Radiatii electromagnetice

Radiatiile electromagnetice

Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii:
1.radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului
-radiatii hertiene
-radiatii termice:-radiatii infrarosii(radiatii vizibile)
-radiatii ultraviolete

Aceste radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici
2.Radiatii care apar in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze:
-radiatii anodice
-radiatii catodice

Radiatiile anodice sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive,ioni pozitivi si protoni.Radiatiile catodice sunt alcatuite din sarcini electrice negative,protoni si ioni pozitivi
3.Radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic.

4.Radiatii care apar prin nucleara radioactiva:
-radiatii nucleare beta,alfa si gama.
Radiatiile ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 8975
Materia: Fizica

Undele electromagnetice

7. Raditia. Contituie regiunea superioara (3 . 1018- 3 . 1022 Hz) in clasificarea undelor electromagnetice in raport cu frecventa lor. Sunt produse de catre nucleele atomilor.

Alte referate despre: undele electromagnetice, clasificarea undelor electromagnetice, unde electromagnetice referat

Radiatiile si radioprotectia

Modelul Rutherford (1906) – modelul planetar
Ø atomul este un sistem electric neutru, format dintr-un număr de sarcini negative şi un nucleu central cu sarcină pozitivă.
Ø întreaga sarcină pozitivă şi aproape întreagă masa a atomului sunt concentrate în nucleu – care are diametrul de aproximativ 10-15m.
Ø între nucleu şi electroni există forţe de atracţie şi respingere coulombiană, ceea ce conferă stabilitate atomului.
Ø deficienţele modelului:  modelul este conceput pe baza legilor clasice ale mecanicii şi electromagnetismului;  conform legilor electromagnetismului orice sarcină electrică ce se mişcă accelerat, emite continuu radiaţii electromagnetice (unde) pierzând continuu energie şi apropiindu-se din ce în ce mai mult de nucleu, în cele din urmă căzând pe acesta, lucru care nu se întâmplă, deoarece ştim că atomul este stabil.
[C] Modelul cuantificat Bohr (1913)
Ø se bazează pe modelul Rutherford, dar pe baza următoarelor ...

Alte referate despre: radiatiile si radioprotectia, radiatii si radioprotectie, radiatii si radioprotectia

Radiatiile

Unica sursa de energie care a alimentat civilizatia noastra pana in acest secol a fost energia solara , inmagazinata sub forma de energie chimica , prin procesul de fotosinteza , in surse regenerative (lemnul, apele , vintul) sau in combustibili fosili (carbune , petrol , gaze) a caror constanta de formare este de ordinul milioanelor de ani.
Am putea spune , farasa gresim prea mult , ca , sub aspect energetic am fost “sclavii Soarelui” si nu este de mirare ca popoarele din antichitate au facut din Soare unul dintre principalii zei ai religiilor primitive . 
Una dintre problemele principale, de a carei solutionare depinde dezvoltarea civilizatiei noastre , problema care a revenit pe I plan al preocuparilor din ultimii ani , este asigurarea cu energia necesara dezvoltarii activitatilor de baza care conditioneaza evolutia progresiva a nivelului de trai al populatiei globului ...

Alte referate despre: radiatii nucleare, radiatii x, radiatiile x

Radiatiile electromagnetice

Radiatiile ultraviolete se produc prin saltul electronilor de pe o orbita mai inalta pe orbita ceea mai apropiata de nucleul atomic.
Fiind orbiti de succesele descoperirii radioactivitati am uitat si am aruncat la gunoi de-a lungul timpului lucrari foarte importante.
Progresele facute de oamenii de stiinta in ultimi 150 de ani cu privire la constituirea materiei, au la baza fenomene observate cu prilejul descarcarilor electrice in gaze.

Alte referate despre: radiatii electromagnetice, radiatiile electromagnetice, utilizarea radiatiilor electromagnetice in medicina

Radiatiile electromagnetice

RADIATII ELECTROMAGNETICE
După proprietâţile pe care le au radiaţiile emise de substanţele naturale ,sunt de trei tipuri : alfa,beta, şi gama, denumite altfel dupa primele trei litere din alfabetul grec.

a) Radiaţia alfa are putere de pătrundere foarte mică ,fiind formată din particule cu sarcină pozitivă şi masă ;experienţele efectuate de Rutherford au arătat că particulele alfa sunt nuclee de heliu.Radiaţiile alfa sunt formate din grupuri de particule cu energii bine determinate .

b)Radiaţia beta are putere de pătrundere mai mare decât radiaţiile alfa. El sunt formate din electroni sau pozitroni . Radiaţiile beta sunt emise cu toate energiile posibile cuprinse într-un interval larg ; zicem că spectrul energetic al radiaţiilor beta este un spectru continuu. Radiaţiile beta au un spectru discret nu sunt emise de nucleu ci provin din învelişul de electroni care înconjoară nucleul.

c)Radiaţia gama are cea mai mare ...

Alte referate despre: utilizarea radiatiilor electromagnetice in agricultura, utilizarea radiatiilor electromagnetice in energetica, radiatia electromagnetica

Undele electromagnetice

Campul electromagnetic: este ansamblul campurilor electrice si magnetice, care oscileaza si se genereaza reciproc. Unde electromagnetice: este un camp electromagnetic care se propaga. Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii lor. Astfel, radiatiile numite hertziene se datoresc oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale.

Alte referate despre: unde electromagnetice, undele electromagnetice referat, aplicatii ale undelor electromagnetice

Poluarea produsa de undele electromagnetice

• Zgomotele electrice artificiale sunt generate de activităţile umane şi pot fi neintenţionat sau intenţionat create. Sursele neintenţionat create de om sunt echipamente a căror funcţionare nu are ca scop emisia de câmpuri electromagnetice, precum calculatoarele electronice, motoarele electrice, echipamentele cu relee cu contacte, tuburi fluorescente, sudura cu arc, motoarele cu autoaprindere, cablurile TV etc.

Alte referate despre: referat poluare produsa de undele electromagnetice, poluarea produsa de undele electromagnetice, produsa de undele electromagnetice referat

Radiatiile X

Lumina vizibila constituie numai o parte din spectrul undelor electromagnetice. In ordine descrescatoare de frecventa, spectrul undelor electromagnetice se compune din: radiatii gama, radiatii X, radiatii ultraviolete, lumina vizibila, radiatii infrarosii, microunde si unde radio.

Undele electromagnetice nu au nevoie de mediu pentru a se transmite. Astfel, lumina si undele radio pot circula in spatial interplanetar si interstelar, la soare si stele, pana la Pamant. Indiferent de frecventa si lungimea de unda, undele electromagnetice au o viteza de 299.792km/s in vid. Lungimea si frecventa undeleor electromagnetice sunt importante in determinarea efectului termic, al vizibilitatii, al penetrarii si a altor caracteristici.

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante, cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Au fost descoperite intamplator in anul 1895 de ...

Alte referate despre: radiatii gamma, radiatii ultraviolete, radiatii

Radiatii

Pentru a scadea frecventa, spectrul electromagnetic se compune din raze Gamma, raze X, radiatii ultraviolete, lumina vizibila, radiatie infrarosie, microunde, si unde radio.

II PROPRIETATI  Exista trei fenomene prin care energia poate fi transmisa: radiatia electromagnetica, conductia, si convectia. Spre deosebire de conductie si convectie, undele electromagnetice nu au nevoie de material mediu pentru transmisie. Astfel, lumina si undele radio pot calatori prin prin spatiul interplanetar si interstelar de la Soare si stele la Pamant. Indiferent de frecventa, lungime de unda, sau metoda de propagare, undele electromagnetice calatoresc la viteza de 3 × 1010 cm pe secunda in vid. Toate componentele spectrului electromagnetic, indiferent de frecventa, au in comun proprietatile tipice ale miscarilor de unda, inclusiv difractia si interferenta. Lungimile de unda pot fi receptionate pe distante de la milimetri pana la kilometri. Lungimea de unda si frecventa undelor electromagnetice sunt ...

Alte referate despre: utilizarea radiatiilor nucleare in biologie medicina si agricultura, detector de radiatii nucleare, radiatiile nucleare

Poluare electromagnetica

Prin perturbatie electromagnetica se intelege orice fenomen electromagnetic susceptibil sa degradeze functionarea unui apart, echipament, sistem sau sa influenteze defavorabil materia vie sau pe cea inerta.

Alte referate despre: poluarea electromagnetica, poluare electromagnetica, poluarea electromagnetica referat

Radiatii ultraviolete

Ce este radiatia ultravioleta?Toti oamenii sunt expusi la radiatia ultravioleta solara si un numar tot mai mare de persoane sunt expusi la surse artificiale folosite in industrie, comert sau recreatie. Emisiile solare includ lumina vizibila, calorica si radiatiile ultraviolete.
Zona radiatiilor ultraviolete acopera paleta intre 100-400 nm si se imparte in trei benzi:UVA (315-400 nm);UVB (280-315 nm);UVC (100-280 nm).

Alte referate despre: radiatia ultravioleta, radiatii ultraviolete referat, radiatiile ultraviolete referat

Efectele radiatilor asupra organismelor vii

UV C penetreaza peretele bacterian; actiunea luminii ultraviolete se realizeaza asupra nucleului celulei ce contine ADN-ul bacterian.
Distrugerea bacteriilor prin actiunea UV:UVC produce rupturi ale materialului genetic (ADN).In urma distrugerii ADN-ului, cresterea si multiplicarea bacteriana inceteaza. Acest efect distructiv al radiatiei ultraviolete sta la baza utilizarii lampilor bactericide cu UV in domeniul dezinfectiei si sterilizarii.

Alte referate despre: efectele radiatiilor asupra organismelor vii, efectul radiatiilor asupra organismelor vii, efectele radiatilor asupra organismelor vii

Miezurile magnetice pentru electromagneti

La deconectarea unui electromagnet de curent continuu apar supratensiuni mari in circuit. Pentru a evita aceasta, se leaga in paralel pe bobina o rezistenta, un condensator sau o dioda polarizata invers fata de sursa.

Alte referate despre: miezurile magnetice pentru electromagneti, miezuri magnetice, referat la fizica clasa a x-a magneti si electromagneti

Socul Electromagnetic (EMP)

Aceste arme sunt de fapt relativ simple constituite din doua sine din cupru intre care este situat proiectilul din aluminiu, cupru sau grafit, acesta trebuind sa fie cel putin semi-conductor pentru a functiona.Sinele sunt cuplate la o sursa imensa de curent care trimite curent prin prima sina, prin proiectil si apoi prin a doua sina.Astfel apar cimpuri magnetice ce interactioneaza cu electronii curentului din proicetil (fortza Lorenz) si e perpendiculara pe cimp si curent.Astfel proiectilele sunt accelerate la viteze extrem de mari.

Alte referate despre: socul electromagnetic, forta electromagnetica, soc anafilactic

Inductia Electromagnetica

* Curentii turbionari sunt folositi pentru posibilitatea de frânare
electromagnetica, la amortizarea oscilatilor acului indicator al
instrumentelor de masura, la reglarea mersului uniform al discului
contorului electric e
* Formarea curentilor Foucault în conductoare masive are ca urmare
încalzirea puternica a acestora. Fenomenul se poate ilustra lasând
sa treaca un curent alternativ timp de un minut printr-o bobina cu
miez masiv de fier. Bara se încalzeste.

Alte referate despre: inductia electromagnetica, inductie electromagnetica, fenomenul de inductie electromagnetica

Radiatiile X

Radiatiile X se produc cand electronii cu viteza mare lovesc un obiect material. O mare parte din energia electronilor se transforma in caldura iar restul se transforma in raze x, producand modificari in atomii tintei, ca rezultat al impactului.
Radiatia emisa nu este monocromatica ci este compusa dintr-o gama larga de lungimi de unda.

Alte referate despre: efectele radiatiilor nucleare, efectele biologice ale radiatiilor nucleare, radiatii gama

Studiul absorbtiei radiatiei y de catre substanta

II. Relaţii de calcul
Prin intermediul detectorilor, radiaţiile γ sunt transmise unor dispozitive auxiliare de numărare, care afişează numărul de impulsuri percepute. Numărul de impulsuri înregistrate în unitatea de timp
reprezintă viteza de numărare, care variază după aceeaşi lege ca şi intensitatea radiaţiei:
N = N e−μx 0 (2)

Alte referate despre: absorbtia radiatiei solare de catre atmosfera, emisa de absorbtie de radiatie electromagnetica de catre atom, absorbtia radiatiei solare
Referate afisate : 18
Medie note: 7.83 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles