Preistoria daciei epoca bronzului

Preistoria si epoca bronzului la romani

Preistoria si epoca bronzului la romani - Acestea seamănă cu cele din Spania şi Franţa arătându-ne universul religios al vânătorului din paleoliticul de acum 40000 î. Chr. – 10000 î. Chr. În perioada 10000 î. Chr. – 5000 î. Chr. Când marile calote de gheţari se topesc în zona Porţilor de Fier se găsesc urme ale culturii „Schela Cladovei” cu un cuptor de piatră, vase decorate cu picturi şi altele. Tot acum apare şi cultura „Carcea”.

Preistoria si epoca bronzului la romani - Aceasta e caracterizată de vase roşii cu decoraţii albe în forme de spirală. Amuleta găsită la Mitoc – Dealul Galben (fig. 1) demonstrează că populaţia din locurile acestea cunoştea spirala, unghiul şi liniile paralele. Pe un alt obiect descoperit de această dată la Dorohoi care datează din 16000 î. Chr. (fig. 2) descoperim că oamenii de aici aveau şi noţiunea cercului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 268kb
Downloads: 11
Materia: Istorie

Geto - dacii

a. Una dintre problemele cele mai importante in ecuatia economiei
geto-dacilor o constituie cea a organizarii si functionarii
proprietatii, a relatiilor de proprietate. Iata insa ca tocmai in
legatura cu acest aspect informatiile sunt cele mai sarace, fapt
pentru care istoriografia noastra ne ofera puncte de vedere foarte
diferite. Intr-o societate predominant pastoral-agrara ca cea
geto-dacica, proprietatea asupra pamantului constituie aspectul
principal. Ceea ce se poate afirma cu certitudine este ca forma
dominanta de stapanire a pamantului era cea comuna, insa nu
arhaic-gentilica, ci sub forma obstilor ulterioare, capabile sa
ingaduie existenta unor contradictii sociale cu rezonante in
organizarea statala. Problema daca, in toata vremea statului dacic,
obstea sateasca a existat sau daca ea a intrat in disolutie,
principiul proprietatii private asupra locului de aratura luand locul
celui al stapanirii comune, ramane inca un deziderat al cercetarii
...

Alte referate despre: geto-dacii, geto dacii, geto-dacii referat

Epoca eneoliticului

In vasele de lut se pastrau cerealele, mierea, untura, fructele uscate, dar erau si vase cu forme ciudate si functii rituale. Peretii lor erau foarte subtiri si arsi la 900 de grade Celsius. Motivele grafice principale sunt spiralate sau meandrate iar combinatia de culori este eleganta: alb-negru-rosu. Viata linstita si imbelsugata imbia la creatie, asa ca artistii circulau din loc in loc, adunand in jurul lor invatacei.

Alte referate despre: epoca eneoliticului, epoca moderna, epoca marilor clasici

Istoria romanilor - pana in 1946

O inscriptie de la Histria aminteste de un rege din stânga Dunarii, Rhemaxos, devenit protector al coloniilor grecesti. * 82 î.H. : Regatul lui Burebista (pâna în 44 î.H.). * 74 î.H. : Generalul roman Curio ajunge la Dunare cu trupele sale, dar nu trece fluviul, "de teama codrilor întunecosi", cum spune Florus. * 59 î.H. : Unificarea triburilor getice sub conducerea lui Burebista si cu ajutorul marelui preot Deceneu. Burebista zdrobeste triburile celtice din vest (boii si tauriscii), granitele statului sau ajungând pâna la Dunarea Mijlocie si în Muntii Slovaciei.

Alte referate despre: istoria romanilor pana in 1946, istoria romanilor pana la 1600, istoria romanilor pana la 1918

Istoria Romaniei

In prima parte a primului
mileniu dinainte de Hristos, în zona carpato-dunareano-pontica - care
era partea de nord a unei mari suprafete locuite de triburile tracice
- un grup al tracilor de nord s-a individualizat: s-a creat un mozaic
de triburi getice si dacice. Strabo - un geograf si istoric renumit
din epoca împaratului Augustus, ne informeaza ca "dacii aveau aceeasi
limba ca si getii".

Alte referate despre: istoria romaniei, istoria romaniei in date, istoria romaniei referat

Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

Înflorirea comerţului duce la marile descoperiri Marco Polo ajunge în China, iar navigatorii spanioli de sub comanda italianului Cristofor Columb, aflaţi în căutarea unui drum mai scurt spre Indii, descoperă un nou continent.Lumea cunoscută-restrînsă în evul mediu-se lărgeşte tot mai mult.

Inventarea tiparului face posibilă o răspîndire fără precedent a cunoştinţelor ştiinţifice şi a valorilor literare.Renaşterea (Renesancie) este epoca guvernată de o atitudine critică faţă de instituţiile şi mentalităţile medievale, pe fondul unui flux de idei reformatoare şi umaniste, ce luptă pentru afirmarea literaturii naţionale şi pentru combaterea uzului excesiv de teme religioase. Tot ce apare pe plan cultural constituie un mijloc de contracarare a acţiunilor clerului sau de politizare a vieţii sociale, ghidată de autorităţile statale.

Un important rol, atît în plan politic, cît şi cultural, îl are burghezia, care, în ţările ...

Alte referate despre: epoca renasterii si literaturii renanscentiste-slide-uri, epoca renasterii si literaturii renanscentriste, epoca renasterii

Epoca ratiunii

O societate toleranta
Marea Britanie a fost indelung admirata de ganditorii iluministi, inspirand multe din ideile lor in epoca ratiunii. In comparatie cu majoritatea tarilor continentale, societatea engleza era una libera, to¬leranta, in cadrul careia trecerea de la o clasa sociala la alta era relativ usoara. Prosperitatea Angliei sugera ca aceste valori generau rezultate excelente, la fel si progresele intelectuale realizate de Newton, John Locke (1632-1704) si de alti ganditori britanici.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, epoca medievala

Epoca lui Ludovic al XIV

Epoca lui Ludovic al XIV care s-a nascut cand Franta devenise in locul Spaniei cea mai mare putere europeana . Aceasta forta mostenita l-a ajutat pe Ludovic sa devina cel mai mare si mai admirat rege al vremii . El a urcat pe tron in 1643 , la varsta de 4 ani , cu cateva zile inainte ca armata franceza sa-i invinga pe spanioli , odinioara invincibili , la Rocroi . In 1648 , Razboiul de 30 de ani s-a incheiat in favoarea Frantei , insa razboiul cu Spania a continuat .

Alte referate despre: epoca lui ludovic al xiv, ludovic al xiv-lea si epoca sa, ludovic al xiv-lea

Epoca Veche pana la retragerea Aureliana

MEZOLITICUL SAU EPIPALEOLITICUL. Ca urmare a schimbărilor climatice, de faună şi floră de la începutul holocenului, are loc trecerea comunităţilor umane de la economia de culegători, vânători, pescari, proprie paleoliticului, la cea de producători de hrană (cultivatori de plante şi crescători ai primelor animale domestice), caracteristică neoliticului.

Alte referate despre: razboiul daco roman pana la retragerea aureliana, referate economia daciei dupa 105 si pana la retragerea aureliana, retragerea aureliana

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

O artă de masă a devenit cinematograful.Producţia de filme a studioului din Holiywood ( S.U.A.) a fost pusă pe baze industriale.Mari studiouri se află în Italia,Franţa,Rusia.Sînt cunoscuţi în toată lumea regizorii John Attehborough,Steven Spielberg,Luis Bunuel,Andrei Waida,Francesco Felini,Andrei Tarkovschi.

Alte referate despre: dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istoria dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, deyvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

Cucerirea Daciei

Toate aceste acţiuni făceau parte dintr-un plan de pregătire a vastei campanii întreprinse împotriva dacilor. Nici chiar declaraţiile de pace, menţionate de Pliniu nu puteau înşela pe nimeni.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic

Evreii in epoca moderna

Conflictelor legate de formarea si afirmarea identitatii evreilor, variabile dupa loc si perioada, li se va adauga o alta scindare, aparuta odata cu Iluminismul si cu varianta acestuia, « Haskala »: contrar evreimii care facea presiuni din Ghetto, reprezentata de catre Moses Mendelssohn si discipolii sai, se va mentine o « evlavie » fundamentalista, restransa pe cat posibil la « ghetoul mesianic », evlavie simbolizata astazi Mea Sherim din Ierusalim (fondata in 1873). Toate conflictele interevreiesti vor lua nastere intre ortodoxia evreiasca poloneza si modernizarea prin asimilare.

Alte referate despre: evreii in epoca moderna si contemporana, evreii din epoca moderna si contemporana, stiinta si tehnica in epoca moderna

Epoca romana tarzie - 293-480 D.Chr.

3. birocratia - centralizarea administratiei , organizata rational dar foarte greoi.Functionarii numerosi si riguros ierarhizati si magistraturile republicane onorifice sunt de fapt conduse de imparat ca stapan absolut al acestei administratii.2.Este o epoca de criza morala si politica caracterizata prin :Pierderea coerentei teritoriale si decaderea civilizatiei urbane a Romei .Reforma lui Diocletian si apoi a lui Constantin cel Mare incearca sa stavileasca anarhia din Imperiu dar la sfasitul sec.V Imperiul Roman este divizat definitiv in doua parti avand dezvoltari culturale si socio-politice diferite: partea occidentala care sufera un proces de involutie si ruralizare si partea orientala care ramane puternica din punct de vedere economic si cultural , conservand pebtru inca 1000 de ani vechea traditie greco-latina.

Alte referate despre: epoca tarzie, epoca contemporana, epoca luminilor

Romania

Aici «zilele tropicale» (adică cu temperaturi maxime de peste 30°C) sunt în număr de 50-56 anual, fiind favorabile pentru coacerea cerealelor şi a culturilor meridionale (orez, piersic). În ianuarie - luna cea mai rece - media termică variază între -2°C în Câmpia de Vest, uşor sub 0°C pe litoral, -3°C în Câmpia Română şi -4°C în Câmpia Jijiei.

Alte referate despre: comunismul in romania, romania in perioada interbelica, somajul in romania

Epoca Renasterii

Toata aceasta miscare se incheie in epoca Renasterii cu aparitia teatrului integral cantat, denumit Opera per musica, prescurtat opera si a unei muzici vocale si vocal-instrumentale, specifice creatiei religioase. Printre noile genuri aparute se numara missa si recviemul, constituite ca o replica data de catre biserica muzicii laice sincretico-dramatice (opera), care avea o mare audienta la public. Totodata, apar si primele piese exclusiv instrumentale, de sine statatoare. Se dezvolta si constructia de instrumente, aceasta devenind o adevarata meserie

Alte referate despre: arta in epoca renasterii, filosofia in epoca renasterii, cultura europei in epoca renasterii

Ideologia Daciei Literare in Alexandru Lapusneanu

Primele publicatii in limba romana - Curierul romanesci ( condus de Ion Heliade Radulescu ), Albina romaneasca ( editat de Gheorghe Asachi ), Gazeta de Transilvania ( editata de George Baritiu ) - au o dubla functie: educativa, prin completarea instructiei oferite de un invatamant in faza inceputurilor; culturala, prin promovarea literaturii, fie traduceri, fie creatii originale. Miza pe termen lung este formarea unei literaturi si a unei limbi comune pentru toti romanii.

Alte referate despre: ideile daciei literare in alexandru lapusneanul, reflectarea ideilor daciei literare in alexandru lapusneanu, ideologia daciei literare in nuvela alexandru lapusneanul
Referate afisate : 16
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles