Primele cetati grecesti

Primele reforme grecesti

Problema cea mai stringentă constă în elaborarea unor legi scrise,punându-se capăt abuzurilor aristocraţiei. O primă reformă,care transmisese sarcina aceasta unui număr de 6 tesmoteţi,dă greş. După tentativa lui Cilon,care încearcă să pună mâna pe Acropole şi să instaureze tirania la Atena,dar întâmpină rezistenţa victorioasă a arhontelui Megacles,din familia Alcmeonizilor,tensiunea se menţine la o cotă maximă în oraşul învrăjbit,şi lui Dracon i se încredinţează misiunea de a trece legile în scris (621).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1814
Materia: Istorie

Solon

* INDRO MOTANELLI - Istoria Grecilor
* OVIDIU DRÂMBA - Incursiuni în Civilizatia omenirii, Vol. I
* IOHANNA SARAMBEI - Personalitati ale lumii antice
* PIERRE MILZA - Istoria Europei

Alte referate despre: reformele lui solon, solon, istorie clasa 9 reformele lui clistene si solon

Secolul lui Pericle

Cetatea Atenei cunoaste o perioada de maxima stralucire sub conducerea strategului Pericle.
Acesta se nascuse in anul 495 i.e.n. intr-o familie de nobili atenieni, unde capatase o educatie aleasa de la cei mai mari filosofi ai timpului si chiar ai antichitatii. Istoricul Plutarh il descrie, in operele sale, ca fiind chipes, intelept, inzestrat cu un talent oratoric aparte, iubitor al adevarului si dreptatii, caliati care-l vor impune mai tarziu in societatea ateniana. Singurul defect fizic il constituia forma capului mai neobisnuita ; de aceea in toate sculpturile epocii era reprezentat cu un coif pe cap.
Mare iubitor de arta si cultura Pericle sprijina inaltatrea sua refacerea celor mai faimoare constructii , unele dainuind pana in zilele noastre. Astfel amintim Partenonul, Teseionul, Odeonul, tempulu Atenei Nike (Victoria) si chiar statuia lui Zeus din Olimpia, opera vestitului Fidias, considerata una din cele sapte minuni ale lumii antice.Mai mult el incurajeaza dezvoltarea teatrului, ...

Alte referate despre: secolul lui pericle, secolul lui pericle referat, secolul lui pericle wikipedia

Viata lui Pericle

Pericle s-a născut către anul 495, avându-l tată pe Xantipos şi mamă pe Agariste. Tatăl lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui aparţinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care dăruise Atenei o construcţie democratică. Avea o familie înstărită, cu o poziţie socilă superioară. Cu alte cuvinte, viitorul conducător democrat provenea din cea mai înaltă aristrocaţie.

Alte referate despre: viata lui pericle, despre viata lui pericle, informatii despre viata lui pericle

Pericle

ta, Pericle încearca sa consolideze prin mijloace pasnice puterea
ateniana si initiaza un vast program de

Alte referate despre: pericle, pericle si epoca sa, pericle referat

Democratia

Secolul al XIX-lea aduce o rabufnire a ideilor democratice in timpul miscarilor revolutionare din 1848-1849 (incercari de instaurare a unor regimuri democratice in Paris, Viena, Ungaria, Tara Romaneasca) reprimate insa de regimuri totalitare.

Alte referate despre: democratia, democratia ateniana, democratia antica

Primele linii de cale ferata de pe teritoriul Romaniei

Prima locomotiva cu abur purta numele "Radna".In Principatele Unite inaugurarea oficiala a primei linii de cale ferata Bucuresti Filaret - Giurgiu a avut loc la 19/31 octombrie 1869. Primul tren a purtat numele "Trenul de onoare Michaiu Bravul"tractat de locomotiva cu acelasi nume.

Alte referate despre: primele formatiuni statale pe teritoriul romaniei, primele linii electrice referat, primele linii electrice aeriene referat

Primele mari civilizatii

Primele mari civilizatii - Cel mai lung fluviu de pe Glob este Nilul (cu afluentul Kagera-6670).In urma cu 5000,pe malurile lui se nastea civilizaţia egipteana.A fost cea mai mare civilizaţie a Africii.

Alte referate despre: primele civilizatii, primele civilizatii europene, primele civilizatii sunt

Inflorirea economica a coloniilor grecesti

In viata economica a grecilor unul din rolurile principale l-au jucat coloniile. Ele fiind centre agrare, mestesugaresti si comerciale, care au fost create de fenicieni in perioada in secolului XII-IX i.Hr., iar de greci in perioada secolului VIII-VI i.Hr.Principalele criterii ale progresului economic sunt observate prin transportul utilizat de catre coloniile grecesti si prin amplasarea lor geografica. Din cauza drumurilor proaste si lipsa podurilor, obligindu-i sa treca riurile prin vad (ruta terestra Mesalia), drumul fiind cu mult mai lung.

Alte referate despre: intemeierea coloniilor grecesti, harta coloniilor grecesti, formarea coloniilor grecesti

Primele aparitii ale ciumei in Europa

Una dintre ele, este pulmonara, se dezvolta in cazul in care bacteria
pestei patrundea in plamâni. Cei ce inhalau bacteriile eliminate in aer prin stranut sau tuse, se îmbolnaveau imediat, astfel încât boala
s-a extins extrem de repede, si ucidea in timp foarte scurt.

Alte referate despre: primele 5 mari fluvii din europa, primele aparitii ale concertelor, primele aparitii muzicale

Coloniile grecesti

Fenomenul colonizarii a avut un caracter de masa si s-a desfasurat pe durata mai multor secole, devenind un mod de viata specific grecesc. Impartind zonele de influenta cu fenicienii, grecii au patruns in toata Mediterana si in Marea Negra.
Dintre principalele cauzele colonizarii se amintesc :
a. suprapopularea (cresterea demografica) - in genere cetatile aveau un spatiu locuibil restrans si limitat de nevoile agriculturii, nepermitandu-se extinderea in ogoare sau in plantatiile de smochini ori maslini. Ex. Colonia africana Cyrene (Libia) a locuitorilor insulei Thera - Santorin.
b. foametea datorata perioadelor de seceta prelungita sau a altor dezastre naturale; Ex. Rhegium (Calabria - Italia) colonie a cetatii Chalcis (Eubeea);
c. crize politice sau rasturnari sociale; Ex. Tarent (sudul Italiei) intemeiat de catre rebeli exilati din Sparta;
d. ocupatia straina a orasului-mama; ...

Alte referate despre: coloniile grecesti, coloniile grecesti din dobrogea, coloniile grecesti de la marea neagra

Protagoras

Discipolul i-a întors argumentul astfel: „Nici într-un caz şi nici în celălalt nu îţi voi plăti, Protagoras. În primul caz, după învoiala noastră, voi fi pierdut primul meu proces, în al doilea fiindcă tribunalul mă va achita de datoria către tine.” Judecătorii atenieni s-au abţinut în a judeca, considerând că nu se poate da o soluţie echitabilă în această situaţie. Principiul general al construcţiei unor asemenea sofisme este următorul: orice convine la orice, în orice timp şi întotdeauna şi se pot afirma contrariile despre acelaşi lucru.

Alte referate despre: protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras comentariu

Premisele umanismului romanesc-primele manifestari in limba romana

Tonul este dat chiar de un om politic, Ion C. Bratianu, si este continuat cu mare avant de catre Hasdeu, care devine sustinatorul cel mai fervent al continuitatii dace, cu argumente lingvistice, intr-un moment in care curentul latinist era primordial, si de Cezar Bolliac in sensul cautarii de vestigii materiale dacice. In intervalul 1870-1880, se produce o reevaluare a problemei originilor poporului roman, care din romane pure, ulterior romane amestecate, devin acum daco-romane.

Alte referate despre: manifestari ale umanismului romanesc, specificul umanismului romanesc, trasaturile umanismului romanesc

Zeitati marcante grecesti

Ares
Mitologia greacă zeul războiului. Se număra printre cei doisprezece mari zei ai Olimpului şi era fiul lui Zeus şi al Herei. Cu toate acestea, era dispreţuit de părinţii săi şi de către ceilalţi zei, mai ales de către Atena, datorită caracterului său violent, sângeros. În numeroasele mituri legate de numele lui, zeul apare adesea înfrânt, deşi era simbolul forţei războinice, brutale.

Alte referate despre: zeitati feminine grecesti, zeitatile lumii grecesti, zeitatile mitologiei grecesti

Primele elemente de arta crestina

Arta Bizanţului foloseşte aşadar semnul de identificare iudaică conotat religios, cea medievală vest-europeană caricatural- infamant. Acest aspect desparte cele două arii culturale în privinţa receptării alterităţii evreieşti.

Alte referate despre: primele elemente de arta crestina, primele elemente de arta literara, arta crestina

Comportamentul consumatorului - reclame

Ultimele trei reclame mi-au oferit o senzatie de "comercial" fara fond, fara o baza pentru un comparator. Simpla afisare in paginile revistei a brandului "Panasonic" precum si lipsa vreunei garantii de utilizare nu ma determina sa folosesc acele produse. O imbunatatire a acestor reclame ar fi putut fi oferita prin prezenta unei vedete, alta coloristica, alta modalitate de expunere. Era bine ca cititorii sa vada produsul "in timp ce este folosit".

Alte referate despre: referate reclame comportamentul consumatorului, comportamentul consumatorului de reclame, reclame comportamentul consumatorului

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Referitor la dreptul de solidaritate observam normele interactive (ius cogens) , care sunt drepturi internationale: dreptul la pace, dreptul la protectia mediului, dreptul la dezvoltare, care au o dimensiune atat individuala cat si colectiva.Toate statele sunt chemate sa asigure aceste drepturi.Tratatul drepturilor omului are un regim distinct, rezervele nefiind incurajate (este subminata institutia rezervei).

Desi o mai putem numi Tratat, Declaratia Drepturilor Omului nu este efectiv un tratat, ci doar o declaratie.Ea nu are forta si autoritate juridica a unei conventii.
Astefel, Declaratia Drepturilo Omului devine drept cutumiar international- izvorul principal de drept al tuturor statelor.

In 1966 ca urmare a Declaratiei, sunt adoptate doua pacte, despre care vom mai aminti in acest document, Pactul International pentru Drepturile Civile si Politice , si Pactul pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale.Aceste pacte instituie niste drepturi de perspectiva, ...

Alte referate despre: carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale ale uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles