Principiul moral la kant

Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale

Victimologia şi penologia. Penologia ca ştiinţă socială studiază varietatea practicilor educative ale pedepsei penale, diversitatea mijloacelor de investigaţie, a formelor de reeducare, a efectelor reformative ale pedepsei asupra condamnatului, stabilind totodată echilibrul dintre pericolul social concret produs de fenomenul infracţional şi sancţiunea ce trebuie aplicată infractorului.

Victimologia, limitându-se la analiza efectului victimal produs de actul agresional, reclamă o diversificare a pedepselor penale, astfel încât să se asigure actul preventiv de intimidare a posibililor infractori, cât şi modul concret şi măsura pedepsei aplicată condamnatului pentru a se asigura principiul moral de satisfacţie a victimei şi societăţii, şi principiul social de obligare a infractorului de a suporta consecinţele coercitive ale pedepsei.
Victimologia şi psihologia.

Fenomenul de victimizare se află într-un raport nemijlocit cu psihicul victimei întrucât ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 605
Materia: Drept

Victima si victimologia - psihologie judiciara

Istoricul victimologiei
Studiul sistematic al victimei a fost propus, pentru prima oară, de către avocatul român Beniamin Mendelshon în anul 1940 care, în lucrarea sa „The Victimology” propune constituirea unei noi discipline ştiinţifice numite victimologie. Mendelshon îşi începe cercetările în acest nou domeniu pornind de la studiul victimelor infracţiunii de viol, adoptând conceptele şi teoria psihanalizei freudiene.

Alte referate despre: victima si victimologia - psihologie judiciar, psihologie judiciara, referate psihologie judiciara

Drept in asistenta sociala

Consiliul Europei acţionează pentru realizarea unei uniuni strânse între democraţiile europene, pentru ca într-un cadru organizat să se garanteze pacea socială, progresul naţional, libertatea şi drepturile omului. În acest cadru, el desfăşoară o intensă activitate de elaborare şi punere în aplicare a unor instrumente internaţionale în domeniul social. Astfel, Carta Socială Europeană şi normele recente privind securitatea (protecţia) socială, rezolvă prin ratificarea de către statele membre, o multitudine de probleme din domeniul legislaţiei interne, o strânsă cooperare economică, socială şi politică între statele europene.

Alte referate despre: drept in asistenta sociala, dreptul la asistenta sociala, nevoi si drepturi in asistenta sociala

Principiul efectului direct al dreptului european

3.Domeniul de aplicare
Curtea de Justiţie a stabilit că, potrivit acestui principiu, dreptul comunitar este integrat direct în dreptul statelor membre, fără să permită statelor să aleagă între teoriile dualiste sau moniste , întrucât se impune aplicarea mecanismului nemaifiind nevoie de măsuri luate pe plan intern pentru aplicarea dreptului comunitar.
Ca urmare a acestei situaţii, persoanele particulare (fizice sau morale) pot invoca dreptul comunitar în faţă autorităţilor naţionale, inclusiv tribunale, atât pentru a li se recunoaşte drepturile, cât şi pentru a se anula efectul unor acte juridice care sunt contrare dreptului comunitar.

Alte referate despre: principiul efectului direct al dreptului european, speta principiul efectului direct al dreptului european, principiul efectului direct al dreptului comunitar

Principiul suprematiei dreptului comunitar

Dreptul internaţional se integrează în dreptul intern, beneficiind de supremaţie vis-a-vis de normele naţionale. În ceea ce priveşte teoria dualistă, cele două ordini juridice sunt distincte. Instanţele de judecată nu aplică decât dreptul naţional. Marea Britanie este un stat dualist ; a adoptat o lege specială pentru a asigura aplicabilitatea dreptului comunitar pe teritoriul său.

În tratate nu se specifică nimic despre consecinţele unui conflict între o normă comunitară şi una naţională. Curtea de Justiţie a dat câştig de cauză în numeroase cazuri legii comunitare, subliniind prioritatea dreptului comunitar asupra normelor interne contrare. Acest fapt s-a bazat pe următoarele raţionamente :
- Autonomia dreptului comunitar: având un izvor autonom, o consecinţă a Tratatului, dreptului nu i se poate opune o normă internă;

Alte referate despre: principiul suprematiei dreptului comunitar, principiul prioritatii dreptului comunitar, principiul suprematiei dreptului ue 2011

Consiliere in asistenta sociala

5)Consilierul retraieste universul interior al clientului intr-o maniera empatica si incearca sa returneze catre acesta experientele astfel receptate.Cand persoana a exprimat complet sentimentele negative, ea incearca timid exprimarea tendintelor pozitive ce favorizeaza maturizarea sa.

Alte referate despre: consiliere in asistenta sociala, consilierea in asistenta sociala, consiliere in asistenta sociala referate

Comportamentul prosocial

Reusita ne ofera satisfactii morale, iar esecul ne trezeste sentimente de culpabilitate. Se presupune ca fiecare dintre noi considera ca, daca ii ajuta pe ceilalti, va fi ajutat la randul lui cand va avea nevoie. In stabilirea relatiilor dintre ei, oamenii au tendinta de a mentine un anumit echilibru intre ceea ce se ofera si ceea ce se primeste. Daca acest beneficiu intre costuri si beneficii nu functioneaza, se pot produce stari de disconfort psihic.

Definim comportamentele prosociale acele comportamente care fara cautatrea de recompense externe sau materiale, favorizeaza alte persoane, grupuri sau medii sociale si cresc probabilitatea de a genera o reciprocitate pozitiva de calitate si solidala inspre unitate, in raporturi interpersonale sau sociale ce decurg de aici, scotand in evidenta identitatea, autonomia, initiativa persoanelor sau a grupurilor implicate ( Roche, 1991).

Preocuparea fata de prosocial dateaza din anii 60 ai secolului abia incheiat, ...

Alte referate despre: comportamentul prosocial, studiu de caz la prescolari privind comportamentul prosocial, comportamentul prosocial in asistenta sociala

Originea raului moral

În De libero arbitrio II (XIX.53-XX.54) Augustin subliniază că răul moral este constituit de o neregularitate, de o dizarmonie, nu de agentul uman, de voința acestuia sau de obiectul spre care voința este îndreptată. Răul amoral reprezintă o corupere sau un defect în ceea ce este lipsit de rațiune (De libero arbitrio I; De moribus Manichaeorum; Confessioness VII.12; De natura boni; De civitate Dei XI).

Alte referate despre: originea raului moral, originea raului, filozofie originea raului in lume

Principiul reprezentarii

Referat despre Principiul reprezentarii
Formarea si fundamentarea teoretica, ca si transpunerea in acte constituTionale a principiului reprezentarii sunt ulterioare aplicarii sale, in forme diverse, in organizarea politica a statelor lumii. Acceptarea sa, ca principiu si practica de desemnare a guvernanTilor, este in strânsa conexiune cu teoriile moderne privind suveranitatea
(democraTia) si are la baza ideea ca poporul nu poate exercita direct intreaga gama de atribute de conducere, de putere statala, intrucât aceasta presupune diversificarea si specializarea actelor de guvernare.

Alte referate despre: principiul reprezentarii, principiul reprezentarii poporului, principiul reprezentarii intereselor

Principiul raritatii si al alegerii

Acestea sunt doar nevoile de baza necesare pentru a ne menţine sanatosi. Pe lângă aceste nevoi primare exista milioane de alte lucruri pe care toţi le dorim, acestea nefiind esenţiale sunt insa parte din civilizaţia in care am fost nascuti, cum ar fi tacâmurile, vesela, serviciile de transport, periuţa de dinţi, televizorul, radioul, cartile, revistele. Acestea din urma sunt, cred, lucruri elaborate care evoluează in acelasi ritm cu care civilizaţia se transforma, si nu raman constante. La polul opus stau dorinţele elementare care au rămas mereu aceleaşi, concretizate in lupta pentru viata si dragoste, poate lupta pentru menţinerea continuitatii speciei sau cea având ca scop atingerea apogeului spiritual…

Alte referate despre: principiul raritatii, principiul raritatii in economie, principiul alegerii

Principii matematice ale cunoasterii la Kant

Kant determinase lista completă a conceptelor pure ale intelectului, folosind ca fir conducător tipurile jeducăţilor logice – Kant revelă o analogie frapantă între funcţiile logice ale judecătii şi ,,funcţiile sintetice=conceptuale, care epuizează complet intelectul şi îi măsoară în întregime capacitatea”(Beaufret, p.41)- ale , şi le-a stabilit legitimitatea considerându-le specificaţii ale lui ,,Eu gândesc”(Beafuret, p.49).

Alte referate despre: principii matematice, teoria cunoasterii la kant, principiile matematice ale filozofiei naturale

Immanuel Kant

Caracterizând prima treaptă, Kant afirmă că toate cunoştinţele noastre provin de la percepţiile senzoriale din experienţă. El afirmă că pot fi cunoscute numai fenomenele, dar nu esenţa lucrurilor. Timpul şi spaţiul Kant le consideră formă de contemplare subiectivă apriorice, adică date de până la experienţă şi în experienţă nu se manifestă . ele sunt forme apriorice a sensibilitaţii. Astfel percepţia de noi, a fenomenelor, spaţiu şi timp, el opune în dependenţă de activitatea conştiinţei noastre afirmând că noi nu putem şti nimic despre ceea ce sunt lucrurile ce există în afara lumii. Deci din această treaptă lucrurile nu pot fi cunoscute.

Alte referate despre: immanuel kant, immanuel kant bazele metafizicii moravurilor, immanuel kant referat

Kant: principiul moralitatii

Imperativele sunt de doua feluri: ipotetice si categorice.
Imperativele ipotetice au forma: Daca vrei …, atunci trebuie sa… . Ele ne obliga sa facem actiuni care sunt bune ca mijloace. Imperativele ipotetice sunt de doua feluri:
Imperatuive ale abilitatii care se referat la mijloacele necesare atingerii unui scop posibil pentru unele fiinte umane, variabil de la o persoana la persoana sau la aceeasi persoana in momente diferite. Imperativele abilitatii dau nastere la actiuni “bune” in sens de abile sau eficace.
Imperative ale prudentei. Aici scopul e voit cu necesitate de toate fiintele rationale umane; prin urmare e vorba de un scop special pe care nu doar il pot avea unii oameni ci il au cu necesitate toti, caci tine de natura lor.
Imperativele categorice sunt nonipotetice (fara “daca…”). Ele sunt respectate cu necesitate de orice fiinta rationala si ceea e esentialmente “bun” in actiunea antrenata de ele provine din dispozitia mentala care cauzeaza actiunea, independent ...

Alte referate despre: kant principiul moralitatii, principiul moralitatii in comertul international, principiul moralitatii

Principiul subsidiaritatii

Puterea statala centralizata tinde sa perceapa initiativele de descentralizare ca atentate antistatale sau ca îngradirea si lezarea suveranitatii, si nu ca o conditie de baza a gestionarii mai eficiente, mai economice si mai centrate pe cetatean a treburilor publice.
Principiul subsidiaritatii are rol vital, deoarece prin intermediul sau ierarhiile atributiilor pot fi împartite în functie de competente si se poate realiza descentralizarea în mod dinamic, luînd în considerare toate detaliile particulare ale problemelor existente. Principiul subsidiaritatii este un principiu organizator desconstructiv, care înlesneste descompunerea în elemente a sistemelor administrative centralizate.

Alte referate despre: principiul subsidiaritatii, autonomia locala si principiul subsidiaritatii referat, principiul subsidiaritatii referat

Immanuel Kant - activitate

Născută ca cel mai frumos dar pe care zeii l-au făcut oamenilor, filosofia a apărut ca răspuns la întrebări: ce este existenţa; care este raportul dintre existenţa subiectivă şi cea obiectivă; cum se constituie valoarea de adevăr şi bine, frumos şi dreptate; care sunt cauzele nefericirii omului pe pământ; ce este fericirea. În jurul acestor probleme s-a constituit filosofia încercând să dea răspunsuri, filosofia vizând raportul omului cu lumea, cu existenţa.

Alte referate despre: immanuel kant-critica ratiunii pure, teoria pura a dreptului in conceptia lui immanuel kant, immanuel kant critica ratiunii pure
Referate afisate : 15
Medie note: 7.88 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles