Popoare migratoare vandalii

Aparita regatelor barbare

Vizigoţii au fost primii germanici care au pătruns în Imperiul Roman pe la mijlocul secolului al III-lea. O ramură a lor, goţii de apus, au trecut în anul 376, sub presiunea hunilor, în sudul Dunării, în Balcani. Ei au primit din partea romanilor permisiunea de a se aşeza în Tracia dar s-au răsculat împotriva autorităţilor romane şi au pustiit Peninsula Balcanică. Sub conducerea lui Alaric au ajuns până în Italia şi au jefuit Roma (410). Apoi s-au aşezat în Spania unde au pus bazele unui regat barbar desfiinţat mai târziu, în anul 711, de arabi.

Vandalii s-au aşezat înaintea vizigoţilor în Spania, venind tot din Scandinavia. Împinşi de vizigoţi, au trecut în nordul Africii, întemeind regatul vandal. Au fost singurii barbari care au avut o flotă cu ajutorul căreia au trecut Mediterana şi, în anul 455, au jefuit Roma. În 534 , bizantinii generalului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 2576
Materia: Istorie

Civilizatia Etruscilor

Horia C. Matei – « Mic dctionar al lumii antice », editura Albatros, Bucuresti, 1986
Marcel Bordet – « Istoria Romei antice », editura Lider, Bucuresti, 2000

Alte referate despre: civilizatia etruscilor, referat civilizatia etruscilor, civilizatia etruscilor larissa bonfante

Poarele migratoare (sec. III - IX )

Teodoric I (418-451), cel care întemeiase regatul de la Tolosa a fost cel care a rupt legăturile cu imperiul, în anul 439. Statul vizigot s-a extins înspre Hispania, iar după înfrângerea suferită în faţa francilor, în 507, Galia a fost pierdută, iar regatul vizigot a ocupat o mare parte din peninsula Iberică.

Alte referate despre: triburile migratoare sec iii vii in hrist, perioada antica sec iii i hr, imperiul roman in sec iii-iv

Anglia si Normandia

Timp de cativa ani dupa cucerire au existat anumite neintelegeri intre rege si seniorii sai, de vreme ce trebuiau sa formeze un front comun impotriva noilor supusi ostili. In fiecare localitate normanzii si-au intarit pozitiile. Cavalerii calari in armuri erau de neinlocuit in camp deschis, dar securitatea era asigurata mai ales prin construirea de castele. Acestea ofereau protectie impotriva atacurilor neasteptate, serveau drept resedinte pentru lorzi, iar prin dimensiunile lor simbolizau suprematia in fata strainilor.

Alte referate despre: anglia si normandia, batalia dintre normandia si anglia, referat anglia

Vandalii

Important este de reţinut faptul că prin recunoaşterea lui Geiserich ca suveran, pentru prima dată pe teritoriul fostului Imperiu Roman se formează un regat barbar independent şi asta nu numai de drept, ci şi de facto.Vandalii modifică în noul lor stat şi calendarul, începând numărarea zilelor anului cu data de 19 octombrie, ziua cuceririi Cartaginei, devenită capitală a regatului.

Alte referate despre: vandalii, vandalii referat, vandalii cuceriti in anul

Triburile germanice in primele secole ale mileniului I

În timpul primei jumătăţi a mileniului II a. Ch., germanicii sunt încă în epoca bronzului şi cunosc un oarecare declin datorat avântului celtic, rupturii relaţiilor cu Orientul şi unei progresive deteriorări a climei, deteriorare ce se continuă până în secolul al VI-lea p. Ch., determinând apariţia pe ţărmurile baltice a numeroase popoare, zona fiind numită de Jordanes ca fabrică de popoare.

Alte referate despre: triburile germanice, biserica in primele secole, cultul si organizarea bisericii crestine in primele secole

Popoare

-originea-nesigura:din muntii de la est ori de peste mare
-organizarea politica-regele cumuleaza prerogativele politice si religioase si se sprijina pe aristocratia sacerdotala si militara

Alte referate despre: popoarele orientului antic, popoare indo-europene, formarea popoarelor europene

Religia si arta geto-dacilor ca argument istoric in favoarea existentei civilizatie autentice

Prin aceasta si este valorificata arta geto-dacilor.Dintre componentele culturii geto-dacice ceramica este elementul cel mai raspindit si cel mai caracteristic ceramica era prelucrata atit cu mina cit si cu roata.Getii din zona Dunarii s-au dovetit a fi mesteri iscusiti la prelucrarea argintului, realizind adevarate opere de arta.Tezaurile de obiecte din argint uneori aurite, alcatuiau coifuri, vase,piese de harnasament etc.

Alte referate despre: religia si arta geto-dacilor ca argument istoric, religia si arta geto-dacilor, religia si arta geto dacilor

Marile religii ale antichitatii

Cea mai importanta sarbatoare pentru ei era Sabatul, reprezentand ziua de odihna si fiind inchinata Domnului. Alte sarbatori erau Ros Hasana (Anul Nou) si Yom Kippur (ziua purificarii).BUDISMULBudismul este astazi una din cele mai mari religii ale lumii,existand de peste doua milenii. Aceasta a aparut in India, fiind intemeiata de un intelept numit Buddha. In prima lui predica, Buddha expune cele Patru Adevaruri Nobile, ele fiind esenta invataturii sale.

Primul adevar expune originea suferintei: ''intrega existenta umana este supusa suferintei''. O data cu moartea, corpul fizic dispare, dar nu si energiile fizice si morale care isi continua existenta sub o alta forma; in felul acesta este preluata de la hinduism notiunea de saursara (reincarnare), dar ca renastere.

Alte referate despre: marile religii ale antichitatii, referat marile religii ale antichitatii, marile religii ale antichitatii-crestinismul origine trasaturi ritual

Civilizatiile Americii Centrale si de Sud

Dar spiritualitatea religiei mayasilor n-a devenit deosebit de rafinata. Meseriasii au a continuat traditia central-americana, sculptand figuri mistice supranaturale cu forme fantastice si infricosatoare, reprezentand animale cu trasaturi umane - de altfel cu o pricepere si ingeniozitate admirahila - in "perioada clasica" (300-800 e.n.), utilizand doar unelte din lemn.

Alte referate despre: civilizatiile americii centrale azteci si mayasi, civilizatiile americii de sud si centrale, civilizatiile americii de sud

Chinezii si mesopotamienii

Referat la ISTORIE

Popoarele orientului antic sunt primele popoare care au inventat scrierea.
Primul popor care a inventat scrierea sunt SUMERIENII acest popor fiind localizat în vestul Asiei , această scriere inventată de ei fiind cuneiforma adică nu foloseau litere şi cifre ci simboluri şi semne ; Kramer , istoric şi arheolog , spunea că’’ istoria a luat naştere în Sumer’’.
În orientului antic s-au constituit mai multe grupe de popoare, acestea fiind:
Popoare indo-europene: hitiţi, mezi, perşi şi arieni –în orient; greci, latini, slavi, celţi, traci –în Europa.
Popoare semito-hamite: egipteni, fenicieni, evrei, asirieni, akkadieni, babilonieni.
Popoare simto-tibetane: chinezii şi popoarele din podişul Tibet.
Sumerienii nu fac parte din nici una din grupele de mai sus.
În continuare voi prezenta două din popoarele antice orientale .

Alte referate despre: chinezii in antichitate, mesopotamienii, chinezii

Poporul roman

Conviţuirea îndelungată a dacilor cu romanii precum şi prelurea unor elemente noi de la populaţiile migratoare au dus la formarea poporului care au ocupat spaţiul dintre Carpaţi, Balcani si Marea Neagră. În timpul domniei lui Mihai Viteazul în anul 1600 mai exact 27 mai s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei ţari româneşti cu un singur conducător . Unirea de la 1600 nu a fost de lungă durată căci în 1601 Mihai a fost prins şi asasinat.

Alte referate despre: formarea poporului roman, formarea poporului roman si a limbii romane, poporul roman

Dimitrie Cantemir - viata

Deşi ostatic la curtea sultanului, are
posibilitatea să-şi continue învăţătura la
Academia Patriarhiei Constantinopolitane. În
foarte bogată bibliotecă află o pleiadă de
lucrări din cele mai diverse ramuri ale ştiinţei
şi culturii: logică, filozofie, geografie, istorie,
medicină, chimie, limbi orientale (turcă, arabă,
persană). Îi cunoaşte şi întreţine discuţii pe teme
filozofice şi politice cu ambasadorii francezi,
olandezi şi ruşi. După circa 2 ani de studii în
Constantinopol s-a întors la Iaşi, fiind
coparticipant la domnia tatălui său.
1692 Alaturi de tatăl său ia parte la asediul Sorocii.
1693 La 13 martie se stinge din viata Constatin
Cantemir. Boierii il aleg ca urmas pentru scurta
vreme pe Dimitrie Cantemir neconfirmat însă de
poarta la intervenţia lui Constantin Brîncoveanu, ...

Alte referate despre: dimitrie cantemir viata si activitatea, dimitrie cantemir viata si opera, dimitrie cantemir viata

Mic dictionar al pasarilor

Barza (Ciconia ciconia) pasare calatoare cu ciocul rosu, gatul si picioarele lungi si cu penele, de obicei, albe, afara de varfurile aripilor, care sunt negre.

Alte referate despre: mic dictionar biografic a lumii antice, mic dictionar englez-roman, mic dictionar de concepte operationale

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
M. Eliade (1970), in schimb, vorbeste despre “straturile de cultura” din Balcani si România care ar fi “mai arhaice decât cele reprezentate, de exemplu, de mitologiile clasice greaca si romana”; iar “lucrul acesta e cu adevarat evident pentru tot ceea ce priveste obi¬ce¬iurile si comportamentul magico-religios al vânatorilor si pastorilor” (M. Eliade, De la Zalmoxis…). Cercetarile com¬¬pa¬ratiste ale acestor mentalitati in cultura si traditia popoarelor de pe intreg continentul l-au indreptatit pe Eliade sa afirme faptul ca “elementele pre-in¬doeuropene s-au conservat aici mai bine ca oriunde in Europa (exceptie fac poate Pirineii si Irlanda)”.

Alte referate despre: miorita specificul national, specificul national, miorita scoala tristetii nationale

Miorita

Balada este o opera epica in versuri, mai mica decat poemul, ce
exprima un episod semnificativ din trecutul neamului nostru prin
intermediul unor personaje alese (domnitori, eroi legendari etc.).

Alte referate despre: miorita, miorita comentariu, miorita balada populara
Referate afisate : 16
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK