Radiatiile ultraviolete referat

Radiatii ultraviolete

Pe masura ce lumina solara trece prin atmosfera, toate radiatiile UVC si aproximativ 90% din radiatia UVB sunt absorbite de ozon, vaporii de apa,oxigen si bioxid de carbon. Radiatia UVA este mai putin afectata de atmosfera
Factori ambientali care influenteaza nivelul de radiatie ultravioleta
Pozitia soarelui: cu cat soarele este mai sus pe cer, cu atat nivelul de radiatie ultravioleta este mai mare. Astfel, radiatia ultravioleta variaza in functie de momentul zilei si de anotimp, cu niveluri maxime in momentul cand soarele este la inaltime maxima, la zenit, in jurul orelor amiezii in timpul lunilor de vara.

Latitudinea: cu cat suntem mai aproape de ecuator, cu atat nivelul de radiatie ultravioleta este mai mare.Stratul de nori: nivelul de radiatie ultravioleta este cel mai mare cand cerul este senin. Chiar daca cerul este innorat, nivelul radiatiilor ultraviolete poate fi mare datorita efectului de difuziune al radiatiei ultraviolete de catre moleculele de apa si particulele fine din ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 193kb
Downloads: 2087
Materia: Fizica

Radiatiile si radioprotectia

Nici ea nu protejează perfect căci acestea pot să nu fie veniturile nete şi după contractarea creditului, s-ar putea (şi este chiar foarte probabil ) ca până la scadenţă clientul să contracteze alte datorii care să determine creşterea ponderii ratei de rambursat faţă de veniturile nete. De aceea se stabileşte de regulă doar 25% deşi pot fi suportate fără probleme şi rate de rambursat relativ mai ridicate. În stabilirea acestui procent importantă este şi structura bugetelor de familie, serios perturbată în perioade de inflaţie ridicată, mai ales pentru familiile cu buget mic.

Alte referate despre: radiatiile si radioprotectia, radiatii si radioprotectie, radiatii si radioprotectia

Radiatiile nucleare si efectele lor

In cazul in care din cutia de aluminiu se scotea sarea de poloniu, desi sursa de radiatii alfa, emisia de neutroni inceta, cutia de aluminiu emitea in continuare pozitroni. Studierea fenomenului a aratat ca prin bombardarea nucleului de aluminiu cu particule alfa, acesta absoarbe doi protoni si doi neutroni, un neutron fiind expulzat. Se formeaza un nucleu al carui element care are deci doi protoni si un neutron mai mult decat cel al aluminiului : un nucleu de fosfor cu masa 30 si sarcina 15. Energia acestui nucleu fiind prea mare, el este instabil si emite particule pozitive, trecand cu timpul in elementul siliciu radioactiv cu masa 30 si sarcina 14.

Dupa obtinerea de catre Joliot-Curie a primului element radioactiv artificial, siliciul 30, ceea ce a constituit descoperirea radioactivitatii artificiale, a urmat prepararea de catre diversi cercetatori a unei serii intregi de radioizotopi artificiali, astazi fiind cunoscuti radioizotopi aproape ai tuturor elementelor chimice.

O ...

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Radiatiile

In 1990 existau 435 de centrale nucleare operationale acoperind 1% din necesarul energetic mondial.
Intr-un reactor nuclear se obtine caldura prin dezintegrarea atomilor radioactivi de uraniu-235. Aceasta este folosita pentru a produce abur care pune in miscare rotorul turbinelor, generand electricitate.U-235 este un izotop relativ rar al uraniului, reprezentand doar 7% din cantitatea totala de uraniu disponibil.
Restul este izotopul U-238. Un izotop este o forma a unui element identica chimic cu alti izotopi, dar cu masa atomica diferita. La fel ca si combustibilii fosili, U-235 nu va dura o vesnicie. Exista un anumit tip de reactor, numit reactor de “crestere”, care transforma U-238 intr-un alt element radioactiv, plutoniu-239. Pu-239 poate fi utilizat pentru a genera caldura. Pana acum doar sase tari au construit astfel de centrale experimentale. Dintre acestea, reactorul nuclear ...

Alte referate despre: radiatii nucleare, radiatii x, radiatiile x

Radiatiile electromagnetice

Aceste particule avand sarcini electrice diferite se atrag si se neutralizeaza reciproc printr-un proces de anihilare A, in urma caruia rezulta doua particule (o) neutre din punct de vedere electric, care sunt emise sub forma unor cuante de radiatii X sau  moi, care sunt identice si au caracteristici asemanatoare cu radiatiile  radioactive emise de nucleele atomice in procesul dezintegrari nucleare radioactive.

Alte referate despre: radiatii electromagnetice, radiatiile electromagnetice, utilizarea radiatiilor electromagnetice in medicina

Radiatiile electromagnetice

Radiatiile hertiene care au lungime de unda mai mare de 30m,sufera reflexia pe ionosfera.Datorita reflexiei acestor radiatii emise din spatiul cosmic,acestea nu pot fi in intregime studiate de la suprafata Pamantului.In ultima perioada de timp se folosesc sateliti specializati care ne ajuta sa obtinem informatii cu ajutorul undelor radio din spatiul cosmic.

Alte referate despre: utilizarea radiatiilor electromagnetice in agricultura, utilizarea radiatiilor electromagnetice in energetica, radiatia electromagnetica

Radiatiile X

Lumina vizibila constituie numai o parte din spectrul undelor electromagnetice. In ordine descrescatoare de frecventa, spectrul undelor electromagnetice se compune din: radiatii gama, radiatii X, radiatii ultraviolete, lumina vizibila, radiatii infrarosii, microunde si unde radio.

Undele electromagnetice nu au nevoie de mediu pentru a se transmite. Astfel, lumina si undele radio pot circula in spatial interplanetar si interstelar, la soare si stele, pana la Pamant. Indiferent de frecventa si lungimea de unda, undele electromagnetice au o viteza de 299.792km/s in vid. Lungimea si frecventa undeleor electromagnetice sunt importante in determinarea efectului termic, al vizibilitatii, al penetrarii si a altor caracteristici.

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante, cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Au fost descoperite intamplator in anul 1895 de ...

Alte referate despre: radiatii gamma, radiatii ultraviolete, radiatii

Efectele radiatilor asupra organismelor vii

In plus, multe sunt capabile de miscari active care le sporesc productivitatea si astfel supravietuirea. S-a demonstrat ca expunerea la radiatii solare UVB afecteaza atat mecanismele de orientare cat si mobilitatea acestora, avand drept efect o reducere a ratei de lor de supravietuire. Cercetatorii au demonstrat o scadere directa a productiei acestora cauzata de cresterea radiatiilor UVB, generata de diminuarea stratului de ozon.

S-a constatat ca radiatiile solare UVB sunt daunatoare in fazele initiale de dezvoltare ale pestilor, crevetilor, crabilor, amfibiilor si a altor animale. Cele mai importante efecte negative sunt scaderea capacitatii reproductive si dezvoltarea deficitara a larvelor. Chiar si la nivelul curent radiatia solara UVB este un factor limitator, orice crestere cat de mica a expunerii la aceste radiatii putand avea drept efect reducerea semnificativa a numarului de animale care se hranesc cu aceste organisme.

Alte referate despre: efectele radiatiilor asupra organismelor vii, efectul radiatiilor asupra organismelor vii, efectele radiatilor asupra organismelor vii

Radiatii X de franare si caracteristice

Roentgen le-a numit raze X, deoarece natural or era necunoscuta, Ulterior au fost numite raze (radiatii) Roentgen, in cinstea fizicianului care le-a descoperit.Radiatiile X sunt emise de atomii unui corp atunci cand interactioneaza cu electroni rapizi. Ele se obtin in tuburi vidate in care electronii sunt emisi de un catod (filament) incandescent. Generatorul de curent continuu cu tensiuni de 60 - 125 kV produce intre catod si anticatod un camp electric care accelereaza electronii. Electronii cu viteza mare ciocnesc anticatodul care emite radiatii X.

Alte referate despre: radiatile x franare si caracteristici, radiatia x de franare, radiatiile x de franare

Radiatia corpului negru

Pentru a continua trebuie să definim două mărimi:
Emitanţa spectrală, u(, definită ca fiind fluxul emis în unitatea de arie a radiatorului, în unitatea de lungime de undă (( - (+d(), împărţită la d(: . Fluxul emis pe unitatea de arie în unitatea de lungime de undă va fi .

Alte referate despre: radiatia corpului negru, legile radiatiei corpului negru, radiatiile corpului negru

Utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre

In functie de tipul de laser si de aplicatia pentru care a fost construit, puterea transportata de fascicul poate fi foarte diferita. Astfel, daca diodele laser folosite pentru citirea discurilor compacte este de ordinul a numai 5 mW, laserii cu CO2 folositi in aplicatii industriale de taiere a metalelor pot avea in mod curent intre 100 W si 3000 W. In mod experimental sau pentru aplicatii speciale unii laseri ajung la puteri mult mai mari; cea mai mare putere raportata a fost in 1996 de 1,25 PW (petawatt, 1015 W).

Alte referate despre: utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre, utilizarea radiatiei laser in industrie si medicina, utilizarea radiatiei laser

Efectul radiatiilor asupra organismelor vii

Nu ar fi viaţă pe Pământ fără razele soarelui, dar recunoaştem că prea mult soare nu este un lucru bun. De fapt poate fi periculos, deci controlăm timpul cât ne expunem. Razele solare se compun din radiaţii într-o gamă de lungimi de undă de la razele infraroşii care au lungime de undă mare până la lumina ultravioletă care are lungime de undă scurtă.

În spatele ultravioletelor sunt energii mari de radiaţii care se folosesc în medicină şi care există în doze mici în spaţiu, în aer şi pe pământ. Ne putem referi la acest tip de radiaţii ca fiind radiaţii ionizante. Ele pot cauza stricăciuni materialelor, în special materiei vii. La doze mari sunt într-adevăr periculoase, deci este necesar controlul timpului de expunere.

Alte referate despre: efectul radiatiei asupra organismelor vii, efectele radiatiei asupra organismelor vii, referat efectele radiatiilor asupra organismelor vii

Radiatiile X

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice cu o putere de penetrare indirect proportionala cu lungimea de unda. Cu cat lungimea de unda este mai mica, cu atat puterea de penetrare este mai mare. Razele mai lungi, apropiate de banda razelor ultraviolete sunt cunoscute sub denumirea de radiatii moi. Razele mai scurte , apropiate de radiatiile gama, se numesc raze x dure.

Alte referate despre: utilizarea radiatiilor nucleare in biologie medicina si agricultura, detector de radiatii nucleare, radiatiile nucleare

Stratul de ozon

Dar cum apare acest ozon? De ce apare el numai la altitudini mari? In primul rand, trebuie sa spunem ca ozonul este o molecula speciala de oxigen, care contine 3 atomi (O3), spre deosebire de molecula de oxigen obisnuita, care are numai 2 (O2). Inainte de a trece mai departe, va trebui sa facem cateva mici precizari, referitoare la radiatiile ultraviolete.

Stratul de ozon
Acestea sunt impartite in trei game, UV-A, cu lungimi de unda cuprinse intre 315 si 400 nm, UV-B, cu lungimi de unda cuprinse intre 280 si 315 nm si UV-C, cu lungimi de unda mai mici de 280 nm. Pentru formarea ozonului sunt importante radiatiile UV-C, care au suficient de multa energie pentru a rupe molecula de oxigen in doi atomi.

Alte referate despre: stratul de ozon, distrugerea stratului de ozon, stratul de ozon referat

Stratul de ozon - descriere

Dispus la altitudini cuprinse intre 19 si 30 km, stratul de ozon nu este nici pe departe o patura groasa. Concentratia acestuia, la altitudinile respective nu depaseste 10 parti la un milion, ceea ce, trebuie sa remarcam, inseamna foarte putin. Inseamna foarte putin din punct de vedere cantitativ, dar foarte mult din punct de vedere al efectelor sale benefice pentru viata de pe Terra.

Dar cum apare acest ozon? De ce apare el numai la altitudini mari? In primul rand, trebuie sa spunem ca ozonul este o molecula speciala de oxigen, care contine 3 atomi (O3), spre deosebire de molecula de oxigen obisnuita, care are numai 2 (O2). Inainte de a trece mai departe, va trebui sa facem cateva mici precizari, referitoare la radiatiile ultraviolete. Acestea sunt impartite in trei game, UV-A, cu lungimi de unda cuprinse intre 315 si 400 nm, UV-B, cu lungimi de unda cuprinse intre 280 si 315 nm si UV-C, cu lungimi de unda mai mici de 280 nm.

Pentru formarea ozonului sunt importante radiatiile ...

Alte referate despre: stratul de ozon - descriere, stratul de ozon descriere, descrierea stratul de ozon

Studiul absorbtiei radiatiei y de catre substanta

Deci, pentru μ determinat se poate determina parcursul masic de semiatenuare. Lucrul acesta este foarte important, deoarece permite determinarea radiaţiilor γ care cad pe o anumită substanţă. Cunoscând Rs prin extrapolare se poate determina energia radiaţiei γ iniţiale. În fig. 2 sunt date curbele de variaţie ale mărimii Rs în funcţie de energie, pentru Aluminiu şi Plumb. Scopul lucrării este de a determina coeficientul de absorbţie al radiaţiei γ în Plumb (ρ=11,6·103Kg/m3),
precum şi energia acestor radiaţii.

Alte referate despre: absorbtia radiatiei solare de catre atmosfera, emisa de absorbtie de radiatie electromagnetica de catre atom, absorbtia radiatiei solare

Determinarea fluxurilor radiative

a) Legea Kirchhoff , care se referă la însuşirile emisive şi absorbante proprii tuturor corpurilor materiale din natură . „La o temperatură dată (T) , în condiţiile echilibrului termodinamic , raportul dintre capacitatea de energie (e) şi cea de absorbţie (a) ale unui corp oarecare este o valoare constantă , egală cu capacitatea de emisie a corpului absolut negru (E) , atăt în cazul radiaţiei cu o anumită lungime de undă ( ( ), cât şi în cazul radiaţiei totale , cu lungimi de undă diferite .
În cazul radiaţiei cu o anumită lungime de undă , ea poate fi scrisă :
E(,T = e(,T / e (,T , iar mărimea E(,T depinde de lungimea de undă a radiaţiei şi de temperatura absolută a corpului radiant.

Alte referate despre: determinarea caldurii radiate de consumatori electrici, tipuri de fluxuri radiative in atmosfera, intensitatea fluxurilor radiative in atmosfera

Atmosfera

Privit din spatiu atmosfera Pamantului arata ca un voal subtire
albastru. Aceasta suprafata gazoasa, fragila aproape transparenta
furnizeaza aerul pe care il respiram zi de zi. De asemenea ea regleaza
temperatura si filtreaza radiatiile solare periculoase.

Alte referate despre: atmosfera, presiunea atmosferica, fenomene electrice in atmosfera
Referate afisate : 18
Medie note: 7.94 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK