Procese psihice cognitive

Procese psihice insusirile psihice

In anul 1879 a fost deschis primul laborator de psihologie in Leiptig (Germania) de catre W.Wundt.
Psih. – stiinta despre suflet fiindca studiaza fenomeme psihice ale omului. Fenomenele psihice se grupeaza astfel

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 6769
Materia: Psihologie

Psihologiile umaniste

De la început atenţionăm că profesorul, cadrul didactic în general, nu este psiholog. Ideal ar fi ca fiecare şcoală să aibă psiholog şcolar care are definite o complexitate de activităţi şi sarcini de mare importanţă, începând de la colaborarea cu conducerea şcolii şi cu fiecare dintre cadrele didactice, precum şi activitatea sa în rândul elevilor.

Alte referate despre: psihologiile umaniste, ce sunt psihologiile umaniste, psihologiile umaniste psihoterapiile baza

Inconstientul

In psihanaliza nu ne mai ramine nimic de facut altceva decit sa
explicam procesele psihice ca fiind in sine inconstiente si sa
comparam perceptia lor prin constiinta cu peceptia lumii exterioare
prin organele de simt. Supozitia psihologica a unei activitati psihice
inconstiente ne apare, pe de oparte, ca fiind o continuare mai ampla a
animalismului primitiv, care a oglindit pretutindeni imaginile proprii
constiintei noastre, iar pe de alta parte, drept continuare a
corecturii pe care KANT a intentionat-o referitor la conceptia noastra
despre perceptia exterioara. Dupa cum Kant ne-a avertizat sa nu trecem
cu vederea conditionarea subiectiva a perceptiei noastre si sa nu
consideram drept identice perceptia noastra cu perceptul care nu poate
fi recunoscut, tot asa si psihanaliza ne aminteste sa nu punem
perceptia constiintei in locul procesului psihic inconstient, care
este obiectul ei. Ca si fizicul, nici psihicul nu are nevoie sa fie in
realitate ...

Alte referate despre: inconstientul, inconstientul colectiv, inconstientul cognitiv

Specificul activitatii psihice

- copiii cu deficienţă mintală desprind din imagini mai puţine detalii, ceea ce face ca percepţiile să fie insuficient de specifice şi să apară confuziile.
- îngustimea câmpului perceptiv, capacitatea redusă de a stabili în plan intuitiv relaţia dintre obiecte fac ca orientarea în spaţiu să fie dificilă.
- La deficienţii mintal s-a constatat o disociere între percepţia imaginii şi verbalizare. Astfel, se poate ca, arătând o parte a unei imagini, să denumească altă parte sau să indice o caracteristică absentă.
- La deficienţii mintal apar dificultăţi mai pronunţate decât la normali privind capacitatea de a recunoaşte obiectele într-o poziţie diferită de cea obişnuită.

Alte referate despre: specificul activitatii psihice la deficientul mintal, specificul activitatii psihice, specificul activitatii de invatare in gradinita

Motivatie si afectivitate

Conduita expresiva la om,fiind in mare masura invatata social,poate fi
reglata voluntar,putand fi similata cu scopul de a satisface anumite
trebuinte;de exemplu dorinta de a impresiona,de a obtine stima sau
ajutorul celorlalti,conduce la adoptarea unei anumite mimici ce
exprima disperare,bunavointa,etc.Trebuinta de comunicare poate fi
satisfacuta si prin expresiile emotionale nu doar prin limbajul
normal,articulat,ceea ce si fac persoanele surdo-mute care articuleaza
asa-numitul "limbaj mimico-gesticular".

Alte referate despre: motivatie si afectivitate, relatia dintre motivatie si afectivitate, asemanari si deosebiri intre motivatie si afectivitate

Fenomene psihice

Intensitatea senzaţiei – puterea cu care se manifestă şi depinde de sensibilitatea
subiectului şi de puterea stimulării.
Durata senzaţiei ea se formează numai în urma stimulării realizate de obiect dar poate să persiste şi după încetarea stimulării (post-efect).

Alte referate despre: fenomene psihice, fenomenele psihice, clasificarea fenomenelor psihice

Fenomene psihice

b) de prelucrare superioară si de transformare a informatiilor:
gândirea – caracterizare psihologică, laturi, activităti
memoria – procese, modele explicativ-interpretative
imaginatia – locul si rolul ei în SPU
Mecanismele de receptionare si prelucrare primară a informatiei

Alte referate despre: caracteristicile fenomenelor psihice, procese si fenomene psihice, abordarea empirica a fenomenelor psihice

Procese fundamentale in invatararea elementara

Volumul atenţiei este limitat. Flexibilitatea atenţiei este rezultatul deplasării rapide a focarului de excitabilitate care depinde in primul rând de mobilitatea proceselor nervoase, de uşurinţa cu care un focar de excitabilitate trece in starea de inhibiţie şi invers. Distribuţia atenţiei constă în capacitatea de a sesiza simultan înţelesul mai multor surse de informaţii. Atenţia involuntară se caracterizează prin faptul ca apare în mod neintenţionat şi fără efort voluntar. Apariţia atenţiei involuntare este determinată nu numai de natura stimulenţilor , ci si de măsura in care un stimulent oarecare răspunde trebuinţelor ,dorinţelor, intereselor elevului respectiv.

Atenţia voluntară ,se caracterizează prin prezenţa scopului de a fi atent şi a efortului voluntar. Pentru educarea atenţiei voluntare ,este de mare importanta exigenta dascălului faţă de calitatea ...

Alte referate despre: procese fundamentale de invatare, procese fundamentale in invatare, 1 procesele fundamentale ale ontogenezei

Mecanismele psihice reglatorii

COMUNICAREA Şl LIMBAJUL
I. DELIMITĂRI CONCEPTUALE. Faptul că limbajul şi comunicarea constituie mecanismele psihice aflate cel mai la îndemâna individului pentru a-şi regla propria sa conduită, dar şi conduita altora, este mult prea evident pentru a insista asupra lui.
Daca sistemul imaginilor, conceptelor şi ideilor, format prin intermediul mecanismelor informaţional-operaţionale ar fi ţinut secret, dacă el n-ar fi folosit, vehiculat, atunci n-ar avea aproape nici o utilitate practică, nu ar fi capabil de influenţa şi interinfluenţă, nu putea fi preluat şi reintrodus în circuitul cunoaşterii, nu ar avea nici un impact asupra actlvităţii umane.
Comunicarea, înţeleasă ca act tranzacţional, inevitabil în situaţii de acţiune, devine esenţială, fundamentală atât pentru viaţa persoanei, cât şi pentru viaţa socială a individului.
Din păcate, noţiunile de comunicare, limbă, limbaj sunt polisemantice, ele comportând ...

Alte referate despre: mecanismele psihice reglatorii in cunoastere, procese psihice reglatorii, rolul proceselor psihice reglatorii in activitatea umana

Particularitatile dezvoltarii psihice si fizice a copiilor din Casele de Copii

Particularitatile dezvoltarii psihice si fizice a copiilor din Casele de Copii
Problema învăţării şi educării copiilor orfani şi copiilor, care au rămas fără tutela părinţilor, este strâns legată de problemele ocrotirii sănătăţii lor, măririi posibilităţilor funcţionale şi de adaptare.
Particularitatile dezvoltarii psihice si fizice a copiilor din Casele de Copii

Alte referate despre: particularitatile dezvoltarii psihice, particularitatile dezvoltarii psihice a adolescentului, particularitatile dezvoltarii psihice a prescolarului

Abordarea psihica a proceselor psihice

Abordarea psihica a proceselor psihice
Psihologii moderni au părăsit această concepţie diagramatică şi sunt tot mai mult înclinaţi să se ocupe de unitatea psihicului - acel sine ipotetic pe care nimeni nu l-a cunoscut vreodată - şi de un aspect al dorinţei sale energetice, libido-ul său sau „pulsiunea vitală înspre un scop”, ca factor determinant al vieţii sale. Aceste concepte îi sunt de folos studentului în mistică, deşi nu pot fi acceptate într-un mod necritic şi nici considerate complete.

Alte referate despre: rolul proceselor psihice senzoriale in profesia de kinetoterapeut, importanta proceselor psihice in activitatea mea, clasificarea proceselor psihice

Tulburari psihice

E.S. Shneidman (1980) definea suicidul “un act uman de încetare din viata,autoprodus si cu intentie proprie”. Se poate detalia aceasta definitie ca fiind “actul autooprimarii existentei, desfasurat într-un moment de tensiune afectiva sau de perturbare a constiintei”

Semnificatia si natura fenomenului suicid sunt: sub unghi psihologic, suicidului i se acorda semnificatii multiple, ca aceea a curmarii singuratatii, a razbunarii ca ultima sau unica solutie a unei situatii intolerabile, înlaturarii dependentei.

O alta semnificatie este aceea a mentinerii onoarei; se considera ca suicidul poate fi o sursa de usurare. În functie de semnificatiile suicidului întâlnim:

Suicidul altruist (ce poarta marca sacrificiului de sine);
Suicidul egoist (a carui intentie si semnificatie nu corespund scopurilor grupului social, ci se manifesta în detrimentul acestora);
Suicidul anomic – descris de E. Durkheim (1897) – realizat ca urmare a pierderii statutului ...

Alte referate despre: tulburari psihice, tulburari psihice referat, tulburarile psihice

Procese de productie

Munca este activitatea constienta, specific umana desfacurata in scopul obtinerii de bunuri economice, in vederea satisfacerii trebuintelor
Pamintul (natura) factorul de productie natural, este cadrul de desfasurare a tuturor activitatilor umane, principalul mijloc de productie in agricultura,depozitul originar al resurselor de materii prime si energetic.

Alte referate despre: procese de productie, procese de productie referat, clasificarea proceselor de productie

Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac

- Torsionarea: este operatia prin care insiruirea fibroasa capata rasucituri, in scopul cresterii rezistentei si coeziunii insiruirii fibroase.Torsionarea are loc la flaier, si in final, foarte intens la masina de filat.Torsionarea influenteaza foarte mult calitatea si aspectul produsului final, care este firul.

Alte referate despre: procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firului de bumbac, operatii tehnologice pentru obtinerea, operatii tehnologice in obtinerea zaharului

Procese de deformare plastica a biomaterialelor

Din această cauză, la refularea corpurilor rotunde în secţiune transversală, deplasarea particulelor de material, în timpul deformării plastice, este mai intensă în direcţiile în care distanţa de la centru spre periferie este mai mică.

Alte referate despre: proiectarea asistata de calculator a proceselor de deformare plastica, prezentare generala a proceselor de deformare plastica, simlarea proceselor de deformare plastica
Referate afisate : 15
Medie note: 7.90 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles