Prepozitii cazul dativ

Prepozitia si conjunctia

Prepozitia si conjunctia
Adverbe articulate cu articol hotarat
Ex : inaintea, impotriva, imprejurul, dedesubtul


Cazul Acuzativ
Majoritatea prepozitilor simple si compuse se construiesc cu substantive, pronume, adjective, numerale in cazul acuzatiu.
Ex Se scutura din salcami o ploaie de miresme .

Cazul Genitiv
Prepozitiile de mai jos insotesc cuvinte in cazul Genitiv
- asupra, contra : S-a napustit asupra lui
Lupta contra lui s-a sfarsit
- prepozitiile provenite din adverbe prin articulae : inaintea, inapoia, dinaintea
Mergeau inaintea coloanei
Nu poti inota impotriva curentului apei.
Tot in cazul genitiv cer si urmatoarele constructii : de jur imprejuru;, pe firul, in susul.

Cazul Dativ
Cer cazul dativ in prepozitile :
- Provenite din adverbe cu forma nearticulata : inaintea, asupra
“Te falesti ca inainte-ti rasturnat-ia val-vartej
Ostile leite-n zale ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 6279
Materia: Romana

Gramatica limbii romane - sintaza,mofologia

Structuri narative
Insertia este un procedeu narativ care consta in includerea unei povestiri (A) in interiorul alteia (B) .
Se numeste si povestire in rama .

Inlantuirea reprezinta un procedeu de legare a secventelor intr-un text narativ , constand in dispunerea cronologica a evenimentelor , a intamplarilor , unele dupa altele .Se realizeaza prin juxtapunere (marcata grafic prin virgula ) sau prin jonctiune cu ajutorul conectorilor (la inceput , apoi , dupa aceea , ... , in final) .

Alternanta este procedeul narativ prin care sunt prezentate alternativ doua povestiri. A B

Figuri de stil
Alegoria este figura de stil alcatuit dintr-un sir de metafore , comparatii , personificari , formand o imagine unitara pentru a prezenta o notiune abstracta prin mijloace concrete .

Hiperbola este figura poetica prin care se exagereaza intentionat proportiile , prin marire sau prin micsorare , pentru a mari expresivitatea .

Enumeratia consta in insiruirea pe mai multi ...

Alte referate despre: gramatica limbii romane, gramatica limbii romane verbul, gramatica limbii romane download

Partile de vorbire

Motiunea- procesul cu ajutorul caruia se formeaza substantivele feminine din cele masculine si/sau invers (elev/eleva, rata/ratoi etc.). Cele mai frecvente sufixe motionale sunt: feminine (-a, -ita, -easca, -ca, -oaica, -toare), masculine (-oi, -an)

Alte referate despre: partile de vorbire, toate partile de vorbire, partile de vorbire flexibile

Conjunctia

Conjunctia este partea de vorbire neflexibila care leaga parti de propozitie si propozitii de acelasi fel sau introduce in fraza propozitii subordinate

Alte referate despre: conjunctia, conjunctia si, conjunctia subordonatoare

Formele speciale ale cazului Dativ

Formele speciale ale cazului Dativ - Este prepozitional deoarece se constituieste cu prepozitia simpla “la”. Este prezent si in limba actuala atunci cand substantivul este precedat de un numeral.

Alte referate despre: formele cazului dativ, prepozitiile cazului dativ, prepozitii specifice cazului dativ

Iubirea - O scrisoare pierduta

Sa ne amintim pe scurt: Ion este un roman "tolstoian", adevarat Razboi si pace romanesc, care ne da "prin ruperea cordoanelor ce leaga creatia de creator" impresia de lume reala, autonoma, asadar existenta obiectiv. "Ion este cea mai puternia creatie obiectiva a literaturii romane si, cum procesul firesc al epicii e spre obiectivitate, poate fi pus pe treapta ultima a scarii evolutive".Eroul principal, din categoria taranilor lui Balzac si, mai ales Zola, este "expresia instinctului de posesie a pamantului, in serviciul caruia pune o inteligenta supla, o cazuistica inepuizabila, o vicaenie procedurala si,cu deosebire, o vointa imensa". Suflet simplificat, unitar, miscat de un unic impuls ca si Julien Sorel, Ion este o "fiara".

Alte referate despre: iubirea o scrisoare pierduta, iubirea in o scrisoare pierduta, o scrisoare pierduta-iubirea

Investigarea locului faptei in cazul incendiilor

a. Incendii determinate de descărcările electricităţii atmosferice (trăznetul)
Aceste incendii presupun împrejurări atmosferice speciale, a căror legătură cu izbucnirea focului trebuie însă dovedită prin descoperirea urmelor caracteristice ale acestuia, căci în timpul descărcărilor electricităţii atmosferice se pot provoca incendii premeditate.
Pentru a deosebi un incendiu accidental sau provocat de incendiile determinate de descărcările electricităţii atmosferice, se cercetează din primul moment obiectele care pot să poarte aceste urme şi care se prezintă fie ca urme mecanice de rupere sau zdrobire, fie ca urme de ardere, topire sau volatilizare.

Alte referate despre: investigarea la locul faptei in cazul incendiilor, cercetarea locului faptei in cazul de moarte violenta, investigarea locului faptei

Cazul Kovaci

Cazul Kovaci - În fapt, s-a reţinut că numitul Dumitru Lucian, agent de pază în comuna Cărpiniş, se adresează cu o plângere orală Postului de Poliţie Cărpiniş, sesizând faptul că în noaptea de 29/30.08.2002, în jurul orelor 24.oo în timp ce îşi exercita serviciul de pază comunală, a surprins un autoturism de marcă străină oprit pe una din străzile comunei şi 2 indivizi necunoscuţi fugind spre maşină, care a pornit în trombă, după care l-a zărit şi pe numitul Kovacs Marcel la câţiva metri distanţă, lovit şi plin de sânge.

Alte referate despre: cazul vocativ, cazul dativ, prepozitiile cazului genitiv

Acordarea primului ajutor in cazul politraumatismelor

Deoarece traumatismele pot apare oriunde (pe strada, la locul de munca, acasa, in vacanta etc.), si sub diverse moduri: accidente de circulatie, caderi de la inaltime, calamitati naturale, agresiuni umane etc., cunoasterea si aplicarea unor masuri si proceduri simple de prim ajutor la locul accidentului, pot reduce consecintele accidentului si pot chiar salva vieti. De multe ori, traumatisme minore se pot solda cu decesul victimei, datorita neacordarii primului ajutor sau a efectuarii unor manevre gresite, care agraveaza leziunile existente sau pot chiar produce altele noi.

Alte referate despre: acordarea primului ajutor in cazul politraumatismelor, acordarea primului ajutor in cazul politraumatismelor referat, acordarea primului ajutor in cazul obstructiei cailor respiratorii

Mostenirea caracterelor in cazul interactiunii genelor

a) Dominaţia completă.
În cazul dominaţiei complete o genă domină complet o altă genă. În acestă situaţie sunt valabile legile lui G.Mendel, iar homozigoţii şi heterozigoţii nu se disting fenotipic. Drept exemplu de dominaţie completă poate servi moştenirea culorii galbene şi verzi a bobului de mazăre (gena culorii galbene domină gena culorii verzi), moştenirea culorii ochilor la om (gena culorii ochilor căprui domină gena culorii ochilor albaştri) etc.

Alte referate despre: mostenirea caracterelor in cazul interactiunii genelor, in cazul interactiunii genelor alele genele se afla in cromozomi, mostenirea caracterelor cuplate cu sexul

Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie

Interpretând din punct de vedere juridic, această definiţie trebuie să acceptăm sensul corespunzător căruia întâmplarea nu a fost prevăzută deşi putea şi trabuia să fie, întrucât, altfel ar însemna să fim de acord cu faptul că accidentul în general, este imprevizibil şi prin urmare, încă de la început nu s-ar mai pune problema tragerii la răspundere a celor care au concurat la producerea sa.

Alte referate despre: cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie, cercetarea la fata locului in cazul accidentelor rutiere, cercetarea la fata locului in cazul furtului de energie

Cazul Radu Vasile

"Nenorocirea vine de la faptul ca premierul s-a tinut mai mult de joc
de glezne decat de conducerea efectiva a echipei si asa s-a ajuns cu
economia la pamant, cu tensiunea sociala la limita exploziei, cu
restante fata de organismele internationale, cu credite ratate, cu
hartii pierdute sau incurcate. Primul ministru s-a dovedit a fi una
dintre cele mai simpatice aparitii post-decembriste, dar un om extrem
de ineficient, fiind de departe, principalui concurent al lui Victor
Ciorbea la acest capitol.[...] Atata vreme cat invitatia la inceperea
negocierilor de aderare nu e urmata de coerenta politica, de eficienta
in guvernare, de serioziate in relatia cu mecanismele europene, ea
ramane o valoare simbloica. In raport cu toate aceste nevoi, Radu
Vasile nu mai corespunde." ("Radu Vasile- Timp Pierdut"- Cornel
Nistorescu, 14 dec. 1999- Evenimentul Zilei)

Alte referate despre: cazul radu vasile, radu vasile, demiterea lui radu vasile

Cazul Ballestero

Politele de asigurare au fost incredintate spre plasarea unei reputate firme de intermediari Lloyd’s Ernest Natoutl Co. Ltd, firma ce isi avea biroul la Londra, Beckam si Cardiff. Intermediarul care a negociat si plasat respectivele polite a fost Roy Lee, acela care in 1979 ocupa functia de director al sucursalei, iar in 1980 a devenit director regional.

Alte referate despre: sanctiuni aplicate in cazul nerespectarii drepturilor consumatorului, cazul genitiv, sanctiuni aplicate in cazul nerespectarii drepturilor consumatorilor

Modalitati de administrare a plantelor medicinale

3.Macerat la rece: se prepara de obicei, pentru uz intern, dintr-o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa plata rece (la temperatura camerei). Se lasa la macerat 6-8 ore (timp in care se agita periodic), apoi se strecoara si se bea. Doza de macerat este de 3-4 cani/zi. Se poate prepara de la inceput cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 lingurite planta la 1 litru de apa rece).

Alte referate despre: referat de administrare a plantelor medicinale, modalitati de utilizare a plantelor medicinale, modalitati de folosire a plantelor medicinale
Referate afisate : 14
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK