Precipitatiile atmosferice

Precipitatiile atmosferice

Ce este burnita ?
Ceata este insotita adesea de ploaie marunta si deasa ce duce la formarea burnitei. Burnita este formata din picaturi fine de apa, care par a pluti in aer.

Ce este roua ?
Roua se formeaza în noptile de vara când peste suprafata racita a Pamântului se deplaseaza o masa umeda de aer.

Ce este bruma ?
Bruma se realizeaza în aceleasi conditii ca si roua. Temperatura aerului si a suprafetei trebuie sa fie negativa, spre deosebire de roua.

Ce este zapada ?
Iarna cand este frig picaturile de apa se transforma in cristale de gheata, care se lipesc intre ele si formeaza fulgi de zapada.

Ce este grindina ?
Uneori vara picaturile de ploaie trec in caderea lor prin straturi foarte reci de aer. Atunci ele se transforma in boabe de gheata numite grindina.

Ce este mazarichea ?
Mazarichea este o forma de precipitatie solida care cade sub forma de graunte de gheata apropae sferici al caror diametru nu depaseste 5 mm. Mazarichea ia nastere prin ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 4967
Materia: Geografie

Schimbari climatice

Majoritatea gazelor cu efect de seră sunt naturale, insă de când a început revoluţia industrială în secolul XVIII lea, activitatea umană a determinat creşterea concentraţiei lor la un nivel neatins de 420000 ani. Efectul nefast al efectului de seră este de a creşte temperaturile terestre: este schimbarea climatică.

Alte referate despre: schimbarile climatice referat, schimbari climatice referat, schimbari climatice

Zone biopedoclimatice

În anotimpul ploios ierburile ajun până la 4 m înălţime, care în anotimpul secetos sunt înlocuite cu ierburi mici, uscate, foarte inflamabile.
Savana poartă diverse denumiri: campo-cerrado şi caatinga în Brazilia, llanos în Venezuela.În lungul râurilor mari se formează păduri-galerii.

Alte referate despre: zone biopedoclimatice, 10 zone biopedoclimatice, principalele zone biopedoclimatice

Regionarea climatica a Romaniei

Etajele de clima sunt următoarele:
a) Climatul alpin caracterizează munţii la peste 2000 m in Carpatii Meridionali si peste 1800 m in partea de nord a Carpatilor Orientali.
Temperatura medie anuală în jur de 00 C (sub 00 C la peste 2200 m )
Temperatura medie a verii ( 120 ( 100 C )
Temperatura medie a iernii este intre –80 si –100 C ( chiar –120 C )
Precipitaţiile medii ( 1200 mm/an
Vanturile de vest bat cu putere
Areale cu climat alpin: Munţii Rodnei, Suhard, Călimani, Ceahlău ( la peste 1800 m ), Ciucas ( la peste 1800 m ), Bucegi, Iezer, Fagaras, Parâng, Sureanu, Candrel, Lotrului, Capatanii, Godeanu, Tarcu, Retezat, Bihor, Vladeasa, Muntele Mare ( la peste 1700 m in fiecare din Carpatii Occidentali ).
b) Climatul montan caracterizează munţii inalti si mijlocii cu altitudini intre 800 si 2000 m. Cuprinde: ...

Alte referate despre: regionarea climatica a romaniei, referat geografie regionarea climatica a romaniei, regionarea climaticaa europei si a romaniei

Temperaturile si precipitatiile din Romania

M-þii Rodnei; M-þii Bucegi; M-þii Fãgãraº (gr. N); M-þii Parâng; M-þii Retezat. Carpaþii Orientali; Carpaþii Meridionali; M-þii Apuseni. Dealurile de V; M-þii Banatului; M-þii Poiana Ruscã; D.C.T.; Subcarpaþii; Pod. Mehedinþi; Pod. Sucevei; Pod. Central Moldovenesc. Câmpia de V; Câmpia Românã; Pod. Getic; Pod. Dobrogei; C. Jijiei; Pod. Bârladului. Lunca Dunãrii

Alte referate despre: referat precipitatiile din romania, temperaturile si precipitatiile din timisoara, precipitatiile din romania referat

Temperaturile si precipitatiile din Romania

0 - 6 - Carpatii Orientali; Carpatii Meridionali; M-tii Apuseni.
6 - 10 - Dealurile de V; M-tii Banatului; M-tii Poiana Rusca; Depresiunea Colinara a Transilvaniei (D.C.T.); Subcarpatii; Pod. Getic; Pod. Mehedinti; Pod. Moldovei.
10 - 110- Campia de V; Campia Romana; Pod. Dobrogei (-zona litoralaΔ Dunarii).
>11 - S Campiei de V; Lunca Dunarii; Delta Dunarii; zona litorala.

Temperaturile medii in luna iulie
23 - Lunca Dunarii

Temperaturile medii în luna ianuarie
00 - Partea SE a Pod. Dobrogei.

Alte referate despre: temperaturile si precipitatiile inregistrate in timisoara, cauze precipitatiile in romania, referat precipitatiile in romania

Clima din Europa

Belgia
Datorita influentei oceanului, clima Belgiei este moderata, bogata in precipitatii. Temperatura medie in Bruxelles este 20 C si 170 C in ianuarie respectiv in august. Spre interiorul continentului, iarna este din ce in ce mai rece. Pe varfurile muntilor Ardenne, temperatura medie este 170 C vara si sub 00 C iarna. Precipitatiile medii la tarmuri sunt de 80 cm si scad catre interiorul uscatului, dar in zona muntoasa din regiunea sudica ajung pana la 100 cm. Luxenburg Ca si in Belgia clima este oceanica, dar deoarece este mai spre interiotul uscatului, verile sunt mai calde. Temperatura medie este de 20 C iarna si 19 0C vara. Precipitatiile medii anuale sunt de 20 de cm.

Alte referate despre: clima in europa, tipuri de clima in europa, clima din europa

Poluarea atmosferica

In ozon s-a produs o gaura de dimensiunea Statelor Unite si adanca precum Everestul. CFC sunt acum interzisi dar cei deja existenti vor ramane in atmosfera timp de zeci de ani. CFC erau utilizati mai demult, in spray-urile cu aerosoli, in spuna de plastic folosita la impachetarea alimentelor, ca agent frigorific, in frigidere si ca sistemele de aer conditionat ale masinilor. Ozonul filtreaza marea majoritate a ultravioletelor care pot cauza arsuri solare, cancer de piele si impiedica cresterea culturilor.

Alte referate despre: poluarea atmosferica, poluarea atmosferica referat, referat poluarea atmosferica

Tipuri de subiecte pentru capacitate la geografie

* Carpatii Meridionali si Muntii Rodnei au inaltimi mari (Vf.
Pietrosu 2303 m -M. Rodnei; Vf. Moldoveanu 2544m - Carpatii
Meridionali)
* temperaturile, la cele mai mari inaltimi sunt foarte mici (sub 0
C); in timpul glaciatiunii temperaturile foarte mici au facut
posibila aparitia ghetarilor
* lacurile glaciare s-au format aici in locul ghetarilor
* deoarece aici au existat ghetari care au creat circuri glaciare,
iar in locul lor, lacuri

Alte referate despre: subiecte de capacitate, subiecte romana capacitate, subiecte pentru capacitate

Soarele si influenta lui asupra Terrei

Precipitatiile se datoresc schimbarilor de faza al apei si circuitul
apei in natura , iar regimul lor este legat de evaporatia de la
suprafata oceanelor si continentelor si de circulatia maselor de aer.

Alte referate despre: soarele si influenta lui asupra terrei, soarele si influenta lui asupra pamintului, influenta soarelui asupra terrei

Studiul municipiului Braila

In apropierea municipiului Braila se afla Lacu Sarat, renumit si de aceea vizitat, pentru calitatile sale balneoterapeutice datorate apelor mineralizate si namolului sapropelic. De acelasi tip sunt lacurile Caineni si Movila Miresii in timp ce lacurile Ianca, Maxineni si Jirlau sunt amenajate pentru pescuit.

Alte referate despre: zone functionale ale municipiului braila, identificati in economia municipiului braila o situatie de monopol, geologia municipiului braila

Ploaia acida

• Efect asupra atmosferei
Unii dintre constituentii poluarii acide sunt sulfati, nitrati, hidrocarburi si ozon. Acestia exista in aer sub forma de particule uscate si contribuie la formarea cetii, micsorand vizibilitatea. Acest lucru este foarte grav, mai ales in cazul pilotarii avioanelor. Ceata acida intervine si in cazul circulatiei luminii solare spre pamint si inapoi. In Arctica, aceasta afecteaza cresterea lichenilor, hrana a multor animale precum renii.

Alte referate despre: ploaia acida, ploaia acida referat, referat ploaia acida

Reteaua de prognoza din Romania

Din anul 1957, prin înfiintarea Institutului de Cercetari Horti-Viticole Rafaila si Savescu fac cercetari de amploare, primul în dome¬niul fitopatologiei si al doilea în cel al entomologiei, angrenand cerceta¬torii de profil de la toate statiunile experimentale din sectorul horti-viticol. In aceasta perioada, în cadrul Institutului se elaboreaza, an de an, metodici de prognoza si avertizare, care sunt introduse ca îndreptar de lucru în reteaua operativa.

Paralel sunt abordate si lucrari de prognoza la cartof, sfecla de zahar, la cereale si plante industriale, atît la boli cat si la daunatori. Din anul 1960, în cadrul Ministerului Agriculturii se înfiinteaza un sector de „Evidenta, Dinamica, Avertizare" (E.D.A.) care si-a desfasurat activitatea pe langa Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara. La acea data reteaua operativa se compunea din 9 statii de prognoza si avertizare, pentru boli si daunatori din pomicultura si viticultura, precum si 50 de statii si 130 puncte ...

Alte referate despre: reteaua de rauri din romania, reteaua de transport in romania, reteaua bancilor straine in romania

Agrometeorologie - caracterizarea climatica

Este definita ca evolutia lenta si progresiva a climatului, ca
rezultat al unor cauze naturale sau al activitatii umane.

Alte referate despre: agrometeorologie, harta climatica a romaniei, zona climatica

Ecologia Plantelor

Ecologia Plantelor - A.Factorii climatici sau meteorologici sunt abiotici incluzand temperatura, precipitatiile, lumina aerul.
I.Din punctul de vedere al umiditatii plantele se impart in:
1.Hidrofilele cuprind plantele care traiesc in apa, mai precis cele acvatice. Cateva exemple de plante hidrofile ar fii: nuferii, pestisoara, cocosul baltilor etc.

Alte referate despre: ecologia plantelor, ecologia plantelor viticole referat, ecologia plantelor si a alimentelor

Auzul la om

Cum auzim?
Urechea este impartita in 3 parti: urechea externa, medie si interna. De urechea externa apartine pavilionul, sigura componeneta vizibila, precum si conductul auditiv extern.

Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii, capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara. Undele sonore captate de urechea exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

Urechea medie reprezinta cam a opta parte din urechea externa, fiind de fapt o mica cavitate “sapata” in oasele craniului. Este delimitata spre exterior de membrana timpanica, dar printr-un conduct subtire, numit trompa lui Eustache, comunica si cu cavitatea nazala. Din acest motiv cavitatea externa corespunde cu presiunea din urechea medie. Daca presiunea atmosferica se modifica brusc, urechea se adapteaza in scurt timp la schimbare, dar pana atunci e posibil sa ...

Alte referate despre: mecanismul auzului, auzul, auzul la om

Poluarea atmosferica

CFC sunt acum interzisi dar cei deja existenti vor ram`ne in atmosfera timp de zeci de ani. CFC erau utilizati mai demult, in spray-urile cu aerosoli, in spuna de plastic folosita la impachetarea alimentelor, ca agent frigorific, in frigidere =i ca sistemele de aer conditionat ale masinilor. Ozonul filtreaza marea majoritate a ultravioletelor care pot cauza arsuri solare, cancer de piele si impiedica cresterea culturilor.

Alte referate despre: poluarea atmosferica in judetul botosani, poluarea atmosferica cu gaze de esapament, arderea combustibililor si poluarea atmosferica
Referate afisate : 18
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles