Pronumele categorii gramaticale

Substantivul

Substantiv=parte de vorbire flexibilă care denumeşte fiinţe, lucruri, fenomene, acţiuni, stări.Termenul substantiv provine din latinescul substantivum, prin care se numea substanţa, adică obiectul. Ca şi orice clasă gramaticală de cuvinte, substantivul posedă o serie de caracteristici şi categorii gramaticale.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 3004
Materia: Romana

Substantivul

Cum se pot găsi substantivele fără definiţie?
a).substantivul se poate număra:un om, doi oameni,o mamă, două mame,
un pod, două poduri,b).cuvântul care poate primi înainte sau după cuvintele: aceste, acestea (acest, această) sunt substantive;
acest om, omul acesta

Clasificarea substantivului:
a). după alcătuire: substantiv simplu (soare,floare); substantiv compus (floarea-soarelui);

Alte referate despre: substantivul, cazurile substantivului, cazurile si functiile sintactice ale substantivului

Substantivul

Acest referat contine tot ce se poate spune despre substantiv

Alte referate despre: functiile sintactice ale substantivului, substantivul definitie, definitia substantivului

Substantivul

Substantivul este partea de vorbire flexibila care exprima nume de obiecte:fiinite,lucruri,fenomene ale naturii,stari sufletesti,relatii intre oameni,nume de actiuni,nume de insusiri.Substantivul

Alte referate despre: substantivul referat, declinarea substantivului, cazurile substantivului si functiile sintactice

Substantivul - teorie

Articolul nehotărât arată că obiectul denumit de substantiv este mai puţin cunoscut emiţătorului şi receptorului. Articolul hotărât se aşează înaintea substantivului, fiind un cuvânt scris separat, despărţit de substantiv.

Alte referate despre: substantivul teorie, teorie despre cazurile substantivului, teorie substantivul

Substantivul - locutiuni substantivale

COMPLEMENT DIRECT (pe cine? ce?) ► verb
► interjectie

- cand determina verbe monotranzitive : A cumparat un caiet.
- cand determina verbe dublutranzitive, cu sau fara prepozitie : a asculta, a anunta,a ruga
- cand are ca determinant o locutiune verbala tranzitiva: El a bagat de seama o problema.
- cand exista interjectii echivalente cu verbe tranzitive: Iata-l pe Mos Craciun!

Alte referate despre: substantivul locutiuni substantivale, sunt substantivul locutiuni substantivale, substantivul locutiunile substantivale

Utilizarea corecta a pronumelui relativ care

Referat despre Utilizarea corecta a pronumelui relativ care
Pronumele relativ se deosebeşte însă de conjuncţie prin faptul că el îndeplineşte în propoziţia pe care o introduce o anumită funcţie sintactică, pe când conjuncţia este doar un element introductiv al propoziţiei subordonate, neavând funcţie sintactică. În exemplul dat mai sus, pronumele relativ are funcţia de subiect.

Pronumele relativ are rol sintactic dublu:
- element de relaţie subordonator;
- parte de propoziţie în subordonata atributivă.

Alte referate despre: utilizarea corecta a pronumelui relativ, formele pronumelui relativ care, functia sintactica a pronumelui relativ care

Gramatica lb. romane

Substantiv
Definitie: substantivul este partea de vorbire care denumeste lucruri, fiinte, fenomene ale naturii, stari cunoscute in gramatica sub numele de obiecte.
Functiile sinctactice ale substantivului:

Alte referate despre: gramatica limbii romane, gramatica lb romane, gramatica limbi romane

Pronumele semiindependente

În sintagme cu patru termeni (substantiv + articol hotărât + cel + adjunct (unde adjunctul poate fi oricare dintre cei care apar în contextul pronumelui corespunzător), cel are rol emfatic, fiind o marcă suplimentară de individualizare, ca şi sinonimul său adjectival neaferezat: cartea aceea/ cea nouă, cartea aceea/ cea de acolo, cartea aceea/ cea de pe bancă, cartea aceea/ ? cea de care am nevoie.

Alte referate despre: pronumele semiindependente, pronumele semiindependente licenta, pronumele semiindependente wiki

Pronumele

Pronumele este partea de vorbire care ţine locul unui substantiv într-o comunicare/propoziţie. Pronumele personal - Pronumele personal indică diferitele persoane care participă la actul comunicării. -Pronumele personal are gen numai la persoana a-III-a: masculin (el,ei) şi feminin (ea, ele).

Alte referate despre: pronumele, pronumele reflexiv, pronumele personal

Pronumele

Pronumele este partea de vorbire flexibila care tine locul unui substantiv

Alte referate despre: pronumele nehotarat, pronumele demonstrativ, pronumele relativ

Pronumele

-complement circumstantial de loc în:Ac:
Merge la voi.
G: (cu prep. sau locutiune prep.) S-a asezat în fata lui.(ei, lor)
D: (însotit de prep. sau loc. prep. cu forma nearticulata):În fata-mi se asezase o persoana importanta.

Alte referate despre: pronumele personal de politete, pronumele personale, ce este pronumele

Pronumele

Pronumele este partea de vorbire flexibilă care ţine locul unui substantiv.Pronumele personal desemnează persoanele care participă direct sau indirect la actul comunicării. Functii sintactice: Subiect: Noi pregatim un spectacol. Nume predicativ. Nominativ: Elevul este el. Acuzativ: Florile sunt pentru ea. Genitiv: Cartile sunt ale lui.

Alte referate despre: pronumele personal tabel, pronumele personal forme accentuate si neaccentuate, pronumele personal cazuri si functii sintactice

Schimbarea valorii gramaticale

2. Devin adverbe :
- adjectivul : Raul <- lin curge <- lin.
- verbul la participiu :
Omul vine <- grabit.

Alte referate despre: schimbarea valorii gramaticale, schimbarea valorii gramaticale exemple, schimbarea valorii gramaticale conversiunea

Categorii semantice

Omofonele sunt cuvintele care se pronunta la fel.Unele omofone se scriu diferit(ea si ia).Omonimele sunt obligatoriu omofone.
Omografele sunt cuvintele care se scriu la fel.Unele omografe se pronunta diferit(vésela si veséla) .

Cuvintele polisemantice sunt cuvintele cu mai multe sensuri inrudite prin cel putin o trasatura comuna.
Se pierd uneori celelalte trasaturi(sensuri figurate) .
A bate-pletora semantica ;
A lovi,a izbi,a sulfa(vantul),a face aluzie,a cadea in rafale,a avea o nuanta apropiata;
Cuvantul ,,banda’’ poate fi polisemantic,dar si omonim.

Alte referate despre: categorii semantice, categoriile semantice, categorii semantice ale cuvintelor

Cuvinte polisemantice - Categorii si clasificari lexicale

Antonime- covinte cu sens opus( si forma diferita) : afirmativ#negativ, dragoste#ura, a iesi#a intra, departe# aproape, tot#nimic.
PARONIME-cuvinte cu forma aproape identical si inteles diferit; de cele mai multe ori difera printr-un sunet sau doua si pot fi confundate sub aspect lexical: vedeta~vendeta, statuar~ statutar, coralier~ coralifer, a emite~ a omite, dihanie~dihonie, monah~ monarh.

Alte referate despre: cuvinte polisemantice clasificari lexicale, cuvinte polisemantice, despre cuvinte polisemantice

Tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal

Aprecierea declaratiilor – proces logic de analiza ce are loc în examinarea de catre organul de urmarire sau instanta de judecata a declaratiilor sub aspectul sinceritatii si fidelitatii acestora, pentru a le evalua si concluziona, pe baza convingerii intime, asupra valorii lor în contextul celorlalte probe existente în cauza. Aprecirea declaratiilor este o operatie necesara si obligatorie si trebuie facuta, declaratiile ca si celelalte probe neavând o valoare mai dinainte stabilita.

Alte referate despre: tactica ascultarii unei categorii de participanti in procesul penal, tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal, participantii in procesul penal

Contractul civil

Drept civilContractul civil este acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane realizat in scopul de a crea, modifica sau stinge un raport juridic civil. In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante, a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii (asemanatoare cu cele privitoare la actele juridice), precum: continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare. Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice.Incheierea contractelor este guvernata de principiul libertatii contractuale, deoarece orice contract este creatia unei vointe umane.

Alte referate despre: contractul civil, contractul civil referat, referat contractul civil
Referate afisate : 19
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles