Problema determinismului in stiintele contemporane

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii
Se poate vorbi de aceea, la nivelul actual al cercetărilor, şi de un determinism global, caracteristic fiecărui nivel de organizare a existenţei în veşnică devenire, şi apoi de corelaţiile dintre ele, semnificative mai ales pentru nivelele superioare, înglobatoare.
Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 356
Materia: Filosofie

Determinism

Determinism
Cele mai esenţiale verigi ale explicării deterministe le reprezintă nivelul fizic (incluzând oarecum pe cel chimic), nivelul biologic şi cel al activităţii umane, în care se desprinde raportarea omului al determinismul global, cosmic şi includerea sa în determinismul cel mai complex din câte ne-a fost dat să cunoaştem, determinismul social.
Determinism

Alte referate despre: determinism si predictibilitate, determinismul cromozomal al sexelor, determinism si impredictibilitate comportamentul haotic

Sinuciderea - o problema morala

- Daca actele de sinucidere nu sunt blamabile inseamna ca ele sunt recunoscute ca manifestare a libertatii individuale de a hotari fiecare pentru sine si de a actiona conform propriei dorinte in ceea ce il priveste.In cazul in care acceptam ca fiecare individ este liber sa faca ce vrea atat timp cat actiunile sale nu afecteaza in mod direct pe ceilalti sinuciderea nu ar mai trebui judecata si condamnata in vreun fel deoarece ea reprezinta expresia libertatii celui in cauza.

Alte referate despre: sinuciderea ca problema morala, sinuciderea-o problema morala, sinuciderea o problema morala

Problema fiintei in filosofia parmenidiana

I-ar fi cunoscut pe Xenophanes şi pe Zenon din Elea. În legătură cu Xenophanes, Diogene Laertios ne spune că învăţătura acestuia n-a fost urmată de către Parmenides. Ca întemeietor al şcolii eleate, Xenophanes l-ar fi avut ca discipol pe Parmenides, iar acesta la rândul său l-a avut ca discipol pe Zenon din Elea.

Alte referate despre: problema fiintei, constantin noica problema fiintei, problema eticii in filosofia greciei antice

Mediile naturale

Mediile polare acopera cele doua parti ale planetei delimitate de cercurile polare. Regiunile polare sunt cele mai reci din lume, pe toata perioada anului. La polul Sud temperatura medie este mai mica de –25grade C, iar iarna coboara pana la -65 grade C. La Polul Nord, unde influenta marii indulceste putin climatul, temperatura minima absoluta este de –70 grade Celsius. Razele solare cad in aceste zone oblic si ajung la sol dupa ce au traversat atmosfera pe distante mari, oferind foarte putina caldura si fiind partial reflectate de zapada sau gheata. Solul este in permanenta inghetat si frigul face ca rocile sa crape.

Alte referate despre: mediile naturale, mediile naturale ale terrei, mediile naturale acvatice

Lucrari practice la bazele stiintei solului

Dezagregarea si alterarea, transportul si depunerea produselor rezultate au dus la formarea de compusi si roci noi, la modelarea scoartei, la deplasarea materialului din partile inalte in cele joase, la diferentiere reliefului.

Alte referate despre: bazele stiintei solului, lucrari practice bazele contabilitatii, lucrari practice la ecologia solului

Cantitativ si calitativ in stiintele socio-umane

La inregistrare, numarare si masurare. Pe de alta parte au existat voci precum cea a lui W.Dilthey care s-au opus unei astfel de abordari, insistand pe deosebirea de esenta dintre stiintele naturii si stiintele culturii si ale spiritului. El a motivat aceasta deosebire prin aceea ca socio-culturalul si istoria sunt produsul subiectivitatii umane, al motivatiilor si intentiilor lor. De aceea cunoasterea sociumanului nu se poate face din exterior, obiectiv, ci de pe baze interioare, cele ale subiectivitatii umane care sta in spatele faptelor, fenomenelor si proceselor ce compun realitatea sociala. In acest fel a aparut si opozitia dintre comprehensiune (intelegere) si explicatie.

Alte referate despre: metoda cantitativa in stiintele socio-umane, metodologia cercetarii in stiintele socio umane, metodologia cercetarii in stiintele socio-umane

Managementul proiectelor de cercetare in stiintele educatiei

3) elaborarea ipotezei stiintifice si de lucru specifice temei cercetarii pedagogice.
4) organizarea si desfasurarea activitatii de investigatie experimentala; acesta presupune asigurarea
unitatilor si factorului uman de cercetare - unitati de invatamant cu subiecti, cercetatori, mijloace
materiale si financiare, aparatura necesara pt. colectarea si analiza datelor, stabilirea concluziilor si
alegerea solutiei optime, pe baze stiintifice si eficiente.

Alte referate despre: managementul proiectelor de cercetare, managementul proiectelor de cercetare referat, referat managementul proiectelor de cercetare

Diversitatea sistemelor constitutionale contemporane si criterii de tipologizare a acestora

a) al conceptiilor politice ce stau la baza sa. În functie de acest criteriu, putem distinge sisteme constitutionale bazate pe conceptiile liberale si pe marile idei umaniste despre drepturile si libertatile cetatenesti, pe principiile pluralismului politic si sisteme constitutionale a caror doctrina politica si economica se bazeaza pe conceptia partidului unic, pe restrângerea drepturilor cetatenesti sau pe favorizarea anumitor clase sau grupuri sociale si respectiv pe excluderea principiilor pietei libere si centralizarea întregii
economii nationale.

Alte referate despre: diversitatea sistemelor constitutionale, sisteme constitutionale contemporane, diversitatea sistemelor bancare din europa de vest

Geografia si stiintele ei

O parte a geografiei populaţiei studiază răspândirea pe glob a diferitelor limbi şi dialecte. Acestea sunt grupate în familii de limbi (indo-europene, afroasiatice), după spaţiul geografic unde sunt vorbite. Studiul dialectelor oferă informaţii despre relaţiile dintre cultură şi mediu, având cauze adânci în procese socio- spaţiale cum ar fi migraţia, dar sunt legate şi de specificul cadrului natural.

Alte referate despre: geografia romaniei, geografia populatiei, geografia romaniei referat

Problema armoniei formelor geometrice

Ba da! E o amintire pe care o am de la părinţii mei. În 1926 s-au dus şi ei la Slănic-Moldova şi, vizitând Salinele din Tg. Ocna, l-au cumpărat de acolo. Îl păstrez nu de frumuseţe, ci fiindcă-mi ţine de urât atunci când gândurile lunecă spre trecut. Dar de la armonia mea interioară, pe care admit că mi-o transmit uneori amintirile, şi până la o cincime din cea universală, oricât de încrezut ţi-aş apărea!

Alte referate despre: aria formelor geometrice, numele formelor geometrice, proprietatile formelor geometrice

Problema echilibrului extern al unei economii nationale

Este abordată problema echilibrului extern al unei economii naţionale, punându-se accent pe realizarea acestuia într-o economie de tipul celor din ţările Europei Centrale şi de Est. Un interes deosebit prezintă modul in care autorul vede îndepărtarea deficitelor structurale care există în economiile acestor ţări si trecerea de la sistemul economiei de comandă la sistemul economiei de piaţă.

Alte referate despre: problema echilibrului extern al economiei mationale, rproblema echilibrului extern al economiei nationale, tipologia economiilor nationale

Optimizare si problema de optim in tractiune

Pentru a determina extremele functiei definite prin (4) putem apela la o metoda elementara.
Astfel (4) se mai poate scrie sub forma:in care ( = arc tg ( reprezinta unghiul de frecare.
Din (5) rezulta imediat conditia de minim a functiei F((). Intr-adevar tinand seama ca ( = const., rezulta ca F(() are valoarea minima atunci cand cos(( - () are valoarea maxima, adica atunci cand:

cos((’ - () = 1 ( (’ - ( = 0 ( (’ = ( = arc tg ( (6).

Alte referate despre: problema drumului optim, problema functionarii optime, problema optimizare

Introducere in stiintele comunicarii-John Fiske

Şi, în cele din urmă, familiei, care i-au permis ca mult prea multe weekend-uri şi vacanţe să fie dedicate acestei cărţi. Nota autorului (pag. 13) constituie un bloc aparte al cărţii prin care acesta (adică autorul) îi face o succintă explicaţie cititorului pentru a înţelege structurarea cărţii şi aranjarea capitolelor, explicaţii de genul că „am structurat, acolo unde părea necesar, materia la secţiuni numite «Conceptul de bază» şi «Implicaţii ulterioare».

Alte referate despre: introducere in stiintele comunicarii-john fiske, introducere in stiintele comunicarii john fiske, introducerea in stiintele comunicarii-john fiske referat
Referate afisate : 14
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles