Propozitie cu norii suri

Toamna - Octavian Goga

Val de bruma argintie/Mi-a impodobit gradina/Tufelor de lamaitza/Li se usca radacina.
Peste crestet de dumbrava/Norii suri isi poarta plumbul/Cu podoaba zdrentuita/Tremura pe camp porumbul/Si cum de la , iaza-noapte/Vine vantul fara mila/De pe varful surii noastre/Smulge in zbor cate-o sindrila/De vifornita pagana,/Se-ndoiesc nucii ,batranii/Plange-un pui de ciocarlie/Sus pe cumpana fantanii/Il ascult si simtsub gene/Cum o lacrima-mi invie/Ni s-aseamana povestea/Pui golasi de ciocarlie.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 5308
Materia: Romana

Octavian Goga - Din larg

Goga se deosebeste de sămănătorişti în viziunea de ansamblu asupra satului, prin permanenta tendinţă de a scruta adânc aspectele sociale ale vieţii satului. El nu idealizează nici satul şi nici ţăranul, nu se limitează la surprinderea elementelor pitoreşti, decorative. Dimpotrivă, în concepţia lui Goga ţăranul nu are pe nimeni care să-l apere: “şi nimeni truda nu v-alina”, el, ţăranul trăieşte o viaţă istovitoare: “A voastra-i jalea cea mai mare, /A voastra-i truda cea mai sfântă”. De aceea poetul lor le închină aceste versuri convertite în imn şi elegie: “Al vostru-i plânsul strunei mele, /Creştini ce n-aveti sărbatoare, /Voi, cei mai buni copii ai firii, /Urziţi din lacrimi şi sudoare”.

Alte referate despre: octavian goga din larg, octavian goga - din larg opera lirica, din larg de octavian goga poezie

Octavian Goga - Apostolul

Călinescu susţine că poetul din Răşinari nu e doar un poet din Ardeal, ci „un poet al Ardealului”. Octavian Goga este un cântăreţ al satului, în stare să configureze o lume specific rurală, cu o umanitate reprezentativă în diversele ei înfăţişări: plugarii, „inteligenţia”, lăutarul, dascălul, apostolul etc. Prin menirea lor, toţi aceştia din urmă : Dăscăliţa, Lăutarul Lae Chiorul, Dascălul şi Apostolul – adevăratele personalităţi ale satului – se aseamănă cu profeţii biblici, deoarece sunt nişte vizionari ce prevestesc împlinirea idealurilor celor mulţi.

Alte referate despre: octavian goga apostolul, octavian goga-apostolul, octavian goga apostolul comentariu

De demult Octavian Goga - comentariu

Motivele precum noaptea, clopotul,strunga compun un cadru nocturn specific romantismului.Titlul poeziei este format printr-o constructie adverbiala care sugereaza evocare.Versul incipit AsTot mai rar se aud in noapte/ Clopotele de la strunga...As are rolul de a institui o atmosfera de taina. Atat titlul cat si incipitul fac parte din recuzita romantica.
Textul este organizat in patru secvente in care liricul se imbina cu narativul prin relatarea unor evenimente aflate intr-un raport de succesiune temporala.

Alte referate despre: de demult octavian goga, de demult octavian goga comentariu, de demult octavian goga referat

Rugaciune - Octavian Goga

Volumul Poezii din 1905, care se deschide cu poezia Rugăciune, este o evocare lirică a satului transilvănean. Satul lui O. Goga, robit de veacuri, tînjeste după libertate socială şi demnitate natională. Poetul dă glas pătimirii unui neam îmbătrînit într-o expresie dureroasă, părăsit de doruri si răzvrătiri neîmplinite; vestind credinţa in alte vremuri, de infricoşate izbăvite.

Alte referate despre: rugaciune octavian goga comentariu, rugaciune octavian goga, rugaciune octavian goga referat

Octavian Goga - date biografice


OCTAVIAN GOGA (1881-1938)
Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu. Şi-a făcut studiile la liceul unguresc din Sibiu, la liceul românesc din Braşov şi la facultatea de litere şi filosofie a Universităţii din Budapesta.
Debutul literar al lui Goga a fost găzduit de "Tribuna", "Tribuna literară" şi de revista "Familia" din Oradea, a lui Iosif Vulcan. Versurile, "încercări tinereşti", după cum le apreciază poetul, suferă de epigonism eminescian, de unele ecouri din poezia lui Uhland, Schiller şi Sleine, ale căror versuri au circulat, prin multe traduceri, în ardeleana din acea vreme. Importantă este şi influenţa poezia lui G.Cosbuc, care a orientat scrisul lui Octavian Goga, încă de la debut, spre realităţile social-istorice ale statului transilvănean.
În anul 1902 Goga scoate revista "Luceafărul", publicaţie care şi la Sibiu (începând din anul 1906), continuă în parte programul "Tribunei" lui Ioan Slavici, tradiţiile presei transilvănene şi ale orientărilor sămănătoriste. În revista "Luceafărul", Octavian Goga a publicat multe din poeziile din care i-au adus renume, în primele trei volume de versuri; "Poezii"(1905), "Ne cheama pământul"(1909), "Din umbra zidurilor"(1913). În calitate ...

Alte referate despre: octavian goga date biografice, octavian goga - date biografice, octavian goga-date biografice

Octavian Goga - Noi

Poezia Noi este o doin cult n care tendina, revolta mpotriva asupririi
naionale i sociale a romnilor din Ardeal se transform n art superioar,
ntr-un mod surprinztor i original. Foarte greu de analizat (ca i
poezia popular), versurile lui Goga vehiculeaz aproape nite concepte:
jale, lacrimi, cntece, suferin, patimi, laolalt cu elemente ale
naturii, luate de asemenea la nivelul generalitilor, fr nchegarea unei
imagini pictorice, individualizatoare: codri verzi de brad, cmpuri de
mtas, fluturi, privighetori, Murul, tustrele Criurile, Oltul etc.

Alte referate despre: toamna de octavian goga, genul liric doina de octavian goga, cantec -octavian goga-demonstratie ca apartine genului liric

Octavian Goga - Toamna

In poezia Toamna , Octavian Goga descrie cu multa sensibilitate si melancolie tabloul trist al sfarsitului de toamna .Poetul sufera alaturi de puiul golas de ciocarlie , sufletul sau vriband adanc la tristetea care acuprins natura.

Incet , incet atmasfera devine intunecata si apasatoare .

Alte referate despre: octavian goga toamna, octavian goga toamna comentariu, octavian goga toamna rezumat

Octavian Goga - primul volum

S-a spus că Goga e un poet al satului, autor al unei,,monografii”, care reface lumea originară a Transilvaniei. Dar satul poetului e sublimat în întregime în satul poeziei, el se rupe de istoria adevărată şi de geografia reală a Crăciunelului, a Răşinarilor sau a oricărui sat din Ardeal.

Alte referate despre: o doina de octavian goga din volumul din umbra zidurilor, doina-octavian goga din volumul din umbra zidurilor, demonstratie doina de octavian goga din volumul sin umbra zidurilor

Credinte Populare

Pentru ca se crede ca ei reprezinta razbunarea solomonarilor, se numesc si “balauri”. De asemenea, pentru ca apar ca o masa imensa, se intalneste si denumirea de “nori grasi”.
Norii mai inalti sunt numiti “nori albi” si prevestesc vreme buna, seceta sau ninsoare. Daca sunt mai grosi, va veni grindina (caz in care se numesc “nori valcanosi”), iar daca sunt mai usori, vor aduce zapada. Norii cei mai inalti prevestesc vreme buna si se numesc “nori creti”, “nori marunti”, “norii mieilor”. Acestia sunt cunoscuti ca “oile lui Dumnezeu”.
Exista si alte credinte care prevad vremea in functie de starea norilor: ...

Alte referate despre: credinte populare traditii si obiceiuri legate de greiere si furnica, credinte populare, credinte populare romanesti

Pamantul

Gazele eliberate de Pamint au format norii si ploile ,creindu-se oceane ce contineau plante mici,producatore de oxygen.5.Initial o masa mare de pamint ,suprafeta solida a Pamintului este acum separata in sapte bucati numite continene.

Alte referate despre: ziua pamantului, ocolul pamantului in 80 de zile, ziua pamantului referat

Tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata

Principalele cauze ale excesului de umiditate sunt: inundaţiile, scurgerile de apǎ de pe alte terenuri,apa freaticǎ la micǎ adâncime,etc. Excesul de umiditate creeazǎ condiţii nefavorabile dezvoltǎrii plantelor valoroase întrucât înrǎutǎţeşte regimul de aeraţie fapt ce reduce activitatea microorganismelor aerobe şi favorizeazǎ acumularea de materie organicǎ nedescompusǎ. De asemenea umiditatea în exces face ca solurile sǎ fie mai reci cu aproximativ 5 grade C,dezavantaj în primǎvarǎ când plantele pornesc cu întârziere în vegetaţie. Toate acestea reclamǎ necesitatea înlǎturǎrii excesului de apǎ din pajişti prin diferite lucrǎri.

Alte referate despre: tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata, referat la tehnologia ameliorarii pajistilor prin lucrari de suprafata, tehnologia aleriorari pajistilor prin lucrari de suprafata

Istoria unitatilor de masura pentru lungime

Adunarea Naţională a Constituantei a adoptat, la 26 martie 1791, principiul constituirii unui sistem de măsuri şi greutăţi" ( system des poids et mesures") bazat pe o unitate de lungime, denumită metru (de la cuvântul grecesc metron care înseamnă măsură), egală cu a 10-a milioana parte a sfertului meridianului pământesc". Definiţia aceasta a fost propusă de către o comisie numită de Academia de ştiinţe din Paris, care avea în componenţă pe următorii oameni de ştiinţă: Jean-Charles Borda, Joseph-Louis Lagrange, Pierre-Simon Laplace şi Gaspard Monge. Unităţile de arie şi volum urmau să fie egale valoric cu multiplii şi submultiplii zecimali ai metrului pătrat şi, respectiv, ai metrului cub.
Adunarea Naţională a Franţei a adoptat, de asemenea, la 6 martie 1891, şi hotărârea ca unitatea de masă/greutate să fie masa/greutatea unui decimetru cub de apă la temperatura densităţii maxime, respectiv la 4 °C.

Alte referate despre: istoria unitatilor de masura pentru lungime, informatii despre istoria unitatilor de masura pentru lungime, istoria unitatilor de masura pt lungime

Interzicerea restrictiilor cantitative la nivel comunitar

Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a definit, prin hotărârea Geddo c. Ente Nazionale Risi, restricţiile cantitative ca reprezentând măsurile ce pot restrânge, total sau parţial, conform circumstanţelor, importul, exportul sau tranzitul mărfurilor. Aceste măsuri sunt cele care introduc limitări în funcţie de cantitatea ori de valoarea produselor respective . Statele membre au fost nevoite, până, cel mai târziu, la sfârşitul primei perioade de tranziţie, să suprime restricţiile cantitative şi măsuri existente la intrarea în vigoare a TCE (potrivit par. 2 din acest articol, paragraf abrogat prin Tratatul de la Amsterdam) .

Alte referate despre: interzicerea restrictiilor cantitative la nivel comunitar, interzicerea taxelor vamale la nivel comunitar, interzicerea restrictiilor cantitative

Radio-Stirea

Lungimea stirilor este variata.In cadrul buletinelor de stiri durata maxima a unui material vorbit este in jur de 45 de secunde.Impreuna cu introducerea si inregistrarea dupa teren poate ajunge si la un minut.materialele vorbite inregistrate pe banda din actualitate nu vor fi mai mari de 15 secunde.

Alte referate despre: radio stirea, ce este radio stirea, stirea radio

Abandon maternal

În prezent abandonul copiilor sub 5 ani continuă să fie o realitate dură pentru România, care a fost prea puţin influenţată de reformele implementate în domeniul protecţiei copilului, după 1989. În anii 2003 şi 2004, abandonul copiilor s-a manifestat pe aceleaşi coordonate ca acum 10, 20, 30 de ani. Reformele implementate după 1990 urmate de crearea a numeroaselor structuri instituţionale şi servicii în domeniul protecţiei copilului au evoluat paralel cu fenomenul abandonării copiilor, de vreme ce maternităţile şi spitalele de pediatrie continuă să fie “gazdele predilecte” ale acestora.

Alte referate despre: abandonul maternal, abandon maternal, cauzele abandonului maternal

Sanctiunile aplicate minorilor

Sanctiunile aplicate minorilor
Legiuitorul Codului penal român de la 1968 a instituit pentru infractorii minori un sistem mixt de sanctiuni, alcătuit din măsuri educative şi pedepse. Trăsătura caracteristică a acestui sistem este dată, în principal, de componenta măsurilor educative, sanctiuni de drept penal cu caracter eminamente educativ, destinate unor personalităti în formare şi susceptibile de influentare.
Sanctiunile aplicate minorilor

Alte referate despre: sanctiunile aplicate minorilor infractori, sanctiunile aplicate minorilor in republica moldova, sanctiuni aplicate minorilor

Management social - curs

Din anul 2000 s-a trecut la elaborarea unei legi-cadru a asistenţei sociale, act normativ ce a fost definitivat prin adoptarea Legii nr. 705/2001 privind Sistemul Naţional de Asistenţă Socială. Astfel, s-a constituit la nivelul consiliilor judeţene şi locale servicii publice de asistenţă socială integrate care să acopere toate tipurile de nevoi sociale, conform H.G. nr. 90/2003 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a serviciului public de asistenţă socială.

Alte referate despre: managementul social curs, managementul serviciilor de asistenta sociala curs, dreptul securitatii sociale curs

Dezvoltarea durabila la fabrica de medicament

În judeţul Cluj principalele surse generatoare de gaze cu efecte de seră sunt: activităţile de producere a energiei electrice şi termice, activităţile industriale, traficul rutier, depozitarea deşeurilor. Valorile estimate a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor în sursele staţionare în anul 2001, au fost de 1537 mii tone din care cea mai mare parte a fost poluare cu CO2. Ploile acide se formează din gazele degajate de motoarele cu ardere internă şi de unii fertilizatori chimici utilizaţi în agricultură. În natură, formarea acidului carbonic are loc natural, din apă şi bioxid de carbon. În consecinţă, în mod natural apa de ploaie are pH-ul acid, 5,6. Există însă precipitaţii cu caracter mai acid datorate bioxidului de sulf şi oxizilor de azot degajaţi în atmosferă, care, în prezenţa apei, se transformă în acizi , crescând aciditatea ...

Alte referate despre: dezvoltarea durabila la fabrica de medicament, dezvoltarea durabila la fabricarea produselor lactate, dezvoltarea durabila
Referate afisate : 19
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK