Populatia europei

Secolul XIV

La inceputul mileniului al II-lea Europa apuseana parea a intra intr-o faza de dezvoltare generala. Dar in secolul al XII-lea, racirea accentuate a climei a diminuat resursele de hrana, si asa neindestulatoare. Ciuma neagra, cea mai ucigatoare epidemie din cate a cunoscut lumea pana atunci, a decimat populatia Europei.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 2662
Materia: Istorie

Razboiul de 100 de ani

Prima victorie
Prima mare victorie nu a fost deloc una cavalereasca. !n 1346, armata lui Edward a fost incoltita pe teritoriu strain, si silita sa dea batalia de la Crecy. Mai degraba disperarea decat priceperea militara i-a determinat pe englezi sa foloseasca tacticile neortodoxe pe care Ie experimentasera, mai inainte, pe scotieni in loc sa incalece si sa intalneasca cavaleria franceza intr-o confruntare deschisa, ei au descalecat, luand o pozitie defensiva, aliniind arcasii in apropierea taberei adverse.

Alte referate despre: razboiul de 100 de ani, razboiul de 100 de ani referat, referat razboiul de 100 de ani

Arta gotica

Pentru a putea intelege mai bine intreaga cultura gotica va trebui sa pornim de la inceputurile intregii arte si sa incepem chiar cu nasterea ei; sa coborim la artele antichitatii ca mai apoi sa ajungem in evul mediu, secolele XV-XVII si arta secolului XIX.
Dupa invaziile normande, ungare si serazine din secolul VIII, arta cunoaste o revigorare evidenta, care se exprima in Arta Romantica, incepind din secolul XII, si apoi in inovatiile Gotice. Hranit de spiritulaitatea crestina, atat stilul Romantic cat si cel Gotic sint reflectate credintei unei civilizatii dedicate in intregime glorificarii lui Dumnezeu.
Adjectivul "gotic" este inventat de umanistii renasterii italiene, desemnand cultura care s-a dezvoltat in occident intre secolele XII si XVI. Acest calificativ se aplica mai intii arhitecturii, apoi, in ansamblu, artelor si, in sfirsit, intregii culturi a acestei perioade. Arta Gotica a fost mult timp privita cu desconsideratie si nu se ezita in a-i distruge operele; a fost reabilitata ...

Alte referate despre: arta gotica, arta gotica si romanica, arta gotica referat

Statul medieval

In epoca medievala romaneasca , Biserica a fost mereu strans legata de si permanent sprijinita de domnie, conducatorii oferind domenii si averi importante Bisericii. Aceasta ramane sub sfera de influenta a Bisericii Rasaritene. Se intemeiaza primele mitropolii: 1359 Mitropolia Tarii Romanesti (Iachint de Vicina) si 1401 Mitropolia de la Baia (Iosif).
Imperiul Otoman incearca sa impuna el puterea in statele romane si de aceea se suprapun mai multe domnii si chiar exista cate doi conducatori pentru acelasi teritoriu: unul de drept si altul impus de otomani.

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, statul medieval si institutiile sale, formarea statului medieval moldova

Statul medieval roman de la E si S de Carpati

Statul medieval roman de la E si S de Carpati - Din punct de vedere extern era nevoie de un stat omogen, mai puternic datorita expansionismului imperiilor vecine si a nevoii firesti de aparare impotriva acestora, formatiunile prestale existente pe teritoriile romanesti, sunt unificate treptat sub conducerea unui singur domn atat in Tara Romaneasca, Moldova si in Dobrogea.

Alte referate despre: statul medieval romanesc, prezentare statul medieval romanesc si institutiile sale, evolutia statului medieval romanesc intre sec 14-16

Razboiul de 100 ani

regele Frantei sprijinea,impotrivirea regelui Angliei
,Scotia,pe care acesta trebuia s-o cucereasca pentru a
se simti in siguranta pe insula sa.Dar si cauza imediata a conflictului a fost candidatura la tronul Frantei a lui Eduard al III-lea,fiul lui Eduard al II-lea si al Isabelei de Franta,si prin urmare nepotul lui Filip cel Frumos.

In anul 1340,Filip de Valois Capetien si- a asumat
Titlul de rege al Frantei(1328-1350) si a pus pe blazonul
sau crinii Frantei alaturi de leoparzii Angliei.

Razboiul de 100 de ani a fost un razboi dinastic,un
razboi feudal,un razboi national si imperialist .Obiectivul negustorilor englezi a daruit regelui 20000 de saci de lana pentru a acoperi cheltuielile de razboi cu conditia sa-si pastreze cele doua zone :Flandra(zona naturala ce face parte din Belgia,Olanda si Franta ,locuita de francezi),cumparatoare de lana si Bordeux,producatoare de vin.

Alte referate despre: razboiul de 100 ani, razboiul de 100 ani referat, razboiul de 100 ani-paralela franta si imp romano-german

Clasicismul

Astfel, în operele lui Leonardo da Vinci, Iohann Wolfgang Goethe, Victor Hugo, Mihail Eminescu, George Enescu, recunoaştem valori clasice. În altă accepţie “clasic” înseamnă ceea ce aparţine lumii şi culturii antice greco-latine. Clasicismul este, astfel, un curent literar în operele căruia raţiunea are rolul dominant şi care defineşte ansamblul culturii şi literaturii greco-latine prin extensiuni antice. În aşa fel ideea de clasicism se contopeşete cu cea de antichitate.

Alte referate despre: clasicismul, clasicismul francez, trasaturile clasicismului

Oda in metru antic

Aparitia brusca si neasteptata a suferintei din iubire. Suferinta din iubire ii demonstreaza eului liric ca este muritor de rand si ca nu e nemuritor. Starea provocata de suferinta intensa din iubire este jalnica , de ardere interioara , ceea ce inseamna de fapt , chin , zbucium.

Alte referate despre: oda in metru antic, oda in metru antic comentariu, oda in metru antic referat

Isihasmul - rugaciunea lui Iisus

Din punct de vedere teologic, Rugaciunea lui Iisus cuprinde adevarul intreg al Evangheliei. Formata dintr-o scurta fraza, ea contine cele doua taine principale ale credintei crstine: taina Intruyparii Fiului luiDumnezeu si taina Sfintei Treimi. In primul rand este marturisit Hristos ca om siDumnezeul numele omenesc de Iisus indica natura umana lauta din sanul Fecioarei Maria, iarnumele de Domn si Fiu a lui Dumnezeu arata dumnezeirea Sa.
In al doilea rand, Rugaciunea lui Iisus vorbeste, chiar daca nu in mod direct si explicit, de cele trei persoane ale Sfintei Treimi.
Adresandu-se celei de a doua Persoane a Sfintei Treimi, lui Iisus, neadresam de asemenea si Tatalui, caci Iisus este numit Fiul Lui Dumnezeu, iarSfantul duh este de asemenea prezent, caci nimeni nu poate spune ca ,,Iisus este Domn decat numai in Duhul Sfant” (I Cor. 12, 3).

Alte referate despre: rugaciunea lui iisus, gradina maicii domnului rugaciunea lui iisus, rugaciunea lui iisus pe muntele maslinilor

Consiliul Europei

b) Adoptarea a numeroase recomandari adresate statelor membre. Recomandarile sale nu pot fi neglijate pe considerentul ca ele nu ar fi documente strict juridice. Realitatea a demonstrat ca recomandarile adresate statelor au jalonat direetiile de actiune ale organizatiei, au asigurat deschideri noi in diverse materii si, frecvent, acestea au fost transformate in convenlii sau acorduri.

Alte referate despre: consiliul europei, consiliul europei referat, activitatea consiliului europei

Care este identitatea Europei?

Referat despre Care este identitatea Europei?
Logica constructiei europene este integrata intr-un proces mai mare de globalizare ,construit pe doua nivele:la Statele Membre si la un nivel European extins.Asadar provocarea pentru state este sa manuiasca paradoxurile dintre competitia intre state pentru cel mai bun"loc in ierarhia internationala" si cresterea sentimentelor nationaliste in timp ce fac parte dintr-o mare constructie politica care se numeste Uniunea Europeana(UE),cat si legatura dintre national si transnational care umbreste granitele.

De fapt,procesul de europenizare,asemenea procesului de globalizare, necesita-in ciuda integrarii in economia globala-o aliniere politica, sociala si culturala ,intre natiuni,si este o sursa de neliniste a identitatii.Europa,ca un proiect politic someaza fara indoiala statul national- o structura politica "inventata" in Europa secolului al XVIII-lea,bazata pe asemanari teritoriale, culturale, lingvistice,in unele cazuri chiar ...

Alte referate despre: care este rolul europei in lumea contemporana, care este fauna europei, care este clima europei centrale

Constructia Europei Unite

Experienta istorica a demonstrat ca "unitatea Europei" este optiunea cea mai înteleapta pentru popoarele care o alcatuiesc, pentru ca, spunea Victor Hugo, "numai Unitatea va deveni scutul în fata tuturor furtunilor care, altfel, ar putea pustii una din cele mai vechi Civilizatii ale lumii".

Alte referate despre: constructia europei unite, constructia europei unite - constitutia comunitara, constructia europei unitestatele si teritoriile uniunii europene

Consiliul Europei

Printre celelalte obiective ale Consiliului Europei sunt: promovarea democraţiei pluraliste, problema securităţii cetăţeanului, combaterea rasismului,xenofobiei,intoleranţei, protecţia minorităţilor naţionale, coeziunea socială şi calitatea vieţii, cooperarea şi coeziunea judiciară.

Alte referate despre: statutul consiliului europei, referat consiliul europei, organizarea si functionarea consiliului europei

Statele Europei

In aceasta lucrare se prezinta pe clase (Europa centrala, Europa nordica, Europa mediteraneana, Europa vestica, Europa Atlantica) Toate statele pe care le contin acestea plus capitala suprafata, populatia acestora

Alte referate despre: statele europei, statele europei si capitalele lor, statele europei si capitalele

Institutiile Europei Unite

Pentru gestionarea acestui ajutor economic si pentru a crea legaturi economice puternice inte statele europene la 16 aprilie 1948 a fost creata Organizatia Europeana de Cooperare Economica.
Dupa o activitate de noua ani in cadrul OECE, formula integrari a devenit foarte atractiva pentru Franta, Italia, Benelux si Germania, care in martie 1957 prin tratatul de la Roma infiinteaza Comunitatea Economica Europeana.

Alte referate despre: construirea europei unite, etapele constructiei europei unite ca model de integrare economica, construirea europei unite si disparitia natiunilor europene

Economia Europei Centrale

Polonia are importante rezerve de carbuni (Silezia), sare, sulf. Sunt dezvoltate ind. prelucratoare – carbuni si minereuri - ,ind. constructoare de masini cu santiere navale la Gdansk si Gdynia, prelucrarea petrolului ( importat din Federatia Rusa), ind. energiei electrice si atomoenergia.

Alte referate despre: economia europei centrale, referat geografie economia europei centrale, referat economia europei centrale

Populatia Banatului

Populatia Banatului Romaniei dupa ultimele date statistice (publicate de catre dl. Dr. Sabin Manuila) este de 939.437 locuitori, dintre cari 772.118 rurali, iar 167.319 urbani. (Din totalul locuitorilor urbani Timisoara singura detine un numar de 91.960 suflete.) Pe judete populatia se imparte astfel: Timis-Torontal are o populatie de 503.408 locuitori, Severinul 240.715, iar Carasul 195.314 locuitori.In privinta nationalitatii populatia Banatului prezinta o mare eterogeneitate, datorita multelor colonizari ce s'au facut in cursul veacurilor in aceasta provincie. Din totalul populatiei Banatului Romani sunt 510.825, Germani 223.130, Maghiari 97.803, Sarbi 40.500, Tigani 17.910, Evrei 11.256, Bulgari 10.012, Rusi si Ruteni 5922, si diverse alte nationalitati 22.079.

Alte referate despre: populatia in muntii banatului, populatia muntii banatului, populatia europei

Tarile Europei

Natura. Tara cu cea mai ridicata alt. medie din Europa. Muntii Alpi (alt. medie 1786m, alt max. 4634m vf.Dufourspitze din Monte Rosa). Muntii Jura(alt. medie 890m),situati in NV, se prezinta sub forma unor platouri larg ondulate (alt max. 1679m in vf. Tendre)intre Jura si Alpi se intinde un culuar(20-60km latime), numit Mitteland (580m)regiune de coline si podisuri modelate de eroziunea glaciara. Clima continental temperata , cu ierni reci (media luni ian este de 0grade C) veri moderate si precipitatii medii anuale insumand 800mm. Retea hidrografica bogata drenata de patru mari: M. Nordului(Rhinul cu afl. sau Aar), M. Neagra(Innul, agl al DUnarii), M. Mediterana (Rhonul)si M. Adriatica(Ticino, afl. al Padului).Are peste 1000 de lacuri naturale, remarcandu-se cele tectono-glaciare. Vegetatia naturala cuprinde padurea temperata, etajata pe verticala, si pajisti(la peste 2500m alt)
Populatia. 6 872 000 loc. (1850: 2 392 000; 1900: 3 314 000;1950: 4 714 000), natalitate:12,6 %o, ...

Alte referate despre: tarile europei si capitalele lor, tarile europei, tarile europei si capitalele
Referate afisate : 19
Medie note: 8.54 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles