Proverbe

Proverbe

-Exemple:
I
Despre Munca-de ce e bine daca muncesti
1.Munca e bratara de aur.
2.Omului cu staruinta toate ii sunt cu putinta.
3.Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte.
4.Toamna se numara bobocii.
5.Mergi incet c-ajungi departe.
6.Cine nu munceste la tinerete,n-are la batranete.
7.Lucrul bine inceput,e pe jumatate facut.
8.Cine se scoala de dimineata departe ajunge.
9.Munca sfinteste locul.
10.Pamantul,cat de bun ar fi ,fara lucrator ramane salbatic.

II
Despre Lene-de ce nu e bine sa fi lenes
1.Pica para malaiata in gura lui Natafleata.
2.Urzica raului e lenea.
3.Lenea e cucoana mare care n-are de mancare!
4.La placinte inainte la razboi inapoi!

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 8468
Materia: Romana

Ion Neculce

Din punctul de vedere al expresiei , Neculce este un purtător de sentimente si atitudini, el nesfiindu-se să-si judece personajele, pe care le simte vii sau le cunoaste, cu umor sau cu satiră, pe limba cititorului, fără nici un efort. Este evident că autorul scrie asa cum vorbeste, intr-o limba vie, construind imagini care se identifică cu normalul cotidian, intr-o succesiune aproape sincronă cu actiunea prezentată; probabil că, la vremea lui, Neculce era un scriitor harnic, rapid si bine deprins cu mestesugul slovelor care trebuiau asternute pe hârtie cu viteza înfiripării amintirilor.

Alte referate despre: ion neculce, ion neculce o sama de cuvinte, o sama de cuvinte de ion neculce

Basmult cult - Hans Christian Andersen

Productiile populare si culte (basme, povesti, povestiri, doine, cantece de leagan, proverbe, ghicitori, etc) au fost dintotdeauna fondul de aur al literaturii pentru copii. Literatura pentru copii este considerata ca parte integranta a literaturii nationale si universale ce cuprinde creatiile literare, care prin profunzimea mesajului, gradul de accesibilitate si nivelul realizarii artistice intra intr-o relatie afectiva cu copiii.

Alte referate despre: basmult cult hans christian andersen rezumat, basm cult hans christian andersen, rezumat basmul cult - hans christian andersen

Grai valah

Epitetul metaforic “slavit pristol” sugereaza si piosenia si sfiala eului liric in fata graiului sfant, dar si veneratia pentru aceasta. Asa se explica preferinta poetului pentru aceasta imagine in care dorul este personificat; alaturarea celor doua substantive “dorul” si “plugul” nu este intamplatoare avand in vedere ca cei care doinesc sunt oamenii din popor, taranii.

Alte referate despre: grai valah, grai valah de vasile voiculescu, grai valah rezumat

Folclorul, izvor de inspiratie: Revedere

Planul poetului (al omului), mai concis, e predominant interogativ. Formele de adresare („codrule”, „drăguţule”, „Ce mai faci ?”) precum şi prezenţa exclamaţiilor revelatoare („multă vreme au trecut”; „tu din tînăr precum eşti / tot mereu întinereşti”) conturează dominantele sufleteşti ale interlucutorului uman. Acesta este familiar, bucuros de revedere, dar surprins de contrastul dintre propria lui înfăţişare şi fizonomia parcă neschimbată a naturii.

Planul personificat al codrului, mai extins, e predominant afirmativ, fiind alcătuit dintr-o succesiune de constatări despre ceea ce rămîne ca permanentă în mişcarea naturii: rotaţia anotimpurilor: „Iar, eu fac ce fac de mult / Iarna viscolul ascult / Crengile-îmi rupîndu-le / Apele astupîndu-le / Troienind cărările / Şi gonind cîntările / Şi mai fac ce fac de mult / Vara doina mi-o ascult” şi statornicia stelelor: „Iar noi locului ne ţinem / Cum am fost aşa rămînem ...

Alte referate despre: folclorul izvor de inspiratie in operele lui eminescu, folclorul izvor de inspiratie eseu, folclorul izvor de inspiratie

Proba bac romana

Menirea autorului este sa exprime un anumit mod de a simti, de a gandi sau de a traia deoarece, in primul rand un autorde defineste in raport cu natiunea si cu societatea din care face parte.In al II-lea rand, marii creatori, prin operele lor,depasesc granitele lumii lor.Marii oameni sunt aceia care pot fi intelesi si au valoare dincolo de epoca si de natiunea lor.

Alte referate despre: formula probabilitatii bac, proba bac 2011, probabilitatea de a cadea un comentariu la bac

Carcateristicile prozei subiective

Un exemplu concret de proza subiectiva este fragmentul din opera'Amintiri din copilarie',in care autorul Ion Creanga pune accent in mod special pe'fabrica de popi'din Falticeni,pe deprinderile necinstite ale unor profesori,pe manualele ciudate si pe invatarea mecanica,'un cumplit mestesug de tampenie',lucruri care dau tabloului o imagine realista asupra scolii romanesti a acelor timpuri.

Oralitatea lui Creanga este data,asadar,de indentificarea naratorului cu personajul,sub numele de Nica sau Stefanescu, identificare ce scoate in evidenta cele 2 unghiuri de vedere:primul este cel al adolescentului-o exprimare poznasa,jucausa,iar cel de-al doilea este al naratorului, al omului matur, ce judeca altfel lucrurile-o exprimare mai sobra, dar care pastreaza nota jucausa si inocenta a copilariei.

Prezenta naratorului-personaj este bineinteles sugerata de folosirea ...

Alte referate despre: caracteristicile prozei subiective, trasaturile prozei subiective, caracteristici ale prozei subiective

Caracterizarea Vitoriei Lipan - Baltagul

Felul ei de a vorbi dovedeşte faptul că este inteligentă: uneori ea apelează la proverbe şi zicători („Cine nu cearcă, nu izbuteşte”), alteori apelează la umor li ironie, iar în unele cazuri vorba ei devine „ascuţită şi întrebătoare”. Cu toate greutăţile întâmpinate în drumul său, ea dovedeşte tenacitate, dârzenie şi voinţă de neînfrânt deoarece nu renunţă la scopul propus. Spiritul ei justiţiar învinge şi o dată scopul atins, Vitoria va reveni la vechile îndeletniciri, căci viaţa merge înainte.

Alte referate despre: caracterizarea vitoriei lipan baltagul, traseul vitoriei lipan baltagul, caracterizarea vitoriei lipan-baltagul

Concepte operationale

Antiteza - Figura de stil care consta in alaturarea a doi termeni (personaje, situatii, fenomene, idei etc.), de obicei, punandu-se reciproc in lumina, urmarindu-se sa se reliefeze mai pregnant opozitia dintre acestia.
Alegoria - Figura de stil alcatuita dintr-o succesiune de metafore, comparatii, epitete, personificari, ce creeaza o imagine inchegata, prin care poetul da forma concreta unor notiuni abstracte. Alegoria apare frecvent in fabule si in proverbe.

Alte referate despre: concepte operationale, dictionar de concepte operationale, conceptele operationale

Amintiri din copilarie - sursele umorului

Umorul este o formă a rîsului, o manifestare a bunei dispoziţii. La I. Creangă umorul este alături de oralitate trăsătura dominantă a Amintirilor din copilărie.

Alte referate despre: amintiri din copilarie sursele umorului, plan de lectie amintiri din copilarie sursele umorului, amintiri din copilarie sursele comicului

A friend in need is a friend indeed

A persson, must look at himself inside and outside as like a mirror, not in one deceptive way, you have to reflect your personality without misrepresenting it. The friendship is based on confidence and spirit of sacrifice.

I think nobody could live without friends, no matter how rich or how intelligent you are.Friendship is the most important term to keep peace on Earth. Without it nobody could live happily an the planet.

Alte referate despre: a friend in need is a friend indeed, a friend in need is a friend indeed compunere, friend in need is a friend indeed

Scopul lui Dumnezeu

Sufletul - Viaţa
Întrebare: Marcu 8:30: „Ce foloseşte unui om să câştige toată lumea dacă îşi pierde sufletul? (sau viaţa sa; nota diferitelor traduceri)? şi Fapte 20:10: „Nu vă tulburaţi, căci sufletul lui este în el“ deşteaptă cugetul că omul are un suflet. Din contră se citeşte în Geneza 2:7... şi omul a devenit astfel un suflet viu“. Vezi versiunile Ostervald, Martin, Synodale şi altele). Care este realitatea, suntem sau avem noi un suflet?
Răspuns: Confuzia provine, simplu, dintr-o traducere defectuoasă a textului original. În acelaşi caz unde, în greceşte, acesta este totdeauna cuvântul „psyche“ care, se pare, că se găseşte în traducerile româneşti când „suflet“ când „viaţă“. Dacă este just a traduce: „Fiul Omului a venit... pentru a-Şi da viaţa (psyche) ca răscumpărare pentru mulţi“, este just de asemenea a zice: „Nu vă tulburaţi căci viaţa sa (psyche) este în el“. În mod practic când zicem „Noi ...

Alte referate despre: motivul si scopul creatiei lui dumnezeu, sufletul s-adaposteste in noi de dumnezeu, relatia omului religios cu dumnezeu

Judecata de Apoi

"Nu stiti ca noi vom judeca pe ingeri? Cu cat mai multe lucruri care tin de viata aceasta !"Corinteni 6:3.Asa cum Christos doreste ca noi sa fim convinsi in mod cert ca va fi o zi a judecatii,
atat pentru a-i scapa pe toti oamenii de pacat, cat si pentru consolarea celor neprihaniti in necazurile lor.

Alte referate despre: judecata de apoi, judecata de apoi referat, referat religie judecata de apoi

Cicero - De amicitia

Unii pun mai presus decat prietenia bogatiile, altii sanatatea, puterea, onorurile, ba chiar placerea -voluptas-. Aceasta din urma este specifica, insa, fiarelor, iar celelalte sunt trecatoare si nesigure -incerta et caduca-, plasate fiind, nu atat in zona hotararilor noastre, cat a incertitudinii si a nestatorniciei sortii.

Alte referate despre: cicero de amicitia, cicero-da amicitia, cicero de amicitia referat

Le plus beau metier

Je peux affirmer fermement que je suis assez ambitieuce pour réussir dans la vie. J`ai un but bien défini et jusqu`a présent j`ai obtenu tout ce que je me suis proposé.

J`essaie aussi de contrôler mon principal défaut qui est l`impulsivité.

Alte referate despre: le plus beau metier, la plus beau metier, referat franceza le plus beau metier
Referate afisate : 15
Medie note: 8.65 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK