Principiul fortei obligatorii a actului juridic

Principiul fortei obligatorii a actului juridic

1. Noţiunea şi fundamentul principiului
a) Noţiune
Potrivit art. 969 alin. 1 Cod civil , Convenţiile legal facute au putere de lege între părţi. După cum s-a subliniat în literatura juridică de specialitate, acest text formulează aşa-numitul principiu al forţei (puterii) obligatorii a actului juridic exprimat în vechiul adagiu latin : pacta sunt servanda , adică pactul (convenţia) trebuie respectat.

Art. 969 Cod civil exprimă principiul forţei obligatorii a actului juridic prin ideea că actul juridic încheiat potrivit legii se impune celui sau celor care l-au făcut întocmai cum se impune legea. Cu alte cuvinte, actul juridic leagă pe autorul sau autorii lui prin obligaţia acestora de a se supune clauzelor actului la fel cum sunt ţinuţi să respecte normele juridice.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1687
Materia: Drept

Efectele actului juridic civil

6. “Toate clauzele conventiilor se interpreteaza unele prin altele, dandu-se fiecareia intelesul ce rezulta din actul intreg” (art.982 C.civ.)

Alte referate despre: efectele actului juridic civil, efectele actului juridic civil referat, referat efectele actului juridic civil

Notiunea actului juridic civil

Prin urmare, dacă la faptele juridice în sens restrâns se adaugă actele juridice, adică acele acţiuni omeneşti săvârşite cu intenţia de a produce efecte juridice se ajunge la noţiunea de fapte juridice în sens larg. Trebuie precizat că în literatura juridică şi în practica judiciară s-au cristalizat noţiunile astfel: actele juridice sunt acţiunile omeneşti săvârşite cu intenţia de a produce efecte juridice, iar faptele sunt acţiunile omeneşti săvârşite fără intenţia de a produce efecte juridice, care însă se produc în temeiul legii, la care se adaugă şi evenimentele (deci faptele juridice în sens restrâns).

Alte referate despre: notiunea actului juridic civil, notiunea actului juridic civil beleiu, nulitatea actului juridic civil

Raportul juridic civil

5. Notiunea de bunuri si principalele clasificari ale acestora.
Bunul repr orice valoare necesara satisfacerii nevoilor umane si succeptibila sub forma unui drept real.

Alte referate despre: raportul juridic civil, raportul juridic civil referat, elementele raportului juridic civil

Psihologie juridica

Psihologia juridica obliga la recunoasterea situatiei ca, prin inzestrarea nativa si prin valorificarea sau nevalorificarea potentelor educationale, fiecare individ are o rezistenta diferita fata de tentatii. Ceea ce trece dincolo de aceste limite constituie, intr un anumit fel, o culpa a societatii, pentru care nu trebuie condamnat individul ci, in virtutea unor orientari ecologist-preventive, trebuie mai mult sa pazim societatea de indivizii putin rezistenti la tentatii. La omul normal mintal atitudinile antisociale sunt reversibile.

Alte referate despre: psihologie juridica, psihologie juridica referat, psihologie juridica notiuni

Interpretarea normelor juridice

d. Uneori se ridica anumite probleme legate de redactarea gramaticala a textului de lege, de o anumita ordine a cuvintelor din text, de folosirea semnelor de punctuatie precum si de intelesul unor termeni.
e. De multe ori, in textele de lege sunt folositi anumiti termeni al caror sens difera de cel obisnuit. De exemplu in cadrul Codului penal exista titlul 8 art.140-154, in care legiuitorul explica intelesul unor termeni sau expresii folosite in redactarea legii penale.

Alte referate despre: interpretarea normelor juridice, referat interpretarea normelor juridice din legile speciale, aplicarea si interpretarea normelor juridice

Pedepse persoane juridice

Putem spune astfel cã persoana juridicã apare ca subiect indirect al infracţiunii sãvârşite.Pentru ca persoana juridicã sã aibã calitatea de subiect indirect activ al infracţiunii trebuie sã se verifice pe de o parte, dacã ea îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a putea rãspunde penal, iar pe de altã parte trebuie examinate raporturile persoanei juridice cu persoana fizicã subiect activ nemijlocit al infracţiunii, pentru a putea stabili dacã fptele comise de aceştia pot fi impuatate persoanei jurdice şi dacã se poate declanşa rãspunderea penalã a acesteia.

Alte referate despre: pedepse persoane juridice, pedepsele persoanelor juridice, categoriile si limitele pedepse persoane juridice

Modalitatile actului civil

De retinut ca nu trebuie confundata nulitatea actului juridic cu ineficienta probatorie a inscrisului constatator.
Se stie din materia dreptului probator ca pentru dovedirea unor acte juridice legea cere intocmirea unui inscris. Acest inscris, pentru a constitui instrument probator trebuie sa indeplineasca anumite conditii prevazute de lege.

Alte referate despre: modalitatile actului juridic civil, nulitatea actului civil, modalitatile actului juridic

Principiul efectului direct al dreptului european

Aplicarea directă a dreptului comunitar prezintă o serie de particularităţi în funcţie de categoria normelor comunitare care sunt invocate, precum şi caracterul efectului direct şi eventualele excepţii care există.

Alte referate despre: principiul efectului direct al dreptului european, speta principiul efectului direct al dreptului european, principiul efectului direct al dreptului comunitar

Raportul juridic de concurenta

Raportul juridic de concurenta.În plan social deosebim forme extrem de variate ale competiţiei. O primă formă este aceea de concurenţă vitală, semnificând conflictul interuman în cadrul căruia fiecare ins tinde la conservarea şi dezvoltarea proprie. Poate exista, de asemenea, opoziţie competiţională intre interesele individuale şi sociale, între drepturi şi obligaţii, între manifestări altruiste şi egoiste.

Raportul juridic de concurenta.În contexul relaţiilor interumane, concurenţa implică multiple afinităţi cu emulaţia, fără ca intre cele două concepte să existe similitudine. Emulaţia, ca dispoziţie morală, este dorinţa de a te întrece pe tine întrecând pe altul. Dezvoltând această idee, rezulta că emulaţia constituie un fel de prefigurare a luptei vieţii, cu deosebirea esenţială că succesul propriu nu înseamnă nici înfrangerea, anularea, eliminarea aceluia cu care m-am găsit în raport de emulaţie.

Raportul ...

Alte referate despre: raportul juridic de concurenta, elementele raportului juridic de concurenta, raportul juridic de concurenta referat

Ocuparea fortei de munca

S-au inregistrat disparitati intre rata somajului la barbati - 6,2% si la femei - 4,0%, in mediul urban -7,6%, fata de mediul rural - 3,2%. In rindul tinerilor rata somajului a constituit 11,8%.In trimestrul III 2007 populatia inactiva a reprezentat 53,5% din totalul populatiei de 15 ani si peste. In cadrul acestei populatii, din punct de vedere al relatiei cu piata muncii, s-au destins doua categorii care au pierdut legatura cu piata muncii: persoane descurajate (peste 18 mii) si persoane care au fost declarate de catre gospodarii plecate in alte tari la lucru sau in cautare de lucru - 356 mii persoane.

Alte referate despre: ocuparea fortei de munca, ocuparea fortei de munca referat, referat ocuparea fortei de munca

Controlul si asistenta medicala in activitati de educatie fizica si sport sunt obligatorii

Asistenta medicala spitaliceasca a elevilor care invata in alta localitate decat cea in care domiciliaza se asigura pe baza biletului de trimitere eliberat de medicii cabinetelor medicale din scoli. Acelasi traseu il parcurg si elevii din localitate cu deosebirea ca, acestia vor merge la cabinetele medicale individuale din localitate in loc de cabinetele medicale din unitatile de invatamant.

Practicarea exercitiilor fizice in forme organizate (cum ar fi orele de educatie fizica) de catre elevi se realizeaza numai cu aviz medical.
In prezent in Romania, pentru avizarea medico-sportiva, este utilizat principiul apt-inapt.Toti elevii pentru a putea participa la activitatile de educatie fizica si sport, sunt obligati sa prezinte avizul medical.

Alte referate despre: proiectarea activitatii de educatie fizica si sport adaptat, juridicitate si conducerea activitatilor de educatie fizica si sport, juridicitatea si conducerea activitatilor de educatie fizica si sport

Principiul 1si 2 al termodinamicii

In special daca transformarea considerata cicilica din Ub – Ua = LaCb +QaCb rezulta:
LaCb +QaCb = 0
daca una dintre cele doua marimi este pozitiva, atunci cealalta este obligatoriu negativa ; spre exemplu sistemul nu poate ceda lucru mecanic lumii exterioare
(L < 0) fara sa primeasca o cantitate de caldura (Q > 0).

Alte referate despre: biofizica medicala-principiul 1si 2 al termodinamicii, principiul 1 al termodinamicii, principiul 2 al termodinamicii

Principiul reprezentarii

Parlamentul exercita doar o parte din atributele de suveranitate, si anume cele care se refera la adoptarea legilor. MagistraTii, ca si funcTionarii publici, care formeaza aparatul puterii executive, nu au calitatea de reprezentanTi ai poporului. O observaTie se impune, din aceasta perspectiva, in privinTa membrilor Guvernului in regimurile parlamentare: in aceste regimuri, ministrii sunt, de regula, si membri ai Parlamentului, iar Guvernul este expresia voinTei forului legislativ. In privinTa lor, se poate accepta ideea ca ei reprezinta indirect naTiunea, prin intermediul Parlamentului.

Alte referate despre: principiul reprezentarii, principiul reprezentarii poporului, principiul reprezentarii intereselor

Planul de ocupare al fortei de munca

Planul de ocupare al fortei de munca
Planul de masuri prioritare al Guvernului pentru integrare europeana a stabilit pentru anul 2006, in domeniul Ocuparea Fortei de Munca, ca una dintre masurile necesare pentru pregatirea deplina a aderarii, elaborarea celui de-al treilea Plan National de Actiune pentru Ocupare PNAO 2006. Prezentul PNAO 2006 are o abordare pragmatica a procesului de elaborare a politicilor privind piata muncii, cu un accent deosebit pe ameliorarea ocuparii din mediul rural si insertia pe piata fortei de munca a persoanelor de etnie rroma. Masurile de implementare a politicilor de ocupare au ca scop cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, prin imbunatatirea calitatii si productivitatii muncii si avand ca rezultat consolidarea coeziunii sociale si teritoriale in concordanta cu liniile directoare integrate. Astfel, cu scopul realizarii unui impact efectiv al masurilor preconizate si pentru incurajarea modificarii structurii economice din mediul rural si multiplicarea ...

Alte referate despre: planul de ocupare a fortei de munca in romania, planul de ocupare al fortei de munca, referat planul national de ocupare a fortei de munca

Cadrul juridic international al marketingului

b) Legile regionale: elaborate in anumite zone ce cuprind un grup de tari intercorelate intr-un sistem de cooperare regionala. Intrucat doar intregrarea economica nu era suficienta, ea a trebuit completata cu unele acorduri legale internationale.

Alte referate despre: etnologia juridica in cadrul stiintelor internationale sociale, etnologia juridica in cadrul stintelor internationale sociale, cadrul juridic al tranzactiilor comerciale internationale

Regimul juridic al functionarilor publici debutanti sau definitivi

b) de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante, cu excepţia funcţiilor publice de conducere de şef birou şi şef serviciu;

Alte referate despre: regimul juridic al functionarilor publici debutanti, regimul juridic al functionarilor publici europeni, regimul juridic al functionarilor publici
Referate afisate : 17
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles