Povestea prepelita si puii ei de lev n tolstoi

Lev Nicolaevici Tolstoi

În anul 1837, întreaga familie se mută la Moscova, pentru a înlesni copiilor continuarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior. În acelaşi an moare tatăl scriitorului şi orfanii sunt luaţi sub tutela contesei Osten-Saken, sora acestuia. Nu după mult timp însă, moare şi contesa Osten-Saken, iar copii trec sub tutela contesei Iuşkova, cea de-a doua soră a bătrânului Tolstoi şi soţia guvernatorului oraşului Kazan.

În anul 1844, Lev Tolstoi începe să frecventeze cursurile facultăţii de limbi răsăritene la Universitatea din Kazan, însă după un an abandonează studiul limbilor şi se înscrie la facultatea de ştiinţe juridice. În final se întoarce în satul natal înainte de a-şi încheia studiile, descurajat fiind de calitatea slabă a relaţiilor sociale şi academice pe care le avea. Totuşi a reuşit să-şi facă un prieten, pe Dmitri ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 152kb
Downloads: 2040
Materia: Romana

Anna Karenina

« Observatia profunda si amanuntita, delicatetea analizei, colosala putere de evocare a vietii, adancimea conceptiei asupra lumii, atitudinea inalta omeneasca fata cu subiectul, interesul captivant datorit complicatiilor sufletesti si nu ‘ intrigii ‘ – iata atatea calitati care fac din romanul lui Tolstoi capodopera geniului ».

Alte referate despre: anna karenina rezumat, anna karenina, anna karenina-rezumat

Povestea codrului de Mihai Eminescu

In poezia ,,povestea codrului'' eul liric numai pe codru il gaseste sa-i fie partas ale sale iubiri visatoare ce s edesprind prin versurile: ,,amindoi vom merge-n lume'', ,,ne-om culca linga izvorul'' ce exprimaprin vrebele la timpul voiitor,,vom'', ,,ne-om'' un viitor plin de vise si iluzii caci in zadar suspina si sufera caci nu v-a veni,numai codrul fiind partas al acestei iubir fara de un final al dragostei ce este contemlata in sinul naturii. Poezia eminesciana prin farmecul codrului exprima dorinta eului liric de ezprimare a visului de iubire ce ii este necrutator.

Alte referate despre: povestea codrului de mihai eminescu, povestea codrului de mihai eminescu comentariu, comentariu povestea codrului de mihai eminescu

Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga - Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult

El apare în scenă după ce fraţii săi mai mari eşuează în încercarea de a-şi asuma un destin de excepţie. Niciunul nu este destul de vrednic pentru a îndeplini destinul de conducere propus de împăratul Verde, unchiul lor. Tristeţea şi ruşinea tatălui provoacă autoanaliza celui mic. Secvenţa conţine o caracterizare directă realizată de către narator: „începe a plânge în inima sa lovit fiind în adâncul sufletului de apăsătoarele cuvinte ale tatălui său [...] stă el pe gânduri şi nu se dumerea ce să facă pentru a scăpa de ruşine”.

Alte referate despre: povestea lui harap alb de ion creanga - particularitatile basmului, particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult, povestea lui harap alb de ion creanga

Povestea lui Mos Nicolae

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de ”Mos Neculai” si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca ”biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Alte referate despre: povestea lui mos nicolae, povestea lu mos nicolae, povestea lui mos nicolae download

Povestea lui Harap Alb - caracterizarea personajului principal

"Povestea lui Harap Alb - caracterizarea personajului principal"
Titlul neobisnuit al basmului evidentiaza dubla personalitate a eroului reprezentata printr-o identitate reala de tanar print si una aparenta de sluga a spanului.Experienta dura traita de Harap-Alb sugereaza traversarea unei stari de initiere,de la inocenta pana la maturizarea spirituala a celui ce va deveni imparat.

Alte referate despre: povestea lui harap alb caracterizarea personajului principal, povestea lui harap alb - caracterizarea personajului principal, povestea lui harap-alb caracterizarea personajului principal

Basmul - Povestea lui Harap-Alb

Influenţa folclorică este însă mai largă şi nu se reduce doar la prelucrarea nucleelor narative universale. Ion Creangă valorifică şi alte elemente care conferă poveştilor un caracter specific, popular-românesc. basmul “Povestea lui Harap-Alb” a apărut în revista “Convorbiri literare”, la 1 august 1877, apoi în acelaşi an în ziarul “Timpul”.

Alte referate despre: subiectul basmului povestea lui harap alb, basmul povestea lui harap alb, basmul povestea lui harap alb comentariu

Povestea lui Harap-Alb

5. Caracteristici/trasaturi:
Ca orice basma are formule de inceput, mediane si finale. In confruntarea dintre bine sir au, Victoria ii revine intotdeauna fortelor positive. Fantasticul este umanizat. Eroul pozitiv este ajutat de personaje simbolice (Regina Furnicilor, Craiasa Albinelor si cei cinci fantastici) pentru a trece peste obstacolele la care este supus. Frecvent unor motive (nunta, calatoria initiatica), cifre magice (3,7,49), mituri populare. Spatiul, timpul si intamplarile sunt imaginare.

Alte referate despre: povestea lui harap alb, povestea lui harap alb rezumat, povestea lui harap alb comentariu

Povestea lui Harap-Alb

5.,,Baba gârbovă" pe care soarta i-o scoate în cale fiului cel mic, are darul premoniţiei. Mezinul, trecând
cu bine proba milosteniei, primeşte din partea Sf. Duminici recunoaşterea statutului său de erou. Acesta îi prezice un destin pe măsură: ,,Ai să ajungi împărat, care n-a mai stat altul pe faţa pământului." Recompensându-i generozitatea, îl sfătuieşte cum să se pregătească pentru marea călătorie.

Alte referate despre: rezumat povestea lui harap alb, povestea lui harap-alb, povestea lui harap alb povestire

Povestea lui Harap-alb

Concepută ca un lung şir de peripeţii şi încercări la care e supus un tînăr pentru a-şi dovedi vrednicia, curajul, puterea şi înţelepciunea, povestea cuprinde în sine o idee morală fundamentală: aceea că binele şi adevărul triumfă în ciuda tuturor piedicelor, că meritele omului sînt răsplătite.

Formula de descriere a poveştii, precum şi motivele tipice unui basm popular- motivul împăratului fără urmaş (avea numai fete); motivul probei destoiniciei; motivul neascultării sfaturilor date de tată; motivul probelor depăşite etc.

Creangă improvizează pe marginea schemei universale a basmului o imagine a vieţii ţărăneşti de altădată, cu tipurile ei morale, cu tradiţiile şi obiceiurile ei , în deprinderile de comportament şi cu limbajul ei specific.

Respectînd schema tradiţională, Creangă devine original prin abundenta detaliilor specifice, prin insistenţa asupra aspectului particular, prin nuanţarea ...

Alte referate despre: povestea lui harap alb momentele subiectului, povestea lui harap alb povestire pe momentele subiectului, povestea lui harap-alb rezumat

Povestea lui Harap Alb

Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga este un basm cult publicat in revista AsConvorbiri literareAs in 1877.Basmul cult este o specie narativa ampla, cu numeroase personaje, cu actiune implicand fabulosul. Spre deosebire de basmul popular unde predomina naratiunea, basmul cult presupune imbinarea naratiunii cu dialogul si descrierea.
Naratiunea la persoana a III-a este realizata de un narator omniscient , dar nu si obiectiv pentru ca intervine adesea prin
comentarii .Tema basmului este triumful binelui asupra raului iar motivele narative specifice sunt : superioritatea mezinului, calatoria,
supunerea prin viclesug, demascarea raufacatorului si casatoria.

Alte referate despre: basmul cult povestea lui harap alb, comentariu povestea lui harap alb, ion creanga povestea lui harap alb

Tolstoi si Dostoievski - viata spirituala

Cu un sistem de valori în suflet, Tolstoi îşi reneagă romanele şi, de aici înainte, este hotărît să scrie orientat numai spre morala biblică. Datorită faptului că Tolstoi a avut bunul obicei să-şi ţină un jurnal, în care-şi nota toate evenimentele şi lupta sa lăuntrică, până în cele mai mici detalii, suntem în temă cu itinerarul său spiritual.

Alte referate despre: viata spirituala a lui lev tolstoi, organizarea sociala si viata spirituala, viata spirituala

Tolstoi

Perioada 1855-1881 a fost un interval de mari schimbari in Rusia. Pe o parte se manifestau suporterii reformei si ai progresului social, dupa modelul occidental; de cealalta parte erau cei care doreau sa pastreze Rusia traditionalista, cu vechea ei morala si mentalitate.

Tolstoi era pentru conservare Rusiei vechi. El nu vroia ca modernitatea sa schimbe modul de viata taranesc. Scriitorul considera ca progresul material al lumii moderne ar putea distruge vechile valori ale vietii rurale si ar putea corupe mintile taranilor. Tolstoi credea ca noua “inteligentie”- care incuraja reforma- era rupta de realitate si nu stia nimic despre razboi si soldati, tarani si serbi.

Alte referate despre: lev nicolaevici tolstoi, cei doi prieteni de lev tolstoi, lev tolstoi biografie

Federatia Rusa ppt

Sosirea, cu ajutor german, a lui Lenin conduce la Revolutia din Octombrie si la instaurarea regimului comunist. Urmeaza pacea cu Germania la Brest-Litovsk prin care Rusia pierde Polonia, Ucraina, Tarile Baltice si Finlanda. Urmeaza pana in 1922 un razboi civil atroce pe care bolsevicii reusesc sa-l castige in ciuda ajutorului dat de o duzina de tari opozantilor comunistilor. Ca tabloul sa fie complet are loc o foamete care in 1921 ucide cel putin 5 milioane de oameni. In 1922 ia nastere URSS, aceasta inglobeaza o parte din teritoriile pierdute in 1917.

Alte referate despre: federatia rusa ppt, agricultura in federatia rusa ppt, federatia rusa

Rusia 1815-1881 de Russell Sherman

Din punct de vedere al comertului totalul exportului a crescut in medie de zece ori in perioada 1802 – 1860. La fel a fost si costurile produselor agricole si alimentare aceste crescand enorm de mult.

Alte referate despre: rusia 1815-1881, rusia 1815 - 1881, sherman russell rusia

Lev Davidovici Trotki

Datorită bolii şi mai apoi morţii lui Lenin, Stalin a fost capabil să-şi consolideze puterea în partid şi în guvern. În acest moment, Troţki a fost încapabil sau nu a dorit să se opună lui Stalin. Neacţionând la Congresul al XII-lea al Partidului din 1923, în special în problema Testamentului politic al lui Lenin care cerea îndepărtarea lui Stalin, Troţki a pierdut orice şansă să îl învingă pe Stalin care, sprijinit de Lev Kamenev şi de Grigori Zinoviev, a fost în stare să preia controlul Partidului Comunist. Troţki şi susţinătorii săi au format Opoziţia de stânga, care a luptat în interiorul Partidului Comunist câţiva ani împotriva conducerii lui Stalin şi a platformei sale politice.

Alte referate despre: lev davidovici trotki, lev davidovici landau, asasinarea lui lev davidovici
Referate afisate : 16
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles