Prima constitutie

Prima constitutie a Romaniei

Domnul era ales pe viata, trebuia sa fie pamantean si guverna cu ajutorul ministrilor. Adunarea electiva era aleasa pe o durata de sapte ani , care era si durata mandatului membrilor Comisiei Centrale.
Se prevedea egalitatea cetatenilor in fata legii , se garantau libertatea individuala , proprietatea, drepturilor civile si politice, se desfiintau privilegiile. Forma de guvernamant era monarhia electiva . Alexandru Ioan Cuza se intitula in actele oficiale “Alexandru Ioan I , din mila lui Dumnezeu si vointa nationala Domn al Principatelor Unite Romane”.

Conventiunea avea mai multe anexe , dar cea mai importanta era a doua. Aceasta se intitula “Stipulatiuni electorale anexate la Conventiunea din 19 august 1858” si era o adevarata lege electorala .

Scrutinul era secret iar votul cenzitar, deci in functie de venituri. La acea vreme, sufragiul electoral universal era ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 17
Materia: Diverse

Revizuirea constitutiei

Genoveva Vrabie: “Drept constitutional si institutii politice” Editura “Cugetarea”, Iasi 1999.
Gheorghe Ionan: “Drept constitutional si institutii politice” Editura “Luminalex” Bucuresti 2002.

Alte referate despre: revizuirea constitutiei, revizuirea constitutiei romaniei, revizuirea constitutiei 2003

Constitutia Uniunii Europene

Constitutia este impartita in patru sectiuni.
Prima sectiune defineste Uniunea Europeana, valorile, obiectivele,
prerogativele, procedurile si institutiile sale. A doua parte cuprinde
Carta Drepturilor Fundamentale, a treia descrie politicile si modul de
functionare al Uniunii Europene, iar a patra sectiune cuprinde
prevederile finale, inclusiv procedurile de adoptare si revizuire a
Constitutiei.

Alte referate despre: constitutia uniunii europene, constitutia uniunii europene referat, constitutia uniunii europene 2009

Constitutie Republica Moldova

Respectarea dreptului international si a tratatelor internationale
Republica Moldova se obliga sa respecte Carta Organizatiei
Natiunilor Unite si tratatele la care este parte, sa-si bazeze relatiile
cu alte state pe principiile si normele unanim recunoscute ale dreptului
international.
Intrarea in vigoare a unui tratat international continind
dispozitii contrare Constitutiei va trebui precedata de o revizuire a
acesteia.

Alte referate despre: constitutie republica moldova, constitutie republica moldova 1994, introducerea constitutiei republica moldova

Constitutia de la 1938

Cele o suta de articole ale Constitutiei din 1938 sunt sistematizate in opt titluri si anume: Despre teritoriul Romaniei, Despre datoriile si drepturile romanilor, Despre puterile statului, Despre finante, Despre ostire, Dispozitii generale, Revizuirea Constitutiei, Dispozitii tranzitorii si finale.
Titlul I, intitulat Despre indatoririle si drepturile romanilor, cuprinde 2 capitole si 25 de articole. Capitolul 1 este intitulat Despre datoriile romanilor si in cuprinsul celor 6 articole pe care le contine mai precis de la articolul 6 pana la articolul 9 arata ca: “toti romanii fara deosebire de origine etnica si credinta religioasa sunt datori sa socoteasca Patria cel mai de seama temei al rostului lor in viata” . Apoi articolul 5 arata ca toti cetatenii romani fara deosebire de origine etnica si credinta religioasa sunt egali inaintea legii. De asemenea ...

Alte referate despre: constitutia de la 1938, constitutia romaniei din 1938, constitutia romaniei anul 1938-1946

Constitutia in Europa

Cum va functiona UE
Noua Constitutie europeana contine mai multe inovatii, ce vor schimba modul de functionare a Uniunii.
- Sfirsitul presedintiei prin rotatie - Consiliul european va alege, prin majoritate calificata, un presedinte pentru doi ani si jumatate, inlocuind sistemul actual de rotatie semestriala. Presedintele va asigura reprezentarea UE pe scena internationala, fara a incalca prerogativele ministrului afacerilor externe al Uniunii, sau ale Comisiei Europene.

Alte referate despre: constitutia pentru europa, constitutia pentru europa referat, constitutia in europa

Constitutia din 1866

Pentru incetarea luptelor politice interne si pentru obtinerea independentei si unirii depline poporul roman si-a dorit aducerea unui principe strain si i-au propus lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Acesta a acceptat propunerea si a devenit Domnitor al Romaniei la 10 mai 1866.

Alte referate despre: constitutia din 1866, constitutia din 1866 referat, referat constitutia din 1866

Judecata in prima instanta a litigiilor comerciale

Delimitarea activitatii instantelor judecatoresti, intre ele, se realizeaza prin intermediul regulilor competentei jurisdictionaleA�. Competenta instantelor judecatoresti in materie comerciala este supusa unor normederogatorii fata de cele din dreptul comun, principala distinctie fiind aceea ca tribunalelesunt instante de drept comun in materie comerciala, in competenta lor intrand nu numailitigiile avand un obiect evaluabil in bani de peste o anumita valoare, ci si cele care suntcomerciale, dar care nu pot face obiectul unei aprecieri pecuniare.

Alte referate despre: judecata in prima instanta a litigiilor comerciale, judecata in prima instanta a litigiilor comerciale referat, judecata in prima instanta

Prima zi de scoala - compunere

Referat despre Prima zi de scoala - compunere
Din punct de vedere caledaristic, vara s-a terminat, iar toamna şi apoi sezonul rece sunt deja sinonime cu şcoala.

Îmi aduc aminte cu multă nostalgie de una dintre cele mai frumoase toamne din viaţa mea de până acum: cea care mi-a oferit bucuria de a păşi pentru prima dată în universul plin de farmec si mister al şcolii. Parcă păşeam pe un tărâm de basm, şcoala era castelul din poveste, iar zâna bună era învăţătoarea. Cu paşi mici şi cu ghiozdanul în spate, ţinând-o strâns de mâna pe mama, ne îndreptam spre şcoală. Eram mândră de mine şi stăpânită de mari emoţii.

Astăzi s-a dovedit a fi însă foarte diferit. Paşii mei mici s-au transformat în paşii mari ai unei adolescente, proaspat absolventă a şcolii generale.

Ghiozdanul a fost înlocuit de mapă, iar mama prezentă pâna acum, astăzi a lipsit. Emoţia s-a dovedit a fi însă şi mai puternică. Inima îmi ...

Alte referate despre: prima zi de scoala compunere, compunere prima zi de scoala, prima zi de scoala

Prima cruciada

În vara anului 1096, pentru prima oară în istorie, o mare armată creştină, alcătuită din oameni aparţinând mai multor popoare, a pornit spre Răsărit. Aceasta era formată din: cavaleri nobili, scutierii acestora, călăreţi, ţărani, orăşeni, atât bărbaţi, cât şi femei. Au fost între 50 până la 70000 de oameni care au pornit la drum, împărţiţi în cinci sau şase grupuri, urmare poveştilor despre minunile Ierusalimului şi perspectiva unei prăzi bogate.

Alte referate despre: prima cruciada, prima cruciada referat, prima cruciada in evul mediu

Prima scoala romaneasca

Identificarea izvoarelor reprezinta Scheii Brasovului ca sediu tipografic coresian alaturi de lucrarile tiparite de Coresi, in aceeasi arhiva. Acestea sunt carti scrise, copiate, sau procurate de slujitorii scolii si bisericii.Legatura dintre manuscrisul izvor si tiparitura coresiana si legatura dintre carturarii locali si tipograful Coresi este reprezentata de cateva izvoare.

“Octoihul” coresian din 1547 si 1575 este tiparit pe hartie brasoveana purtand pe frontispiciu stema Munteniei. Insemnarile autografe si marginale de pe manuscrisul nr.1 din arhiva muzeului dovedesc copierea acestuia in 1530 de catre Nicola Diac.Manuscrisul este preluat de redactia sarba, iar Coresi si colaboratorii sai il prelucreaza in redactie medio – bulgara.

“Sobornicul “ coresian a fost existent in Schei in doua exmplare , dar unul s-a pierdut in 1910, iar cel de-al doilea a fost identificat in copertiile unei Evanghelii.“Sobornicul “ venetian aflat azi in Scheii Brasovului ...

Alte referate despre: prima scoala romaneasca, prima scoala romaneasca referat, referat prima scoala romaneasca

Asigurari si reasigurari - Prima de asigurare

Locul asigurat (la asigurarea de transport) este oriunde se află bunul asigurat în timpul perioadei de asigurare (transport). Asiguratul are obligaţia să-l anunţe pe asigurator ori de câte ori intervin elemente noi, necunoscute în momentul încheierii contractului, cum ar fi:
• schimbarea rutei;
• schimbarea locului de transbordare;
• schimbarea locului de destinaţie;
• încărcarea unor mărfuri pe puntea navei în loc de hambare, etc.
Dacă asiguratul ascunde asiguratorului o serie de elemente, pe care, dacă acesta le-ar fi cunoscut, nu ar fi acceptat primirea în asigurare a mărfurilor, contractul este lovit de nulitate.

Alte referate despre: asigurari si reasigurari - prima de asigurare, referat asigurari riscul si prima de asigurare, asigurarea maritima asigurari si reasigurari

Fernando Magellan - prima calatorie in jurul lumii

Dupa nationalitate, marinarii erau : 37 portughezi,30 sau mai multi italieni, 9 francezi, apoi spanioli, flamanzi, germani, silicieni, 1 englez malaiezi, negri, mauri si altii. Ca provizii au luat: carne de vita si porc, orez, fasole, linte, branza, peste, miere, zahar, dulceata de gutui, ulei de masline, mustar, otet, vin si faina.

Alte referate despre: prima calatorie in jurul lumii fernando magellan, prima calatorie in jurul lumii a lui fernando magellan, fernando magellan si prima calatorie in jurul lumii

Morometii - prima parte

Tudor Balosu nu este de acord cu casatoria celor doi, izgonindu-1 pe flacau si amenintandu-1.Maria, sora lui Moromete, poreclita Guica, ii instiga pe baietii cei mari ai lui Ilie Moromete din prima casatorie (Achim, Nila si Paraschiv) impotriva familiei, sfatuindu-i sa plece cu caii, spunand ca banii din munca lor sunt dati fatelor si sotiei lui Ilie. Moromete merge impreuna cu Tudor Balosu sa vanda porumb in zona de munte, dar ii da mai ieftin unei vaduve amarate.

Alte referate despre: rezumat morometii prima parte, morometii prima parte, morometii prima parte rezumat

Campulung - prima capitala a Tari Romanesti

Atât Basarab I, cât si fiul si urmasul sau la tron, Nicolae Alexandru, au fost înmormântati la Câmpulung. Piatra tombala a acestuia din urma se pastreaza si astazi în biserica din Complexul voivodal Negru Voda: "În luna noiembrie 16 zile a raposat marele si singur stapânitor Domn Io Nicolae Alexandru Voivod, Fiul marelui Basarab, în anul 6873 ( 1364 ), indictionul 3, vesnica lui pomenire." Acest text este cel mai vechi document epigrafic medieval, scris în limba slavona, cunoscut pâna acum în Tara Româneasca.

Alte referate despre: prima capitala a tari romanesti, campulung prima capitala a tarii romanesti, care a fost prima capitala a tari romanesti

Prima carte de idei din cultura romana - Descrierea Moldovei

- politic(19 capitole ce descriu organizarea statului, modul de alegere al domnilor, cutumele de inscaunare, modul dedesfasurare al vanatorilor domnesti, ingroparea domnitorilor, legile statului, modul lor de aplicare, veniturile, tributurile, originea etnica a populatiei, credintele populare);bisericesc si folcloristic(este pentru prima data in istorie cand un om de stiinta ia in seamna etnografia unui popor intr-o lucrare atat de importanta).

Alte referate despre: descrierea moldovei prima carte de idei, prima carte cu apolodor, prima carte a lui apolodor

Constitutie a Europei

Graffiti was used primarily by political activists to make statements and street gangs to mark territory. It wasn't till the late 1960s that writing's current identity started to form.

Alte referate despre: tarile si capitalele europei, tarile europei si capitalele lor, consiliul europei
Referate afisate : 17
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles