Proprietatile proteinelor

Proprietatile proteinelor

Solubilitatea proteinelor este extrem de diferita si depinde de structura acestora. In general, proteinele fibrilare sunt insolubile in apa. Celelalte proteine prezinta grade diferite de solubilitate, aceasta proprietate stand la baza unor metode de separare si purificare preliminara. Unele proteine sunt usor solubile in apa, altele sunt solubile in apa si in diferiti solventi organici, alte proteine se solubilizeaza doar in solutii saline de diferite concentratii etc.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 14kb
Downloads: 432
Materia: Biologie

Biosinteza Proteinelor

Acizii nucleici sau polinucleotidele, alcătuite dintr-o bază azotată, un radical fosfat şi un zahăr au rol în sinteza proteinelor proprii dar şi a altor biomolecule. Înşiruirea sau ordinea în aminoacizii din moleculele de proteine şi nucleotidele din molecula ADN-ului este dată de codul genetic. O succesiune de trei nucleotide formează un codon. Codul genetic conţine 64 de codoni, din care 61 de codoni fac sinteza proteică, iar 3 codoni opresc sinteza proteinelor.

Alte referate despre: biosinteza proteinelor, biosinteza proteinelor referat, factorii nocivi si biosinteza proteinelor

Catabolismul proteinelor

Spre deosebire de microorganisme si plante, organismele animale (inclusiv omul) sunt dependente de un aport permanent de proteine exogene. Utilizarea acestora debuteaza prin degradarea lor hidrolitica sub actiunea unor enzime specifice numite proteinaze. Acest proces se desfasoara de asemenea si in organismele vegetale si microorganisme unde asigura realizarea procesului complex de reinnoire continua a proteinelor asa cum se intampla cu toate celelalte componente structurale ale lumii vii.

Alte referate despre: sinteza proteinelor, importanta proteinelor, rolul proteinelor

Structura proteinelor

Puntea disulfidica intracatenara din catena A este deosebit de importanta deoarece secventa aminoacizilor din bucla formata de aceasta reaminteste succesiunea resturilor de aminoacizi din ocitocina si vasopresina.

Alte referate despre: structura proteinelor si rolul lor in organismele vii, structura proteinelor, structura proteinelor referat

Rolul biologic al proteinelor

Proteinele indeplinesc in organismele vii mai multe functii biochimice absolut indispensabile tuturor proceselor metabolice si fiziologice.
a) Rolul plastic este jucat de proteinele structurale ce reprezinta constituenti principali ai membranei celulare, citoplasmei, organitelor subcelulare, umorilor si fluidelor tuturor organismelor vii.

Alte referate despre: rolul biologic al proteinelor, importanta biologica a proteinelor, valoarea biologica a proteinelor

Biosinteza proteinelor

Genetica moleculara, cea mai tanara si cea mai moderna ramura a geneticii este unul dintre cele mai dinamice domenii ale cercetarii stiintifice. Gregor Mendel, fondatorul geneticii, descopera factorii ereditari care mai tarziu vor fi numiti gene, si mecanismul transmiterii acestora de la o generatie la alta. Functionand in interactiune cu mediul, genotipul determina fenotipul, adica totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice si comportamentale ale individului.

Alte referate despre: referat biosinteza proteinelor, biosinteza proteinelor translatia, biosinteza proteinelor la eucariote

Structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare

La ora actuală, cercetările de biologie moleculară se află în faza clasificării mecanismelor care stau la baza formării şi asamblării structurilor din organismele vii, atenţia fiind concentrată tocmai asura momentului când se produce tranziţia informaţiei de la nivel molecular către nivelul diferitelor sisteme şi structuri intermediare ale acestor organisme;

Alte referate despre: structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare, structura proteinelor membranare- proprietatile membranei celulare, proprietatile membranei celulare

Totul despre proteine

Totul despre proteine
Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, au disparut sau sunt pe cale de disparitie multe specii de plante si animale, iar omul este confruntat la randul lui cu diverse maladii cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astazi toate tarile si continentele.Efectele ei sunt resimtite pana si peintinderile, pana ieri imaculate, ale Antarcticii. S-a calculat ca in timp de un deceniu, devierile civilizatiei au provocat mediului natural pagube mai mari decat intr-un mileniu.

Alte referate despre: proteine, proteinele, proteine vegetale

Proteinele

Proteinele
Caracteristica cea mai importantă a proteinelor este specificitatea: proteinele diferitelor specii vegetale şi animale se deosebesc între ele, existând deosebiri chiar şi între proteinele indivizilor din aceeaşi specie. Se apreciază că într-un organism animal există circa 100.000 de proteinele specifice. Fiecare macromoleculă de proteină este alcătuită din 50 până la 10.000 de unităţi de α- aminoacizi, unite prin legături peptidice.

Alte referate despre: proteinele in alimentatie, proteinele si rolul lor, proteinele ca sursa de energie pentru organism

Proteine sintetice

Proteine sintetice
În 1971 şi 1972 au fost realizate, la Lorena, în sudul Franţei, şi în localitatea scoţiană Granegermouth, primele instalaţii cu o capacitate de producţie mai importantă. În prezent, asemenea procedee sunt aplicate în mai multe tări ale lumii. Care este însă calea de obţinere a proteinelor din petrol? S-au impus până în prezent două procedee: Primul foloseşte ca materie primă o fracţiune de la distilarea la 300-380 C a ţiţeiului, aşa-numitul “petrol greu”, care conţine parafine normale, neramificate, cu un număr de 15-30 atomi de carbon în moleculă. Petrolul, în amestec cu apă, săruri minerale, amoniac şi specia cea mai indicată sunt introduse în tancul de fermentaţie.

Alte referate despre: proteine sintetice, obtinerea proteinelor sintetice din metan, proteine sintetice obtinute din petrol

Proteine de cuplaj si rolul lor in transductia semnalului biologic

Proteine de cuplaj si rolul lor in transductia semnalului biologic
Sistemele transductoare sunt: receptorul membranar, sistemul de cuplare a complexului hormon-receptor cu sistemul efectro care generează mesagerul intracelular, funcţia de cuplare o deţine o clasă de proteine denumite proteina G, sistem efector care generează AMPc. Adenilat ciclaza generează AMPc şi fosfolipaza C ce dă naştere la diacilglicerol şi inozitol – fosfaţi. AMPc şi diacilglicerolul acţionează similar activând protein – kinaze, AMPc activeează protein-kinaza A, diacil glicerolul activează protein-kinaza C.

Alte referate despre: transductia semnalelor biologice, proteine g transductia semnalelor, hidroliza proteinelor sursa de energie pt organism

Elemente de structura secundara a proteinelor

Conjugarea π-p a gruparii peptidice accentueaza aceasta insusire. Un lant peptidic, in solutie, ar putea adopta o infinitate de conformatii prin rotatii in jurul legaturilor ―CH(R1)― N si ―CH(R2)―CO.

Alte referate despre: elemente de structura secundara a proteinelor, structura secundara a proteinelor, referat despre structura secundara a proteinelor

Apa si proprietatile ei

Apele subterane au compozitia cea mai variata dintre toate apele naturale; cantitatea si natura substantelor dizolvate depind de natura straturilor de pamant strabatute si de timpul cat apele au fost in contact cu ele. Apele subterane care contin dizolvate in molecula lor cantitati mai mari de diferite substante solide sau gazoase, ajungand la suprafata si formeaza izvoarele de ape minerale.

Alte referate despre: apa si proprietatile ei, apa si proprietatile sale, apa si proprietatile

Sinteza proteinelor

Structura moleculara a ribozomilor
Structura chimica a ribozomilor cuprinde molecule de ARN ribozomal (ARNr), proteine bazice, acide si ioni (Mg, K, Ca).
Subunitatea mare este formata din ARNr 5S, ARNr 28S (responsabil de formarea legaturii peptidice; la procariote are 23S) si 49 de proteine.
Subunitatea mica este formata din ARNr 18S si 33 proteine.

Alte referate despre: sinteza proteinelor referat, sinteza proteinelor in organismele vii si in vitro, referat sinteza proteinelor

Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

Izotopii unui element chimic ocupă acelaşi loc în tabelul periodic al elementelor. Elementele chimice cu numărul atomic impar pot avea maxim 2 izotopi, iar cele cu numărul atomic par pot avea mai mult de 2 izotopi. În cazul carbonului au fost identificaţi 12 izotopi. Dintre aceştia, cel mai stabil este izotopul (conţine în nucleu 6 protoni şi 6 neutroni), fapt pentru care a fost ales ca izotop de referinţă.
Separarea izotopilor se realizează doar prin metode speciale deoarece diferă puţin prin proprietăţile lor.

Alte referate despre: proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic, referat chimie-proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic, covalenta elementelor chimice din tabelul periodic al elementelor

Proprietatile polimerilor

Această ipoteză a fost totuşi respinsă, arătându-se că polimerii cu lanţuri flexibile în stare amorfă nu formează domenii ordonate. Ele pot să apară după o prelucrare specială a compusului macromolecular (de exemplu etirare), când se induc structuri mezomorfe ce amintesc de mezofaza lichid-cristalină.

Alte referate despre: proprietatile polimerilor, referat proprietatile polimerilor, proprietatile polimerilor wikipedia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles