor arghezii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.05 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles