Primele civilizatii europene

Istoria Europei

Cel mai mare teritoriu roman s-a inregistrat in secolul II d.Hr., in timpul imparatului Traian, cand imperiul se intindea pana la coastele Mediteranei in sud, si toata Europa pana la Rin si Dunare in nord (moment in care continea si provincia Dacia).

Civilizatia romana a ajuns la un grad mare de civilizatie pana la sfarsitul secolului III d.Hr., cand o serie de razboaie civile au dat startul unui lent declin. In secolul IV, imparatii Diocletian si Constantin cel Mare au impartit teritoriul roman in Imperiul Roman de Apus si Imperiul Roman de Rasarit, pentru a simplifica metoda de guvernare.

Evul mediu
Incepand cu secolul V, Imperiul Roman de Apus a fost obiectul unei serii de invazii barbare care au dus la divizarea continua si indepartarea de Imperiul Bizantin, care va supravietui inca un mileniu.

In secolul VII are loc expansiunea arabilor pe coastele Mediteranei, inclusiv in Sicilia si Spania. Simultan, Europa fostului Imperiu Roman al Apus isi continua involutia, impartindu-se ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Europa feudala

Europa feudala.Relatia feudala in evul mediu insemna o interdependenta personala. Feudalul se angaja sa-si apere vasalul, in schimb vasalul jura fidelitate feudalului. Acesta din urma isi castiga astfel adepti, dar spre a-si asigura propria securitate, el devenea vasalul unui feudal si mai mare.Europa feudala

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Leonardo Benevolo - Orasul in istoria Europei

Din informaţiile pe care le deţinem datorită arheologilor şi istoricilor putem argumenta că Europa s-a născut pe ruinele lumii antice dar si faptul că continuă să se confrunte cu această lume.De altfel în antichitate oraşul este cel care domină raporturile instituţionale şi organizarea teritoriilor.

Alte referate despre: leonardo benevolo orasul in istoria europei, leonardo benevolo-orasul in istoria europei, orasul in istoria europei leonardo benevolo

Istoria Europei - cursuri

Termenul geografic se contureaza treptat la autorii greci, pentru a-si gasi o descriere din ce în ce mai completa la Strabo, Pliniu cel Batrîn si Ptolemeu în primele doua veacuri ale erei noastre. Limitele sale se precizeaza cu multa acuratete în sud si vest, în timp ce întinderea continentului spre est si nord-est ramâne obiect de controversa, practic, pâna astazi.

Alte referate despre: istoria europei-cursuri, istoria europei, anul 1989 in istoria europei

Cadrul general al Constitutiei Uniunii Europene

In fine, Germania, ca exponent al tarilor cu populatie numeroasa, a sustinut ca pragurile de 55% din numarul de state si de 65% din populatie ar reprezenta un echilibru just intre statele mici, mijlocii si mari, idee sustinuta si de presedintia irlandeza a U.E. Acest ultim punct de vedere a reusit sa se impuna in cele din urma, fiind inclus in noua Constitutie. Daca in Spania, compromisul a fost acceptat ca fiind "raul cel mai mic", in Polonia, opozitia a calificat gestul guvernului drept o rusine nationala, afirmand ca premierul Marek Belka ar trebui judecat pentru inalta tradare, avand vina de a fi cedat in acest aspect - cheie.

Alte referate despre: cadrul general al constitutiei uniunii europene, cadrul general al constitutiei ue, obiectivele constitutiei uniunii europene

United States of America

The prosperity of the decade that followed World War I came to a sudden end in 1929 when the stock market crashed and the Great Depression began. It ushered in an era of increased federal involvement in economic and social policy under President Franklin D. Roosevelt. His New Deal legislation revolutionized the country, but full economic recovery was still not achieved until war production became massive on the eve of World War II. The Japanese attack on Pearl Harbor brought the United States into World War II on the side of Britain and the Soviet Union against the fascist nations of Germany, Japan, and Italy. The war effort galvanized the American economy's productive capacity, and after victory was achieved in 1945 the United States experienced three decades of unprecedented economic growth and prosperity.

Alte referate despre: united states of america, history of united states of america, the united states of america

La Bretagne

Comertul s-a stins pentru ca nu mai existau piete de desfacere, pentru
ca la sfâsitul secolului VIII-începutul secolului IX se manifesta o
disparitie aproape totala a populatiei urbane. Statul carolingian e un
stat eminamente rural19. Pe durata epocii merovingiene marile domenii
îsi desfacusera excedentul de produse în pietele din orase,
aprovizionând astfel aglomerarile urbane. Din momentul când Islamul a
oprit circulatia în Mediterana iar normanzii în marile din nord, au
disparut majoritatea pietelor de desfacere. Disparând posibilitatea de
a vinde în afara, din lipsa de cumparatori, a devenit inutil sa se
persiste în a mai produce mai mult decât minimul indispensabil pentru
existenta oamenilor, proprietari sau tarani dependenti, traitori pe
domenii20. Se profileaza astfel o economie de consum; fiecare domeniu
traieste din si pentru el însusi, vânzari de produse neavând loc decât
...

Alte referate despre: bretagne, la bretagne, bretagne referat

Statele Europei

In aceasta lucrare se prezinta pe clase (Europa centrala, Europa nordica, Europa mediteraneana, Europa vestica, Europa Atlantica) Toate statele pe care le contin acestea plus capitala suprafata, populatia acestora

Alte referate despre: statele europei, statele europei si capitalele lor, statele europei si capitalele

Asia - primul continent al lumii

Asia este primul continent ca intindere a lumii. Deasemenea, are sic ea mai mate inaltime medie a lumii (inafara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. Asia este formata din 47 state. Cele mai importante dintre le sunt: China, Japonia, India, Arabia Saudita (cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume-in Pen. Arabia), Iran, Irak, Fillipine (care in arhipelagul Fillipine are o densitate foarte mare de locuitori), etc. (Rusia este tratata la Europa si de aceea nu am inclus-o).

Alte referate despre: cele 7 continente ale lumii, primul continent, care sunt cele 7 continente ale lumii

Australia

Cealalta caracteristica geografica importanta a Australiei este marea
din dreptul coastei tropicale a Queensland-ului . Marea Bariera de
Corali , cel mai mare recif coralier din lume , are o lungime de peste
2.000 km si este clar vizibila din cosmos.

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Cu toate ca nici Tratatele constitutive ale Comunitatilor Europene, nici Tratatul asupra Uniunii Europene nu au consacrat un catalog al drepturilor fundamentale ale omului, Curtea Europeana de Justitie a recunoscut existenta drepturilor fundamentale la nivelul Comunitatilor, si in baza jurisprudentei acesteia, garantarea drepturilor fundamentale consacrate atat la nivelul ONU, cat si la nivelul Consiliului Europei.

Putem afirma ca Declaratia Universala a Drepturilor omului (10 decembrie 1948 la Paris) este adoptata ca o opera, o necesitate instituita de Adunarea Generala a ONU.Ea nu are forta juridica a unui tratat, deci nu poate ratifica si nici reintroduce lista drepturilor., se adreseaza individului- comparativ cu alte acte care se adreseaza statului.

Alte referate despre: carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale ale uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene referat

Politica sociala a Uniunii Europene

Referat despre Politica sociala a Uniunii Europene
Politica sociala din UE are ca scop promovarea unui nivel de trai ridicat din punct de vedere calitativ, convenabuil pentru toti cetatenii care traiesc intr-o societate activa, diversificata si sanatoasa. In present o asemenea politica a permis ameliorarea vietii a milioane de cetateni ai UE, cum sunt somerii, persoanele expuse unei discriminari pe piata muncii si multi altii.

Alte referate despre: politica sociala a uniunii europene, studiu de caz politica sociala a uniunii europene, referat politica sociala a uniunii europene

Bugetul Uniunii Europene

Alaturi de acestea exista si bugete anexe ale bugetului general al Uniunii Europene , care ocupa un loc aparte. Aceste bugete sunt constituite de catre unele persoane juridice, distincte de Comunitatea Europeana, dar care se afla in stransa legatura cu aceasta pentru ca ele servesc la realizarea anumitor politici comune .

Alte referate despre: bugetul uniunii europene, bugetul uniunii europene referat, referat bugetul uniunii europene

Impactul extinderii Uniunii Europene asupra procesului de integrare europeana

Obiective majore
- În actuala etapă a procesului integrării, ţările asociate au de îndeplinit, cu prioritate obiectivele economice. După cum sublinia Comisarul European pentru Extindere.
- Cooperarea are rol în domeniul industriei; vizează promovarea şi protecţia investiţiilor; urmăreşte atingerea standardelor agroindustriale şi aprecierea conformităţii; se desfăşoară în ştiinţă şi tehnologie; în învăţământ şi pregătire profesională.
- De asemenea, cooperarea cunoaşte noi dimensiuni în agricultură şi sectorul agroindustrial; în domeniul energiei; în domeniul gospodăririi apelor; în domeniul transporturilor, telecomunicaţiior, serviciul poştal şi cel al transmisiunilor, etc.

Alte referate despre: impactul extinderii europene asupra procesului de integrare europeana, impactul extinderii uniunii europene asupra dezvoltarii turismului, impactul extinderii ue asupra procesului de integrare europeana

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Cu alte cuvinte, în cadrul UE s-a instituit un sistem de protecţie a drepturilor omului care este, aşadar, esenţialmente jurisprudenţial. Judecătorul comunitar a intervenit în acest scop, inspirându-se din texte scrise de drept primar şi de drept derivat, din tradiţiile constituţionale naţionale şi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – CEDO (adoptata in 1953)- care are caracter subsidiar.

Alte referate despre: referate carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene ue, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene definitie

Institutiile Uniunii Europene

Tratatul de la Amsterdam introduce patru mari domenii:
a. libertate, securitate şi justiţie;
b. uniunea şi cetăţenii săi;
c. politica externã eficientã şi coerentã;
d. problemele instituţionale.

Alte referate despre: institutiile uniunii europene referat, institutiile uniunii europene, referat institutiile uniunii europene

Premizele crearii Uniunii Europene

Integrarea a fost concepută în patru etape , care ulterior au servit drept inspiraţie în construcţia CEE şi implementarea politicii comerciale comune, de aceea BENELUX a fost numită şi „laboratorul Pieţei Comune”.

Alte referate despre: cauzele crearii uniunii europene in secolul 20, baza crearii uniunii europene, cauzele crearii uniunii europene

WWF, institutii europene pentru protectia mediului

Introducera programului Natura 2000 a fost problematica in mai vechile state membre iar introducera si in cele mai noi state membre este o provocare. Membrii noi ai UE au introdus cerintele Directivelor ( Habitat si Pasari ) in legislatia nationala.
WWF se asigura ca sunt puse in practica cerintele referitoare la ariile protejate si ca Natura 2000 asigura o protectie adecvata pentru toate speciile pe cale de disparitie si pentru toate habitatele din Europa.

Alte referate despre: wwf institutii europene pentru protectia mediului, institutii europene pentru protectia mediului, rolul institutiilor europene in protectia mediului

Rolul institutiilor si organismelor europene

Astfel, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, proclamată şi adoptată de Adunarea Generală a O.N.U. la 10 decembrie 1948 este primul document cu vocaţie universală în acest domeniu şi stabileşte o concepţie unitară a comunităţii internaţionale despre drepturile şi libertăţile omului, deschizând calea spre un sistem de protecţie internaţională a drepturilor omului. ( Balahur D, 32) După 1948, Adunarea Generală a O.N.U. a adoptat în acest domeniu peste 60 de convenţii şi declaraţii prin care s-a avut în vedere şi instituirea unor mecanisme specifice de protecţie a acestor drepturi.

Alte referate despre: rolul institutiilor si organismelor europene in evolutia, rolul institutiilor si organismelor in protectia drepturilor omului, structura organismelor europene
Referate afisate : 19
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles