Psihologie educatiei si activitatea mea didactica

Criticismul junimist

Referat despre Criticismul junimist
Titu Maiorescu înfiinţează la Iaşi, în 1863, împreună cu alţi patru tineri intelectuali (Iacob Negruzzi, P.P.Carp, V.Pogor, Th. Rosetti) societatea Junimea, în cadrul căreia a ţinut un număr de conferinţe („prelecţiuni populare”) pe teme de filosofie, psihologie, logică, literatură. Activitatea sa de estetician şi critic literar se poate împărţi în două perioade: cea dintre 1866 şi 1874, când Titu Maiorescu s-a aflat la Iaşi; cea de după 1880, odată cu reluarea colaborării la Convorbiri literare. Prima perioadă este cea mai importantă; atunci Titu Maiorescu duce marile bătălii pentru limba scrisă şi pentru introducerea criteriului estetic în aprecierea literară, şi tot atunci elaborează celebra teoriei a „formelor fără fond”. Problema scrierii limbii române era deosebit de importantă întrucât se luase, în 1860, măsura înlocuirii alfabetului chiliric cu cel latin. În 1866 apare broşura lui Titu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 25
Materia: Romana

Junimea si revista Convorbiri literare

Aceasta etapa marcheaza cautarile febrile de modele apte sa asigure progresul la care aspira Titu Maiorescu. Interesul pentru literature se manifesta in 1865, cand se avanseaza idea alcatuirii unei antologii de poezie romaneasca pentru scolari. Aceasta i-a determinat pe junisti sa citeasca in sedintele societatii autorii mai vechi, pe ale caror texte si-au exersat spiritual critic si gustul literar.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Junimea

Deosebiri faţă de paşoptişti:
1.atitudine:paşoptişti:exaltare,frenezie.junimişti:spirit critic,analitic,măsură,luciditate.
2.vârstă:paşoptişti:aproape adoleşcenţi.junimişti:tinereţe maturizată.
3.configurare estetică:paşoptişti:romantism. junimişti:adaugă romantismului elemente clasiciste dar şi realism în stadiul incipient.

Alte referate despre: junimea, junimea si convorbiri literare, junimea referat

Criticismul junimist

Paşoptiştii, „oamenii începutului de drum” (Paul Cornea), au întemeiat literatura română modernă, au asimilat romantismul, prelu’nd şi elementele neoclasice şi iluministe, au fondat speciile şi genurile în literatura română, au folosit sursele de inspiraţie specifice secolului romantic (istoria, folclorul, natura), au descoperit poezia populară, valorificând în literatura cultă resursele expresive ale limbii populare.

Alte referate despre: criticismul junimist, criticismul junimist studiu de caz, studiu de caz criticismul junimist

Criticismul junimist - prezentare power point

Deşi a fost numit în postul de auditor onorific la Consiliul de Stat (1865) a participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României. La 11 februarie 1866 a fost numit secretar intim al Locotenenţei domneşti, iar ulterior secretar al Agenţiei diplomatice a României la Paris (mai 1867 - iulie 1867).
Adept al ideilor "junimiste" s-a remarcat ca unul dintre fruntaşii Partidului Conservator din acea perioadă.

Alte referate despre: criticismul junimist titu maiorescu, criticismul junimist referat, referat criticismul junimist

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Ioan Slavici:
-"Prin nuvele a dat bătrânei Europe prilejul unei emoţii esteticedin chiar izvorul cel curat al vieţii poporulut nostru".

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Biblioteca mea - eseu

Luam putin din cer si putin din floare, putin din cuget si putin din chin, putin din credinta si putin din necredinta, si umplem cuvintele cu maduve dulci. Sigur, inaintea scrierii si a scrierilor de carti a fost cuvintul.

Alte referate despre: biblioteca mea eseu, patria mea eseu, casa mea eseu

Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Majoritatea cercetărilor actuale conduce spre concluzia că potenţialul genetic al omului constituie premisa indispensabilă a dezvoltării şi formării personalităţii .

Alte referate despre: rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, referate rolul educatiei in formarea personalitatii elevului, rolul educatiei in formarea personalitatii elevului referat

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
Metodologia didactică : în 1982, R. Mucchielli definea conceptul de metodologie ca totalitatea metodelor utilizate de o ştiinţă. „Metodologia didactică semnifică ansamblul metodelor şi procedeelor utilizate în procesul de instruire av-nd la bază o concepţie unitară cu privire la actul de predare-învăţare, principiile şi legile care-l guvernează.”

Alte referate despre: metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica, metodologia si tehnologia instruirii, metodologia si tehnologia instruirii in invatamant

Psihologie si pseudopsihologie

Psihologie si pseudopsihologie
In psihologie, teoria serveste le / are doua scopuri (functii):
• ea trebuie sa fie capabila sa explice cat mai multe fapte;
• ea trebuie sa permita cercetatorilor sa elaboreze predictii asupra a ceea ce se va intampla in noi situatii.

Alte referate despre: referate psihologie, psihologie, referat psihologie

Psihologie si Pseudopsihologi

Psihologie si Pseudopsihologi
1.PROGRESUL CERCETARII IN PSIHOLOGIE.
Scopul cercetarii psihologice este sa intelegem de ce, adica sa explicam, pe aceasta baza ajungand la predictii.La momentul ideal, psihologii realizeaza acest lucru prin dezvoltarea unei teorii psihologice. Desi vom reveni, o teorie este un set de principii explicative utilizate pentru a da sens si a integra o suma de rezultate empirice. Se mai utilizeaza termeni ca model, analiza, perspectiva, abordare si chiar ipoteza.

Alte referate despre: referate psihologie facultate, psihologie judiciara, referate la psihologie

Psihologie diferentiala - curs

Acest om al secolului XX, în finalul acestuia a făcut paşii cei mai importanţi de progres, mai curat din toate punctele de vedere. Acest om a creat progresul şi programul deschis pentru viitor, dar va trebui să cunoască toate fibrele şi caracteristicile, posibilităţile şi barajele interioare, fragilităţile şi forţele de creaţie umane. Psihologia diferenţială devine în aceste condiţii o ofertă ştiinţifică importantă de referinţe la dezvoltarea seculară umană implicată în marele Univers, inclusiv cel creat de inteligenţa şi creativitatea umană ca replică la universul, Cosmosul real, construit de marea sete umană de pătrundere în dramatismul temporal, spaţial şi existenţial cu bizara lui strălucire efemeră şi cu nenumăratele sale necunoscute.

Alte referate despre: psihologie diferentiala, psihologie judiciara curs, psihologie inversa curs

Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive

Referat despre Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive
De exemplu: eu prestez o muncă suplimentară – cosmetica, pentru ca sunt bine platită. De fiecare dată când o clientă mă solicită (stimulul) eu am s-o programez şi am s-o primesc pentru serviciul solicitat (raspuns)-ar fi o reacţie automată care nu ţine cont de procesele mentale care se manifestă şi care ar trebui să fie întotdeauna aceeaşi.

Alte referate despre: introducere in psihologie procesele cognitive, introducere in psihologie relatia cognitie-emotie, introducere in psihologie

Interdependenta formelor generale ale educatiei in perspectiva paradigmei curriculumului

Actualele planuri-cadru de invatamant au ca principale evantaje educationale: promovarea practicilor didactice de tip interactiv, incercarea de a asigura premisele realizarii unui autentic invatamant formativ, incercarea de a induce schimbari de tip democratic ale practicilor didactice din scoli, proiectarea si aplicarea unui sistem de evaluare preponderent formativ, promovarea programelor scolare bazate pe modele flexibile si deschise de proiectare curriculara, asigurarea premiselor necesare pentru ca scolile sa aiba o reala decizie curriculara, pentru ca sa se realizeze implicarea familiilor si a comunitatii locale in viata lor.

Alte referate despre: formele educatiei din perspectiva paradigmei curriculumului, interdependenta formelor generale ale educatiei, abordarea politicii educatiei din perspectiva paradigmei curricumului

Didactica generala

Definiţie:
Didactica = o disciplină ştiinţifică, ce studiază procesul de învăţământ ca principală modalitate de cunoaştere şi formare, de instruire şi educaţie; sistemul de învăţământ ca ansamblu al instituţiilor de instrucţie şi educaţie; legităţile/principiile activităţii didactice; conţinutul învăţământului; tehnologia didactică; formele de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice; formele de educaţie în afara instituţiei şcolare; raporturile profesor-elev, stilul profesorului etc.

Alte referate despre: didactica generala, comparatie dintre didactica generala si teoria metodologiei instruiri, principii didactica generala

Teoria generala a instruirii didactica generala

Dimensiunea funcţională a procesului de învăţământ vizează un ansamblu de variabile dependente de sistem, stabilite la nivelul documentelor de politică a educaţiei: finalităţile macrostructurale (idealul educaţiei-scopurile educaţiei) care determină finalităţile microstructurale (obiectivele generale şi specifice ale procesului de învăţământ).

Alte referate despre: teoria generala a instruirii didactica pedagogica, teoria generala a instruirii didactice, teoria generala s instruirii didactice
Referate afisate : 16
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles