Poezii de horatius

Epodele - Horatius

"Epodele - Horatius"
Tonul este personal, Horatius este tanar, si, desi cerul e plin de nori, nu accepta sa se lase prada disperarii. Cantec de banchet, adresat prietenilor, acest mic poem, scris in distihuri alcatuite dintr-un hexametru dactilic si un iamb “elegiac”, anunta lirismul Odelor.

"Epodele - Horatius"
Predilectia cu care se incheie, rostita de centaurul Chiron in legatura cu Achille, elevul sau, contine, credem, reminiscente din cantecul Parcelor din poemul 64 catullian. Ceea ce repreinta deja o caracteristica a lirismului lui Horatius este simbolismul moral implicat intr-un tablou de natura, si totodata vointa de a refuza teama.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 2528
Materia: Diverse

Mitologie

"Mitologie"
Phoebus Apollo,zeu din mitologia greaca,preluat de romani,fiu al lui Zeus(la romani Iuppiter).Intruchipa lumina solara,artele,medicina.I se atribuia uciderea sarpelui Python,la Delphy,si infiintarea in acel loc a unui oracol.Ca zeu al artelor era reprezentat cu cithara,o lira cu patru coarde,si inconjurat de muze pe muntele Parnas.

"Mitologie"
Imparatul Augustus l-a considerat protectorul sau si a instituit la Roma Jocurile Apollinare(Ludi Apollinares).Ii era consacrat laurul cu frunzele caruia,in mod simbolic,erau incununati poetii.

"Mitologie"
Oracol,loc sacru unde zeii faceau profetii prin preotese sau preoti si unde in Antichitate,s-au construit altare si temple.Oracolele erau consultate in interesul cetatii,in chestiuni militare, politice, religioase sau personale.

Alte referate despre: mitologie greaca, zeii mitologiei grecesti, mitologie

Mitul-Definitii, Delimitari, Filiatii

Încercarea de definire a mitului în mod cât mai cuprinzător, acceptabil şi accesibil în acelaşi timp, a fost ţinta a numeroşi savanţi; totuşi aceştia nu au reuşit să dobândească o asemenea definiţie: pe de o parte fenomenul mitologic este foarte complex, pe de altă parte fiecare exeget al mitului abordează tratarea acestei probleme printr-o optică destul de profesională, limitând câmpul de observaţie şi rationament.

Alte referate despre: definitii ale mitului, mitul lui sisif, mitul

Quintus Horatius Flaccus

Tatal sau era libert, insa dispunea de o conditie materiala relativ satisfacatoare, desi modesta. Fusese sclav al orasului Venusia (de unde si numele de ginta, Horatius, luat dupa eliberare, dat fiind ca acest targusor era inscris in tribul Horatia). Devenise ulterior functionar al orasului, si s-a straduit sa-i ofere o educatie aleasa fiului sau.

Alte referate despre: quintus horatius flaccus, quintus horatius flaccus referat, quintus horatius flaccus opera

Mitologia greaca

2) Afrodita
In mitologia greaca, zeita a dragostei si a frumusetii, iar in cea romana, zeita Venus. In legenda Homerica, ea este fiica lui Zeus si a Dionei, una dintre sotiile acestuia, dar in Theogonia lui Hesiod, ea este descrisa ca fiind nascuta din spuma marii, si etimologic vorbind, numele ei ar putea insemna „nascuta din spuma”. Conform lui Homer, Afrodita este sotia lui Hefaistos, schiopul si uratul zeu al focului. Printre iubitii sai se numara, Ares (zeul razboiului) care mai tarziu, in mitologie a fost prezentat ca sotul ei. Ea a fost rivala Persefonei, regina celeilalte lumi, pentru dragostea frumosului tanar grec, Adonis.

Alte referate despre: mitologia greaca, zeii din mitologia greaca, zeite din mitologia greaca

Oda in metru antic

Oda in metru antic:Romantismul a aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea , inceputul secolului XIV in Anglia , Germania si apoi in Franta, ca o reactie impotriva clasicismului. Romantismul cultiva sensibilitatea ,imaginatia , tendinta de evaziune in vis , introducand noi categorii estetice precum : grotescul , macabrul , fantastical si noi specii literare : meditatia , poemul filozofic si nuvela istorica.Oda in metru antic

Alte referate despre: oda in metru antic, oda in metru antic comentariu, oda in metru antic referat

Originile imperiului roman

In timp oraşul a devenit tot mai puternic, expansiunea nu era marcata de câştiguri ci de pierderi iar după fiecare lupta pierduta romanii reveneau cu mai multa determinare sa cucerească regiunea respectiva astfel copleşind adversarii in lupta. In sec IV si V i.Hr au reuşit sa cucerească aproape toata Italia si pana-n 280 i.Hr romanii erau o putere foarte mare in zona mediterana.

Alte referate despre: cine erau romanii originile imperiului roman, originile si inceputul imperiului roman, provincia dacia-parte componenta a imperiului roman

Dilema Hamletiana

Dilema Hamletiana:Tragedia “Hamlet” a fost compusa aproximativ intre 1600 si 1601.William Shakespeare (1564-1616),poet si dramaturg ilustrativ pentru Renasterea engleza,e socotit si cel mai insemnat dramaturg al lumii moderne,deoarece,pe langa faptul ca este creatorul multor capodopere,este si primul artist care abordeaza variate specii si registre dramatice.Dilema Hamletiana

Alte referate despre: dilema hamletiana, eseu dilema hamletiana, dilema etica

Divina Comedie - Dante Alighieri

Divina Comedie - Dante Alighieri cea mai celebra opera a lui Dante Alighieri, este totodata una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale. Divina Comedie - Dante Alighieri descrie coborirea lui Dante in Infern, trecerea prin Purgatoriu si, in fine, ascensiunea in Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea.

Alte referate despre: divina comedie dante alighieri, divina comedie dante alighieri rezumat, divina comedie-dante alighieri

Poezii de Mihai Eminescu

In poezia "Peste varfuri" poetul isi exprima in mod direct
sentimentele de dragoste pentru natura, starea de melancolie provocata
de scurgerea ireversibila a timpului,de tristete metafizica, de
nostalgie, de regret,mergand de la melancolie la nefericire.Prima
strofa contureaza un tablou al lumii exterioare pe care poetul il
percepe cu o melancolie profunda. Strofa a doua ilustreaza realitatea
interioara, starile si sentimentele de tristete ale poetului , care
armonizeaza atmosfera tulburatoare a naturii. Poetul se simte parasit
si singur . Totul se departeaza de el, imaginea naturii, sunetul
cornului, ceea ce creaza o stare de deprimare, de solitudine, orice
forme concrete de viata dispar, poetul simtindu-si sufletul singur si
parasit.Tristetea sfasietoare provocata de ideea mortii este un
inevitabil sfarsit al vietii. Sentimentul mortii anuntat de sunetul
melancolic al cornului este atenuat de indulcirea sufletului poetului.
Strofa a treia este ...

Alte referate despre: poezii de mihai eminescu, poezii de mihai eminescu despre natura, poeziile lui mihai eminescu

Porunca de Tudor Arghezi - comentariu

Evei I se facuse pofta si impreuna cu Adam a mancat fructele acelui pom. In aceasta poezie pomul pentru cei doi insemna pacatul.In aceasta poezie ,,Porunca" de Tudor Arghezii, rima este imperecheata, masura doisprezece- unsprezece silabe iar ritmul este trohaic.

Alte referate despre: porunca de tudor arghezi, porunca de tudor arghezi comentariu, porunca de tudor arghezi comentariu literar

Viata lui William Shakespeare

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza.

Ca dramaturg, a scris cateva dintre cele mai puternice tragedii si numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete si numeroase poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai stralucitoare opere scrise vreodata in literatura, datorita priceperii lui Shakespeare de a depasi naratiunea si de a descrie cele mai intime si profunde aspecte ale naturii umane. Se crede ca majoritatea operei a scris-o intre 1585 si 1613, desi datele exacte si cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu precizie.

Alte semne ale influentei sale contemporane sunt includerea sa in primele 10 pozitii intr-un top al "Celor mai importanti 100 de britanici", sondaj sponsorizat de BBC, frecventele productii bazate pe operele sale, cum ar fi BBC Television Shakespeare si succesul filmului "Shakespeare in Love" ...

Alte referate despre: viata lui william shakespeare, referat viata lui william shakespeare, informatii despre viata lui william shakespeare

Elegii - referinte critice

"Elegii - referinte critice"
Bunăoară, Gheorghe Grigurcu considera că autorul volumului 11 Elegii “e din ce în ce mai puţin interiorizat şi mai mult un ins ce se vrea (şi este) un produs al publicităţii”. Dincolo de această frontieră mediatică “pasul alunecă mereu în neant”. Criticul e de părere că elegiile nu fac decât să ne împresoare cu “nişte preţiozităţi de abstracţiuni, de o faună de hibrizi metaforici”.

Alte referate despre: 11 elegii referinte critice, george calinescu-referinte critice, referinte critice mihai eminescu

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

În ceea ce priveşte problemele limbii,Maiorescu a închegat un sistem ortografic raţional prezentat în "Despre scrierea limbei române",articol în care criticul luptă împotriva publiciştilor ardeleni şi bucovineni,continuitori ai tradiţiilor latinizate.O altă problemă lansată de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fără fond".Zoe Dumitrescu Buşulenga consideră că această teorie are un "dublu tăiş".Teoria se referea la ideea că :instituţiile împrumutate din alte părţi,din alte culturi,nu pot dăinui ca forme,"nu pot trăi decât dacă cresc din rădăcini autohtone".

În privinţa folclorului criticul junist vede în folclor temelia pe care se poate înălţa o cultură durabilă,plină de specific naţional.Începând cu Titu Maiorescu critica literară capătă rigoare,deşi uneori ea era prea aspră("Intră cine vrea,rămâne cine poate"), prea judecătorească ,dar a fost necesară "într-un moment de creştere al litraturii".

În calitate ...

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Alta matematica - Nichita Stanescu

În cea de-a doua strofă Nichita Stănescu copleşeşte cititorul prin cunoştinţele sale inedite ale noului tip de matematică. Lexemul “desigur” poate fi considerat ca un argument în plus dând credit spuselor poetului. Refacerea realităţii prin intermediul cuvântului se realizează cu ajutorul unor expresii ce cad într-un fel de tentaţie în a crea un joc poetic. Asociera inovatore a diferitelor cioburi de fraze contravine aşteptărilor pe care matematica formală le are;(“o plapumă/ înmulţită cu un iepure/face o roşcovană”). Cuvintele la acest nivel reprezintă ornamente ale ideii pe care poetul a creat-o, modul în care ea există şi în care ar putea fi explicată.

Alte referate despre: alta matematica nichita stanescu comentariu, alta matematica nichita stanescu, o alta matematica nichita stanescu

Poezia Plumb - George Bacovia

Structura poeziei este armonioasă, prima strofă se repetă în afară de versul al doilea, astfel încât versul 1 este în relaţie cu versul 5, 3 cu 7, şi 4 cu 8.
Mijloacele artistice de realizare pe lângă simbol întâlnim metafore şi personificări “Dormeau adânc sicriile de plumb”.

Alte referate despre: poezia plumb george bacovia, poezia plumb george bacovia comentariu, comentariu poezia plumb george bacovia

Grai valah

Poetul traieste sentimente de admiratie pentru graiul poporului din care face parte; versurile “Buzele-mi razam frematatoare / Slavit pristol de piatra si floare” sugereaza tocmai emotia si dragostea poetului pentru limba pe care stramosii au luptat sa o pastreze pentru generatiile urmatoare.

Alte referate despre: grai valah, grai valah de vasile voiculescu, grai valah rezumat

Pe urmele lui Bacovia

Cand ploua e trist pe aici, tristetea urca de pretutindeni si nu poti sa nu te simti singur? […] Ma prindeau nostalgiile adolescentei si nu aveam ce sa contemplu decat acese singuratati ce ma oboseau uneori pana la nevroza. Nu puteam in versuri, sa revars in ele ceea ce nu mai incape in suflet. Nimeni na stia ce incercam; nici cum ma framantam sa ma ridic spre poezie?”

George Bacovia a avut o viata simpla, monotona, nespectaculara si a creat o opera egala cu sine insasi. Lgaturi adanci si determinante ce configureaza intre stilul vietii poetului si stilul poeziei sale. Gheorhe Vasiliu viitorul poet Bacovia a vazut lumina zilei la Bacau, pe 4 septembrie 1881, el a fost cel de-al doilea patrulea copil al lui Dimitrie Vasiliu si al Zoitei Langa.

Alte referate despre: george bacovia-gri semnificatia titlului - 51k, george bacovia, bacovia

Mihai Eminescu

“Între poezia lui Eminescu şi limba românească există afinităţi aşa de strânse încât a încerca să le desfacem una de alta înseamnă aproape un sacrilegiu”. Elena Văcărescu

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu
Referate afisate : 19
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK