Polonia referat

Raporturile Moldovei cu Ungaria si Polonia

Spre mijlocul secolului al XIV-lea, Bogdan se opune incercarilor de organizare a comitatului de catre regalitatea maghiara si inlaturarii voievodatului maramuresan autohton romanesc. Documentele regale il pomenesc cu calificativul de , semn al rezistentei romanesti fata de politica maghiara de anulare a vechilor libertati.

Ascensiunea Dragosestilor si atribuirea marcii moldovene acestora impiedicau libertatea de miscare si comunicare cu teritoriile din afara Carpatilor, mai ferite de imixtiunile politicii regatului ungar. In aceste conditii, are loc o rascoala impotriva Dragosestilor, in 1359.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 9kb
Downloads: 8
Materia: Istorie

Moldova in perioada domniei lui Stefan cel Mare

De aceea, amintirea sa a rămas întreagă în folclor şi în marea cultură scrisă: chipul lui păstrat în freasca mânăstirilor îndrumă de peste timp şi călăuzeşte. Poporul român şi-a găsit în el una din supremele întruchipări; este deci firească întâlnirea spiritului său tutelar cu acela al lui Mihai Eminescu, care încă acum 100 de ani îl invoca drept eternă pavăză a neamului: „Ştefane, Măria ta/ Tu la Putna nu mai sta”.

Alte referate despre: moldova in timpul domniei lui stefan cel mare, tara moldovei in perioada domniei lui stefan cel mare, wikipedia moldova in timpul domniei lui stefan cel mare

Austro - Ungaria

Austria si Ungaria avea fiecare cate un guvern si cate un parlament, erau comune 3 ministere(de externe,de razboi si de finante)Iar armata era pusa sub comanda suprema, unica al imparatului.Prin aceste masuri austriecii au cautat sa mareasca stabilitatea interna a statului, transformand nobilimea liberala si nationalista maghiara din arversar in aliat.Ungaria care obtinuse recunoasterea granitelor sale medievale, incorporase Transilvania,Slovacia si Croatia,aceasta din urma fiind singura care beneficia de autonomie.

Alte referate despre: austro-ungaria, austro ungaria, austro ungaria 1848 - 1914

Revolutia din Ungaria 1956

Cererile manifestanţilor erau expresia Cercului Petofi, transformat într-o veritabilă Gironda a destalinizării.4 Studenţilor li s-au alăturat locuitori ai capitalei ungare, muncitori şi chiar soldaţi şi ofiţeri ai armatei. Deşi iniţial interzisă, manifestaţia a continuat, Erno Gero, primul secretar al partidului expediind la Moscova o telegramă, în numele Consiliului de Miniştri, prin care cere autorităţilor politice sovietice să trimită în ajutor trupe pentru lichidarea manifestaţiilor şi pentru restabilirea ordinii. Totodată, Gero se găsea într-o situaţie dificilă mai ales că se punea problema reprimirii lui Imre Nagy în Comitetul Central şi numirea lui în fruntea guvernului. Imre Nagy, fusese numit în 1953 drept înlocuitor al lui Rakosi, şi era cunoscut drept un comunist reformist. În 1955 însă, după răsturnarea lui Malenkov la Moscova, Nagy a fost demis, iar Rakosi a revenit ca prim ministru.

Alte referate despre: revolutia din ungaria 1956, referat revolutia din ungaria 1956, revolutia din ungaria 1956 prezentarea liderului

Raporturile Tarilor Romane cu Polonia

La Sfarsitul secolului al XVI-lea, Mihai Viteazul (1593-1601) a venit la tronul Tarii Romanesti. Intreaga lui activitate externa s-a axat in principal pe lupta antiotomana. Astfel, in anul 1594, Mihai adera din proprie initiativa la Liga Crestina, din care mai faceau parte Franta, Statul Papal, ducatele italiene etc.

Alte referate despre: raporturile tarilor romane cu polonia, raporturile tarilor romane cu imperiul otoman, relatiile tarilor romane cu polonia

Renasterea

In secolul al XIII-lea, consolidarea puterii regale din Cehia marele stat feudal al Europei Centrale, si recunoaşterea independentei tarii de către împăratul german Frederic II Hohenstaufen, a conferit statului o apreciabila importanta internaţionala. Aceasta – mai ales după ce Ottocar II Premysl (1253-1278) a anexat regatului sau Austria, precum si regiunile slave din sudul Dunării (Stiria, Carinthia, Craina), întinzând hotarele regatului de la izvoarele Elbei si Oderului pana la Marea Adriatica. De asemenea – după ce, sub domnia lui Vaclav II (m. 1305), Habsburgii au acceptat ca Cehia si Polonia sa se unească intr-un singur stat.

Alte referate despre: renasterea, renasterea artistica, umanismul si renasterea

Renasterea si reforma religioasa

Regii cehi, din noua dinastie de Luxemburg, Carol I (1346 – 1378) si Vaclav IV (1378 – 1419) au devenit totodată si imparati ai Germaniei. De asemenea Sigismund, care in 1386 este ales si rege al Ungariei si care in 1415 a hotărât arderea pe rug a lui Jan Hus. Nemulţumirile mestesugarilor, a plebei orasenesti si a taranilor au dus – ca urmare si a propagandei exponenţilor reformei si a arderii pe rug a lui Jan Hus si eronimi din Praga – la izbugnirea marelui război taranesc din Cehia (1419), condus de Jan Zizka. In 1420, papa Martin al V-lea a proclamat o „cruciada” împotriva husiţilor. Armata germana de 100 000 de oameni sub conducerea lui Sigismund a fost infranta. După care, a urmat alte patru „cruciade” pana când după optsprezece ani de lupte rasculatii „taboriţi” au fost infranti, in 1437, iar „calixtinii” in 1485.

Răscoalele taranesti, aşa – ...

Alte referate despre: renasterea si reforma religioasa, martin luther renasterea si reforma religioasa, reforma religioasa renasterea

Domnia lui Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, fiu al lui Roman I, a fost sprijinit în preluarea domniei de către Mircea cel Bătrân. Acesta a devenit domn împotriva voinţei regelui Vladislav Iagello, a feudalilor poloni şi lituanieni şi a lui Witold, mare cneaz al Lituaniei, văr cu regele, care ar fi vrut să înscăuneze în Moldova pe Ivaşcu, fiul lui Petru Muşat. Alexandru a depus jurământ de credinţă regelui Poloniei şi lui Witold, la 25 martie 1400, la Brest în Polonia. Acesta a renunţat la Ţara Şepeniţului şi la suma împrumutată de Vladislav Iagello de la Petru Muşat.

Alte referate despre: domnia lui alexandru cel bun, referate domnia lui alexandru cel bun, domnia lui alexandru cel bun referat

Al doilea razboi mondial

Grecia
Marea Britanie…………..90%
(de acord cu SUA)
Rusia…………………… ..10%

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Politica de cruciada a voievozilor romani

Politica externa a Tarilor Romane a fost influentata de Ungaria, Polonia si mai ales de Imperiul Otoman; in 1355, turcii otomani au atacat Dobrogea; la sfarsitul secolului al XIV-lea, turcii au ajuns la Dunare si s-au pregatit sa atace Tarile Romane; Tarile Romane, alaturi de Ungaria si Polonia, au aprat civilizatia crestina imptriva turcilor islamici, angajandu-se in asa zisele cruciade tarzii.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani, politica de cruciada a voievozilor romani referat, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi

Polonia

O altă mare parte din pădurile Poloniei a fost distrusă intenţionat pentru a se crea ferme, iar ritmul împăduririlor este foarte scăzut. Combinaţia de factori face ca pădurile poloneze să fie dintre cele mai vulnerabile din Europa. Fauna nu este foarte variată. Deşi cele mai multe specii trăiesc şi în alte ţări Polonia este gazdă a unui număr de specii ce în alte locuri sunt absente sau rare.

Alte referate despre: polonia referat, referat polonia, polonia

Ion Neculce - date generale

Slãbiciunile omeneşti-trufia, pripeala, invidia, lãcomia, plãcerile lumeşti-tulburã armonia naturii şi ordinea socialã. Circulaţia lor în tradiţia oralã a reţinut doar partea anecdoticã, iar Ion Neculce se simte dator sã le consemneze, pentru ca sensul lor sã poatã fi desluşit, încredinţãndu-le posteritãţii. Cronicarul delimiteazã evenimentele strict istorice, accesibile tuturor, de legendele impregnate de semne care nu pot fi descifrate şi interpretate decât de cei iniţiaţi.
Anecdotica, stilul colorat şi tonul de povestire-pendulând intre dimensiunile moralizatoare şi umor- demonstreazã de la început talentul literar al autorului.

Alte referate despre: ion neculce date biografice, ion neculce date generale, date despre ion neculce

Economia Europei Centrale

Polonia are importante rezerve de carbuni (Silezia), sare, sulf. Sunt dezvoltate ind. prelucratoare – carbuni si minereuri - ,ind. constructoare de masini cu santiere navale la Gdansk si Gdynia, prelucrarea petrolului ( importat din Federatia Rusa), ind. energiei electrice si atomoenergia.

Alte referate despre: economia europei centrale, referat geografie economia europei centrale, referat economia europei centrale

Fondurile europene de pre-aderare in Romania

In domeniul transporturilor, Ispa finanteaza reabilitarea si dezvoltarea de cai ferate, drumuri, porturi si aeroporturi.Sapard (Special Pre-Accesion Programme for Agriculture and Rural Development - Programul Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) sprijina Romania pentru participarea la Politica Agricola Comuna (PAC) si Piata Interna a Uniunii Europene.

Alte referate despre: fondurile uniunii europene de pre-aderare, ajutorul pre-aderare pentru romania, fonduri europene despre aderare in romania

Germania

Germania.Comunitatea şi limba germană au apărut cu mii de ani în urmă, însă ca ţară/teritoriu Germania a apărut abia în 1871, când, sub conducerea cancelarului Otto von Bismarck s-a format Imperiul German, înglobînd partea de nord a Germaniei actuale - Confederaţia Germană de Nord (dominată de Prusia), apoi Bavaria (în germană: Bayern) precum şi diferite alte regiuni, excluzând însă părţile vorbitoare de germană din Austria.

Germania a fost deja cel de al doilea Reich german, tradus de obicei ca "imperiu". Primul Reich - cunoscut pentru mult timp drept Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană -- provenea din divizarea Imperiului Carolingian în 843, existând sub diverse forme până în anul 1806. Cel de-al Treilea Reich (şi ultimul) a fost cel al naziştilor; el a durat doar 12 ani, din 1933 până în 1945.

Germania, care devenise una dintre ...

Alte referate despre: referat germania, germania, germania referat

Germania

Domul
Catedrala Sfântul Bartolomeu este o construcţie gotică, care a fost ridicată în secolele XIV-XV, pe fundaţia unei biserici mai vechi din vremurile merovingiene. Este cea mai mare biserică din oraş. Din 1356 împăraţii Sfântului Imperiu Roman au fost aleşi în această biserică, iar din 1562 până în 1792 au fost încoronaţi tot aici.

Alte referate despre: germania geografie, referat despre germania, nazismul in germania
Referate afisate : 16
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles