Radioactivitatea

Poluarea si depoluarea radioactiva

Referat despre Poluarea si depoluarea radioactiva
Poluarea radioactivǎ apare datorită emisiei şi propagării în spaţiu a unor radiaţii, capabile de a produce efecte fizice, chimice şi biologice nedorite asupra organismelor vii. Substanţele radioactive - radionuclizii, radioizotopii, izotopii radioactivi - sunt unele din cele mai periculoase substanţe toxice [1-4]. Din 1700de nuclizi cunoscuţi cca 280 sunt stabili. În general, toate substanţele radioactive sunt obţinute pe cale artificială din minereu de uraniu. Uraniu, sub formă de oxizi, se găseşte în peste 150 minereuri, dintre care cele mai răspândite sunt pechblenda (uraninit), micele uranifere, carnotit, nasturan etc. Sunt numai câteva substanţe radioactive rezultate pe cale naturală, una dintre ele fiind radonul, gaz foarte toxic, de care se va vorbi mai în detaliu. Substanţele radioactive se găsesc în stare lichidă, gazoasă şi solidă.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 708kb
Downloads: 21
Materia: Geografie

Poluarea apei

Orice alterare fizică,chimică sau bacteriologică a apei peste o limită admisibilă stabilită,inclusiv depşirea nivelului natural de radioactivitate produsă direct sau indirect,cu activităţi umane care o fac improprie pentru o folosire normală
În scopurile pentru care e folosibilă înainte de a deveni alterarea.
Definiţia apei
Apa pură H2O este combinaţia chimică dintre H şi O care la presiunea de 760 coloană Hg şi temperaturi cuprinse între 0 si 1000 C se prezintă ca un lichid incolor,inodor şi insipid;în strat
gros apa e uşor colorată în albastru.
Apă pură nu există în natură,dar proprietăţile ei trebuie să fie cunoscute deoarece în raport cu această apă se stabileşte calitatea apelor naturale.
Apa naturală conţine impurităţi dispersate sub formă de particule de natură minerală şi organică,dizolvate ...

Alte referate despre: poluarea apei, poluarea apei referat, referat poluarea apei

Zacaminte de minereuri de uraniu

În natură apare asociat cu U. La fiecare tonă de U revin 0,35g Ra.
Radiul nu formează minerale proprii dar uneori participă ca impuritate (sub 10-5 %) în unele minerale, conferindu-le radioactivitate: calcit, fluorină, baritină. Radiul are clarke-ul 1•10 - 5 %, având aceleaşi caractere geochimice ca şi U.

Alte referate despre: zacaminte de minereuri de uraniu, minereuri de uraniu, zacaminte de minereuri radioactive

Utilizarea energiei geotermale

Sursele energiei hidrotermale au mai fost folosite si pentru pescuit, progresarea hartiei, desalinizarea apei si curatarea cu aburi. Caldura hidrotermala mai poate fi folosita ca o sursa directa de incalzire pentru refrigerare si ca unitate de aer-conditionat. Apele naturale hidrotermale mai pot servi ca surse de extractie a apei minerale si potabile. Un mare impact potential al energiei geotermale se gaseste in productia de energie electrica. Aplicatia energiei geotermale in generarea de energie electrica a inceput in Lardarello, Italia in 1904. Constructia unei centrale de 250 kW a fost initiata in decursul anului urmator.

Alte referate despre: utilizarea energiei geotermale, aspecte economice in utilizarea energiei geotermale, tehnologii de captare si utilizare a energiei geotermale

Deseuri

d) producerea, furnizarea si utilizarea aparaturii de control dozimetric si a sistemelor de detectiea radiatiilor ionizante, a materialelor si dispozitivelor utilizate pentru protectia impotriva radiatiilor ionizante, precum si a mijloacelor de containerizare sau de transport al materialelor radioactive, special amenajate in acest scop;

Alte referate despre: reciclarea deseurilor, deseuri, reciclarea deseurilor referat

Poluarea mediului

Sursele principale de poluare a aerului, care de fapt au ridicat această problemă la importanţa care i se atribuie în prezent, sunt reprezentate de surse artificiale, dintre acestea cele mai importante fiind procesele de combustie, transporturile, deseurile menajere si industriale şi procesele industriale diverse Principala sursă de poluare a aerului, indiferent de originea poluării, o reprezintă procesele de combustie în vederea obţinerii energiei electrice, termice sau mecanice pentru procese industriale, încălzirea locuinţelor sau funcţionarea motoarelor.

Alte referate despre: poluarea mediului inconjurator, poluarea mediului, referat poluarea mediului

Poluarea atmosferica

Poluarea atmosferica
Este si mai rau daca ploaia acida ajunge in r`uri sau lacuri, pentru ca acestea transporta otrava la distanta, omor`nd si cele mai mici organisme. Pestii sunt determinati de aluminiu sa produca o mucoasa lipicioasa care le infunda branhiile si ii “sufoca”, in cele din urma. Apele acide distrug si icrele.

Alte referate despre: poluarea atmosferica, poluarea atmosferica referat, poluare atmosferica

Poluarea sonora

Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea zgomotului dat si intesitate de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om.

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Poluarea aerului

Poluarea aerului
Fumul este un amestec de particule solide si coloidale cu picaturi lichide. Praful provine din diviziunea materiei fine in particule aproape coloidale de 10-100 nm. Emisiile sunt substante eliberate in atmosfera de catre uzine. Aceste substante se raspandesc pretutindeni, cazand din nou sub forma de particule si mai fine decat poluarea atmosferica masurabila in locurile de emisie.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea aerului referat, referat poluarea aerului

Utilitatea si pericolul folosirii metalelor radioactive

Utilitatea si pericolul folosirii metalelor radioactive
Printre efectele positive ale elmentelor radioactive se numara faptul ca sunt folosite in medicina ,pentru diagnosticarea bolilor, in tratarea cancerului, pentru raze-X ,in tehnica militara si aerospatiala ,iar in antropologie si arheologie sunt de neinlocuit .

Alte referate despre: pericolul depozitarii deseurilor radioactive, metale radioactive, pericolul depozitarii deseurilor radioactiva

Poluarea radioactiva - un pericol pentru intreaga umanitate

Poluarea radioactiva - un pericol pentru intreaga umanitate
Identificarea si cercetarea radiatiilor incepe sa-i pasioneze pe cercetatori, asa ca la inceputul secolului trecut Rutherfort si elevii lui, Chadwick, Cockfroft is Walton, au investigat proprietatile nucleelor cu ajutorul unor particule accelerate artificial la energii cinetice mai mari decat cele ale radiatiilor, emise de substante radioactive.

Alte referate despre: poluarea radioactiva, poluare radioactiva, poluarea radioactiva referat

Radioactivitatea naturala si artificiala

Astfel aceste nuclee radioactive au durata de viata mult mai mare
decat duratele din microcosmos.Spre exemplu stim ca timpul nuclear,
marime caracteristica domeniului nuclear, este de ordinul
10^-22-10^-23 s. Fata de acesta, nucleul de U238 are o viata de
aprox.10^10 ani, ajungand ca nucleonii sa se roteasca de 10^38 ori pe
orbitele din nucleul lor, fara ca nucleul sa scape în afara vreunul.

Alte referate despre: radioactivitatea naturala si artificiala, radioactivitatea naturala si artificiala referat, radioactivitate naturala si artificiala

Izotopi radioactivi

2.4.1. Consideraţii generale
Uzura este un proces ce constă într-o degradare progresivă a suprafeţei unei piese din cauze mecanice, cum ar fi căldura şi frecarea. Ea are urmări nefavorabile asupra capacităţii de funcţionare a pieselor, datorită dereglărilor, jocului între piese, gripările ce le produce şi care pot duce la avarii şi accidente grave.
Uzura depinde de mulţi factori ca:
geometria şi stare piesei
materialul din care este construită piesa
presiunea exercitată pe suprafeţele în mişcare
temperatura în locul unde se produce uzura
viteza de mişcare a pieselor
cantitatea şi calitatea lubrifiantului
timpul de funcţionare
Cercetările privind uzura se întreprind în următoare scopuri;
determinarea celor mai economice regimuri de funcţionare a maşinilor sau a organelor de maşini
mărirea rezistenţei la uzură a suprafeţelor aflate în mişcare
planificarea cât mai corectă a reparaţiilor
confecţionarea numărului ...

Alte referate despre: izotopi radioactivi, izotopii radioactivi, obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi

Asigurarea protectiei - radioactiv

e) Transportul surselor radioactive
Transportul surselor radioactive trebuie sa se desfasoare corect si in deplina siguranta, atat in cadrul unitatii cat si in afara ei. Pentru evitarea oricarei situatii neplacute, sursele se transporta numai ambalate corespunzator in containere special construite si cu mijloace adecvate. Recipientii de transport trebuie sa prezinte siguranta in timpul transportului pentru ca sursele radioactive sa nu isi schimbe pozitia in recipient, sa nu se deterioreze : spargeri de fiole continand gaze, solutii sau pulberi radioactive, varsarea continutului lor etc. sau sa se piarda. Acestia trebuie sa fie bine etansati si prevazuti cu posibilitati de retinere a substantelor radioactive, pentru a nu exista posibilitatea unei contaminari a suprafetei exterioare si pentru a limita contaminarea radioactiva in cazul unui accident – materiale absorbante ( hartie de filtru, vata, kiselgur etc.).
In cazul transportului in cadrul unitatii se recomanda ca sursele ...

Alte referate despre: protectia radioactiva, protectie radioactiva, asigurarea protectiei muncii

Uraniul, radioactivitatea si mediul inconjurator

O haldă de steril neprotejată reprezintă o sursă importantă de radon. De asemenea precipitaţiile care spală halda reprezintă o sursă de contaminare a apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice cu radioizotopi şi alte substanţe toxice (arsen şi metale grele). Astfel, haldele de steril situate în vecinătatea zonelor locuite reprezintă un risc pentru populaţie.

Alte referate despre: uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator, uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator referat, poluarea radioactiva a mediului inconjurator

Utilizarile izotopilor

În agricultură, izotopii îşi găsesc aplicaţii în tratarea seminţelor, în studierea solului. In natura, numai 21 de elemente apar ca elemente unitare (monoizotopice), restul se prezinta ca amestecuri de izotopi. În păturile superioare ale atmosferei, datorită razelor cosmice se formează izotopul 14C. Plantele prin asimilarea dioxidului de carbon (CO2) în procesul de fotosinteză fixează toţi cei trei izotopi ai carbonului natural.

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, utilizarile izotopului, importanta si utilizarile izotopilor
Referate afisate : 16
Medie note: 7.90 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles