Premiul nobel pentru fizica in anul

Premiul Nobel pentru fizica in anul 2004

Modelul standard si cele 4 forte
Quarkcii si gluonii fortei tari sunt a treia piesa din puzzle-ul celor 4 forte din natura. Prima piesa , forta electromagnetica , este similara cu forta tare dar in locul gluonilor particulele care transporta forta sunt aici fotonii, particulele de lumina. Gluonii au sarcina de culoare in timp ce fotonii sunt neutriii din punct de vedere electric.

A doua piesa in puzzle este forta slaba, care controleaza anumite procese radioactive si productia de energiu din soare. Aceasta forta difera de celelalte 2 prin faptul ca particulele de transfer sunt foarte grele. A 4 forta, gravitatia, este cea mai putin inteleasa, cu toate ca o resimtim cu totii zi de zi. Particulele ei de transfer se presupune ca ar fi gravitonii, dar acestia nu au fost inca descoperiti. Teoria cunoscuta sub denumirea de modelul standard ofera o descriere a tuturor fortelor cu exceptia gravitatiei.

In inima protonului
Cei 3 quarkci din proton sunt mentinuti impreuna de catre o forta ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 349kb
Downloads: 1662
Materia: Fizica

Albert Einstein

Albert Einstein (n. 14 martie 1879,Ulm, Württemberg, Germania; d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician evreu-german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Autorul teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Alte referate despre: albert einstein, albert einstein referat, referat albert einstein

Detinatorii Premiilor Nobel 1981 - 1990

Negustorii au disparut pentru ca nu puteau vinde, pentru ca le lipseau
pietele de des-facere, iar atitudinea generala fata de ei era una
negativa. Se mentine o forma de comert cu palatul; acesti "negustori"
erau mai degraba agenti ai serviciului de aprovizionare, cu raspundere
civila fata de palat si asezati sub ordinele unor magistri. Existau
desigur piete, dar erau mai mult locuri de întâlnire. Capitularele
care se refera la acestea ni le prezinta ca fiind frecventate doar de
serbi (deci tarani) si negustori ambulanti care umbla din piata în
piata pentru a vinde bunuri ocazionale. Erau spatii care satisfaceau
cerintele populatiei locale; nu exista dovezi ca în aceste piete s-ar
fi stabilit negustori sau meseriasi perma-nenti. Nu se vindeau si nici
nu se cumparau marfuri din alte tari. Tranzactiile importante se
încheiau acolo unde se ivea ocazia^22, nu neaparat în piete.

Alte referate despre: istoria premiilor nobel, laureatii premiilor nobel, istoria premiilor nobel in chimie

Fizicieni laureati ai Premiului Nobel

-4-
neutronilor liberi care pot fi obtinuti prin observarea imprastierii in fier. In 1936 a publicat un document in care a dat detalii despre fenomenul pe care l-a descoperit si in care era punctat faptul ca duce la o prductie si observare a polarizarii neutronilor.
In timpul anilor de razboi Dr. Bloch a fost deasemenea ocupat cu primele etape ale muncii sale in energia atomica la Universitatea Stanford si Los Alamos. Dupa terminarea acestei munci el s-a familiarizat cu progresul modern al electronicii care l-a inspirat in munca sa de mai devreme despre momentul magnetic al neutronului, o noua avansare spre investigarea momentalor nucleare.
Aceste investigatii au fost incepute imediat dupa ce s-a intors in Stanford in anul 1945. A lucrat in colaborare cu W.W.Hansel si M.E.Packard in noua metoda a inductiei nucleare, o procedura in totalitate electromagnetica pentru studierea momentelor nucleare in solide,lichide sau gazoase. Dupa cateva saptamani de la succesul experimentului ...

Alte referate despre: fizicieni laureati ai premiului nobel, fizicienii laureati ai premiului nobel, fizicieni laureati ai premiului nobel 1926-1930

Alfred Nobel - Viata si Inventii

Tatăl său, Immanuel Nobel, a fost inginer de profesie şi s-a confruntat, nu de puţine ori, cu problema aruncării în aer a blocurilor de piatră pentru a putea construi poduri şi clădiri în Stockholm. Deşi mama sa, Andrietta Ahlsell, provenea dintr-o familie bogată, anul 1833 avea să fie un an nefast pentru familia Nobel datorită falimentului căruia tatăl său a trebuit să-i facă faţă.

Alte referate despre: alfred nobel viata, alfred nobel viata privata, referat despre viata si inventiile lui alfred nobel

Liber sa alegi.Un punct de vedere personal

Friedman ataca dur sistemele de taxe si impozite, anumite programe de protectie sociala, sistemele de plata a pensiilor, aratand in baza unor calcule logice care sunt angrenajele si ce se intampla in spatele acestor programe, reusind sa demonstreze ineficienta acestora, avantajele de care beneficiaza anumite categorii sociale in detrimentul saracilor sau chiar a bogatilor.

Alte referate despre: liber sa alegi un punct de vedere personal, liber sa alegi un punct de vedere personal recenzie, liber sa alegi un punct de vedere personal milton friedman

Premiul Nobel in medicina 2001

Agenti infectiosi si insecticide
Theiler (1951)- Virusul febrei galbene
Enders, Weller & Robbins (1954) - Cultura in vitro a virusului poliomelitic
Blumberg & Gajdusek (1976) - Mecanisme noi de producere si diseminare a bolilor infectioase
Prusiner (1997) - Prionii, un nou principiu al infectiilor

Alte referate despre: cine a primit premiul nobel la medicina an 2001, premiul nobel pentru medicina, detinatori ai premiului nobel in medicina

Laureati ai Premiului Nobel pentru chimie

In anul 1960 – stabileşte structura primară a ribonucleazei ce conţine 1876 atomi de C, H, N, O şi S; a descoperit, de asemenea, un principiu important, conform căruia grupele funcţionale ale aminoacizilor, ce formează centrul activ al fermentului, posedă o capacitate de reacţie anormal de înaltă. În anul1966 devine preşedintele Societăţii Biochimice din America, membru al unui şir de Academii de Ştiinţe. În anul 1972, împreună cu Stein şi C.B.Afinsen, câştigă premiul Nobel.

Alte referate despre: laureati ai premiului nobel, laureati ai premiului nobel pentru chimie, laureati ai premiului nobel pentru fizica

Premiul Nobel pentru medicina

Inainte de aceasta descoperire se considera ca stresul si modul de viata dezordonat constituie principalele cauze ale aparitiei ulcerelor. Astazi va fi anuntat Nobelul pentru Fizica, iar miercuri Nobelul pentru Chimie. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie va fi comunicat la 11 octombrie. In ceea ce priveste Nobelul pentru Literatura, un alt premiu extrem de asteptat, acesta, anuntat de obicei in ziua de joi, face obiectul unor reguli speciale, data exacta a comunicarii sale nefiind cunoscuta decat cu doua zile inainte.

Alte referate despre: referat despre premiul nobel in medicina, 10 laureati ai premiului nobel pentru medicina, descarca despre premiul nobel im medicina 2009

Anul 1989 o poarta spre libertate?

Oricum cred ca visul omenirii inclusiv al meu este indreptat spre un sistem social, in care de pe urma bunastarii societatii sa profite toti membrii sai. Nu cred ca putem discuta despre libertate si despre libertatea individului, decat in momentul in care venitul tuturor oamenilor dintr-o tara le va asigura o viata decenta.

In anul 2009 la 20 de ani de la caderea comunismului , in tara noastra exista o patura sociala de maxim 10% care sunt foarte bogati, iar restul au libertatea de exprimare insa nu au cui sa se adreseze, au libertatea de a-si cumpara mancare dar nu au destui bani pentru aceasta, au libertatea de a se trata, de a-si cumpara o casa sau zece, o masina sau zece, au toate libertatiile din lume… Dar oare le au?

Din pacate pentru imbogatiea “baietiilor destepti” sa ajuns la devalizarea societatiilor de stat, a bancilor, a pamanturilor, sa ajuns la o coruptie generalizata care nu are nimic de a face cu libertatea sau democratia.

Este foarte greu pentu ...

Alte referate despre: anul 1989 poarta spre libertate, 1989 poarta spre libertate, 1989-poarta spre libertate

Jocurile Olimpice din anul 1948

"Jocurile Olimpice din anul 1948"
Dupa mai multe intalniri acestia au recomandat consiliului ca Lord Mayor al Londrei sa fie invitat pentru a aplica dosarul pentru locatia jocurilor din anul 1948.

Alte referate despre: jocurile olimpice din anul 1948, referate jocurile olimpice din anul 1948, jocurile olimpice din anul 1996

Alinierea planetelor in anul 2012

Mayasii cred ca in momentul revenirii pe pamant a lui Quetzalcoatl, lumea se va sfarsi prin foc, iar Hunab Ku (“pantecele cosmic”) va da nastere “Celui de-al Saselea Soare”,numit de mayasi astfel. Anul 2012 va fi momentul cand adevarul ne va fi revelat,in nici un caz nu va fi “Sfarsitul lumii”.

Alte referate despre: alinierea planetelor in anul 2012, alinierea planetelor din anul 2012, alinierea planetelor in anul 2012 referat

Proiect statistica anul II USH

Este o bucata din proiectul la Statistica economica anul II.

Alte referate despre: statistica anul 1, proiect statistica anul 1, proiect statistica anul 2

Alfred Nobel

1. Alfred Nobel (1833-1896), inventeur et entrepreneur
Le philanthrope suédois est présenté le plus souvent comme un inventeur et cela à juste titre puisqu'il a déposé plus de 350 brevets. Cependant, avoir du génie ne suffit pas toujours à bâtir une fortune et il serait justifié d'insister au moins autant sur les talents d'entrepreneur d'Alfred Nobel. C'est ce qui lui a permis de devenir en son temps la personne la plus riche d'Europe.

Alte referate despre: alfred nobel, alfred nobel referat, alfred nobel biografie

Alfred Nobel

Alfred was not discouraged and in 1864 he was able to start mass production of nitroglycerine. To make the handling of nitroglycerine safer Alfred Nobel experimented with different additives. He soon found that mixing nitroglycerine with silica would turn the liquid into a paste which could be shaped into rods of a size and form suitable for insertion into drilling holes. In 1867 he patented this material under the name of dynamite. To be able to detonate the dynamite rods he also invented a detonator (blasting cap) which could be ignited by lighting a fuse. These inventions were made at the same time as the diamond drilling crown and the pneumatic drill came into general use. Together these inventions drastically reduced the cost of blasting rock, drilling tunnels, building canals and many other forms of construction work.

Alte referate despre: referat alfred nobel, alfred nobel inventii, despre alfred nobel

The Nobel Prize in Literature

"for having united perceptive narrative and incorruptible scrutiny in works that compel us to see the presence of suppressed histories"

Alte referate despre: nobel prizes, nobel prize, nobel prizes atestat engleza my opinion

Anul 1948 si generatia lui

"Se va da astfel mana libera a se cheltui sume uriase, fabuloase, pentru oprimarea intregii natiuni prin sute de mii de arestari si mii de procese, sume ce nu trebuiau justificate nici controlate decat de cei care dictau terorizarea si urmarirea ultimului cetatean al tarii.Marea majoritate a conducerii Securitatii era formata din ofiteri de informatii sovietici acoperiti. Pintilie (Pantiusa), avand grad de general, este numit sef al DGSP, adjunctii lui fiind Al. Nicolschi (Boris Grunberg) si Gh. Mazuru.

Alte referate despre: forme de instruire a personalului de ingrijire pana in anul 1948, anul 1948, constitutia din anul 1948

Anul marilor evenimente

Oficialii NATO au apreciat eforturile depuse de Romania pentru organizarea summit-ului si s-au aratat incantati ospitalitatea cu care au fost primiti in tara noastra:

Alte referate despre: poezia marilor evenimente din viata satului, george cosbuc poezia marilor evenimente din viata satului, anul 1944 evenimente istorice
Referate afisate : 18
Medie note: 7.96 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles