Psihologie gandirea lectie definitie

Gandirea - lectie

Din punct de vedere structural gandirea poate fi: definita,pe rand, ca:
a)Sistem de notiuni, de judecati si de rationamente (latura de continut);
b)Sistem de operatii (latura relationale);
c)Sistem de produse (latura operatorie a procesului);

Psihologul american J.P.Guilford, a propus un model larg acceptat al structurii gandirii, alcatuit din 3 elemente:
a)Operatii: evaluare, gandire convergenta, gandire divergenta, memorie, cognitie;
b)Continuturi: comportamental, semantic, simbolic si figural;
c)Produse: unitati, clase,relatii,sisteme,transformari si implicatii.

Rezulta o structura multifunctionala a gandirii alcatuita din 5 x 4 x 6 = 120 de patternuri,definite simultan pe baza a trei criterii:operatii, continuturi si produse. Pornind de la modelul de mai sus, Guilford a pus in evidenta patru trasaturi principale ale procesului global al gandirii.
1)Flexibilitatea (modidificarea prompta a unghiului de abordare a unei probleme);
2)Fluiditatea sau cursivitatea (densitatea ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 4790
Materia: Psihologie

Memoria, gandirea, reprezentarea si corelatii

Memoria este un proces psihic de reflectare a experientei anterioare prin fixarea (intiparirea si pastrarea), recunoasterea si reproducerea imaginilor senzoriale, ideilor, starilor afective sau miscarilor din trecut. Procesele memorie se desfasoara atat in legatura cu reflectarea senzoriala cat si in legatura cu procesele de gandire si de limbaj, la unii oameni predominand memoria senzorial-intuitiva,la altii cea verbal-abstracta.

Alte referate despre: memoria gandirea reprezentarea si corelatii, memoria gandirea reprezentarea si corelati, memoria gandirea

Gandirea si limbajul

Adesea in incercarile de a defini fiinta umana se afirma ca este unica fiinta dotata cu gandire si limbaj ( " homo cogitarius", "homo loguens").Cele doua fenomene psihice puse in discutie ( dar nu numai ele, desigur), constituie din timpuri stravechi, emblema omului,fiindui specifice si deosebindu-im astfel,radical,de celelalte vietuitoare.

Alte referate despre: gandirea si limbajul, referat gandirea si limbajul, cibernetica psihologica gandirea si limbajul

Gandirea si modul de a gandi

Adesea in incercarile de a defini fiinta umana se afirma ca ea este unica fiinta dotata cu gandire ( 'homo cogitarius'). Acest fenomen psihic pus in dicutie (si nu numai) constituie, din timpuri stravechi, emblema omului, fiindu-i specific si deosebindu-l astfel de celelalte vietuitoare.

Alte referate despre: gandirea modul de a gandi, modul de a gandi, modul economic de gandire

Gandirea

Cognitia este termenul folosit de psihologi pentru a descrie gandirea, modul in care acumulam si manipulam cunostintele. Psihologii cognitivisti studiaza gandirea, felul in care oamenii invata, organizeaza cunostintele, rezolva problemele.

Alte referate despre: gandirea, gandirea referat, referat gandirea

Gandirea

Psihologia şi psihanaliza arată că gândirea serveşte pentru înţelegerea ralului de care ea este puternic legată, fiind chiar susţinută de dorinţa de a acţiona asupra realului

Gândirea este o parte a inteligenţei ,una din formele ei, care o ajută să se adapteze la real ,inteligenţa presupune mai mult decât atât, ea fiind, după Claparede, capacitatea de a rezolva problemele noi întâlnite.

Interpretarea gândirii ca mecanism de procesare a informaţiilor aduce o nouă perspectivă teoretică de abordare a gândirii şi deschide posibilitatea modelării ei pe calculator.

Alte referate despre: gandirea este definitorie pentru fiinta umana, referat psihologie gandirea, gandirea pozitiva si efectele ei

Psihologie si Pseudopsihologi

Psihologie si Pseudopsihologi
Exemplu tipic este astrologia – o pseudopsihologie - care utilizeaza pozitia stelelor si planetelor la data nasterii persoanei pentru a dscrie, explica si prognoza comportamentul acesteia.

Alte referate despre: referate psihologie, psihologie, referat psihologie

Lectie de dragoste

Lectie de dragoste
Dacă am să încerc să descriu mireasma parfumului a unei persoane din deşert, indiferent ce descriere împodobită sau elocventă vei oferi nu voi fi în stare să transmit mirosul. Dar cuiva căruia a fost câtuşi de puţin în contact cu florile şi crângurile, îi voi face o descriere limpede.

Alte referate despre: lectie de dragoste, 1 lectie de dragoste, nichita stanescu varsta de aur a dragostei plan de lectie clasa a ix-a

Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive

Referat despre Introducere in psihologie - Asumptiile perspectivei behavioriste respectiv cognitive
Behaviorismul sau comportamentalismul, spre deosebire de psihologia introspectivă, care reducea studiul la privirea interioară asupra faptului de constiinţă, propunea ca obiect al psihologiei modul în care fiinţa acţionează. Faptul de conduită, ca realitate pur obiectivă, externă, ia în considerare doar activităţile exteriorizate ale organismului care pot fi observate şi măsurate. Astfel perspectiva psihologiei behavioriste este una de tip stimul-răspuns, care nu ia în considerare procesele mentale, având deci un caracter restrictiv.

Alte referate despre: introducere in psihologie procesele cognitive, introducere in psihologie relatia cognitie-emotie, introducere in psihologie

Gandirea psihologica a lui Platon

De aceea opera este, toată, un dialog în dialoguri, unul unde se petrece, concomitent cu "dialogul lui Platon cu universul şi cultura şi dialogul lui cu el însuşi. Aceasta din urmă este fascinant, pentru că, în esenţă, el vorbeşte despre condiţia sine qua non a gândirii care pretinde să fie filozofică.

Alte referate despre: gandirea psihologica a lui platon, gandirea psihologica, gandirea psihologica romaneasca in perioada interbelica

Conceptul de libertate in gandirea filosofica

Conceptul de libertate in gandirea filosofica
Sursa originală a dezbaterilor filozofice in jurul problemei libertăţii este sentimentul de libertate care acompaniază orice act voluntar .Puşi în faţa unor configuraţii diferite de fapte ,a unor situaţii că putem decide ce vrem, că nimic nu este gata făcut, că nimic nu este de reînceput la fel, că reacţiilor noastre le este străin automatismul lucrurilor lipsite de conştiinţă.
Conceptul de libertate in gandirea filosofica

Alte referate despre: conceptul de libertate in gandirea filosofica, conceptul de libertate in gandirea filozofica, conceptul de libertate in gandirea stoica

Creatia - educatia si invatarea in gandirea manageriala

Gandirea creatoare a managerului.Creativitatea implicata in progresul stiintific si tehnic contemporan contribuie intr-o masura tot mai mare la complicarea continutului muncii si procedeelor utilizate de catre manager.
Preocupat de stimularea creativitatii si inovarii, managerul are obligatia de a urmari cu multa atentie curbele de viata ale produselor sale pentru a fi gata sa le lanseze la timp pe piata.

Alte referate despre: creatia educatia si invatarea in gandirea manageriala, gandirea manageriala, referate gandirea manageriala

Proiect de lectie contabilitate

Aplicatii:
1)Se cunosc : pret de cumparare = 12.000, cheltuieli transport = 8.400, cheltuieli administrative = 5.700, cheltuieli cu punerea in functiune = 6.300, cheltuieli cu probe tehnologice = 4.800. Sa se clculeze costul de achizitie
Rezolvare: Cost de achizitie = pret de cumparare + cheltuieli transport + cheltuieli cu punerea in functiune + cheltuieli cu probe tehnologice Cost de achizitie = 12.000 + 8.400 + 6.300 + 4.800 = 31.500

2)O societate comerciala inregistreaza venituri in valoare de 63.000 pentru care a efectuat cheluieli 48.000. Din totalul cheltuielilor 15.500 reprezinta penalitati. Calculati impozitul pe profit.

ANEXA 2: TEMA
1)Se dau datele: pret de cumparare = 31.000, cheltuieli de asigurare = 9.300, cheltuieli de transport = 12.000, taxe nerecuperabile = 5.200. Calculati costul de achizitie.

Alte referate despre: plan de lectie contabilitate, proiect de lectie contabilitate, plan lectie contabilitate

Gandirea

Probabil că trebuie să mai citiţi definiţia gandirii încă o dată,nu?Să explicăm puţin termenii ei. Manipularea se referă în general la orice transformare,combinare sau modificare a reprezentărilor mentale.Reprezentările mentale pot lua forma cuvintelor,a sunetelor,a imaginilor vizuale,a acţiunilor. Informaţia se referă la semnificaţia sau sensul acordat modificărilor energiei din mediul înconjurător(stimuli).

Gândirea ia multe forme,este prezentă la om de la cele mai fragede vârste(copiii până la 2 ani posedă ceea ce numim gândire senzorio-motorie) şi evolează odată cu dezvoltarea individuală.Cel mai bine se poate evidentia modul în care gândim urmărind scopurile generale ale acestui proces:categorizarea,rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.

Categorizarea gandirii
Înainte de a defini conceptul de categorizare ar trebui să răspundem unori întrebări fundamentale, legate ...

Alte referate despre: gandirea referat psihologie, gandirea psihologie, gandirea critica

Conceptul de libertate in gandirea filosofica

Această primă interpretare a libertăţii este totalmente criticabilă. Omul care s-ar considera înafara constrângerilor şi-ar conferi atributul libertăţii oricăror elanuri spointane care ar confunda dorinţa cu voinţa şi ar da curs, fără cenzură raţională şi fără triaj axiologic pulsaţiilor vitale pornite din abisurile subconştientului, s-ar supune,în fond, unor constrângeri tiranice ale unui determinism psihologic implacabil.

Alte referate despre: conceptul de libertate in gandirea economica, conceptul de libertate, conceptul de libertate in filosofie

Autismul - definitie, teorii si tratare

Autismul - definitie, teorii si tratare
(1) o scădere în interacţiunea socială ( manifestată de cel puţin două articole din A.1 în Tabelul 1);

Alte referate despre: autismul definitie, definitie statie de tratare apa, tratarea autismului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK