Principii bugetare referat

Bugetul Uniunii Europene

Actualitatea moderna a societatii europene a impus edificarea oficiala unui buget prin constituirea bugetului Uniunii Europene. Uniunea sustine dezvoltarea comunitatii printr-un buget anual de 120 miliarde EURO, la care contribuie toate statele membre. Romania, ca nou membru beneficiaza de un sprijin financiar deosebit in efortul de a accede la o dezvoltare economica si sociala la nivelul statelor membre .

Bugetul Uniunii Europene este actul care autorizeaza in fiecare an finantarea ansamblului activitatilor si interventiilor comunitare, si consta in totalitatea resurselor financiare de care Uniunea dispune anual pentru indeplinirea obiectivelor, activitatiilor si interventiilor acesteia. Totodata, reflecta conceptia si stadiul integrarii europene.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 26kb
Downloads: 1753
Materia: Drept

Bugetul Uniunii Europene

Bugetul Uniunii Europene
Pentru început s-a concretizat prin formarea la 5 mai 1949 a Consiliului Europei, alcătuit din zece state membre – fondatori : Belgia, Olanda, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, principalul domeniu fiind cel social şi cultural.
În plan economic se remarcă lansarea de către SUA, în 1947, a planului Marshall de ajutorare a statelor Europei aflate în dificultăţi economice şi sociale la sfârşitul războiului. În legătură cu aplicarea planului Marshall, la 16 aprilie 1948 a fost înfiinţat O.E.C.C. care ulterior s-a transformat în O.C.D.E.
Bugetul Uniunii Europene

Alte referate despre: bugetul uniunii europene, bugetul uniunii europene referat, referat bugetul uniunii europene

Drept constitutional comparat

In ceea ce priveste relatia dintre regimul politic si regimul constitutional, aceasta poate fi inteleasa foarte bine deoarece orice societate politica, prin insusi faptul ca implica o sfera publica de relatii, este o societate politica. Indiferent de regimul pe care o asemenea societate l-ar avea - tribal, patriarhal, patrimonial sau etatic - ea trebuie sa accepte in mod necesar anumite cutume, anumite principii, precum si anumite reguli, care ii orienteaza activitatea politica intr-un anumit sens, determinand insasi natura regimului.

Alte referate despre: drept constitutional comparat, drept constitutional comparat referat, drept constitutional comparat romania italia

Protectia dreptului la un mediu sanatos

Referat despre Protectia dreptului la un mediu sanatos
PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI INTERNAŢIONALE ÎN MATERIE DE MEDIU
La nivel global, preocuparea pentru calitatea şi protecţia mediului înconjurător a fost pusă în discuţie pentru prima dată în anul 1972, la prima Conferinţă Mondială a Naţiunilor Unite pe această temă, organizată la Stockholm.

Alte referate despre: protectia dreptului la un mediu sanatos, garantarea dreptului la un mediu sanatos, limitarile dreptului la un mediu sanatos

UE drepturi si libertati cetanesti

Daca voi dori sa lucrez, de asemenea imi sunt deschise portile Uniunii Europene si imi pot intemeia un camin in orice tara, ramanandu-mi posibilitatea de a ma intoarce in tara mea, fara sa fiu considerat tradator.

Alte referate despre: ue drepturi si libertati cetanesti, referate - ue drepturi si libertati cetanesti, drepturi si libertati cetatenesti

Strategia UE pentru o dezvoltare durabila

Transpunerea în practică a acestui obiectiv, presupune ca:
- dezvoltarea economică să spijine progresul social şi să se ţină seama de mediu, politicile sociale să spijine performanţa economică, şi politica de mediu să fie eficientă din punct de vedere al costurilor.
Este necesară o importantă reorientare a investiţiilor publice şi private spre tehnologii noi, prietenoase pentru mediu, pentru ca dezvoltarea economică şi socială să nu fie asociată cu degradarea mediului şi cu consumul de resurse.

Alte referate despre: strategia ue pentru o dezvoltare durabila, strategia uniunii europene pentru dezvoltarea durabila, strategia uniunii europene privind dezvoltarea durabila

Integrarea europeana

Integrarea europeana
POTENŢIALUL PIEŢEI UNICE DE A-ŞIATINGE SCOPUL este susţinut de trei concepte

Alte referate despre: integrarea europeana, integrarea europeana referat, integrarea europeana realizari si perspective

Promovarea coeziunii economice si sociale prin intermediul fondurilor structurale

Cea mai importantă componentă a Politicii de coeziune economică şi socială o reprezintă Politica de dezvoltare regională (PDR) – ansamblu de măsuri planificate şi promovate de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, în parteneriat cu diferiţi actori economici, în vederea asigurării unei creşteri economice şi sociale durabile, prin valorificarea eficientă a potenţialului local şi regional. Politica regională europeană este o politică axată pe solidaritate. Ea consacră mai mult de o treime din bugetul Uniunii Europene pentru reducerea inegalităţilor în materie de dezvoltare între regiuni şi a disparităţilor dintre cetăţeni, în ceea ce priveşte gradul lor de bunăstare.

Alte referate despre: cai de realizare a coeziunii economice si sociale, evolutia coeziunii economice si sociale, consecintele economice si sociale ale somajului

Politica regionala a UE

Anul 1975 aduce crearea unui al treilea fond – Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cu scopul de a redistribui o parte a contribuţiilor bugetare ale statelor membre către regiunile cele mai sărace ale comunităţii, în vederea sprijinirii dezvoltării lor economice. Astfel, FEDR redistribuie bugetul comunitar în investiţii productive (pentru crearea şi menţinerea unor locuri de muncă durabile) şi în investiţii în infrastructură.

Alte referate despre: politica regionala, politica regionala a uniunii europene, politica regionala a ue

Organizatia internationala a comertului - Principii si reguli ale sistemului comercial internataional

Aceştia şi alţi factori i-au convins pe membrii GATT că trebuie să se facă un nou efort pentru a extinde sistemul multilateral. Acest efort s-a tradus în Runda Uruguay şi în crearea OMC.

Alte referate despre: organizatia internationala a comertului, organizatia internationala a comertului si securitatea globala, referat la organizatia internationala a comertului fostul gatt

Principii comuniste

Această "concepţie materialistă" a comunismului, arată că din sistemul economic derivă toate celelalte sisteme (social, juridic, cultură...). De asemeni dezvoltă "concepţia determinismului", potrivit căreia fiecare individ dintr-o clasă are un gen de comportament indus, nu de gândirea acelui individ ci de clasa la care aparţine, şi de aceea el trebuie reeducat în lumina noii societăţi comuniste.

Alte referate despre: principii comuniste, principiile comuniste, valori si principii comuniste

Principiile procedurii bugetare

Procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de autoritatea statala competenta cu privire la etapele consecutive ale procedurii bugetare: elaborarea proiectului de buget, aprobarea acestuia, executarea sa, incheierea, controlul si aprobarea executiei bugetare.Elaborarea proiectului bugetului de stat, prima etapa a procedurii bugetare, cuprinde activitatea de determinare a veniturilor si cheltuielilor bugetului public national.

Alte referate despre: principiile procedurii bugetare, principiile procedurii bugetare specifica bugetului de stat, enumerati principiile procedurii bugetare

Fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare

Aşa cum rezultă şi din evaluările experţilor europeni asupra progreselor ţării noastre în îndeplinirea criteriilor pentru integrarea în Uniunea Europeană, creşterea capacităţii administrative de aplicare a legislaţiei europene în domeniul elaborării bugetelor este obiectiv şi angajament al întregii administratii publice din România.

Alte referate despre: fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare, referat fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare, fundamentarea si executia veniturilor si cheltuielilor bugetare

Caracterizarea veniturilor bugetare si principiile impunerii

Un rol important în decizia unui contribuabil de a nu se alinia normelor legale, urmând să caute posibilităţi legale de diminuare a impozitelor plătite sau de a alege „opţiunea de ieşire” în economia subterană îl are şi comportamentul autorităţilor.

Alte referate despre: principiile impunerii, principiile impunerii fiscale, structura veniturilor bugetare

Principii matematice ale cunoasterii la Kant

Anticipaţiile percepţiei corespund categoriilor calităţii, şi ne garantează că din punct de vedere al calităţii, fenomenele prezintă şi o mărime intensivă, Kant reducând ,,dimenionalitatea calitativului la cea a forţei atractive şi repulsive deopotrivă, forţă conform căreia materia umple spaţiul mai degrabă decât îl ocupă (einnimmt)” (p.188).

Alte referate despre: teoria cunoasterii la kant, principii matematice, principiile matematice ale filozofiei naturale

Principii si norme de evaluare si reevaluare a activelor patrimoniale

Evaluarea este procedeul folosit de metoda contabilitatii pentru exprimarea baneasca a tuturor existentelor si modificarilor elementelor patrimoniului si reprezinta o opinie sau concluzie emisa pe baza unei analize minutioase referitoare la natura, calitatea valoarea sau utilitatea unor anumite proprietati imobiliare, exprimata de o persoana impartiala, specializata in analiza si evaluarea proprietatilor.rnrnProcesul de evaluare se compune dintr-un set de proceduri coerente si ordonate, care au ca finalitate, estimarea valorii.In contabilitate nu se inregistreaza nici un fapt sau fenomen ce nu poate fi exprimat valoric. Exista patru etape in care poate avea loc evaluarea elementelor patrimoniului:evaluarea la intrarea in patrimoniu (unitate);evaluarea la inventariere;rnrnEvaluarea la bilant (evaluarea bilantiera);evaluarea la iesirea din unitate.La intrarea in patrimoniu, bunurile materiale se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate astfel: Materiile prime, materialele consumabile, ...

Alte referate despre: principii si metode de evaluare a riscurilor naturale si antropice, principiile si normele care stau la baza protejarii consumatorului, principii si norme de invatare

Ion Creanga Harap-Alb

Harap-Alb are capacitatea de a-si face prieteni adevarati, loiali, care sa-1 ajute in orice imprejurare dificila a vietii sale, acestia folosindu-si tocmai trasaturile dominante, devenite - la nevoie - adevarate talente: "tot omul are un dar si un amar, si unde prisoseste darul, nu se mai baga in sama amarul".

Alte referate despre: ion creanga harap alb, ion creanga harap alb rezumat, rezumat ion creanga harap alb
Referate afisate : 17
Medie note: 8.49 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles