Procedura divortului referat

Procedura divortului

În mod normal, casatoria înceteaza doar odata cu decesul unuia dintre soti. Dar în viata pot interveni împrejurari dintre cele mai diverse, ce pot duce la imposibilitatea continuarii casatoriei. Tocmai de aceea, majoritatea legislatiilor permit desfacerea casatoriei prin divort.
Dispozitii ce trateaza tema divortului sunt prezente atât în Codul familiei unde se gasesc normele materiale (art. 37-44 C.fam.), cât si în Codul de procedura civila unde sunt normele procedurale (art. 607-619 CPC).

Nivel: Facultate
Dimensiune: 151kb
Downloads: 9
Materia: Drept

Desfacerea casatoriei prin divort

Desfacerea casatoriei prin divort
Casatoria, creand o familie, instituie o noua entitate sociala, care “confera partenerilor statusuri noi (sot/sotie, ginere/nora etc.)” si prilejuieste relatii sociale noi, contribuind la structurarea statusului social al partenerilor, cat si la structurarea societatii.
Din punct de vedere juridic, in Codul familiei sunt prevazute o serie de conditii de fond, ce au scop asigurarea incheierii unei casatorii numai intre acele persoane ce sunt apte, din punct de vedere fizic si moral, sa intemeieze o familie, si conditii de forma, ce constituie forma recunoasterii sociale a casatoriei, premisa ocrotirii ei de catre stat.

Alte referate despre: desfacerea casatoriei prin divort, referat desfacerea casatoriei prin divort, desfacerea casatoriei prin divort referat

Disolutia familiei prin divort

Divorţul poate fi determinat de factori economici, culturali, psihologici, morali, religioşi care acţionează la nivelul partenerilor, în interiorul cuplurilor şi în afara acestora.

Alte referate despre: disolutia familiei prin divort, ranile familiei adulterul divortul avortul, disolutia familiei

Procedura divortului

Incetarea casatoriei apare ca o "denumire de indicare a cazurilor naturale si obiective prin care aceasta ia sfarsit", in timp ce desfacerea casatoriei este rezervata pentru "disolubilitatea casatoriei prin divort" .

Alte referate despre: procedura divortului, procedura divortului referat, referat procedura divortului

Dreptul societatilor II - Procedura insolventei

2. Cadrul legal
Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006 - denumita in continuare Legea - publicata in M.Of. nr. 359/21.04.2006 si intrata in vigoare la 20.06.2006 reuneste prevederile legale in materie intr-un cadru unitar. Anterior acestei legi, procedura falimentului a fost reglementata de Legea nr 64/1995 cu numeroase modificari. Conform art. 149 din Lege, astfel cum acesta a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 173/2008, dispozitiile Legii insolventei se completeaza, in masura compatibilitatii lor, cu cele ale:
- Codului de procedura civila;
- Codului civil;
- Codului comercial român;
- Regulamentului (CE) nr. 1.346/2000 referitor la procedurile de insolventa, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000.

Alte referate despre: dreptul falimentului si procedura insolventei referat, dreptul societatilor 2 referat procedura insolventei, dreptul de preemtiune al statului in procedura insolventei

Procedura falimentului

Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului are ca scop plata pasivului debitorului aflat în încetare de plăţi. Deci, prin aplicarea acestei proceduri se urmăreşte protejarea intereselor debitorului şi ale creditorilor săi, având rolul de a ocroti şi interesele generale ale bunei desfăşurări a activităţii comerciale.
Procedura are caracter judiciar, iar organele care o aplică sunt: instanţa judecătorească, judecătorul – sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea şi comitetul creditorilor. Ele au atribuţii bine stabilite de lege şi fiecare îşi desfăşoară activitatea în mod diferit.
1. Instanţa judecătorească:
În aplicarea acestei proceduri, rolul preponderent îl au autorităţile judiciare şi nu creditorii. Acest rol este îndeplinit de instanţa judecătorească şi de un judecător anume desemnat – judecătorul – sindic. Instanţa este nu doar necesară, pentru apărarea intereselor generale, ci şi indispensabilă, pentru ...

Alte referate despre: procedura falimentului, ce se intelege prin procedura falimentului, participantii la procedura falimentului institutiilor de credit

Cognitio Extraordinaria - comparatie cu procedura romana anterioara

Termenul de cognitio - cercetarea cauzei de catre un magistrat , sau mai tarziu de un functionar imperial privea o serie de situatii diferite din care s-a dezvoltat in perioada imperiului in special a dreptului postclasic , procedura civila extraordinara - extraordinem iudiciorum privatorum care a inlocuit procedura civila normala - ordo iudiciorum privatorum .
In sistemul procedurii extraordinare procesul era condus de la inceput pana la sfarsit de catre magistratul judecator . Diviziunea procesului in doua faze dispare , de unde si denumirea noii proceduri ( extraordinem ) care se desfasoara in afara lui ordo .
Din punct de vedere strict formal , procedura extraordinara isi are originea in activitatea magistratilor care solutioneaz anumite litigii in virtutea lui imperium , fara a mai trimite partile in fata judecatorului .
Datorita schimbarilor economice , sociale si politice din secolul III , dar mai ales datorita faptului ca Imperiul Roman a devenit in mod fatis o monarhie absoluta ...

Alte referate despre: comparatie intre dreptatea corectiva si cea procedurala, procedura penala, comparatie intre miorita si baltagul

Procedura de solutionare a litigiilor comerciale

Toti comerciantii respecta anumite prevederi din legea comerciala, în vederea constituirii, functionarii, modificarii statutului, dizolvarii, divizarii sau fuziunii, particularizat la fiecare caz în parte, începând cu persoanele fizice autorizate si continuând cu persoanele juridice, s.a.

Alte referate despre: procedura de solutionare a litigiilor comerciale, referate procedura de solutionare a litigiilor comerciale, procedura de solutionare a litigiilor funciare

Procedura asigurarii dovezilor

Procesul civil incepe cu sesizarea organului jurisdictional prin cererea de che-mare in judecata si sfarseste prin executarea silita a hotararii judecatoresti. Participantii necesari la procesul civil sunt: organul jurisdictional, reclamantul si paratul, acestora adaugandu-li-se si unii participanti, numiti principali (organul de executare silita si procurorul), dar si unii participanti auxiliari (martori, experti, avocati).

Alte referate despre: www procedura asigurarii dovezilor referat, procedura asigurarii calitatii, procedura asigurari dovezilor

Poprirea

In acest referat sunt prezentate pe rand: generalitati despre poprire, procedura popririi; subiectele popririi; fazele procedurii popririi; contestarea la executare.Specificul popririi este determinat de caracterul triunghiular al acestei operatiuni juridice procesuale, care , in principiu, presupune participarea indispensabila a trei parti: creditorul popritor, debitorul poprit si tertul poprit. Aceasta operatiune implica totodata existenta a doua raporturi juridice, de la creditor la debitor, distincte si anume un raport intre creditorul popritor si debitorul poprit si un al doilea intre debitorul poprit si tertul poprit. Ambele raporturi preced infiintarea unei popriri executorii.

Alte referate despre: poprirea, 3 poprirea, poprirea referat

Divortialitatea

După al doilea război mondial, pe fondul unei uşoare deteriorări constante, situaţia s-a agravat în perioada 1961-1965. Statul comunist, după 1965, a adoptat câteva reglementări, care vizau protejarea familiei şi limitarea divorţialităţii(Decretul 770 din 1 octombrie 1966 şi Decretul 774 din 1974)Şi până atunci, legislaţia fusese revizuită de câteva ori la acest capitol. În 1948 au fost scoase din Codul Civil câteva articole de bază referitoare la motivele de divorţ. Prin Legea 18 din 1948, divorţul a devenit dependent de justiţie.În 1954, Codul Familiei cerea desfacerea căsătoriei doar în cazul decesului uneia dintre părţi, iar decizia legală era dată numai dacă existau motive temeinice.

Legea din 1966 şi-a făcut efectul imediat, căci, un an mai târziu, a fost inregistrat un număr minim de divorţuri. Din 1974, desfacerea căsătoriei putea avea loc numai în cazul în care relaţiile dintre soţ şi soţie erau considerate iremediabil ...

Alte referate despre: divortialitatea, divortialitatea in romania, divortialitatea in rm

Metodologia procedura si actele controlului financiar

Documentele privind operaţiunile prin care se afectează fondurile publice şi/sau patrimoniul public vor fi însoţite de avizele compartimentelor de specialitate, de note de fundamentare, de acte şi/sau documente justificative şi, după caz, de o "Propunere de angajare a unei cheltuieli" şi/sau de un "Angajament individual/global".
Persoanele desemnate pentru exercitarea controlului financiar preventiv parcurg lista de control( check-list ) specifică operaţiunii, primită la viză. Parcurgerea listei primite la viză este obligatorie, dar nu şi limitativă şi pot extinde controlul ori de câte ori este necesar.

Alte referate despre: referat despre metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului fiscal

Procedura infiintarii unei societati comerciale

Procedura infiintarii unei societati comerciale
Potrivit art. 5 alin. (5) din Legea 31/1990 actul constitutiv se semneaza de toti asociatii, sau, in caz subscriptie publica, de fondatori, iar potrivit art. 6 semnatarii actului constitutiv precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.Asociatii semnatari ai contractului unei societati pe actiuni cu constituire simultana cumuleaza, in consecinta, si calitatea de fondatori si, obligatoriu, pe aceea de actionari.

Procedura infiintarii unei societati comerciale
Cu referire la societatea pe actiuni ce se constituie prin subscriptie publica acelasi art. 5 alin. (5) prevede ca actul constitutiv se semneaza de fondatori. Persoanele fizice si persoanele juridice
Persoanele fizice. Legea 31/1990 nu impune nici o restrictie cu privire la calitatea persoanelor fizice de ...

Alte referate despre: procedura infiintarii unei societati comerciale, referate procedura infiintarii unei societati comerciale, etapele infiintarii unei societati comerciale

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

Sirul de falimente bancare sau cel al scandalurilor legate de fonduri mutuale a spulberat încrederea românilor în institutiile financiare. Acest fapt este resimtit de bãncile care au supravietuit, prin efortul mare pe care trebuie sã-l facã pentru a convinge publicul de siguranta economiilor încredintate societãtilor bancare respective sau a investitiei în titluri de participare.

Alte referate despre: legea privind procedura falimentului bancilor, legea privind procedura falimentului bancar, privind procedura falimentului bancilor legea

Procedura concedierii salariatilor

Conform art. 76 alin. 2 din Codul muncii: "La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara actului de concediere". Reintegrarea in functie poate avea loc, deci, numai daca cel concediat solicita expres acest lucru instantei judecatoresti (de la bun inceput sau pe parcursul judecatii).

Alte referate despre: procedura civila, procedura de faliment, procedura insolventei
Referate afisate : 15
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles