Prima cruciada

Prima cruciada

Petru de Amiens, numit şi Petru Eremitul, conducea o asemenea ceată de sărmani. Înainte de aceasta, murdar şi zdrenţăros, călare pe un măgar, a străbătut regiuni întinse ale Franţei, făcând cunoscută cruciada.

Înaintea marii armate cruciate, au pornit trupe izolate conduse de Eremit şi de un cavaler, “Walter cel fără de avuţie” formate din aproximativ 15000 de oameni. Prima trupă a părăsit Renania de Nord în martie şi s-a îndreptat spre sud-est, traversând Ungaria şi Bulgaria de astăzi. Ambele cete de ţărani au trebuit să înfrunte populaţiile locale.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1200
Materia: Istorie

Politica de cruciada a voievozilor romani

Politica externa a Tarilor Romane a fost influentata de Ungaria, Polonia si mai ales de Imperiul Otoman; in 1355, turcii otomani au atacat Dobrogea; la sfarsitul secolului al XIV-lea, turcii au ajuns la Dunare si s-au pregatit sa atace Tarile Romane; Tarile Romane, alaturi de Ungaria si Polonia, au aprat civilizatia crestina imptriva turcilor islamici, angajandu-se in asa zisele cruciade tarzii.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani, politica de cruciada a voievozilor romani referat, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi

Europa feudala

Insa spre sfarsitul acestei perioade, dupa mai multe declinuri si perioade de dezvoltare, de multe ori chiar prin utilizarea energiei barbarilor ostili, si-a inceput expansiunea politica si culturala o Europa mai mare si mai dinamica, in urma careia si restul lumii a trecut prin schimbari definitive.

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Cruciadele

Cruciada 3 (1189-1192): si-a propus recucerirea Ierusalimului (intrat din anul 1187 in stapânirea musulmanilor). Cruciada nu a avut succesul scontat, incheindu-se numai prin recucerirea Akkonului si printr-un armistitiu, prin care musulmanii au permis accesul pelerinilor neînarmati si pasnici in Ierusalim.

Alte referate despre: cruciadele, cruciadele referat, referat cruciadele

Cruciada copiilor

Tuturor li se părea cît se poate de bine să se încăpăţîneze într-o luptă fără sorţi de izbîndă şi fără motivaţii reale. Orice tactici combative erau folosite şi folositoare; chiar şi aceea de a arunca nişte copii - al căror şef avea zece ani - în luptă. Era o lume teribilă.

Alte referate despre: cruciada copiilor, cruciada copiilor 1212, cruciada copiilor rezumat

Cavaleri si cavalerism - lumea feudala

Într-o vreme nesigură,dominată de absenţa unei puteri centrale, cavalerii întreţin violenta, jaful şi agresiunea.Raporturile dintre seniorii de puteri egale sunt de multe ori încălcate.Singura garantie pentru a pastra sub control situaţia este trupa de cavaleri din jurul castelanilor. Pe de alta parte, orice act de violenţă a unui vasal care nu lezează direct interesele seniorului nu poate fi pedepsit de acesta.În situaţia dată victimele nu au alta cale decât răzbunarea impotriva agresorului şi a bandei care l-a însoţit.Se desfăşoară astfel rayoaie intermediabile, care nu se sfârşesc decât atunci când rivalii si familiile lor sunt exterminati în totalitate.

Alte referate despre: cavaleri si cavalerism - lumea feudala nobilimea, cavalerii-lumea feudala, lumea feudala

Diploma Cavalerilor Ioaniti

Tot din acest document descoperim un anumit nivel de dezvoltare al acestor formaţiuni: existau mori, construcţii, semănături, păşuni , fâneţe, pescării naturale sau amenajate oferind astfel indicii legate de ocupaţiile locuitorilor.
Foarte important este faptul ca romînii aveau oastea lor cu care puteau participa la lupte. Este limpede că cei doi voievozi aveau o nobilime locală pe care se sprijinea din rândul cărora recruta dregătorii sau pe cei care strângeau dările( existenţa lor presupunea persoane calificate care sa se ocupe de asta).

Alte referate despre: diploma cavalerilor ioaniti, diploma cavalerilor ioaniti referat, diploma cavalerilor ioaniti 1247

Campulung - prima capitala a Tari Romanesti

Dupa mutarea centrului politico-administrativ la Curtea de Arges, Câmpulungul continus sa aiba calitatea de resedinta domneasca temporara. Este perioada domniilor "itinerante", când domnitorul se deplasa în diferite localitati din tara, în care îsi stabilea resedinte temporare.

Alte referate despre: prima capitala a tari romanesti, campulung prima capitala a tarii romanesti, campulung prima capitala a tarii romanesti independenta

Cruciada a Patra

Feudalii trebuie sa tina piept atat regelui, care se straduieste sa le subrezeasca pozitiile, cat si orasele ce se razvratesc pentru a obtine mult ravnita charta de comuna libera. Papa, in numele “pacii Domnului”, limiteaza principala preocupare a nobililor: razboaiele. Obligata sa se supuna poruncilor bisericii nobilimea incearca sa-si omoare timpul liber organizand partide de vanatoare_atat de pagubitoare pentru loturile taranesti, petreceri cavaleresti sau spectacole in cadrul carora trubadurii canta frumusetea femeilor si vitejia cavalerilor.

Cam tot in aceasta vreme apare principiul intitulat “majoratul feudal”, conform caruia domeniul ereditar ramane mostenire primului nascut: ceilalti copii de nobili sunt nevoiti fie sa imbrace haina monahala, fie sa-si puna sabia in slujba cuiva. Din motive lesne de inteles, suveranii Europei si Papa sprijina si binecuvanteaza orice prilej care-i ademeneste pe neastamparatii cavaleri, in cautare de averi si aventuri, dincolo de tarmurile ...

Alte referate despre: cruciada a patra, cruciada a patra referat, cruciada a patra prezentare powerpoint

Ierusalim

Ce merita vazut
Locuri Sfinte,mormantul regelui Irod,cartierul evreilor ortodocsi Mea Sharim,Yad Vashem(locul de comemorare a victimelor nazismului),parlamentul( Knesset)

Alte referate despre: ierusalim, ierusalim referat, intrarea domnului in ierusalim

Judecata in prima instanta a litigiilor comerciale

Convocarea se poate face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax, sau prin orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, ca si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire.

Alte referate despre: judecata in prima instanta a litigiilor comerciale, judecata in prima instanta a litigiilor comerciale referat, judecata in prima instanta

Prima zi de scoala - compunere

Referat despre Prima zi de scoala - compunere
Din punct de vedere caledaristic, vara s-a terminat, iar toamna şi apoi sezonul rece sunt deja sinonime cu şcoala.

Îmi aduc aminte cu multă nostalgie de una dintre cele mai frumoase toamne din viaţa mea de până acum: cea care mi-a oferit bucuria de a păşi pentru prima dată în universul plin de farmec si mister al şcolii. Parcă păşeam pe un tărâm de basm, şcoala era castelul din poveste, iar zâna bună era învăţătoarea. Cu paşi mici şi cu ghiozdanul în spate, ţinând-o strâns de mâna pe mama, ne îndreptam spre şcoală. Eram mândră de mine şi stăpânită de mari emoţii.

Astăzi s-a dovedit a fi însă foarte diferit. Paşii mei mici s-au transformat în paşii mari ai unei adolescente, proaspat absolventă a şcolii generale.

Ghiozdanul a fost înlocuit de mapă, iar mama prezentă pâna acum, astăzi a lipsit. Emoţia s-a dovedit a fi însă şi mai puternică. Inima îmi ...

Alte referate despre: prima zi de scoala compunere, compunere prima zi de scoala, prima zi de scoala

Judecata in prima instanta

b. Norme comune priviind luarea masurilor de pregatire a sedintei de judecata.
Fixarea termenului de judecata.
In vederea repartizarii dosarelor pe complete acestea sunt transmise persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
Dosarele repartizate pe complete in mod aleatoriu sunt preluate de presedintele sau de unul din judecatorii completului care ia masurile necesare in scopul pregatirii sedintei de judecata.
Verificari priviind arestarea inculpatului (art. 3002)

Alte referate despre: judecata in prima instanta in procesul penal, judecata in prima instanta in procesul civil, referat judecata in prima instanta

Prima constitutie a Romaniei

Scrutinul era secret iar votul cenzitar, deci in functie de venituri. La acea vreme, sufragiul electoral universal era o raritate in Europa.
In ce priveste forma de stat a Principatelor, aceasta a fost la inceput o uniune personala. Singura putere constitutiva comuna era persoana Domnitorului, impus de adunarile elective impotriva intentiei puterilor garante.

Alte referate despre: prima constitutie a romaniei, prima constitutie a romaniei referat, prima constitutie a romaniei dupa revolutie

Prima scoala romaneasca

Popa Bratu in 1495 a scris documente in limba romana pentru Cetatea Sibiului, iar boierul Neacsu din Cimpulung scria judelui brasovean.In 1930 intr-un studiu Nicolae Dragan arata ca “din porunca lui Despot Voda , au fost aduse in Moldova , de la Brasov , copii ale traduceriilor de pe Apostol si Psaltire, care au fost transpuse apoi in grai local” ( vz. p. 26, Vasile Oltean – Scoala romaneasca din Scheii Brasovului).

Alte referate despre: prima scoala romaneasca, prima scoala romaneasca referat, referat prima scoala romaneasca

Asigurari si reasigurari - Prima de asigurare

Principiul existenţei acoperirii prin asigurare pe tot parcursul transportului este justificată de faptul că, de regulă, vânzătorul predă marfa spre expediere transportatorului, care se îngrijeşte de manipulările, transbordările şi eventualele reexpedieri, astfel încât, în toată perioada, proprietarii mărfii să aibă siguranţa continuităţii asigurării.

Alte referate despre: asigurari si reasigurari - prima de asigurare, referat asigurari riscul si prima de asigurare, asigurarea maritima asigurari si reasigurari

Prima carte de idei din cultura romana - Descrierea Moldovei

Cartea a fost scrisa in limba latina, si abia in 1825 a fost publicata si in romana, dar cu toate acestea exprimarea este foarte clara, putand fi inteleasa usor si acum la aproape 3 secole diferenta.

Metoda de abordare a subiectului este concisa, materialul este bine organizat in cele 3 parti si apoi in capitole. Informatiile stiintifice sunt abundente ele provenind din foarte multe surse. Domeniile cuprinse in carte sunt vaste, printre ele numarandu-se geografia, botanica, zoologia, arheologia, mitologia(sunt expuse anumite credinte si obiceiuri populare), folcloristica, etnografia, psihologia, lingvistica, lingvistica comparata, dialectologia si stilistica.

Alte referate despre: descrierea moldovei prima carte de idei, prima carte cu apolodor, prima carte a lui apolodor

Prima carte a junglei de rudyard Kiplyng

In cel de-al III-lea capitol " Tigrul !Vine tigrul"este prezentata uciderea lui Shere Khan , reluandu-se ca timp al actiunii momentul cand Mowgli paraseste pestera lupilor , traind printre oameni. Ii pacaleste si pe acestia, datorita firii lor schimbatoare.

Alte referate despre: prima carte a junglei, prima carte a junglei rezumat, rezumat prima carte a junglei
Referate afisate : 18
Medie note: 7.94 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles