Politici educationale

Directia politici educationale

Conform programului stabilit, in prima zi a intalnirii, contabilii sefi ai celor trei judete pilot au prezentat raportul privind stadiul actual al procesului de descentralizare in judetele respective, concentrandu-se asupra simularilor efectuate inca din 2005 [1] pe baza costului standard (1900 RON/elev/an) si a indicilor elaborati de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar de Stat (CNFIPS) cu date de executie bugetara din 2004, pentru acoperirea finantarii de baza [2].

Ca o concluzie generala a prezentarilor, costul standard de 1900 RON per elev, chiar ajustat de coeficientii de diferentiere, ar fi alocat un buget anual de o valoare mai mica decat bugetul real, cel executat de unitatile de invatamant in 2006. Mai mult, din documentele prezentate de ISJ Iasi rezulta ca si pentru anul 2007 necesarul de fonduri calculat folosind costul standard /elev/an de 1900 RON este mai mic fata de fondurile alocate prin Consiliile Locale.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 14kb
Downloads: 815
Materia: Administratie

Invatamantul si internetul

"Invatamantul si internetul"
La realizarea structurii initiale a Internetului, au fost implicate o serie de universitati din SUA. Astfel, in 1969 s-a creat prima legatura intre universitatile UCLA si Stanford. Urmatoarele universitati interconectate au fost UC Santa Barbara si University of Utah. Dezvoltarea retelei s-a facut la inceput cu pasi mici, astfel ca in anii ´70 existau numai zece noduri.

Alte referate despre: invatamantul si internetul, internetul si invatamantul, rolul internetului in invatamantul la distanta

Mijloace de invatamant

- mijloace sub formă de modele substitutive, funcţionale, acţionale. Ele reproduc, la scară mai mică, anumite obiecte, fenomene, principii de funcţionare (machete, mulaje, modelele unor maşini etc.);

Alte referate despre: mijloace de invatamant, mijloace de invatamant referat, mijloacele de invatamant

Invatamantul roman

Primele scoli, odata cu primatul in timp, ele reprezentau si cea mai elementara forma de invatamant. Cunostintele erau predate de un litterator, adica `cel care invata pe altii literele`. Mai tarziu a aparut denumirea de primus magister sau ludi magister. Acest din urma termen dovedeste existenta unei scoli, deci a unei institutii colective de invatamant elementar (ludus litterarius).

Alte referate despre: invatamantul roman, invatamantul romanesc referat, invatamantul romanesc

Evaluarea procesului de invatamant

2) Aprecierea reprezinta operatia de evaluare calitativa care introduce un set de criterii de interpretare a rezultatelor consemnate anterior in urma operatiei de masurare. Aceste criterii specific pedagogice vizeaza, permit interpretarea rezultatelor elevului in raport de:
a) obiective specifice incluse in programe si de cele operationele propuse de profesor;
b) progresul sau regresul inregistrat fata de ultima evaluare realizata de profesor;
c) relatia existenta intre resursele investite, nivelul anterior de pregatire si potentialul psihopedagogic si social al elevului, baza didactico-materiala a scolii si a clasei de elevi; calitatea formarii initiale si continua a profesorului-calitatea procesului de instruire-rezultatele elevului.

Alte referate despre: evaluarea procesului de invatamant, referat evaluarea procesului de invatamant, evaluarea procesului de invatamant referat

Procesul si sistemul de invatamant

Procesul de invatamant este un ansamblu de actiuni exercitate in mod constient si sistematic de catre educatori asupra educatilor intr-un cadru institutional organizat, in vederea formarii personalitatii acestora in concordanta cu cerintele idealului educational.

Alte referate despre: metodologia procesului de educatie si invatamant, procesul si sistemul de invatamant din alta tara, procesul de recrutare in invatamant

Particularitati ale sistemului deczional intr-o institutie de invatamant prescolara din Romania

Nu intamplatoare este folosirea tehnicilor de optimizare : calculul diferential, exploatarea combinatorica, programarea liniara- traseul critic(PERT), teoria diagramelor. Acestea prezinta datele si, in special rezultatele foarte realist,si cat mai aproape de adevar.Mergand mai departe cu incercarea de particularizare a deciziei administrative putem afirma ca in domeniul administratiei publice decizia este un act social , ea nu exprima doar vointa si intentiile unei persoane sau ale unui grup, ci interesele si cerintele cu caracter social.

Alte referate despre: sistemului decizional intr-o institutie de invatamant prerescolar, analiza sistemului informational intr-o institutie, functiile sistemului informational intr-o institutie publica

Politici publice

Politici publice
Procesul de realizare a unei politici publice cuprinde şase etape:
1. Identificarea problemei - are loc atunci când un eveniment, o persoană, un grup reuşesc să atragă atenţia asupra unei probleme, spre soluţionare, prin intervenţia puterii publice.
2. Punerea pe agenda politică - este faza în care problema identificată este luată serios în consideraţie de către oficiali (putere publică şi politică). Nu toate problemele identificate ajung şi pe agenda politică.
3. Formularea cadrului de politică publică - atunci când o anume problemă ajunge să fie considerată de către oficiali, nu înseamnă automat că o politică publică va fi creată. Cineva (o anume autoritate) trebuie să dezvolte un program care să se refere la rezolvarea problemei.

Alte referate despre: politici publice, politici publice referat, referat politici publice

Evaluare in politici publice

Evaluarea nevoilor
Evaluarea de proces
Evaluarea de rezultate
Evaluarea eficienţei
Evaluarea de impact

Alte referate despre: evaluarea de politici publice, evaluarea in politici publice, instrumente de monitorizare si evaluare a politicilor publice

Politici regionale si integrare europeana

Atunci când aceste disparităţi au atins un nivel considerat inacceptabil, autorităţile publice au căutat, prin diferite mijloace, să neutralizeze atât cauzele cât şi efectele. Politicile adoptate au urmărit, în principal, adopterea unor măsurii în favoarea regiunilor aflate în dificultate.

Alte referate despre: politici regionale si integrare europeana, politici regionale si integrarea europeana, referat politici regionale si integrare europeana

Politici monetare

Printre obiectivele cele mai frecvent întâlnite mentionãm creşterea economicã în ritmuri înalte, în conditiile unei folosiri depline a fortei de muncã şi a stabilitãţii preţurilor şi a comerţului exterior.
Acest obiectiv de fapt este un optimum în înfãptuirea cãruia se întâmpinã dificultãti, adesea insolubile.

Alte referate despre: politici monetare, instrumentele politicii monetare, obiectivele politicii monetare

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

Dan Stelian Marin, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante a Senatului României, specialist în domeniul financiar-bancar, a fãcut o analizã a situatiei sistemului bancar românesc, a cauzelor care au dus la slãbirea acestuia si precizeazã, fãrã drept de apel, responsabilitatea Bãncii Nationale a României.

Alte referate despre: legea privind procedura falimentului bancilor, privind procedura falimentului bancilor legea, legea privind procedura falimentului bancar

Analiza critica a soft-urilor educationale

Nevoile comunitatii nu au fost luate in considerare in mod corespunzator
Conceptul de mediu educativ ar trebui largit pentru a acoperi un mediu de predare, studiu, invatare, lucru si comunicare. Pe scurt, ar trebui sa vorbim despre un mediu de actiune in care diferitele lui componente sunt in mod corespunzator echilibrate.

In plus fata de mediul traditional de predare, ar trebui data o importanta mai mare mediilor informale de invatare
Bibliotecile, ca medii importante de studiu, ar trebui mai intai reorganizate si apoi transformate in centre de resurse cu calculatoare si acces gratuit pentru toti profesorii si elevii.

Mai multe calculatoare ar trebui plasate in diferite medii de actiune din scoli, inclusiv cancelaria comuna tuturor profesorilor. Cand cladirea scolii se renoveaza (sau sunt construite cladiri noi), ar trebui luat in considerare modul in care TIC poate contribui la diferite constelatii de cladiri, cum ar fi distribuit vs. integrat
Avand o serie de calculatoare ...

Alte referate despre: enumerati criterii de apreciere a calitatii soft-urilor educationale, analiza critica a unui soft educational, analiza critica a comunicarii educationale

Politici pronataliste si antinataliste

În România, în anul 1990 s-au făcut un milion de chiuretaje, iar în 2002 aproape un sfert de milion. Un sondaj realizat de Asociaţia “Primul Pas” arată că numai în Iaşi se realizează 60 de intervenţii zilnic! Se estimează că între anii 1990 - 2005 în Iaşi au fost efectuate circa 330.000 de avorturi, ceea ce înseamnă aproape echivalentul populaţiei municipiului Iaşi.

Alte referate despre: politicile pronataliste, politici pronataliste, politici pronataliste in lume

Politici Sociale

Tema referatului este reprezentata de continutul politicilor sociale ale catorva partide politice din Romania, nu neaparat cele mai importante, dar cele care reprezinta doctrine politice variate. Se urmareste constatarea daca aceste politici sociale sunt conforme cu doctrina istorica a respectivului partid sau se confirma tendintza de uniformizare a politicilor sociale, tendinta prezenta pregnant in intreaga lume.

Alte referate despre: politici sociale, politici sociale referat, referat politici sociale

Institutii si politici ale UE - rolul Battlegroup-urilor in fundamentarea PESA

Ideile initiale pentru grupurile de lupta au aparut la Summitul din 10-11 decembrie 1999 la Helsinki. Declaratia UE-NATO asupra ESDP din 16 decembrie 2002 este considerata ca facand trecerea de la teorie la practica: deschide calea unei cooperari politice si militare mai stranse intre cele doua organizatii, pentru ca stabileste un cadru formal de cooperare in domeniile gestionarii crizelor si prevenirii conflictelor, enunta principiile politice ale cooperarii respective si garanteaza pentru propriile operatii militare accesul la mijloacele logistice si de planificare ale NATO.

Alte referate despre: institutii si politici europene, referat institutii si politici europene, referat la disciplina institutii si politici publice

Parteneriate educationale

Intr-o lume tot mai izolata, mai putin dispusa pentru socializare, cooperarea intre factorii educationali - gradinita, scoala, familie - devine necesara si se impune si ca obligatie morala din partea acestora pentru a favoriza socializarea copiilor, pentru a-i familiariza, prin exemple si modele, cu adevarate valori ale spiritualitatii umane.
Educatia si-a multiplicat necontenit formele de organizare, odata cu evolutia societatii, in care rolul sau a devenit din ce in ce mai important.

Alte referate despre: parteneriate educationale, abc-ul parteneriatelor educationale, rolul parteneriatelor educationale
Referate afisate : 17
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles