Radiatii gama

Reactii nucleare cu particule Beta

La trecerea lor printr-o substanta, radiatiile alfa pot suferi trei tipuri de interactiuni: ciocnire, franare in camp electric si captura de catre nucleu. Tipul de interactiune cu probabilitatea cea mai mare este ciocnirea. In urma ciocnirii unei particule alfa in miscare, cu un atom, se poate produce o excitare a acestuia ca urmare a ridicarii unui electron pe un nivel superior de energie. Aceasta excitare are loc ca urmare a actiunii campului electric creat de particula alfa respectiva asupra electronilor orbitali.

La revenirea electronilor pe nivelele fundamentale, atomii vor emite radiatii electromagnetice, unele in spectrul vizibil (cazul sulfurii de zinc).Tot prin interactiunea cu paturile electronice ale atomilor, radiatiile alfa pot produce smulgerea unor electroni din atomii respectivi. In acest fel ramane incarcat pozitiv (avand o energie negativa ). Fenomenul poarta numele de ionizare. De multe ori, electronii smulsi se pot atasa unor atomi neutri, creand astfel ioni negativi. ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 60kb
Downloads: 4
Materia: Fizica

Energia nucleara

In Chicago,S.U.A., o echipa condusa de profesorul italian Enrico Fermi a reusit sa prima reactie nucleara controlata.Era in anul 1942 si aceasta a dus la realizarea bombei atomice.Ceea ce au reusit oamenii de stiinta se numeste "scindarea atomului".Dar,pentru a fi mai precisi ,ei au gasit o cale de a scinda nucleul-masa de protoni si neutroni din centrul unui atom.In acest proces se distruge o cantite mica de materie .Dar,asa cum prezise fizician Albert Einstein ,in locul ei era eliberata o cantitate mare de energie -sub forma de caldura.In cazul bombei atomice,procesul are loc foarte rapid,avand ca rezultat o explozie brusca si devastaoare de energie.In centralele nucleare are loc aceeasi reactie,darl a o rata mai lenta si controlata.

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare

Armament nuclear

Din cele mai vechi timpuri, din dorinta de a se proteja, dar si cu
promordialul scop al perfectionarii, omul a creat de-a lungul timpului
diverse arme. Dominatia in acest domeniu a fost oarecum incerta, pana la
aparitia bomelor nucleare, ce au dictat, in ultima istanta, in istorie,
suprematia lumii pentru Statele Unite ale Americii.Definitie: O arma nucleara, numita si bomba atomica, este o arma tehnicizata, extrem de distrugatoare care se bazeaza pe energia eliberataprin urmatoarele procese fizice:
1.la prima generatie de bombe nucleare: prin fisiune nucleara
2.la a doua generatie (bomba cu hidrogen): prin fisiune, urmata de
fuziune nucleara.

Alte referate despre: armament nuclear, lupta omenirii contra armamentului nuclear, armament nuclear-referat fizica

Centrala nucleara

In mod cu totul exceptional, cand nivelul Dunarii scade mult, iar apa de racire nu mai poate fi pompata in instalatiile de racire, reactoarele trebuie oprite. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, in august-septembrie 2003, cand centrala a fost oprita timp de trei saptamani.

Alte referate despre: centrale nucleare, centrale nucleare referat, referat centrale nucleare

Radiatiile electromagnetice

Radiatiile hertiene cunoscute si sub denumirea de unde radio, se propaga in linie dreapta si cu viteza finita, avand proprietatea de a se reflecta atunci cand intalnesc obiecte sau obstacole in calea lor.
Datorita acestei proprietatii, undele radio sunt utilizate in detectarea si determinarea pozitiei unui obiect sau avion aflat in zbor, prin emisia unor unde radio, reflectarea lor de catre obiect si receptionarea lor de la obiectul detectat.

Alte referate despre: radiatii electromagnetice, radiatiile electromagnetice, utilizarea radiatiilor electromagnetice in medicina

Radiatiile X

Radiatiile X sunt de natura electromagnetica, deosebindu-se de lumina prin lungimea de unda mai mica.Radiatiile electromagnetice sunt produse prin oscilatia sau acceleratia unei sarcini electrice.Undele electromagnetice au atat componente electrice cat si magnetice. Gama radiatiilor electromagnetice este foarte larga: unde cu frecventa foarte inalta si lungime mica sau frecventa foarte joasa si lungime mare.

Alte referate despre: radiatii nucleare, radiatii x, radiatiile x

Radiatii

Pentru a scadea frecventa, spectrul electromagnetic se compune din raze Gamma, raze X, radiatii ultraviolete, lumina vizibila, radiatie infrarosie, microunde, si unde radio.

II PROPRIETATI  Exista trei fenomene prin care energia poate fi transmisa: radiatia electromagnetica, conductia, si convectia. Spre deosebire de conductie si convectie, undele electromagnetice nu au nevoie de material mediu pentru transmisie. Astfel, lumina si undele radio pot calatori prin prin spatiul interplanetar si interstelar de la Soare si stele la Pamant. Indiferent de frecventa, lungime de unda, sau metoda de propagare, undele electromagnetice calatoresc la viteza de 3 × 1010 cm pe secunda in vid. Toate componentele spectrului electromagnetic, indiferent de frecventa, au in comun proprietatile tipice ale miscarilor de unda, inclusiv difractia si interferenta. Lungimile de unda pot fi receptionate pe distante de la milimetri pana la kilometri. Lungimea de unda si frecventa undelor electromagnetice sunt ...

Alte referate despre: radiatii gamma, radiatii ultraviolete, radiatii

Radiatiile nucleare si efectele lor

Henri Antoine Becqurel, savant fizician francez, s-a nascut in anul 1852, intr-o familie de fizicieni cunoscuti. Preocupat foarte mult de probleme de fizica, in special de problema fluorescentei, Becquerel a acordat un deosebit interes descoperirii de catre Roentgen a radiatiilor X, fapt care l-a condus in cele din urma la descoperirea fenomenului radioactivitatii. Importanta acestei descoperiri este relevata de cuvintele marelui savant Albert Einstein : �Fenomenul radioactivitatii este forta cea mai revolutionara a progresului tehnic, de la descoperirea focului de catre omul preistoric si pana astazi�.

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Radiatii ultraviolete

Pe masura ce lumina solara trece prin atmosfera, toate radiatiile UVC si aproximativ 90% din radiatia UVB sunt absorbite de ozon, vaporii de apa,oxigen si bioxid de carbon. Radiatia UVA este mai putin afectata de atmosfera
Factori ambientali care influenteaza nivelul de radiatie ultravioleta
Pozitia soarelui: cu cat soarele este mai sus pe cer, cu atat nivelul de radiatie ultravioleta este mai mare. Astfel, radiatia ultravioleta variaza in functie de momentul zilei si de anotimp, cu niveluri maxime in momentul cand soarele este la inaltime maxima, la zenit, in jurul orelor amiezii in timpul lunilor de vara.

Alte referate despre: radiatia ultravioleta, radiatii ultraviolete referat, radiatiile ultraviolete referat

Energia nucleara si dezvoltarea durabila

Apa caldă de la schimbătorul de căldură,care nu este radioactivă deoarece ea nu vine niciodată în contact cu combustiblilul nuclear,circulă în turnurile de răcire şi se răceşte în contact cu atmosfera.De-a lungul turnurilor se crează un curent de aer cald şi umed care se ridică lent şi se evacuează pe la partea de sus a acestora.Pe măsură ce se răceşte la contactul cu aerul rece din exteriorul turnului,vaporii de apă condensează în picături ,producand norii mari,albi,caracteristici.

Cand centrala nuclearo-electrică este situată pe un rau interior şi debitul apei de răcire din rau este insuficient,”turnurile de răcire” sunt folosite pentru a preveni aruncarea unei cantitaţi prea mare de căldură în rau.Atmosfera este încălzită foarte puţin.Norii curaţi „ecologici” emişi de turnurile de răcire ale centralelor nuclearo-electrice pot fi inhalaţi fără riscuri,ceea ce nu este cazul cu fumul gros şi negru,emis de centralele în care ...

Alte referate despre: energia nucleara si dezvoltarea durabila, energia nucleara dezvoltare durabila, dezvoltarea durabila si energia nucleara

Teoria nucleara

Uniunea Sovietica a fost cea care mai apoi a declansat prima ei arma atomica si, odata cu dezvoltarea rapida a rachetelor, armele nucleare intercontinentale au devenit fezabile. In anii 1950, Statele Unite si Uniunea Sovietica au inceput cursa inarmarilor si numarul rachetelor si al altor arme nucleare a inceput sa creasca rapid.

Alte referate despre: teoria nucleara, teorie nucleara, teoria nucleara si razboiul de inalta tehnologie

Vasco da Gama

Pe ruta spre Callcuta, i-a biruit pe locuitori şi l-a forţat pe rajă să facă pace.Suportând un prea mare spaţiu bogat, a plecat din India şi a navigat înapoi spre Portugalia în 1503.Timp de 20 ani nu a mai avut vreo activitate de navigaţie.

Alte referate despre: vasco da gama referat, vasco da gama, referat vasco da gama

Radiatiile X

El le-a numit raze X deoarece natura lor era necunoscuta. Ulterior au fost numite raze (radiatii) Roentgen, in cinstea fizicianului care le-a descoperit.

Alte referate despre: utilizarea radiatiilor nucleare in biologie medicina si agricultura, detector de radiatii nucleare, radiatiile nucleare

Determinarea fluxurilor radiative

Toate fluxurile de energie radiantă pot fi exprimate în unităţi de măsură energetice sau calorice . În meteorologie se utilizează aproape exclusiv unităţile de măsură calorice , deoarece cantitatea de căldură pe care o produc fluxurile radiative ce străbat atmosfera poate fi mai uşor determinată decât energia lor . În acelaşi timp, unităţile de măsură calorice răspund mult mai bine cerinţelor meteorologiei şi climatologiei , pentru că de căldura primită sau cedată de scoarţa terestră , prin mijlocirea fluxurilor energetice , depind toate elementele meteorologice ce caracterizează un punct sau o regiune oarecare .

Alte referate despre: determinarea caldurii radiate de consumatori electrici, tipuri de fluxuri radiative in atmosfera, determinare doza radiatii

Monitorizarea intensitatii radiatiei solare

Senzori
Un piranometru este un instrument folosit pentru masurarea intensitatii radiatiei solare difuze, fiind un senzor care este proiectat pentru a masura densitatea liniilor de forta (Wam2) de la un camp vizual de 1800C.Pentru masurarea intensitatii radiatiei solare totale si difuye, au fost utilizate doua piranometre de tip CMP3, ale companiei Kipp& Zonen din Olanda.

Alte referate despre: intensitatea radiatiei solare, variatia intensitati radiatiei solare pe glob, masurarea intensitatii radiatiilor solare

Actiunea mutagena a radiatiei UV asupra organismelor vii

Dintre radiatiile neionozate, razele ultraviolete (UV) sunt singurele capabile sa produca mai multe mutatii decat cele ce apar spontan. Din rezultatele obtinute prin tratarea cu UV s-a conchis ca: se obtin numai rareori schimbari structurale mari ale cromozomilor; cel mai mare efect mutagen se obtine la razele cu lungimea de unda de maxima absortie a UV de catre acizii nucleici.

Alte referate despre: actiunea radiatiilor nucleare asupra organismelor vii, referat actiunea radiatiilor nucleare asupra organismelor vii, actiunea radiatiei nucleare asupra organismelor vii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK