Programa psihologie

Programa - psihologie

2) Ipostazele psihicului: constient, subconstient, inconstient.

3) Tipuri de abordari ale psihicului: „plana”; structural-dinamica; sistemica; sinergetica.

4) Mecanisme psihice informational-operationale:
de prelucrare primara a informatilor:
senzatiile (specific psihologic; proprietati; legi)
perceptiile (acceptiunile notiunii; determinantii; mecanismele si legile perceptiei)
reprezentarile (caracterizare psihologica; clasificare; proprietati)
de prelucrare superioara a informatilor:
gandirea (caracterizare psihologica; laturi; activitati)
memoria (procese; modele explicativ-interpretative)
imaginatia (locul si rolul ei in sistemul psihic uman)
influenta factorilor socio-culturali asupra perceptiei, gandirii si memoriei

5) Mecanisme psihice stimulator-energizante:
motivatia (acceptiunile notiunii; caracteristici; efectele functionalitatii formelor si structurilor motivationale; teorii)
afectivitatea (definire; specific; proprietatii; teorii)

6) Mecanisme psihice ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 2119
Materia: Psihologie

Puterea mintii

Cu timpul, investigatiile au condus la concluzia ca exista calitati umane deosebite care, stimulate si folosite, duc spre o implinire extraordinara. Aceste calitati pot fi insusite si puse in practica de catre oricine isi doreste cu adevarat sa obtina succesul in viata.
Putini au primit o educatie mai dura decat a mea¬ – saracia, teama si abuzul nu au fost pentru mine ceva neobisnuit. Un dureros divort al parin¬tilor mi-a marcat copilaria, strazile devenindu-mi astfel refugiu. Adolescenta mi-am petrecut-o in singuratate; problemele zilnice m-au macinat, negativismul a pus stapanire pe mine. Pastrez inca in suflet amintirile acelor ani agitati.

Alte referate despre: puterea mintii, puterea mintii umane, puterea mintii referat

Specificul activitatii psihice

- copiii cu deficienţă mintală desprind din imagini mai puţine detalii, ceea ce face ca percepţiile să fie insuficient de specifice şi să apară confuziile.
- îngustimea câmpului perceptiv, capacitatea redusă de a stabili în plan intuitiv relaţia dintre obiecte fac ca orientarea în spaţiu să fie dificilă.
- La deficienţii mintal s-a constatat o disociere între percepţia imaginii şi verbalizare. Astfel, se poate ca, arătând o parte a unei imagini, să denumească altă parte sau să indice o caracteristică absentă.
- La deficienţii mintal apar dificultăţi mai pronunţate decât la normali privind capacitatea de a recunoaşte obiectele într-o poziţie diferită de cea obişnuită.

Alte referate despre: specificul activitatii psihice la deficientul mintal, specificul activitatii psihice, specificul activitatii de invatare in gradinita

Inteligenta

Reprezintă inteligenţă numai concluziile dobîndite prin raţiune proprie, descoperirile pe care intelectul le face “de unul singur”. (Motivul este unul simplu : în cazul cunoaşterii este vorba despre judecata altor persoane – comunicată .) Spre exemplu, un copil poate să facă el însuşi descoperiri despre lume şi să deţină informaţii ce nu i-au fost comunicate (“lebăda e rudă cu gîsca” “t şi ş formează č” etc.) În practică, inteligenţa reprezintă un procent infim al cunoaşterii, cea mai mare parte a informaţiilor deţinute de o persoană fiind dobîndite pe calea comunicării.

Alte referate despre: inteligenta emotionala, inteligenta emotionala referat, tipuri de inteligenta

Psihologie si pseudopsihologie

Psihologie si pseudopsihologie
O cercetare psihologica poate fi condusa pentru descoperirea a cat mai multe fapte, dar stiinta moderna avanseaza daca reusim sa descriem cat mai multe fapte, complexitatea lumii naturale in termenii a cat mai putine principii fundamentale (Gribbin, Rees, 1990, p.3).

Alte referate despre: referate psihologie, psihologie, referat psihologie

Psihologie si Pseudopsihologi

Psihologie si Pseudopsihologi
Exemplu tipic este astrologia – o pseudopsihologie - care utilizeaza pozitia stelelor si planetelor la data nasterii persoanei pentru a dscrie, explica si prognoza comportamentul acesteia.

Alte referate despre: referate psihologie facultate, psihologie judiciara, referate la psihologie

Psihologie diferentiala - macrotipologie si microtipologie

CONOTAŢII ISTORICE. Toate mitologiile, legendele şi religiile au creat forme diferite de rezolvare a înţelegerii condiţiei umane şi a condiţiilor existenţiale faste şi nefaste. S-a conturat în acest fel ideea de determinism şi cerinţele căutării cauzalităţii implicate şi fenomenelor precise în lumea vieţii şi a diversităţii ei. Filozofii greci (dar şi cei ai Orientului îndepărtat) au făcut o largă ofertă privind problemele cosmologice, ontologice şi epistemologice ca factori determinanţi ai acestei probleme. Romanii au preluat raţionalismul şi determinismul implicat în mentalitatea Eladei. După cucerirea şi a acestei zone a Europei, romanii au creat un imperiu ce treptat a fost influenţat de ceea ce a dat filosofia antică grecească. Iar după căderea Imperiului Roman s-a constituit treptat o nouă optică ce a acceptat şi implicat latent şi filosofia grecească şi romană (mai ales aportul retoric al ultimei). Apoi explozia extinderii creştinismului ...

Alte referate despre: psihologie diferentiala, model caiet practica psihologie, referat la psihologie

Psihologie sociala aplicata

Eroarea fundamentala de atribuire(Lee Ross 1977) – tendinta observatorilor de a subestima influentele situationale si de a supraestima influentele dispozitionale atunci cand explica comp celorlalti.

Alte referate despre: psihologie sociala aplicata, referat psihologie sociala aplicata, referate psihologie sociala aplicata

Psihologie judiciara

d) Psihologia judiciara ii atrage magistratului atentia asupra faptului ca:a intelege persoana umana7 inseamna a recunoaste inegalitatea inzestrarii native a indivizilor, recunoscand faptul ca inca din codificarea genetica, oamenii nu sunt cu totii la fel de permeabili actului de educatie si invatare (interiorizare si conformare a normei juridice) - limite individuale;

Alte referate despre: referate psihologie judiciara, referat psihologie judiciara, psihologie judiciara referate

Psihologie holistica

SISTEMUL NERVOS CENTRAL
Creierul este moale şi pluteşte în propria sa albie lichidă cu rol de protecţie. El nu poate simţi algia dacă e lezat direct datorită faptului că nu posedă receptori de durere. Cântăreşte 1,3 kg şi conţine cca. 100 de miliarde de neuroni între care se stabilesc 101000 până la chiar 1010000 sinapse. Creierul primeşte aproape 1/5 din sângele pompat de cord. Privat de oxigen peste 250 de secunde e pasibil de leziuni ireparabile.
Bariera Hemato-encefalică constituie sistemul de filtraj care împiedică anumite substanţe să ajungă la creier chiar dacă sunt transportate prin circuitul sanguin. BH acţionează şi în sens invers - unele substanţe produse de creier nu vor pătrunde în organism fiind considerate alogene. Scleroza multiplă se datorează unui virus ce afectează BH permiţând apoi proteinelor ...

Alte referate despre: psihologie holistica, psihologie holistica wikipedia, psihologie holistica wiki

Libertatea de gandire, opinie, creatie si credinta

Preambul
Considerand, in conformitate cu principiile proclamate in Carta Natiunilor Unite si detaliate in Declaratia Universala a Drepurilor Omului, ca recunoasterea drepturilor egale si inalienabile ale tuturor fiintelor umane reprezinta fundamentul libertatii,dreptatii si pacii in lume;

Alte referate despre: libertatea de gandire opinie creati si credinta, libertatea de gandire opinie, libertatea de opinie creatie credinta

Teoria motivatiei

Totuşi, ipotetic, se porneşte de la premisa că aceasta va fi reprezentată de acea nevoie activă care deţine cel mai ridicat nivel de nesatisfacere şi deci va exercita presiunea cea mai mare pentru a fi satisfăcută. Nevoia care devine operantă formează motivul comportamentului respectiv, orientat spre satisfacerea nevoii. Motivele sunt reprezentate de o diversitate de nevoi care devin operante în anumite situaţii. Motivele sunt grupate în două mari categorii:
a)motive înnăscute;
b)motive dobândite.

Alte referate despre: teoria motivatiei, teoria motivatiei maslow, teoria motivatiei lui a maslow

Programa scolara la matematica pt clasele V-VII

Programele şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a continuă în mod firesc demersul propus prin noul curriculum pentru învăţământul primar, asigurând unitatea conceptuală a studiului matematicii în învăţământul obligatoriu. Ca urmare, fiecare programă este construită pe aceeaşi structură, cuprinzând, pentru fiecare an de studiu, obiective cadru, obiective de referinţă, exemple de activităţi de învăţare, conţinuturi şi, în final, standarde curriculare de performanţă pentru învăţământul obligatoriu.

Alte referate despre: programa scolara la matematica, programa scolara la matematica pentru testare nationala, programa scolara 2011 matematica clasa 5

Programa pentru examenul de bacalaurat - Limba si Literatura Romana, 2005

I. STATUTUL DISCIPLINEI DE EXAMEN

Prin ponderea sa reflectată în prezenţa celor două probe obligatorii, scrisă şi orală, limba şi literatura română ocupă un loc important în structura examenului de Bacalaureat . Noul Curriculum liceal pune accent pe latura formativă a învăţării, fiind centrat pe achiziţionarea de competenţe, fapt care a determinat precizarea, în programa de Bacalaureat, a competenţelor de evaluat şi a conţinuturilor din domeniile: A. literatura română, B. limbă şi comunicare.
Proba scrisă vizează competenţele de comunicare în scris, aplicate în receptarea/ producerea mesajelor şi în redactarea diferitelor tipuri de texte (compuneri/ eseuri şi texte funcţionale).
Proba orală vizează competenţele de comunicare orală, fiind centrată pe producerea unor tipuri ...

Alte referate despre: programa pentru examenul de titulariyare invatatori, limba si literatura romana 2005 amintiri din copilarie, programa limba si literatura romana gimnaziu

Psihologie juridica

Aceasta disciplina psihologica ajuta la intelegerea omului, subliniind faptul ca, in viata psihica aplicarea legilor compatibilitatii mecanice sau a relatiilor simpliste, biunivoce, constituie o eroare. Aceasta deoarece comportamentul uman - atat cel conformist, cat si cel deviant - nu poate fi inteles si explicat, din perspectiva psihologica, decat in termeni probabilistici. Din punctul de vedere al psihologiei juridice, acceptarea rationalitatii totale a actiunilor umane este de neconceput.

Alte referate despre: psihologie juridica, psihologie juridica referat, psihologie juridica notiuni

Psihologie

Ascultarea invinuitilor-inculpatilor se desfasoara potrivit prevederilor legale respectiv art.70-74 Cod de procedura penala,reacualizat,in trei etape principale:verificarea identitatii invinuitului,relatarea libera a invinuitului in legatura cu invinuirea care i se aduce,cu obiectul cauzei si formularea de intrebari de catre anchetator.

Alte referate despre: studiu de caz psihologie, psihologie referate, psihologie referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles