Portretul lui eminescu in viziunea lui titu maiorescu

Titu Maiorescu si Eminescu

Esenţa teoriei „formelor fără fond” atrăgea atenţia faptului că „în aparenţă… avem politică şi ştiinţă, avem jurnale şi academii, avem şcoli şi literatură, avem muzee, conservatori, avem teatru, avem chiar o constituţie. Dar în realitate toate acestea sunt producţiuni moarte, pretenţii fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără adevăr”. În contextul secolului XIX românesc, această teză viza încurajarea unei producţii autohtone de calitate, respingând împrumuturile neselective şi imitaţiile fără valoare. În realitate Titu Maiorescu şi „junimiştii” pledau pentru ridicarea fondului autentic la înălţimea formelor împrumutate.

Atras în sfera ideii-forţă maioresciene cu privire la adevăr şi obiectivitate, Eminescu a mers totuşi uneori, în ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 31kb
Downloads: 3021
Materia: Romana

Eminescu si Maiorescu

„A turna în formă nouă limba veche şi-nţeleaptă”, „formele perfecte” de care este obsedat poetul, constituie şansa atingerii adevărului. Modernitatea pentru el consta de fapt într-o permanentă „reîmprospătare” a formelor cu „spiritul modern”.

Alte referate despre: eminescu si maiorescu, poeziile lui eminescu titu maiorescu, eminescu titu maiorescu

Eminescu si Apocalipsa

Poet al înaltelor cugetari si revolte, plecat peste urna nesatioasa a
timpului si meditând la destinul efemer al omului, Eminescu a fost
liricul propriilor sale experiente, al propriei sale vieti care se
poate descoperi în versurile sale, venind dinspre un model sau altul
al lirismului universal, sau de la unul din filosofii pe care i-a
frecventat.

Alte referate despre: eminescu si apocalipsa, mihai eminescu sarmanul dionis si apocalipsa dupa ioan, sarmanul dionis si apocalipsa dupa ioan de mihai eminescu

Fantasticul in literatura romana

occidental – în tradiţia Europei apusene, literatura fantastică se bazează pe efectul de spaimă, dozat în mod savant de către scriitor.
oriental – în orient el (fantasticul) a evoluat pe o cale, “devenind încetul cu încetul o superbă şi fascinantă melodie plină de culoare şi poezie, depăşind aproape orice spaimă prin strălucirea fanteziei imaginative.

Fantasticul se diferenţiază prin atmosferă şi tonalitate, reprezentând principala opoziţie între fantastic şi feericul din povestiri sau drame: “ O poezie aeriană, fluidă răspândeşte în lumea spiritelor o atmosferă rarefială, pură; chiar şi atunci când spiritele sunt răutăcioase, ele nu sunt ameninţătoare, dure.”(nimfele şi ondinele) – Ion Biberi.

Este dificil să găsim o definiţie generală a fantasticului, deoarece există mereu şi abateri de la reguli. Alegem schema fantasticului a lui Roger Callois:
Ordine – Ruptură – Revenire la ordine, deoarece majoritatea operelor ...

Alte referate despre: fantasticul in literatura romana, fantasticul in literatura, fantasticul in literatura populara

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

Asupra poeziei noastre populare (1868), O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867), Directia noua în poezia si proza româna (1876), Comediile lui I.L.Caragiale (1885), Poeti si critici (1886), Eminescu si poeziile lui (1889)

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii, titu maiorescu indrumator al culturii romane

Titu Maiorescu

Scrie şi alte studii importante de critică literară despre Andrei Mureşanu, care, deşi a creat mai multe versuri, nu a publicat decât o singură poezie, „Deşteaptă-te, române!”, dar aceasta a „devenit populară şi a rămas cunoscută de toată lumea română”; despre Octavian Goga, al cărui volum de „Poezii” din 1905 îl propune pentru premiere la Academia Română; despre Ioan Slavici ale cărui nuvele îi provoacă criticului bucuria că „tânăra literatură română a fost în stare să dea bătrânei Europe prilejul unei emoţiuni estetice din chiar izvorul cel mai curat al vieţii sale populare”.

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Omagiu lui Eminescu

Omagiu lui Eminescu - Eminescul nostru cel de toate zilele şi din toate locurile…Peste tot unde au trecut paşii Luceafărului, au lăsat urme din pulbere de stele. Nenuritorule, Eminescu,dă-mi această onoare să-ţi vorbesc câteva clipe. Iertate fie-mi modestele mele încercări...Omagiu lui Eminescu

Alte referate despre: omagiu lui eminescu, omagiu mihai eminescu, omagiul lui eminescu

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile sale

Si nici munca speciala a unui redactor de ziar nu credem ca trebuie privita la Eminescu ca o sfortare impusa de nevoie unui spirit recalcitrant. Eminescu era omul cel mai silitor, vesnic cetind, meditând, scriind. Lipsit de orice interes egoist, el se interesa cu atât mai mult de toate manifestarile vietii intelectuale, fie scrierile vreunui prieten, fie studierea miscarii filozofice în Europa, fie izvoarele istorice, despre care avea cunostinta cea mai amanuntita, fie luptele politice din tara.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile sale, titu maiorescu - eminescu si poeziile sale, referate titu maiorescu eminescu si poeziile sale

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

3.după 1885,"Junimea" şi redacţia de la "Convorbiri literare" se mută la Bucureşti.Revista cercetează înspecial filozofia,istoria,geografia;dobândeşte un caracter academic. Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 şi 1944, constituind cel mai important moment al presei româneşti.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Titu Maiorescu

In domeniul poeziei, Maiorescu are capacitatea de a aprecia adevaratele valori literare si aseaza pe primul loc "Pastelurile" lui Alecsandri. In acelasi studiu, Maiorescu intuieste geniul eminescian, asezandu-l in fruntea pleiadei poetilor imediat dupa "bradul de la Mircesti".

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Contradictia lui Titu Maiorescu

Maiorescu face si un studiu al folclorului pe care il apreciaza foarte mult si-l considera o sursa de inspiratie si un model in acelasi timp. Studiul se numeste “Asupra poeziei noastre populare” (1868). Aici lauda culegerea de poezii populare a lui Alecsandri. Maiorescu vorbeste despre caracterul anonim si colectiv al literaturii populare si apreciaza faptul ca opera nu e nicioadata a celui care a produs-o.
In ceea ce priveste limba romana, Maiorescu isi exprima si de aceasta data parerea. In 1886 apare studiul “Despre scrierea limbii romane” in care impune scrierea fonetica, excluzand-o pe cea etimologica. De asemenea impune alfabetul latin si eliminarea celui chirilic.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, contradictia titu maiorescu, junimea si titu maiorescu

Titu Maiorescu

Tudor Maiorescu este mentor al Societatii "Junimea" alaturi de P.P.Carp, Th.Rosetti, V.Pogor si Iacob Negruzzi. Programul societatii cuprindea: organizarea de prelectiuni populare, stabilirea unei ortografii unitare a limbii romane, precum si editarea unei antologii de poezie romaneasca, de la origini si pana la vremea aceea.

Alte referate despre: titu maiorescu despre eminescu, betia de cuvinte titu maiorescu, titu maiorescu - jurnal rezumat

Rolul lui Titu Maiorescu

In "Conditiunea ideala", Titu Maiorescu ocupandu-se de obiectul poeziei precizeaza ca acesta este "totdeauna un simtamant sau o pasiune niciodata o cugetare exlusiv intelectuala". Deci iubirea, ura, tristetea, disperarea, mania constituie obiectul poezei, ele urmarind a avea concentrare, capacitate imaginativa si emotionala.

Alte referate despre: titu maiorescu aprecieri critice, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu referat

Junimea - Titu Maiorescu

In conceptia lui Maiorescu, poetul trebuie sa desfasoare o adevarata lupta pentru sesibilizarea cuvantului, care tindea catre abstractizare. Criticul enumera, oferind exemple, cateva modalitati de sensibilizare a cuvantului: “alegerea cuvantului celui mai putin abstract”, utilizarea adjectivelor si adverbelor- “epitete ornante”, a personificarilor, comparatiilor, metaforelor.

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu- Critic Literar

Maiorescu a scris primul articol cu intenţia mărturisită de a stabili câteva criterii ale aprecierii operei literare în vederea alcătuirii unei antologii, acest studiu numindu-se O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867. După cum se exprimă în prefaţa ediţiei din acelaşi an, aceste poezii trebuiau să fie “dacă nu mai presus de orice critică, cel puţin insuflate de un sentiment poetic şi ferite de înjosire în concepţie şi expresie”.7

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critici literare

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile lui

Ceea ce caracterizeaza mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu, este o asa de covârsitoare inteligenta, ajutata de o memorie, careia nimic din cele ce-si întiparise vreodata nu-i mai scapa (nici chiar în epoca alienatiei declarate), încât lumea în care traia el dupa firea lui si fara nici o sila, era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce si le însusise si le avea pururea la îndemâna.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile lui rezumat, titu maiorescu-eminescu si poeziile lui, titu maiorescu eminescu si poeziile lui comentariu

Mihai Eminescu - repere biografice

Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale".

Alte referate despre: mihai eminescu repere biografice, mihai eminescu-repere biografice, mihai eminescu date biografice

Titu Maiorescu In chestia poeziei populare

La el nu era si nu putea fi vorba de preocuparile folcloriste; miscarea folclorista, desteptata pe la 1864 in Anglia, de unde si-a primit si numele, nu a razbit pana la noi decat dupa incetarea activitatii lui Alecsandri. Si nici spre vreo amintire a caracterului latin pastrat in poporul roman, cum il intelegi d-ta, nu l-a purtat gandul pe atunci.

Alte referate despre: titu maiorescu critici asupra poeziei populare argumentare, titu maiorescu-asupra poieziei noastre populare, critice de titu maiorescu cercetare asupra poeziei romane de la 1867

Lacul de Mihai Eminescu - comentariu

Lacul de Mihai Eminescu - comentariu
Elementele care compun cadrul natural in care poetul doreste sa se-mplineasca visul sau de iubire sunt cele specifice universului poetic eminescian: codrul, lacul, luna, nuferii, barca, trestia.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, poezia lacul de mihai eminescu, lacul de mihai eminescu comentariu
Referate afisate : 19
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles