Principii fundamentale ale procesului penal european

Principiile fundamentale ale procesului penal

Principiile fundamentale ale procesului penal
Regulile de bază exprimă concepţiile juridice despre modul cum trebuie să se desfăşoare activitatea organelor judiciare .
Se au în vedere situaţiile nereglementate în detaliu sau parţial reglementate,cazuri în care se face apel la regulile de bază care orientează organul judiciar,urmărindu-se ca soluţia să fie în consens cu aceste principii.

Principiile fundamentale ale procesului penal
Secţiunea a 2-a. Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal
Importanţa pe care o au regulile de bază ale procesului penal face ca ele să poată fi reunite într-un sistem care conturează cadrul politico-juridic în care organele judiciare înfăptuiesc politica penală .

Nivel: Facultate
Dimensiune: 25kb
Downloads: 22
Materia: Drept

Apararea drepturilor de autor

Apararea drepturilor de autor
Printre garanţiile sociale şi juridice,un loc deosebit în apărarea drepturilor de autor şi drepturilor conexe ocupă apărarea efectuată prin intermediu instanţelor de judecată.Orce persoană are drept de acces la instanţele de judecată şi dreptul de a obţine o apărare juridică calificată a drepturilor sale.
Apararea drepturilor de autor

Alte referate despre: apararea drepturilor de autor, apararea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, concluzii cu privire la apararea drepturilor de autor

Legitima aparare

În conceptul de legitimă apărare prin atac se înţelege o acţiune sau o in¬acţiune prejudiciabilă, adică este vorba de atac atît în cazul unei comportări activ agresive (de pildă; o persoană îndreaptă arma spre o altă persoană cu intenţia de a o omorî sau vătăma), cît şi în cazul unei atitudini pasiv agresive (de ex., o persoană care, avînd în îngrijire un bolnav, nu-i administrează medica¬mentele potrivit prescripţiilor medicului, cu intenţia de a-i provoca moartea). Mai mult ca atît, inacţiunea reprezintă un atac numai dacă există obligaţia legală de a acţiona.

Alte referate despre: legitima aparare, legitima aparare referat, referat legitima aparare

Judecata in prima instanta

Judecata in prima instanta
Incalcarea dispozitiilor priviind participarea procurorului la judecata la prima instanta este sanctionata cu nulitatea absoluta (art. 197 alin (2) ).
Prin urmare, activitatea de judecata in prima instanta are drept scop aflarea adevarului cu privire la fapta si persoana cu care a fost sesizata instanta de judecata.

Alte referate despre: judecata in prima instanta, judecata in prima instanta in procesul penal, judecata in prima instanta in procesul civil

Pedeapsa Penala

Trimiterea intr-o unitate militara disciplinara [pentru militarii care indeplinesc serviciul militar in termen];
Inchisoarea;
Detentiune pe viata;

Alte referate despre: pedeapsa penala si tipurile ei, pedeapsa penala, liberarea de pedeapsa penala

Raspunderea penala

B. Latura subiectivă.
Infracţiunea de divulgare a secretului comercial se săvîrşeşte cu intenţie directă sau indirectă.
Intenţia făptuitorului rezultă din aceea că el trebuie să ştie că divulgă date nedestinate publicităţii şi că prin această acţiune creează o stare de pericol pentru avutul public sau privat.
În situaţia în care divulgarea unor asemenea date sau informaţii s-a făcut din vină de către cel ce le cunoştea prin natura atribuţiilor de serviciu, va constitui, după caz, infracţiunea de neglijenţă în serviciu sau o abatere disciplinară.

Alte referate despre: raspunderea penala, raspunderea penala in dreptul mediului, raspunderea penala a persoanei juridice

Elemente de drept penal

* este acel aspect subiectiv al infractiunii care cuprinde
atitudinea psihica a faptuitorului fata de fapta si urmarile
faptei (persoana este constienta de fapte si de urmari).
* are 3 forme:

Alte referate despre: elemente de drept penal, elemente de drept penal special, teste la elemente de drept penal si procedura penala

Sanctionarea infractorilor minori in dreptul penal european

Sistemul de drept francez sancţionează infractorul minor prin măsuri educative şi libertatea sub supraveghere. Articolul 2 din Ordonanţa din 2 februarie 1945 dispune faptul că jurisdicţiile pentru minori pronunţă, în funcţie de caz, măsurile de protecţie, de asistenţă, de supraveghere, sau de educaţie pe care le consideră adecvate.

Alte referate despre: sanctionarea infractorilor minori in dreptul european, sanctionarea minorilor in drept penal european, tratamentul penal al infractorilor minori in dreptul comparat

Principiile fundamentale ale dreptului penal

Principiile dreptului nu numai reflectă ideile care domină în societate cu privire la problemele dreptului, dar şi formulează unele cerinţe adresate participanţilor la relaţiile juridice: judecatori, pro¬curori, anchetatori, avocaţi, inculpaţi, victimă, reclamant, răspunză¬tor. În legătură cu aceasta, principiile dreptului nu sînt o reprezen¬tare pasivă a relaţiilor şi nu sînt nişte doctrine abstracte, ci un mij¬loc important de reglementare a relaţiilor de drept.

Alte referate despre: principiile fundamentale ale dreptului penal, principiile fundamentale ale dreptului penal roman, referat principiile fundamentale ale dreptului penal

Tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal

Declaratiile martorilor – mentiuni ale persoanelor care au cunostinta despre vreo fapta sau împrejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului în cauza, facute într-un proces penal, în fata organului judiciar. Declaratiile martorilor se consemneaza în scris.

Alte referate despre: tactica ascultarii unei categorii de participanti in procesul penal, tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal, participantii in procesul penal

Continutul principiilor fundamentale

În doctrină s-a arătat că principiul legalităţii constituie un principiu
cadru, în sensul că el trebuie aşezat în fruntea celorlalte principii întrucât el îşi răsfrânge aplicarea asupra tuturor celorlalte principii procesual penale, pentru că fiecare dintre acestea sunt înscrise în lege şi funcţionează în formele prevăzute de lege.

Alte referate despre: studierea principiilor fundamentale ale vanzarii, sistemul principiilor fundamentale in dreptul penal, referat tratarea principiilor fundamentale in procesul penal

Mijloacele de proba - Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal

Mijloacele de proba reprezinta mijloacele prevazute de lege prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probe în procesul penal. Practic, informatiile pe care le contine o proba - referitoare la existenta sau inexistenta infractiunii, la identificarea persoanei care a savarsit-o, vinovatia sau nevinovatia acesteia si la cunoasterea tuturor împrejurariior necesare pentru aflarea adevarului - pot fi folosite în procesul penal doar prin anumite activitati prevazute de legiuitor pentru descoperirea lor.

Alte referate despre: referat notiunea si importanta mijloacelor de proba, referat notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal, notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul civil

Izvoarele dreptului penal

c) Legile penale complimentare- in aceasta categorie intra o serie de reglementari care vin in completarea unor reglementari de principiu din Codul penal.
d) Legile penale speciale si legile nepenale cu dispozitii penale- legile penale speciale sunt acele legi care reglementeaza domenii speciale neincluse in Codul penal; legile nepenale cu dispozitii penale cuprind dispozitiile penale dintr-o serie de legi care in esenta lor nu apartin domeniului penal, dar care contin incriminarea unor infractiuni, a unor fapte prin care se aduce atingerea unor valori sociale din domeniul respectiv.
e) Tratatele si conventiile internationale:
• cu caracter de izvoare directe- cele care primesc asistenta juridica in materie internationala;

Alte referate despre: izvoarele dreptului penal, izvoarele dreptului penal referat, referat izvoarele dreptului penal

Drept administrativ european

Traditional, dreptul administrativ, ca ramura a dreptului si ca disciplina stiintifica s-a limitat aproape in intregime la aspectul teoretic al ordinii legale administrative exclusiv interne, fiind studiat ca un sistem si o sursa inchise de cunostinte.Dreptul administrativ a aparut din "samburele" izolarii sale la nivel national.

Alte referate despre: drept administrativ european, drept administrativ european referat, referat drept administrativ european

Parlametul european

Durata mandatului parlamentar este stabilita la 5 ani si corespunde cu perioada de legislatura a Parlamentului European. Conform art.3 al Actului din 1976 se statueaza caracterul reprezentativ al mandatului, ceea ce inseamna ca parlamentarii actioneaza in mod individual.
Datorita diferentelor dintre reglementarile comunitare si cele nationale, statutul parlamentarilor nu este uniform. Membrii Parlamentului beneficiaza de imunitatile si privilegiile stabilite de art.8-10 din Protocolul din aprilie 1965 (anexat la Tratatul de la Bruxelles).

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala

CUM FUNCŢIONEAZĂ FONDURILE?
La începutul fiecărei perioade de programare, Uniunea Europeană decide asupra bugetului dedicat instrumentelor structurale sau de tip structural şi defineşte regulile de bază care se aplică în utilizarea lor. Prima perioadă pentru România, în calitate de stat membru, este 2007-2013. Bugetul este împărţit pe State Membre şi obiective prioritare; zonele care pot beneficia de finanţare din Fonduri Structurale sunt definite de Comisie în acord cu Statul Membru implicat.

Alte referate despre: referat despre fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, fondul european agricol de dezvoltare rurala

Impactul extinderii Uniunii Europene asupra procesului de integrare europeana

Lumea nu stă în loc să ne aştepte. În politicile sale interne, date fiind lipsa de voinţă politică şi dificultatea procesului decizional, UE nu reuşeşte să răspundă în mod corespunzător preocupărilor cetăţenilor, într-un număr de domenii. Pe plan extern, UE nu a jucat nici un rol în abordarea problemei Iraq-ului, în prezent cea mai importantă chestiune de politică externă din lume. Membrii săi au fost în mod vizibil profund divizaţi; mai rău, UE şi instrumentele sale de politică

Alte referate despre: impactul extinderii europene asupra procesului de integrare europeana, impactul extinderii uniunii europene asupra dezvoltarii turismului, impactul extinderii ue asupra procesului de integrare europeana
Referate afisate : 17
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles