Rauri si fluvii in europa

Regimul termic si de inghet al raurilor

Pe raurile din zona temperata si zona rece se remarca variatii termice lunare si diurne.Raurile din zonele calde prezinta variatii mici de temperatura de la un sector la altul, precum si de la un sezon climatic la altul.Datorita scaderii continue a temperaturii si cresterii densitatii sloiurilor de gheata, care incep sa se sudeze intre ele - se formeaza podul de gheata. Aceste procese sunt specifice cursurilor de apa din zonele temperatasi rece.

Paraiele, raurile si fluviile, datorita actiunii de dizolvare exercitate, precum si prin debitul solid pe care il tranziteaza, contin in general o anumita cantitate de saruri minerale dizolvate. Gradul de mineralizatie este influentat de sursele de alimentare (raurile alimentate din ape subterane au in general o mineralizatie mai ridicata decat cele cu alimentare pluvio-nivala

Nivel: Liceu
Dimensiune: 21kb
Downloads: 0
Materia: Geografie

Grupa Raurilor Nordice

SISTEMUL VIŞEU
Bazinul hidrografic este străjuit in est si sud de Munţii Maramuresului si Munţii Rodnei. Intre cele doua masive se întinde de la vest la est culoarul tectonic Vişeu – Bistriţa, ce se îngustează rapid spre obarsiile râului. Cursul superior este dezvoltat simetric din ambele parti, iar in aval de Moisei devine asimetric.

Viseul izvoraste din sud-estul Munţilor Maramures de sub vârful Cornu Nedeii, de la 1693 m altitudine, in apropiere de pasul Pristop, curge pe direcţia est-vest, apoi isi schimba cursul spre nord-vest. Suprafaţa bazinului este de 1606 km2 , cu o lungime de 80 km. Regiunile de munte ocupa 67% din suprafaţa bazinului. In aria lor reţeaua râurilor este deasa 0,7-1 km /km2, panta medie a reliefului este ridicata 293-360 m/km, iar energia reliefului dictata de altitudinile culmilor si fundul văilor, atinge 300-400 m in depresiune si peste 1000m in munţi.

Alte referate despre: grupa raurilor nordice, grupa raurilor dobrogene, grupa raurilor de vest

Sisteme de rauri

Structura bazinelor hidrografice diferă de la o zona la alta, datorita acţiunii combinate a mai multor factori. Dintre aceştia se număra clima, duritatea rocilor de la suprafaţa, inclinaţie solului si factori legaţi de evoluţia geografica a regiunii ( cutremure si perioadele de formare a munţilor).

Exista douăsprezece tipuri de reţele hidrografice, trei dintre ele fiind mai des întâlnite – radiare, in gratii si dendritice. Cel mai simplu tip de reţea hidrografica se aseamănă cu coroana unui copac si a fost numit detritic. Reţelele hidrografice de tip dendritic se formează atunci când râurile traversează o regiune in care rocile, de obicei argile, sunt de acelaşi tip.

Cel de-al doilea tip de reţea, numit reţea in gratii, ia naştere in zonele cu pante abrupte. Acestea sunt caracteristice in special regiunilor cu şiruri de dealuri formate din roci tari si separate de vai largi in care straturile de roci moi ajung la suprafaţa.
...

Alte referate despre: sisteme de operare, sisteme de automatizare, sisteme de reglare automata

Raurile ce sculpteaza uscatul

In anii cu ploi abundente, apele sale depasesc maluril aluvionare, provocand inundatii catastrofale. In 1887 cand s-a revarsat in apropiere de orasul Zhengzhou, au murit mai mult de un milion de oameni, inecati sau rapusi de foamete ori de molimele iscate. In alti ani, lipsa ploilor a dus la foamete di cauza secetei. Nu este deci de mirare ca acest fluviu este supranumit “mahnirea Chinei”.

Viteza de curgere nu este unicul factor prin care un fluviu isi sculpteaz valea. Apele strabat diverse tipuri de formatiuni – unele dure, ca granitul si altele moi precum argila. Duritatea rocilor influenteaza forma vaii; cele dure dau nastere unei vai inguste cu pereti abrubti, iar cele moi creeaza o forma rotunjita.

Daca valea este traversata de o banda de roca dura, apa fluviului va eroda mai rapid rocile moi de deasupra si de sub acestea. Albia va deveni inegala si vor aparea mici cataracte si vartejuri. La cascadele Niagara si Victoria, forta uriasa a apei ce se pravaleste ...

Alte referate despre: raurile ce sculpteaza uscatul, raurile care sculpteaza uscatul, apele uscatului raurile

Raurile interioare

JIUL - se formeaza din Jiul de Est care izvoraste muntii Parang si Jiul de Vest care izvoraste din muntii Retezat Godeanu, acestia se unesc in depresiunea Petrosani. Unitatile pe care le traverseaza sunt Carpatii Meridionali, Subcarpatii Getici, orasul Targu Jiu, trece prin Podisul Getic, Filias, Campia Romana si Craiova.

Alte referate despre: raurile interioare, raurile interioare ale romaniei, rauri interioare

Raurile

Torentelor subsecvente li se alatura cursuri de apa numite torente
consecvente secundare. Acestea se scurg pe pantele cu înclinatie mica
- în general culmi alcatuite din roci dure - si se unesc cu torentele
subsecvente. Alte torente de lungime mica curg în directie opusa
torentelor consecvente secundare, spre baza coastelor abrupte,
unindu-se cu torentele subsecvente. Aceste torente sunt denumite
obsecvente.

Alte referate despre: rauri, raurile, importanta raurilor si lacurilor in activitatea omului

Fluviul Rin

Fluviul Rin
Marcarea se face prin existenta unor table kilometrice pe maluri care la randul lor sunt intercalate cu niste tablite cu o cruce neagra ce semnifica fiecare 500 de metri ai cursului apei. Rinul are la origine mai multe izvoare, de fapt el se formeaza din confluenta „Rinului anterior” si a „Rinului posterior”. Cursul Rinului este fragmentat, impartit in in mai multe regiuni. Astfel in prim afaza intalnim „regiunea izvoarelor”, dupa care fluviul trece prin „regiunea alpina”.

Alte referate despre: fluviul rin, fluviul rin referat, flora si fauna fluviului rin

Europa in expansiune

Diaz s-a gandit ca a ocolit pesemne extremitatea sudica a Africii.Ca sa se convinga de acest lucru,a cotit spre nord.Dupa 2-3 zile au aparut in zare niste munti, iar apoi un tarm inalt acoperit cu iarba verde,care se intindea de la apus spre rasarit (3 februarie 1488).

Alte referate despre: europa in expansiune, expansiunea mongola in europa, expansiune mongola in europa

Europa Centrala

Face parte din Europa centrala,prezentand tarm la Marea Baltica.Este limitata est-vest aproximativ de fluviile Oderul(vest) si Vistula(est).

Vecini:-nord-Federatia Rusa si Lituania
-est-Belarus si Ucraina
-sud-Cehia si Slovacia
-vest-Germania

Alte referate despre: europa centrala, europa centrala referat, referat europa centrala

Europa si statele ei

Europa si statele ei:Franta este a treia tara ca marime din Europa.Franta are o bogata traditie si o istorie zbuciomata.Franta este o tara muntoasa care contine si foarte multe rauri.In Franta traiesc multi fermieri.Relieful permite cultivarii sa fie bogata in fiecare an.
PParis.

Paris este centrul artei. Cateva monumente sunt:muzeul Louvre,Turnul Eiffel,Catredala Notre dame.Germania este o tara mare situata in centrul Europei,marginita de 9 tari.

Alte referate despre: europa si statele ei, carbunii fosili din europa si statele csi, europa un stat dezvoltat

Hidrografia in Europa

Lungimea continentului de la est către vest este de 5600km iar de la nord către sud în linie dreapta de 3900km. Are o suprafaţă de 10.000.000km pătraţi şi o populaţie de 700.000.000 de locuitori.
Un alt continent care am descris în această lucrare este America de Nord.
Ea are o suprafaţă de 19,4 mil. km şi o populaţie de peste 289 mil. locuitori

Alte referate despre: referat reteaua hidrografica din europa, bazin hidrografic din europa, reteaua hidrografica din europa

Satelitul Europa

Europa şi Io sunt oarecum similare în compoziţie cu Pământul şi vecinii săi, fiind compuse în principal din roci silicate. Spre deosebire de Io, Europa are la suprafaţă un strat subţire de gheaţă. Date recente furnizate de staţia Galileo indică că Europa are o structură internă stratificată ce este posibil să conţină şi un mic miez metalic.

Alte referate despre: satelit europa, satelitul europa, imagini satelit europa

Reprezentantii renasterii in Europa

Reprezentantii renasterii in Europa
Italia: -Francesco Petrarca „Cantonierul” -Dante Alighieri „Divina Comedie” -Ludovico Ariosto „Orlando furioso” -Turquato Tasso „Ierusalimul eliberat” -Giovanni Boccaccio „Decameronul”

Alte referate despre: reprezentanti ai renasterii in europa si in tarile romane, reprezentantii renasterii, monumente reprezentative arta religioasa europa

Europa: lectia de geopolitica a secolului XX

Europa propune un model preponderent social. Protectia, echitatea, rolul social al statului sunt elementele sale. E un model care incearca sa pastreze distante mici intre extreme, un model cu ptini saraci, in care mare parte din profitul companiilor merge spre stat si politicile sale sociale. Franta, de pilda, propune un sistem centralizat, cu firme de stat sau ajutate de stat, cu evidenta preponderenta a socialului asupra economicului. In SUA, diferenta intre bogati si saraci este in crestere, statul are functii minine sociale.

Alte referate despre: europa de sud est in secolele xvii-xviii, europa in a2a jumatate a secolului 20, europa de sud-est in secolele xvii-xviii

Europa feudala

Europa feudala a dus mult timp lipsa de resurse naturale utilizabile, iar reteaua rudimentara de comunicatii abia putea lega localitatile mici si imprastiate. Comertul era slab dezvoltat, iar
majoritatea comunitatilor erau autarhice; atat alimentele cat si uneltele si le confectionau
singuri.

Alte referate despre: europa feudala, despre europa feudala, agricultura din europa feudala

Primele aparitii ale ciumei in Europa

"Las pergament sa se continue aceasta scriere daca din întâmplare
vreun om va supravietui si daca vreunul din rasa lui Adam scapa de
aceasta ciuma si continua munca pe care am început-o". Însemnarea
apartine calugarului John Clyn, din Islanda, si a fost facuta în anii
marii ciume. In octombrie 1347, nave comerciale genoveze, venite de la
Caffa, Marea Neagra, intrau în rada portului Messina, din Sicilia. La
bord se aflau morti si muribunzi, cu niste umflaturi ciudate. Pe vase,
pe lânga oameni, mai erau si sobolani, ca de altfel pe orice vas.

Alte referate despre: primul aparat foto, primul aparat de fotografiat, primul aparat auditiv
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK