Propozitii subordonate exemple

Propozitii subordonate

Propozitia subordonata predicativa ( PPr)constituie in fraza o realizare propozitionala a numeleui predicative.Elevul pare sa fie intelligent.
Elemente introductive:pronume relative:cine, pe cine,ce ,cui , al cui , care , etc.adj. pronominale/pronume nehotarate: oricine, pentru oricine,orice etc.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1050
Materia: Romana

Schimbarea valorii gramaticale

2. Devin adverbe :
- adjectivul : Raul <- lin curge <- lin.
- verbul la participiu :
Omul vine <- grabit.

Alte referate despre: schimbarea valorii gramaticale, schimbarea valorii gramaticale exemple, schimbarea valorii gramaticale conversiunea

Pronumele-gramatica

2)Pronumele personal de politete
Persoana aIIa :Sg-Dumneata,Dumitale,Dumnealui
Pl-Dumneavoastra
Persoana aIIIa :SG-Dumneaei,Dumnealui
Pl-Dumnealor
*Formele speciale ale pronumelui :Inaltimea ta ;Maria ta ;Domnia sa ;Inaltimea voastra.*

Alte referate despre: pronumele categorii gramaticale, gramatica romana pronumele, gramatica pronumele

Gramatica limbii romane

Ele reprezinta cel mai scazut grad de respect.
Formele reverentioase precum Domnia ta, Domnia sa, Domnia voastra, Maria ta, Inaltimea sa Excelenta sa, Luminatia voastra, etc. se folosesc in limbajul solemn, oficial si protocolar. Formele reverentioase exprima cel mai inalt grad de respect.Pronumele reflexiv indica persoana gramaticala si exprima identitatea subiectului cu un complement.

Alte referate despre: gramatica limbii romane, gramatica limbii romane verbul, gramatica limbii romane download

Felul propozitiilor

V. Dupa inteles propozitiile pot fi:
-principale: ( au inteles de sine statator )
-secundare: ( depinde de intelesul altei propozitii )
Cine se scoala de dimineatza departe ajunge.

Alte referate despre: felul propozitiilor, felul propozitiilor subordonate, felul propozitiilor in fraza

Felul propozitiilor

3) Propozitie independenta.
Propozitia care face parte dintr-un text, fragment fara a face parte din fraza se numeste propozitie independenta(poate avea la sfarsit “ punct, semnul exclamarii, semnul intrebarii).

Alte referate despre: fraza si felul propozitiilor in fraza, propozitia si felul propozitiilor, felul propozitiilor dupa inteles

Conjunctia

Conjunctia este partea de vorbire neflexibila care leaga parti de propozitie si propozitii de acelasi fel sau introduce in fraza propozitii subordinate

Alte referate despre: conjunctia, conjunctia si, conjunctia subordonatoare

Corelatia dintre propozitii

În plan confruntativ – contrastiv, se observă atît similitudini cît şi deosebiri între limbile română şi rusă. De menţionat că nu orice propoziţie bimembră din română se redă prin una bimembră în rusă şi viceversa . Adesea unei propoziţii bimembre româneşti îi corespunde în limba rusă una monomembră. Am remarcat şi alte neconcordanţe despre care intenţionăm să relatăm în prezenta lucrare. Cele menţionate determină actualitatea temei abordate.

Alte referate despre: propozitii, propozitiile subordonate, propozitii subordonate

Propozitiile subordonate necircumstantiale

Propozitiile subordonate necircumstantiale elemente definitorii - PR se obţine prin extensia unui nume predicativ; - Ea îndeplineşte funcţia de nume predicativ pe lângă un verb copulativ din regentă; - Propoziţia regentă are un predicat nominal incomplet;

Alte referate despre: propozitiile subordonate necircumstantiale, propozitiile-subordonate-necircumstantiale, propozitiile subordonate circumstantiale

Sintaxa

Unitati sintactice inferioare propozitiei :
1.Sintagma ― imbinare de cuvinte/grup sintactic alcatuit din cel putin doua cuvinte cu sens lexical.
EX. :codrii de arama ;nori de zapada ;vis de tinerete ;de peste Dunare―atribut(cuvant subordonat)→substantiv(cuvant regent) ;
2.Parte de propozitie ―dintr-un cuvant sau dintr-un cuvant cu sens lexical deplin si un cuvant ajutator.
EX. : …de tinerete ; …de pe ram ;

Unitati sintactice superioare propozitiei :
1.Fraza ―alcatuita din cel putin doua propozitii(principale sau principala si subordonata) .
2.Textul―secventa continua de propozitie si fraze cu o coerenta logica evidenta .I se mai spune discurs (scurt sau de intindere medie).

Alte referate despre: sintaxa propozitiei, sintaxa, sintaxa frazei

Inventarul conjugarilor

Subclasa a oua, a ploua, caracterizată prin omonimia suplimentară 3 conj. prez (plouă, să plouă), diferită de a tipului a continua, cu care are în comun unele trăsături fonetice, poate fi considerată, prin numărul mic de verbe la care apare, ca neregulată.
Subclasa a preceda, a succeda, caracterizată prin omonimia desinenţială suplimentară 3 ind. prez. = 3 conj. prez. (el precedă - să preceadă; el succedă –să succeadă), poate fi considerată şi ea un tip de neregularitate, dat fiind faptul că omonimia, deşi normală în alte condiţii fonetice ale radicalului (vezi a tăia, a mângâia), este excepţională în condiţiie fonetice ale celor două verbe.

Alte referate despre: inventarul intermitent, inventarul, ce este inventarul

Semne de punctuatie

La sfarsitul unei propozitii optative sau la sfarsitul unei fraze alcatuite din propozitii dependente de o optativa, cand tonul nu este exclamativ:
“Jelui-m-as si n-am cui.”
La sfarsitul propozitiei imperative sau al unei fraze dependente de o imperativa, cand acestea sunt rostite pe un ton neutru: “Urcati in varfuri pe catarg/Si puneti steagul de plecare.”

Alte referate despre: semne de punctuatie, semnele de punctuatie, semnificatia semnelor de punctuatie

Verbe si exemple

To knows:I have allredy knowed that you lied me
I just haven’t knowed that she is my sister
Have you allredy knowed who is your mather?
haven’t you knowed yed that Izza is yousister?

Alte referate despre: verbe intranzitive exemple, verbe impersonale exemple, verbe copulative exemple

Remarques

Thucydide dans son Histoire de la guerre du Peloponnese traca un portrait de Pericles ou il fit ressortir les admirables dons d'orateur de ce grand homme d'Etat.

Alte referate despre:

Relatii interspecifice

Radacinile tortelului au prelungiri care strapung planta parazitata pana la vasele liberiene de unde absorb hrana. O forma speciala de parazitism se intalneste la cuc El isi depune ouale in cuiburile altor pasari. Puiul de cuc eclozeaza primul si arunca din cuib celelalte oua.Ramanand singur el este hranit de pasarea gazda

Alte referate despre: relatii interspecifice, relatii interspecifice la animale, relatiile interspecifice

Substantele chimice

Substanţele sunt forme de organizare a materiei.Orice substanta este compus din particule mici numite atomi. O substanţă este materia cu aceiaşi compoziţie.Exemple:aerul din atmosferă; apa de pe glob;Substanţele pot fi: naturale: apa, aerul, oxigenul, aurul; artificiale: plasticul, sticla, hârtia.

Alte referate despre: substantele chimice, substantele chimice alimentare sare soda alimentara otet, substantele chimice in viata cotidiana

Legile silogismului

Legile silogismului.In alcatuirea silogismului apar trei si numai trei notiuni, numite “termenii silogismului". Pentru a descoperi functiile acestor notiuni, vom porni de la concluzie. Concluzia este o propozitie universala afirmativa careia ii corespunde formula SaP. in care S=plutoniu, iar P=element radioactiv.

Alte referate despre: legile silogismului, legile silogismului exemple, referat legile silogismului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK