Postul pastelui referat

Baltagul - ca roman

Mihail Sadoveanu este autorul unor impresionante opere in proza care cuprind povestiri,nuvele si romane avand ca teme esentiale: istoria "Fratii Jderi", natura"Dumbrava Minunata", conditia umana "Apa motilor" si viata satului romanesc cu datinile,obiceiurile si oamenii lui "Baltagul",o adevarata capodopera a prozei romanesti, opera epica ce prezinta trasaturile specifice romanului mitic.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 4509
Materia: Romana

Baltagul - demonstratie ca e roman

Naratorul relateaza obiectiv intamplarile,la persoana, a III-a singular.El pare sa fie omniscient si omnipresent,realizand,in ipostaza de personaj imaginar care povesteste in locul scriitorului,relatia autor-cititor.

Alte referate despre: baltagul demonstratie ca e roman, baltagul demonstratie ca este roman, baltagul-demonstratie ca e roman

Baltagul - actiunea operei

Eroina romanului,Vitoria Lipan,apartine acestei lumi arhaice.Personaj complex,ea intruchipeaza multiple virtuti.Ea se orienteaza dupa ciclurile naturii,cade in presimtiri,vise si vraji,facand haz de implicatiile limbii moderne:tren, distante marcate in dimensiuni exacte,autoritati. Baltagul este si romanul formarii caracterului lui Gheorghita. Confruntarea cu raul, il maturiza pe flacau.
Pe drumul initierii in asprimile vietii, este calauzit cu rabdare, dar si cu asprime de mama sa.Ea il invata sa-si stapaneasca oboseala, foamea, placerile, nesiguranta, frica.

Alte referate despre: baltagul - actiunea operei, actiunea operei harap-alb, baltagul actiunea

Caracterizarea Vitoriei Lipan

Pentru caracterizarea personajului, scriitorul foloseştze o diversitate de procedee: caracterizatrea directă, făcută de autor, de celelalte personaje sau de personajul însuşi şi indirectă, reieşind din întâmplări, fapte, din felul de a vorbi, din mediul social în care trăieşte eroina, din relaţiile acesteia cu alte personaje.

Alte referate despre: caracterizarea vitoriei lipan, caracterizarea vitoriei lipan din baltagul, baltagul caracterizarea vitoriei lipan

Caracterizarea lui Nechifor Lipan

Caracterizarea lui Nechifor Lipan.Portretul sau fizic este realizat prin intermediul caracterizarii indirecte, din amintirea sotiei: avea ”mustata groasa adusa a oala. La mustata aceea neagra si la ochii aceia cu sprancene aplecate si la toata infatisarea lui indesata si spatoasa”. El se contureaza mai ales din memoria afectiva a Vitoriei: “Asa-mi fusese drag in tinerete Lipan, asa-mi este drag s-acum, cand avem copii mari cat noi ”.

Din legenda pe care obisnuia sa o spuna la nunti aflam ca Nechifor era un muntean ca toti ceilalti muntenii - un om cu “inima usoara si blanda” caruia ii placea sa petreaca si sa bine-dispuna lumea la nunti.
Prin intermediul enumeratiilor (ca mijloace de expresivitate artistica), in mod direct, autorul povesteste ca sotul Vitoriei “este un barbat puternic si voinic, harnic si priceput intr-ale oieritului”, care continua ocupatia milenara a familiei sale - pastoritul. “Stanile i-au fost bine randuite si ciobanii ascultatori. Bacii ...

Alte referate despre: caracterizarea lui nechifor lipan, nechifor lipan, caracterizare nechifor lipan

Baltagul - Rezumat pe momentele subiectului

In Sabasa, la crasma domnului Iorga Vasiliu, afla ca turma de oi care a trecut era insotita doar de 2 calareti, dintre care, dupa descrieri, nici unul nu era Lipan. Astfel realizeaza ca trebuie sa-l caute intre Sabasa si Suha, deoarece aici i-a pierdut urma. Cei doi pleaca la Sabasa, unde, cu ajutorul domnului Toma, il gaseste pe cainele de nadejde al lui Lipan, Lupu. Venind de la Sabasa spre Suha, in dreptul unei rape, gasesc osemintele lui Lipan.
–Neterminat!!!

Alte referate despre: baltagul rezumat pe momentele subiectului, baltagul povestire pe momentele subiectului, baltagul-rezumat pe momentele subiectului

Baltagul

Apoi expoziţiunea se continuă cu prezentarea situaţiei iniţiale. Timpul acţiunii este limitat, întâmplările petrecându-se de toamna până primăvara, adică de la plecarea oilor la iernat până la întoarcerea acestora la păşunat (transhumanţă). Locul desfăşurării acţiunii este însă amplu, cuprinzând munţii stâncoşi ai Moldovei şi deplasarea acţiunii în diverse localităţi precum Borca, Suha, Sabasa şi Dorna.

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Postul Mare

În acest post nu mâncăm carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mâncăm untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegăm la untdelemn si avem voie la vin.

Alte referate despre: fisa postului, referat fisa postului, fisa postului referat

Insula Pastelui

Aceasta mica insula ( numai 118 Km˛ ) este foarte izolata, fiind
situata in Pacificul de Sud, la 3 760 km vest de coastele Americii de
sud, respectiv pe tarmul statului Chile, caruia îi apartine, de
altfel. Are o forma triunghiulara si este de origine vulcanica, fiind,
de fapt, o ingemanare de conuri vulcanice, in prezent stinse, între
care Rano Aroi ( 618m, altitudinea maxima de pe insula), Katiki,
Tautapu, Rano Kao s.a. A fost descoperita de catre navigatorul olandez
Jakob Roggeveen, care a numit-o astfel întrucât eventmentul a avut loc
în prima zi a marii sarbatori crestine di acel an ( 6 aprilie 1722 ).

Alte referate despre: insula pastelui, insula pastelui referat, cum se numesc statuile uriase de piatra din insula pastelui

Sarbatoarea Pastelui in Bucovina

0x08 graphic
Cu cat Învierea "se simte" mai aproape, gospodinele grabesc
pregatirile pentru prima zi de Paste, zi în care toata familia aflata
în jurul mesei îndestulate si dupa ce a postit cele sapte saptamani,
va gusta din bucatele pe care Domnul le-a dat cu atata darnicie. La
loc de cinste se afla patiseria casei: cozonacul, painea, placintele,
traditionala pasca si bineînteles colacul. Pregatirea acestora se face
cu migala. Pasca, ca si colacul, se împleteste în sase si are ca semn
distinct sfanta cruce. Înainte de a fi introdusa în cuptor, coptura
este unsa cu galbenus cu ajutorul unui pamatuf din pene de gasca. Cu
siguranta, traditionalele placinte poale în brau nu au fost
uitate.Gata rumenite, raspandind un miros îmbietor, toate stau pe
vatra la racorit, spre încantarea gospodinei si în ochii lacomi dar
rabdatori ai copiilor.

Alte referate despre: sarbatoarea pastelui referat, referat despre sarbatoarea pastelui, sarbatoarea pastelui

Insula Pastelui

Pe pamanturile Insulei Tacerii au trait 2 rase de oameni Hanau Homoke (slabanogi) si Hanau Eepe - "oamenii cu urechile lungi". Bastinasii spun ca acestia din urma supravegheau si concepusera constructia Moai-lor si ca cei cu urechile scurte lucrau pentru ei. De unde veneau ei? Din arta lor, din creatia lor s-ar deduce contracte si cu Polinezia dar se gasesc si elemente ciudate apartinand culturii incase sau celei a indienilor Cuna din Panama.

Alte referate despre: statuile din insula pastelui, insula pastelui statui, referat insula pastelui

Postul la crestini

Unii cred ca originea postului ar trebui cautata in frica de contaminare: atingerea obiectelor sau consumarea alimentelor contaminate de mort ar fi produs o mare frica, lucru care ar fi determinat familia la abtinerea, pe un anumit timp, de la mancare si bautura - deci tot o practica legata de cultul mortilor.

Alte referate despre: postul la crestini, postul la crestini referat, referat postul la crestini

Focul care se pogoara din cer - Sfanta Lumina de la Ierusalim

Desi arata ca si lumina unui foc, totusi timp de cîteva minute nu arde ca o flacara obisnuita. Patriarhul pune vata aprinsa în cupe de aur dupa care aprinde doua buchete mari de cîte 33 de lumînari. Iesind cu ochii scaldati în lacrimi în fata multimii extaziate si nerabdatoare ce asteapta cu mîinile întinse, Patriarhul striga de trei ori catre aceasta “Veniti de luati lumina”. În chip minunat se aprind singure si candelele de argint aflate deasupra Sfîntului Mormînt. Lumina se întinde ca un val, dintr-o data întreaga biserica fiind scaldata în lumina. Clopotele încep sa bata, iar credinciosii se bucura de Dumnezeiasca Lumina primita, într-o traire fantastica.

Alte referate despre: focul care se pogoara din cer - sfanta lumina de la ierusalim, focul care se pogoara din cer, focul care se pogoara din cer referat

Obiceiuri si traditii in Romania

Pentru cea mai asteptata sarbatoare din decembrie, Craciunul, românii au apelat in egala masura la traditie, stiind sa accepte si obiceiuri mai recente. Intâmpinata cu bucurie, Nasterea Mântuitorului aduce cu ea si o suma de practici foarte vechi prin care se celebra Echinoctiul de Iarna, momentul in care natura da sperante ca va renaste.
Obiceiul colindatului a inglobat in el nu numai cântec si gest ritual, ci si numeroase mesaje si simboluri ale unei stravechi spiritualitati românesti. El s-a pastrat asociindu-se cu celebrarea marelui eveniment crestin care este Nasterea Domnului Iisus Hristos. In ajunul Craciunului, pe inserat, in toate satele din tara, incepe colindatul. Copiii cu steaua vestesc Nasterea Domnului si sunt primiti cu bucurie de gazdele care ii rasplatesc cu mere, nuci si colaci.
In Maramures, cei care colinda sunt oameni in toata firea. Obiceiul este sa treaca pe la fiecare casa iar apoi, cu tot cu gazdele care i-au omenit, sa continue ...

Alte referate despre: obiceiuri si traditii din romania, obiceiuri si traditii in romania, reportaj despre obiceiurile si traditiile din romania

Monarhia si republica in gandirea lui Machiavelli

Datorita acestui repaus fortat, intrerupt de putinele calatorii si repausuri la Florenta unde participa la conversatiile din gradina Ruccelai, s-a nascut Principele si discursurile, doua opere fara de care gandirea politica moderna ar fi fost serios vaduvita in dezvoltarea si fundamentarea sa stiitifica. Se spune ca in anii cuprinsi intre aceasta retragere fortata si revenirea in viata publica pentru scurt timp si cu misiuni secundare, in 1525 alcatuiesc perioada cea mai rodnica a vietii lui.

Alte referate despre: monarhia si republica in gandirea lui machiavelii, monarhia si republica in gandirea lui machiaveli, monarhia si republica

Jazzul romanesc

Iata rezumate intr-o singura fraza, argumentele unui idiom al originalitatii, de altfel unanim recunoscut, sub zodia caruia se cuvine sa estimam, dintr-o perspectiva valorica amendata de timp, aportul acestui ansamblu de creatie. In fertila singuratatea ce si-o impune, fata in fata numai cu pianul si cu masa de scris in modesta garsoniera din Banu Manta, muzicianul isi slefuieste cu minutie de artizan lumi de frumuseti sonore ale caror titluri, alaturate, ar configura ele insele un poem. Caci, daca ati dori sa constati nu din exegeze ci direct de la sursa, caratele unei atare originalitati, preferabil este sa va lasati coplesiti de « Bucuria » incercata intr-o

Alte referate despre: jazzul romanesc, referat despre jazzul romanesc, iluminismul romanesc

Despre crestinism

Pentru ca in toate acestea crestinul ortodox traieste prezenta lui Dumnezeu si lucrarea Lui in lume, prin toate acestea ci vorbeste, comunica cu Dumnezeu. Aceste toate sint, de fapt, intruparea credintei omului in Dumnezeu. In ele credinta este vietuire. A crede in Dumnezeu inseamna a trai intr-un anume fel, a te scula si a te culca intr-un anume fel, a porni la drum si la lucru intr-un anume fel, a te naste, a te insoti cu femeia ta si a muri intr-un anume fel; totul determinat de credinta ca exista un Dumnezeu care ne-a creat pe noi si tot ceea ce exista in jurul nostru, care ne poarta de grija, care ne iubeste si in care nadajduim.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie
Referate afisate : 17
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles