Productia de marfuri si servici

Productia de marfuri si servicii

Pentru productia de marfuri unitatile producatoare au nevoie de :
-materii prime si matreriale;
- utilaje adecvate fiecarui proces tehnologic;
- forta de munca specializata;
- ateliere si sectii de productie.

Productia de marfuri este organizata pe cicluri de productie:
Ciclul de productie reprezinta ansamblul de activitati desfasurate intr-o anumita succesiune de la lansarea in fabricatie a materiilor prime si pana la obtinerea produselor finite.
Productia de marfuri poate fi : industriala, agricola, de constructii-montaj.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 226
Materia: Management

Marfa, utilitatea si valoarea

Marfa, utilitatea si valoarea
Satisfacerea oricarei nevoi se face prin consumul de bunuri.Prin bun este desemnat orice element al realitatii care este apt sa satisfaca o nevoie,indiferent de forma lui de existenta,de natura nevoii satisfacute,de modul cum este procurat de catre consumator.

Alte referate despre: marfa utilitate si valoare, marfa utilitatea si valoarea, marfa utilitate

Factorii de productie

Cunoasterea numarului populatiei active permite calcularea ratei de activitate.
Rata de activitate in ultimii ani a inceput sa scada datorita cresterii duratei studiilor sia numarului celor care studiaza, precum si reducerea numarului de pensionare.
Potentialul total al populatie active, ca factor de productie, creste mai mult decat numarul ei, datorita in principal a doua cauze: ridicarea nivelului de pregatira al oamenilor, inzestrarea tehnica crescanda a muncii.
Populatia active a fiecarei tari se modifica si structural. Avem in vedere
modificarea repartizarii populatiei active pe ramuri (agricola, industriala, etc. ) sip e sectoare mari (sector primar, secunar, tertiar )
modificarea ponderii diferitelor categorii socio-profesionale ( cadre superioare, medii, functionary, etc. )
modificarea repartizarii populatiei active pe mediul rural si urban
modificarea ponderii profesionale care solicita cu precadere effort intellectual, si a celor care solicita cu precadere effort fizic.
Procesul ...

Alte referate despre: factori de productie, factorii de productie, factorii de productie referat

Costul de productie

Costul de productie
Contabilitatea de gestiune13 este considerată a fi cea mai importantă sursă de informaţii privind activitatea economică atât la nivel microeconomic cât şi la nivelul economiei naţionale.Astfel apare necestitatea implementării unor variante dezvoltate de contabilitate de gestiune care să permită obţinerea unei acurateţi mai mari în calculaţia costurilor şi în mod deosebit să favorizeze apariţia unor noi sisteme informaţionale mai bine adaptate la nevoile utilizatorilor interni. 13 Budugan D., Contabilitate şi control de gestiune, Editura Sedcom Libris, Iaşi 2002, ediţia 2, pag.419, operă citată.

Alte referate despre: costul de productie, costul de productie referat, referat costul de productie

Tipuri de productie

Tipuri de productie
- Tipul de productie în masa;
- Tipul de productie în serie;
- Tipul de productie individual.

Alte referate despre: tipuri de productie, tipuri de productie referat, referat tipuri de productie

Neofactorii de productie

f) Organizarea performanta a managerului unei forme are in vedere structura de functionare, functiile conducerii firmei, functiile societatii comerciale, gestiunea manageriala asistata de calculator, modernizarea instrumentului managerial, adaptarea unei strategii manageriale eficiente.

Alte referate despre: neofactorii de productie, neofactori de productie, referat impactul neofactorilor de productie

Procese de productie

"Procese de productie"
Capitalul reprezinta totalitatea bunurilor produse prin munca si utilizarea pentru obtinerea altor bunuri material si servicii destinate vinzarii.

Alte referate despre: procese de productie, procese de productie referat, clasificarea proceselor de productie

Burse de valori si marfuri-curs

Astfel s-au creat condiţii de manifestare independentă a pieţei de capital în Burse de efecte, acţiuni de capital, aceste instituţii sunt investite cu personalitate juridică. După 1989 apar legile 15,31,34,58 - egi care au pus baza acestei activităţi. Guvernul emite H. 552/92 privind circulaţia titlurilor de valori, se înfiinţează Agenţia mobiliară şi autoritatea pieţei care este dată de C.N.V.M..

Alte referate despre: burse de valori si marfuri curs, burse de valori si marfuri, burse si valori de marfuri

Productia in Republica Modova

Contrar, producţia animală s-a majorat cu 1%, datorită performanţelor mai bune din sectorul privat. În RM agricultura privată devine tot mai improtantă. În 1998 ponderea fermierilor individuali şi a gospodăriilor casnice în valoarea totală a producţiei agricole a fost de 61%. Ei au produs 55% din producţia vegetală şi 74% din cea animală. În acelaşi timp, e de menţionat că întreprindrile agricole mari au continuat să producă cea mai mare parte din volumul multor produse vegetale, şi anume: cca 92% - tutun, 94% - sfeclă de zahăr, 78% - floarea soarelui, 52% din fructe şi 54% din cereale.

Alte referate despre: republica modova, locul republicii modova in diviziunea internationala a muncii, factorii de productie din republica moldova

Productia primara si functiile padurii

Omul protejeaza si conserva padurea
Defrisarile masive,incendiile ,supraexplorarea padurilor pentru productia de lemn pot avea consecinte catastrofale pentru mediu si viata de pe pamant.
Pentru a preveni aparitia unor dezechilibre grave, este necesar ca exploatarile sa fie de reimpaduriri, sa se respecte un regim normal de taieri si regenerare a padurilor.
Cantitatea de lemn recoltata annual nu trebuie sa depaseasca puterea biologica de regenerare a padurilor.Vor trebui extinse suprafetele impadurite cu specii valoroase, inzestrate cu radacini puternice, pentru a rezista la seceta si a fixa solul.Pe dealuri,in apropierea asezarilor asezarilor omenesti, se vor planta tufarisuri, in sopul de a evita dezastrele naturale(inundatiile, alunecarile de teren).

Alte referate despre: productia primara si functiile padurii, productia primara si functiile paduri, productia primara in ecosistem padure

Productia de hidrogen

In trecut hidrogenul era produs in reformarea catalitica ca produs secundar in urma productiei de aromatice cu CO mare folosite in benzine. Schimbarile acestui proces au avut un impact puternic asupra echilibrului de hidrogen din rafinarie.Datorita faptului ca reformarea a trecut de la strat fix la ciclicitate iar mai apoi la regenerare continua, presiunea a scazut si productia de hidrogen pe baril de reformat a crescut.

Alte referate despre: hidrogenul, productivitatea muncii, procesul de productie

Istoricul burselor de marfuri

Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.

Alte referate despre: istoricul burselor de marfuri, istoric burse de marfuri internationale, istoricul burselor de marfuri din romania

Organizarea transportului de marfuri pe calea ferata

Scrisoarea de transport se compune din urmatoarele exemplare:
- unicatul;
- duplicatul;
- certificatul de expediere – se refera la indeplinirea formalitatilor vamale;
- actul de plata centralizat – serveste la efectuarea decontarilor intre expeditia internationala si calea ferata;
- foaia de expediere – se retine de catre statia de destinatie si serveste la efectuarea decontarilor intre caile ferate participante la transport;
- avizul si adeverinta de primire – prin care destinatarul certifica primirea marfurilor, pastrandu-se in statia de destinatie;
- matca scrisorii de transport – exemplarul care ramane in statia de predare;
- certificatul de trecere a frontierei - face dovada trecerii marfurilor dintr-o tara in alta.

Alte referate despre: organizarea transportului de marfuri pe caile navale, transport de marfuri pe calea ferata, organizarea transportului de calatori pe calea ferata

Burse de valori si marfuri

Bursa reprezinta: - piata in genere, locul unde se efectueaza schimburi com.; ansamblul tranzactiilor cu marfuri si valori - tranzactii cu anumite categorii de bunuri, servicii sau/ si valori, nivelul preturilor - o institutie a ec. de piata - ca forma organizata de schimb pt. marfuri si valori

Alte referate despre: burse de valori si marfuri referat, cursuri burse de valori si marfuri, burse de valori si marfuri -cursuri

Istoricul burselor de marfuri

Darul si schimbul de marfa dateaza de la inceputul civilizatiei. A treia faza, contractul spot, poate fi considerata ca adevaratul inceput al pietelor de marfa organizate.Pana in anul 1600 comertul in Europa si Asia nu a fost destul de intens pentru a permite sustinerea activitatii comerciantilor locali sau a pietelor locale. Periodic, targurile serveau ca piete de desfacere pentru arii geografice intinse.

Alte referate despre: istoricul burselor de marfuri in romania, burse de marfuri, bursele de marfuri

Particularitati ale expertizelor de marfuri in transportul maritim international

In continuare este analizata importanta porturilor ca noduri de afluire, depozitare si transbordare a marfurilor si in special sunt avute in vedere functiile pe care acestea le indeplinesc : functia de transbordare, functia de depozitare si functia industriala. Functia de transbordare are un rol principal si se refera la transferul de marfuri de pe navele maritime la uscat si invers, avand scopul de a asigura conditii optime pentru asigurarea fluxului de marfuri, de la expeditor la destinatar.

Alte referate despre: categorii de marfuri in transportul maritim, contractul de transport maritim international de marfuri, program de expertiza in cazul unui transport maritim

Indicatorii stocurilor de marfuri

Indicatorii absoluti masoara stocurile in unitati naturale sau valorice. Ambele forme de exprimare sunt importante pentru aprecierea marimii stocurilor si a implicatiilor acestora. Astfel, stocurile in exprimare valorica, de exemplu, indica marimea imobilizarilor de fonduri, a creditelor bancare necesare pentru finantarea lor si deci, implicit, marimea dobanzilor pe care trebuie sa le suporte intreprinderea. Cu ajutorul indicatorilor absoluti pot fi exprimate atat stocurile existente la un moment dat (de exemplu, stocul initial, final etc.), cat si stocurile medii ale unei perioade anumite, calculate ca medie (aritmetica, simpla, mobila, cronologica) a stocurilor de la diferite date (momente) dintr-o perioada anumita.

Alte referate despre: indicatorii stocurilor de marfuri, contabilitatea stocurilor de marfuri, gestiunea stocurilor de marfuri
Referate afisate : 17
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles