Problema functionarii optime

Privarea si insomnia

Iată două cazuri descrise în literatura de specialitate. Un subiect si-a propus să stea treaz 200 ore aprox 8 zile în condiţii de izolare, sub supravegherea medicilor si al cercetătorilor.Experienţa lui este descrisă de cercetători in următorii termeni:

”Aproape de la inceput nevoia de a dormi era asa de puternică incât subiectul se lupta cu el însusi pentru a rămîne treaz. Dupa 2 zile si 2 nopţi,a inceput să aibă iluizii vizuale nemafiind sigur de propria identitate,desi se comportă ca fiind treaz,creierul reacţiona ca in stare de somn. La sfârsitul celor 200 de ore halucinaciile de cosmar si realitate se împlăteau,subiectul crezănd că este victima unei conspiraţii sadice”

Nivel: Facultate
Dimensiune: 7kb
Downloads: 111
Materia: Psihologie

Somnul, visul si hipnoza

doar un singur tip de somn, diferitele sale faze fiind definite dupa
gradul lor de profunzime. In acest sens, Loomis si colaboratorii sai
au izolat cinci perioade (faze), mergand de la atipire pana la somnul
cel mai profund. Aceasta clasificare s-a dovedit insa incompleta, ea
acoperind doar o parte a somnului, patrea de somn lent. Este lucrul
dovedit de catre A. Aserinsky si N. Kleitman in 1953, prin izolarea
unui tip particular de somn caracterizat de "miscari oculare". Asa se
face ca astazi, datorita celor mai moderne cercetari, somnul a fost
impartit in doua categorii: somn lent si somn rapid. Avem, deci, de-a
face cu o dualitate a starilor de somn. Somnul lent, adica somnul
clasic impartit de Loomis in cinci faze si caracterizat de unde lente,
este intrerupt periodic de somnul rapid (paradoxal), care are la baza
o activitate corticala rapida ce se dovedeste a fi, in cea mai mare
masura, expresia activitatii onirice. Subiectii treziti in cursul
somnului rapid ...

Alte referate despre: somnul visul hipnoza, modificarea starii de constiinta somnul si visele hipnoza, visul somnul si hipnoza

Somnul si visele

Faptul că dormim aproximati o treime din viaţă poate părea o perdere de vreme, dar somnul este o condiţie a supraveţuirii –totodată el este şi o perioadă de activitate intensă, plină de evenimente bizare şi dramatice.O persoană normală îşi petrece aproape o treime din viaţă dormind. Un copil de 12 ani a dormit aproximativ 4 ani! Dar cantitatea de somn de care avem nevoie zilnic variază de-a lungul vieţii. Un nou născut doarme în reprize de o oră sau două, după care se trezeşte flămînd şi agitat. În total doarme aproximativ 16 ore pe zi. Pe măsură ce bebeluşul creşte, el va dormi mai mai mult şi perioade mai lungi noaptea, iar ziua mai puţin.Nevoi individuale.La vîrsta de trei sau patru ani, cei mai mulţi copii dorm neîntrerupt cel puţin 12 ore pe noapte şi cei mai mulţi dintre ei trag şi un pui de somn dupămasă. Un adult normal doarme şase sau opt ore pe noapte.

Alte referate despre: somnul si visele, somnul si visele referat, referat somnul si visele

Somnul la om

Dacă starea de veghe este rezultatul activităţii individului şi cortexului său prin mesaje senzoriale, somnul se produce prin scăderea afluxului senzorial. Acest lucru a fost demonstrat la animal cu ajutorul experimentelor de lezare a diferiţilor receptori, ceea ce a dus la instalarea somnului.

La om, în stările de deprivare senzorială, perioadele de somnolenţă şi de somn sunt îndelungate. Instalarea somnului ca rezultat al suprimării sau reducerii informaţiilor senzoriale explică somnul pasiv. În afară de acesta există însă şi un somn activ, produs de răspândirea în scoarţa cerebrală a unui proces inhibitor activ, ce se difuzează din aproape în aproape. Noţiunea de somn activ are o dublă semnificaţie:

Alte referate despre: visul din timpul somnului, somnul, boala somnului

Problema ecologica in Republica Moldova

Referat despre Problema ecologica in Republica Moldova
Inca din fazele primare ale dezvoltarii sale, societatea umana a remodelat cadrul natural creand un mediu "artificial" compus din multiple echipamente ce deservesc cerintele curente ale populatiei. Forma cea mai sintetica de concretizare a mediului artificial o reprezinta localitatile, optimizate ca marime, structura, inzestrare si infatisare, astfei incat sa poata raspunde exigentelor sociale. in prezent, devine din ce in ce mai complicat de stabilit o delimitare stricta intre mediul natural si cel artificial., avand in vedere ca prin simbioza lor organica a rezultat un fenomen calitativ nou, denumit in terminologia internationala "mediu uman".

Alte referate despre: problema ecologica in republica moldova, problema ecologica in republica moldova gunoistile, principala problema ecologica in republica moldova

Problema armoniei formelor geometrice

Nu m-am gândit deloc la amintirile tale personale, legate de cristalul acesta de sare, ci la armonia ce se degajă din forma lui; însă mi se pare că degeaba bat eu şaua să priceapă iapa! Ar fi mai bine să o iau de-a dreptul.
Ia stai! În clipa asta mi-a fulgerat ceva prin minte: cub… o cincime… nu cumva băteai în corpurile platonice?

Alte referate despre: aria formelor geometrice, proprietatile formelor geometrice, numele formelor geometrice

Problema sensului si intelegerii

Din anumite puncte de vedere, aceste probleme par neimportante, dar
cand se pune problema unitatii stiintei sau a naturii intelegerii,
problema sensului si intelegerii devine importanta.

Alte referate despre: problematica sensului vietii, problema sensului vietii, problema sensului vietii in viziunea lui sartre

Optimizare si problema de optim in tractiune

Aceste calcule atesta de fapt o realitate pe care oamenii din cele mai vechi timpuri (de cand folosesc tractiunea animala si apoi pe cea mecanica) o cunosc. Scurtarea sau lungirea sleaurilor functie de felul drumului ce se parcurge si de marimea animalelor de munca este o operatie pe care o cunoaste si o face orice conducator de atelaj cu tractiuna animala.

Alte referate despre: problema drumului optim, problema functionarii optime, problema optimizare

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii

Astfel, în mecanica cuantică nu se mai putea determina concomitent, ca în cea clasică, viteza şi poziţia obiectului în mişcare. Relaţia de nedeterminare, stabilită de Werner Heisenberg, reliefa deci limitele aplicabilităţii legilor fizicii clasice în microcosm, natura deosebită a microobiectelor.

Alte referate despre: problema determinismului in stiintele contemporane, subdezvoltarea problema globala a lumii contemporane, mediul inconjurator problema fundamentala a lumii contemporane

Sinuciderea - o problema morala

2.Sinuciderea – o problema morala?
Landsberg sustine ca sinuciderea ca fapt moral exista iar prezenta acestuia se face simtita destul de puternic.Aceasta se intampla deoarece suicidul are loc ca fapt divers si cotidian in lume.Oriunde in presa scrisa sau vorbita se precizeaza foarte des cazuri de suicid.In cadrul acestui fenomen se remarca vizibil un argument impotriva sinucigasilor, argument ce vine indeosebi din partea marii majoritati a oamenilor.Ei judeca actul ca pe unul de lasitate in fata greutatilor vietii.Obiectia lui Landsberg este ca “felul de a muri al unui Cato, al unui Hanibal si Brutus, al unui Mitridate si Seneca, actul unui Napoleon cu greu le-am putea considera ca lase.

Alte referate despre: sinuciderea ca problema morala, sinuciderea o problema morala, sinuciderea-o problema morala

Competitivitatea firmei - problema esentiala a managementului performant

Termenul de competitivitate asociat unei firme sugereaza siguranta, eficienta, calitate, productivitate ridicata, adaptabilitate, reusita, management modern, produse superioare, costuri optime. Pentru a considera o firma drept competitiva este insa necesar sa se efectueze o analiza riguroasa atat a firmei respective cat si a mediului de activitate a acesteia.Competitivitatea este o notiune complexa care poate fi definita drept "caracteristica unei firme de a face fata concurentei altor firme similare pe o anumita piata".Competitivitatea unei firme este influentata, in mare masura, de capacitatea de a intelege si de a se adapta cat mai corect la lumea care o inconjoara.

Alte referate despre: competitivitatea firmei, cele 12 elemente ale managementului performant, sistemul managementului performantei

Problema fiintei in filosofia parmenidiana

De asemenea Diog. Laert. (IX, 21) consideră că Parmenide cunoştea învăţătura pitagoreicilor şi aceasta ar fi avut un rol în conturarea filosofiei sale.Dincolo de aceste aspecte, „Parmenide stă ca început de şcoală, ca paradigmă filosofică”.

Alte referate despre: problema fiintei, constantin noica problema fiintei, problema eticii in filosofia greciei antice si romei antice

Problema nationala in imperiul otoman

II. LUMEA NEMUSULMANĂ DIN IMPERIUL OTOMAN
Cercetând trecutul popoarelor turce, învăţatul francez I. Deguignes ajunsese, încă pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, la convingerea că „turcii sunt atât de răspândiţi, încât istoria lor se leagă aproape de istoria tuturor neamurilor” . Istoria turcilor-otomani i-a interesat cel mai mult pe europeni, datorită faptului că Imperiul otoman a influenţat direct desfăşurarea istoriei universale timp de peste şase veacuri. Referindu-se la faptul că pentru europeanul de astăzi cuvântul Türk reprezintă echivalentul lui otoman (Osmanh), savantul Claude Cahen scrie: „În ciuda slăbirii şi, în cele din urmă, a destrămării Imperiului otoman, nimeni nu poate contesta că totuşi acesta a fost cea mai mare realizare a turcilor din punctul de vedere al formării de state şi că tocmai istoria acestui imperiu se cunoaşte cel mai bine”.
Imperiul otoman s-a format ca urmare a înglobării unui conglomerat de popoare ...

Alte referate despre: imperiul otoman si problema orientala, problema orientala si declinul imperiului otoman, imperiul otoman problema orientala

Problema incalzirii globale - Efectul de sera

-compozitia atmosferei in momentul formarii bulei
-data la care s-a format startul de gheata
-temperatura in acel moment
Studiile se fac utilizind izotopii radioactivi ai oxigenului 16O, 18O. Toate investigatiile clasice sau moderne au aratat o crestere a temperaturii globale.

Alte referate despre: problema incalzirii globale-efectul de sera, download referat despre problema incalzirii globale - efectul de sera, problema incalzirii globale - efectul de sera
Referate afisate : 14
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles