Psalmul 46 a lui dosoftei

Mitropolitul Dosoftei

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava în familia Barilă. Părinţii săi Leontie şi Misira, binecredincioşi creştini, români de neam, aveau rudenii în Transilvania şi în ţinutul Liovului. La botez, pruncul a primit numele Dimitrie, pentru că se născuse în preajma zilei de 26 octombrie, când Biserica sărbătoreşte pe sfântul martir din cetatea Tesalonicului de la începutul veacului al IV-lea.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 33kb
Downloads: 11
Materia: Istorie

Mitropolitul Varlaam

Mitropolitul Varlaam Moţoc a fost unul din cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, din întreaga sa istorie. S-a născut în judeţul Vrancea, în anul 1580, dintr-o familie de ţărani răzeşi foarte iubitori de Hristos. Din botez se chema Vasile. Deci, fiind chemat să slujească Biserica lui Hristos şi primind o educaţie aleasă, din copilărie a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ.

Alte referate despre: mitropolitul varlaam, mitropolitul varlaam referat, emanciparea limbii romane mitropolitul varlaam

Mitropolitii Dosoftei si Varlaam

După refacerea tipografiei de la Iaşi, Mitropolitul Dosoftei a tipărit noi cărţi de slujbă şi de învăţătură în limba română: Dumnezăiasca Liturghie (1679 şi 1683), Psaltirea de-nţăles (1680), cu text paralel în română şi slavonă, Molitvănic de-nţăles (1681). Între anii 1682-1686 a tradus după izvoare greceşti şi slavone şi a tipărit în limba română Viaţa şi petrecerea sfinţilor, în patru volume. Lucrarea a rămas neterminată datorită plecării forţate în Polonia. Această carte deosebit de necesară pentru misiunea Bisericii arată darul de mare cărturar al mitropolitului Dosoftei dar şi dragostea sa pentru sfinţi şi pentru sfinţenie.

Alte referate despre: mitropolitii dosoftei si varlaam, mitropolitii dosoftei varlaam antim, dosoftei si varlaam

Mitropolitul Dosoftei - Mitropolitul Moldovei

Alaturi de marile personalitati romanesti care au ilustrat viata noastra culturala din sec. al XVII-lea se asaza si figura mitropolitului Moldovei, Dosoftei. “Acest Dosofteiu mitropolitul – scrie Ion Neculce – nu era om prost de felul lui; era neam de mazil, prea invatat; multe limbi stia: elineste, atineste, slovineste si alte. Adinc din carti stia; si deplin calugar, si cucernic, si blind, ca un miel; in tara noastra pre aceste vremi nu se afla om ca acesta”.

Alte referate despre: mitropolitul dosoftei al moldovei, portretul mitropolitului dosoftei al moldovei, dosoftei mitropolitul moldovei

Mitropolitul Antim Ivireanu

În primăvara anului 1705, Antim Ivireanu este ales ca episcop de Râmnic, în locul lui Ilarion, care fusese depus din scaun, fiindcă se abătuse de la canoanele bisericeşti, de un sinod de arhierei, prezidat de patriarhul Dosoftei al Ierusalimului.
În ianuarie 1709, bătrânul mitropolit Kir Teodosie, după ce păstorise ţara 40 de ani, a închis ochii „de slăbiciunea bătrâneţelor, cât şi de altă osebită a trupului boală”, spune Greceanu, lăsând pe patul de moarte „diată”, ca să fie ales în locul lui, ca vlădică al ţării, Antim, episcopul de Râmnic.

Alte referate despre: mitropolitul antim ivireanul, mitropolitul antim ivireanu, mitropolitul antim ivireanul referat

Dimensiunea religioasa

Începuturile literatuii române sunt legate de contextul ariei culturale din răsăritul Europei, un spaţiu complex format pe temeliile tradiţiei bizantine.Începand cu secolul al VII-lea, limba slavonă, limba oficierii serviciului divin in biserică, începe să fie înlocuită treptat cu limba română.

Alte referate despre: dimensiunea religioasa a existentei, dimensiunea religioasa a existentei studiu de caz, studiu de caz dimensiunea religioasa a existentei

Literatura religioasa a Basarabiei

Stefan Ciobanu sublinia sa sub aspect tehnic cartile tiparite de
Gavriil Banulescu-Bodoni sânt în continuare a vechii arte românesti de
tipar. Ele poarta pecetea aceleiasi griji a editorului pentru a da o
carte frumoasa.

Alte referate despre: referate literatura religioasa a basarabiei, literatura religioasa, literatura religioasa in limba romana

Psalmul de taina

Poezia pare a fi consecinţa acelei rupturi sau îndepărtări a iubitei, ruptură pe care bărbatul-poet mai mult o doreşte decât o respinge (cf. şi Melancolie, De-abia plecaseşi), iar această ruptură se dovedeşte constructivă sub raport estetic (Ibidem, pag. 58).

Alte referate despre: psalmul de taina, psalmul de taina de tudor arghezi, psalmul de taina comentariu

Psalmul - colind

Literatura română veche priveşte cărţile religioase prin prisma rolului lor în unificarea limbii literare sau a eventualelor influenţe ale ereziilor şi devierilor de la dogmă întru stimularea scrisului în limba română. Or, necasară şi importantă ar fi şi urmărirea în circulaţia lor folclorică şi liniară felului în care acestea reintră în schemele esenţiale pentru a primi alte elemente specifice.

Alte referate despre: psalmul - colind, colindul, psalmul

Te dramuiesc in zgomot si-n tacere

Psalmul “Te dramuiesc in zgomot si-n tacere…” este publicat in primul volum al lui Arghezi numit “Cuvinte potrivite” aparut in 1927. Tema psalmului reprezinta pendularea dintre a crede neconditionat in Dumnezeu si a tagadui existenta Acestuia. Eul liric cauta dovezi (argumente) concrete,palpabile pentru a se convinge de existenta lui Dumnezeu.Te dramuiesc in zgomot si-n tacere...

Alte referate despre: te dramuiesc in zgomot si-n tacere comentariu, te dramuiesc in zgomot si-n tacere, te dramuiesc in zgomot si-n tacere- comentariu

Organizarea si functionarea Grupului Scolar Economic de Turism

Sistemul national de invatamant - asa cum este definit in Legea Invatamantului [1]- este constituit din "ansamblul unitatilor si institutiilor de invatamant de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitatii de instruire si educare", cuprinzand "unitati si institutii de invatamant, de stat si particulare".Grupul Scolar Economic de Turism are ca activitate:invatamantul primar: clasele I-IV;invatamantul secundar: invatamantul gimnazial, secundar inferior, clasele V-IX;invatamantul liceal, secundar superior, clasele X - XII/XIII;invatamantul profesional: anii I- II/III;

Alte referate despre: organizarea si functionarea bibliotecilor scolare, www referate com -organizarea si functionarea bibliotecilor scolare, organizarea si functionarea unei agentii de turism

Miron Costin

Cronicarul a cunoscut aproape întreaga literatură asupra romanităţii românilor, datorită operei fundamentale a eruditului sas Laurentius Toppeltinus, ,,Origines et occasus Transsylvanorum”, în care menţionează originea romana a poporului român şi care cuprinde informaţiile privind cucerirea Daciei şi colonizare ei, operă ce a studiat-o cu atenţie şi spirit critic. Prin studiul cronicilor polone, Miron Costin a descoperit tendinţa unui curent important al istoriografiei vremii de a repeta stereotip anumite informaţii despre romanitatea românilor, fără a avea interesul de a lărgi orizontul cunoştinţelor, de a verifica veridicitatea lor.

Alte referate despre: miron costin, viata lumii miron costin, miron costin letopisetul tarii moldovei

Tudor Arghezi - opera

Aici cunoaste o serie de personalitati ale timpului, printre care us I.L. Caragiale. Isi face debutul literar in anul in acelas an. In primele zile de februarie ale anului 1990, intra la manastirea Cernica. Dupa un noviciat de sase luni este hirotonisit diacon, primind numele de Iosif. Mitropolitul Iosif Gheorghian il aduce la secretariatul Mitropiliei din Bucuresti si va fi mentorul tanarul diacon Iosif , in toata aceasta perioada .

Alte referate despre: testament de tudor arghezi, tudor arghezi, cuvant de tudor arghezi

Tudor Arghezi - universul operei

Oscilând între dorinta de a afirma existenta lui Dumnezeu si gândul cã acesta s-ar putea reduce doar la o iluzie zadarnic întretinutã poetul exclamã:

Alte referate despre: tudor arghezi universul operei, schema operei lui tudor arghezi universul operei, creion-tudor arghezi universul operei

Glossa

Este construita ca un glosar de maxime, cugetari adresate direct catre cititor, inteles ca om superior..In cea de-a doua strofa se accentueaza opozitia om superior cu lumea inconjuratoare. Motivul central este cel al zadarniciei vietii. Sfatul pe care eul lirilc il ofera cititorului este de autocunoastere, de meditatie asupra propriei finite.
Primele patru versuri ale acestei strofe, reprezinta o interogatie retorica si arata ca omul este invadat de lucruri marunte, mediocre, iar punctele de suspensie de la sfarsitul versului patru, indeamna la meditatie.

Alte referate despre: glossa comentariu, glossa de mihai eminescu comentariu, glossa de mihai eminescu

Patrunderea si dezvoltarea crestinismului in Scythia minor

Din indepartate vremi, Dobrogea a fost locuita de "o ramura a poporului traco-get". Dar mai tirziu multe din popoarele migratoare, in mersul lor spre Bizant sau spre Apusul Europei, au trecut si peste teritoriul ei. Dintre acestea amintim pe sciti, care au zabovit mai mult pe aici, au format unele statulete si dupa ei poporul, mai intii, oficialitatea romana mai apoi, au numit acest tinut Scythia si respectiv Scythia minor. In secolul al VII-lea i.Hr. au aparut pe tarmul sting al Pontului Euxin - Marea Neagra - colonisti greci din Milet si Heracleea, care au fundat aici o seama de orase-cetati: Histria, Tomis, Callatis, Bizone, Crunoi, Cranea s.a.

Alte referate despre: dezvoltarea crestinismului in scythia minor, dezvoltarea crestinismului in scythia minorin secolele 6-13, aparitia si dezvoltarea crestinismului
Referate afisate : 16
Medie note: 7.95 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK