Primele civilizatii

Istoria Europei

La sfarsitul epocii bronzului din civilizatiile precedente se naste cea greaca. Structura acesteia era de orase-state (dintre care amintim Atena si Sparta), extrem de diferite in termeni de cultura si organizare politico-economica.

Expansiunea teritoriala prin coloniile grecesti extind cultura elena in intreaga Mediterana si Asia Mica.In secolul IV i.Hr., disputa dintre orasele state, referitoare la teritoriile lor, faciliteaza ocuparea peninsulei elene de catre regele macedon Filip al II-lea. Campania fiului sau Alexandru cel Mare raspandeste cultura elena in cea mai mare parte a Asiei si a Africii nordice.

Dacia.S-a nascut din ramura de nord a Traciei.Detinea epoca de fier.Intre ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Europa feudala

Comertul in Europa feudala se baza pe troc in loc de bani. In cazul unor recolte proaste,
supravietuirea unor comunitati sau a unor indivizi era in primejdie si erau expuse atacurilor hoardelor nomade, cum erau vikingii.
Astfel era necesara o protectie mai buna a comunitatilor, dar de multe ori chiar si puterea centrala era destul de slaba, si intotdeauna prea departe pentru a interveni in caz de urgenta.

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Leonardo Benevolo - Orasul in istoria Europei

În cadrul acestui capitol se face o paralelă între Imperiul Roman şi Imperiul Chinez,pentru a vedea diferenţele dintre cele două imperii:pană în secolul al VI- lea,atât Imperiul Roman cât şi Imperiul Chinez sunt însoţite de difuzarea unei credinţe religioase interne şi “straine”:creştinismul respectiv budismul;ei bine această situaţie se schimbă dupa sec.VI:după o reunificare a Chinei în 581 realizată de cele două dinastii Sui şi Tang,care au un efect pozitiv asupra Chinei asigurându-i o supravieţuire durabilă,dinamism demografic,etica tradiţiei imperiale,progrese ştiinţifice,tehnologice şi în cele din urma o superioritate mondială indiscutabilă din punct de vedere economic dar şi administrativ ,pe când Iustinian eşuează.

Alte referate despre: leonardo benevolo orasul in istoria europei, leonardo benevolo-orasul in istoria europei, orasul in istoria europei leonardo benevolo

Istoria Europei - cursuri

Modalitatile preconizate în cursul timpului pentru unificarea spatiului european s-au concentrat, în esenta, în jurul a doua solutii posibile: cea imperiala, o unificare prin forta a continentului în jurul unei puteri hegemonice, si cea a asocierii statelor europene, pe baza propriei vointe, într-o forma federativa sau confederativa.

Alte referate despre: istoria europei-cursuri, istoria europei, anul 1989 in istoria europei

Primele linii de cale ferata de pe teritoriul Romaniei

Prima locomotiva cu abur purta numele "Radna".In Principatele Unite inaugurarea oficiala a primei linii de cale ferata Bucuresti Filaret - Giurgiu a avut loc la 19/31 octombrie 1869. Primul tren a purtat numele "Trenul de onoare Michaiu Bravul"tractat de locomotiva cu acelasi nume.

Alte referate despre: primele formatiuni statale pe teritoriul romaniei, primele linii electrice referat, primele linii electrice aeriene referat

Primele mari civilizatii

Primele mari civilizatii - Egiptenii traiau in Valea Nilului inconjurati de desert.Revărsările anuale ale Nilului aduceau mal negru, fertil, folosit pentru agricultura. Recoltele erau irigate cu apa scoasa din fântâni cu cumpana,numite shaduf.Oamenii locuiau in apropierea pamanturilor semanate.Barbatii se ocupau cu îngrijirea culturilor,iar femeile îngrijeau de casa si de copii.

Climatul cald ii facea pe egipteni sa poarte imbracaminte lejera,din stofe subţiri, si sa trăiască mai mult in aer liber.Cei săraci isi ridicau colibe din trestie sau din chirpici uscaţi la soare.In interior stateau pe rogojini(împletituri din stuf sau paie).

Oamenii instariti locuiau in case mari,aveau pământuri si primeau slujbe la curtea faraonului.Pentru oamenii de rând,faraonii erau inruditi ...

Alte referate despre: primele civilizatii, primele civilizatii europene, primele civilizatii sunt

Primele orase

Dar aceste asezari nu erau inca orase. Orasul nu este doar mai mare decat un sat, ci majoritatea populatiei sale nu se ocupa cu agricultura - meseriasi, comercianti, preoti, soldati si oficialitati. Orasele pot exista daca fermierii produc un surplus de alimente pentru a hrani pe cei ce au alte activitati, indispensabile dezvoltarii civilizatiei.

Alte referate despre: primele orase, primele orase ale lumii, primele orase din lume

Primele aparitii ale ciumei in Europa

Când vapoarele au ajuns la destinatie, sobolanii "calatori" s-au
împrastiat printre sobolanii de pe uscat, s-au infestat cu purecii
purtatori de bacteriile raspunzatoare de boala, dupa care s-au întors
pe vapoare. Puricii ce se hraneau cu sângele sobolanilor le-au
transmis ciuma. Când sobolanii au început sa moara din cauza bolii,
puricii au cautat alta sursa de sânge, in cazul acesta - oamenii. Apoi
s-a îmbolnavit si echipajul vaporului. Pe corabiile ajunse la Messina
au mai existat probabil sobolani infectati, care au împrastiat boala
dupa ce au parasit vasul. Orasele murdare si aglomerate de port din
Europa au asigurat un mediu de viata extraordinar pentru sobolani si
purici. Dupa moartea sobolanilor, puricii s-au mutat pe oameni.

Alte referate despre: primele 5 mari fluvii din europa, primele aparitii ale concertelor, primele forme de civilizatie in europa

Civilizatii disparute - Harappa

Dupa descoperirea oraselor Harappa si Mohenjo-Daro, au fost gasite alte orase stravechi de pe Ind, precum Dholavira in Gujarat si Ganweriwala in Cholistan,oferindu-le arheologilor o mai buna cunoastere a stilului de viata urbana in civilizatia Indului.

Ridicarea citadelelor din valea fluviului
Trasatura caracteristica cea mai evident a orasului Harappa a fost cetatea sa, construita pe un deal artificial catre vest. Conturul ei a ramas pana astazi, imprejmuind o suprafata de 396 X 198 m. Citadelele de pe Valea Indului contineau structure ritual si cladiri publice,dar nu aveau palate.

Alte referate despre: civilizatii disparute, cele sapte civilizatii disparute, civilizatii disparute referat engleza

United States of America

Victory brought the United States its first overseas territories (the Philippines, Guam, Puerto Rico) and marked it as an emergent international power. The United States' rise to great-power status had its price. Though President Woodrow Wilson pledged neutrality in World War I, the United States was unable to remain outside the struggle. Its entry into the war in 1917 was decisive in bringing about an Allied victory and commenced American involvement in the European balance of power.

Alte referate despre: united states of america, history of united states of america, the united states of america

La Bretagne

Dupa parerea lui Henri Pirenne, Islamul va genera ceea ce invaziile
barbare nu reusisera sa savârseasca. Atacul sau fulgerator a distrus
lumea antica. S-a terminat cu comunitatea mediteraneana în care
aceasta se grupa^10. Limba araba înlocuieste limbile latina si greaca,
dreptul musulman pe cel roman. Mediterana devine un "lac islamic" ce
separa Orientul de Occident, Imperiul Bizantin de regatele germanice.
Succesul atacului se explica prin epuizarea celor doua imperii
învecinate cu Arabia: Imperiul Roman si cel Persan dusesera o lupta
îndelungata unul împotriva celuilalt fara a banui macar cât de mare
este pericolul arab. Granitele fostului Imperiu Roman nu erau
pregatite sa se opuna unui atac fulgerator din partea Islamului.

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Statele Europei

In aceasta lucrare se prezinta pe clase (Europa centrala, Europa nordica, Europa mediteraneana, Europa vestica, Europa Atlantica) Toate statele pe care le contin acestea plus capitala suprafata, populatia acestora

Alte referate despre: statele europei, statele europei si capitalele lor, statele europei si capitalele

Asia - primul continent al lumii

II. Relieful
Relieful din Asia este, dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului, foarte inalt. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte, din care amintim m-ti Himalaya, m-ti Karakorum si m-ti Caucaz in vestul extreme al Asiei (in Turcia).

Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte, aici se afla sic el mai inalt podis al lumii (pod Tibet-peste 5000m) alaturi de pod Pamir si pod. Gobi. In m-ti Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (vf. Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi-cel mai inalt vf de pe lume si vf K2-8610m).

Ca alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (pen. Arabia), cel mai mate arhipelag al lumii (arh. Indonezian) si, mai sus mentionat, inaltimea medie cea mai mare (960 m).

Alte referate despre: cele 7 continente ale lumii, primul continent, care sunt cele 7 continente ale lumii

Australia

Intre Scutul Vestic si Platoul Estic sunt trei bazine interioare
-Bazinul Murray , Bazinul Carpentaria , Bazinul Eyre . Acestea se
numesc impreuna Marele Bazin Artezian , care are in cea mai mare parte
mai putin de 300 m peste nivelul marii . In nord , partea mai mare a
Bazinului Carpentaria este inundat de Golful Carpentaria . Bazinul
Eyre contine Lacul Eyre care la 15 m sub nivelul marii este cel mai
jos din Australia . Intersectarea Desertului Simpson cu aceste bazine
interioare estompeaza distinctiile fizice dintre aceste regiuni

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Premisele umanismului romanesc-primele manifestari in limba romana

Tonul este dat chiar de un om politic, Ion C. Bratianu, si este continuat cu mare avant de catre Hasdeu, care devine sustinatorul cel mai fervent al continuitatii dace, cu argumente lingvistice, intr-un moment in care curentul latinist era primordial, si de Cezar Bolliac in sensul cautarii de vestigii materiale dacice. In intervalul 1870-1880, se produce o reevaluare a problemei originilor poporului roman, care din romane pure, ulterior romane amestecate, devin acum daco-romane.

Alte referate despre: manifestari ale umanismului romanesc, specificul umanismului romanesc, trasaturile umanismului romanesc

Primele elemente de arta crestina

Treptat, arta reprezentativă s-a structurat, semantic, ca lectură dirijată a evangheliilor ca reflex al dezbaterilor teologice şi clişeelor populare, presupunând: detaşarea de iudaism, justificarea războaielor sfinte, lupta împotriva ereziilor, universalizarea creştinismului.

Alte referate despre: primele elemente de arta crestina, primele elemente de arta literara, arta crestina

Grecia ppt

Veselia orasului se poate vedea peste tot: in teatrele antice, in expozitiile moderne, la competitiile sportive, langa coloanele unui vechi templu, la un concert sau chiar langa un pahar de Raki intr-o taverna. Sau, tot aici, te poti bucura de viata de noapte pe care acest oras ti-o ofera cu generozitate prin restaurantele sale, barurile si cluburile de noapte. Atena beneficiaza de o localizare excelenta, oferindu-i vizitatorului posibilitatea sa cunoasca teatrul antic Epidavros, Delphi si Mycenae - casa regelui Agamemnon. De asemenea, poti face croaziere pana la insulele din apropiere: Aegina, Poros si Hydra. Evenimente artistice, festivaluri, competitii sportive, aniversari si multe alte momente distractive isi aleg gazda aici, in orasul Jocurilor Olimpice.

Alte referate despre: grecia ppt, referat grecia ppt download, grecia atractii turistice ppt

Comportamentul consumatorului - reclame

Reclama 3: Revista Marie Claire- reclama la produsele cosmetice de la L'OCCITANE- en provence
Ultima reclama aleasa este deosebita fata de celelalte prin aceea ca, pe langa imaginea bogata in culori, imaginea produsului este insotita si de prezentare prin text. Imaginea aleasa este un corn al abundentei din care apar tot felul de creme, parfumuri, uleiuri, arome insotite de flori si fructe. Fotografia este bine realizata (culori vii, prezentare mirifica, de poveste) iar textul de prezentare suna ca o invitatie la a cumpara.

Alte referate despre: referate reclame comportamentul consumatorului, comportamentul consumatorului de reclame, reclame comportamentul consumatorului

Circuite integrate,tipuri si generatii

Cele mai simple circuite integrate, sunt cele logice fabricate si in tara noastra si sunt din seria CDB incepand cu 400, 402, 403, 404, care contineau maxim 4 trazistoare, 2 diode, si 4 rezistente, ele putand fi construite usor si din componente discrete. Aceste porti au fost folosite la fabricarea de calculatoare si in automatizari unde numarul lor erau cu sutele si chiar cu miile. Sigur, gama de produse din seria CDB nu s-a oprit la aceste cateva tipuri, numarul lor fiind cateva sute.
Circuitele integrate TTL s-au culminat in cele mai simple microprocesoare de fabricatie romaneasca ca: procesorul de 1 bit PC 14500, numaratorul de program de 4 biti PC 14104 sau demultiplexor 1:8 cu memorie.

Alte referate despre: circuite integrate tipuri si generatii, circuite integrate tipuri si generatii 2x puncte, circuite integrate tipuri si generatii de c i
Referate afisate : 19
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles