Raurile interioare

Raurile interioare

Afluienti ai Dunarii: Tisa - izvoreste din Ukraina, formeaza granita de 62 km. Afluientii Tisei sunt Viseu si Iza, care izvoresc din muntii Rodnei, strabat depresiunea Maramures, pe raul Iza se afla orasul Sighetul Marmatiei. TUR- izvoreste din muntii Oas, strabate depresiunea Oas, iar ca orase (Negresti si Oas)

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 4782
Materia: Geografie

Amenajarea cursurilor de apa

FORMAREA VAILOR SI A CURSURILOR DE APA:
Forma in plan, profilul in lung si profilele transversale constituie principalele caracteristici ale cursurilor de apa. Modificarile profilului transversal se produc in zonele de separatie dintre straturile de roci tari si cele de roci slabe. Clima uscata faciliteaza formarea de maluri abrupte (terase, canioane). Faliile dau malurilor diferite inclinari, atat pe un versant cat si pe celalalt. Profilul in lung dintre izvor si varsare prezinta pante din ce in ce mai mici spre aval, ori este impartit in trepte, datorita constructiei terenului, ridicarii unui baraj transversal, scufundarii unei portiuni a vaii sau datorita duritatii foarte mari a rocilor. Traseul rectiliniu al unei vai indica o panta mare sau o scurgere peste o roca putin rezistenta. Ondulatiile iau nastere cand cursul de apa strapunge succesiv orici slabe si tari. In acest caz. Eroziunea in adancime este mult mai putin intensa decat eroziunea laterala. Fenomenul se observa foarte bine ...

Alte referate despre: amenajarea cursurilor de apa, lucrari hidrotehnice pentru amenajarea cursurilor de apa, amenajarea cursurilor de apa in judetul mehedinti

Viata in apele poluate ale Romaniei

Flora şi fauna de ape limpede şi bogată în oxigen împreună cu peştii şi-n special păstrăvii — daca e vorba de regiunea muntoasă — dispar completamente din apele astfel murdarite. O asociaţie biologică particulară, aceea a organismelor zise ,,saprobii", înlocuişte treptat vechea biocenoză de apă curată şi sfârşeşte prin a rămânc stăpâna absolută.

Alte referate despre: viata in apele poluate ale moldovei, viata si apele poluate ale moldovei, ape poluate

Raurile ce sculpteaza uscatul

Cel mai lung fluviu din lume este Nilul, care străbate 6695 km din munţii Africii Centrale până la vărsarea în Marea Mediterană. Cel mai scurt este râul D di Oregon care curge doar pe 37 m, din lacul Deviles Până la Oceanul Pacific.

Indiferent de lungimea lor, toate cursurile de apa urmează acelaşi ciclu de viaţă.Ploaia sau ninsoarea care cad pe pământ sunt atrase de forţa gravitaţională până la cel mai jos punct, de obicei un lac sau o mare. În curgerea ei, apa erodează rocile şi transporta sedimentele către vale. Râurile şi fluvile macină neîncetat munţii planetei.

In cursul superior, curgerea este rapida,erodand solul strabatut. Acest process de erodare se produce in trei moduri. Cand raul sau fluvial curge cu putere, poate in timpul unei revarsari, apa transporta pietre si stanci mari, ce se rostogolesc de-a lungul albiei, formand “incarcatura de fund”.

Fragment de lut, aluviuni si mal ...

Alte referate despre: raurile ce sculpteaza uscatul, raurile care sculpteaza uscatul, apele uscatului raurile

Lacurile antropice-artificiale din Romania

De asemenea,lacurile de acumulare sunt alimentate,aproape in intregime,in perioadele secetoase,de cursurile multor rauri ale caror rauri sunt folosite in irigatii,in consumurile agricole si industriale,precum si in consumurile orasenesti.
Lacurile antropice au o suprafata totala de 1150 km2 care reprezinta 1/3 din suprafata totala a lacurilor.

Desi scopul lor initial a fost cel economic,in timp lacurile au devenit turistice datorita valorii peisagistice si accesului relativ facil.
Lacuri antropice de interes hidroenergetic,dar care sporesc,totodata,atractivitatea muntilor si constituie destinatii certe pentru turism :Vidraru pe Arges,Vidra pe Lotru,cele de pe Valea Cernei si Bistritei gorjene,Poiana Marului(pe Bistrita Marului),Negovanu pe Valea Sadului,Sebes pe valea Sebesului,Gura Apei pe Raul Mare.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui(Lacul Bicaz)este cel mai mare lac de acumulare antropic de pe raurile interioare,s-a format in anul 1960 ...

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Dobrogea

Cea mai mare parte a Dobrogei are un climat de ariditate, cu temperaturi medii mari (10o-11oC), temperaturi ridicate vara (22o-23oC), precipitatii reduse (in jurul valorii de 400mm/an), zile tropicale si secete frecvente; bate frecvent Crivatul, geros iarna si uscat vara. Spre litoral exista un climat cu influente pontice, mai moderat termic, brize diurne si insolatie puternica. Influenta cresterii altitudinii este relativ redusa. La altitudini de peste 300m (in nordul Dobrogei) exista un climat de dealuri joase, cu o temperatura medie mai scazuta (9o-10oC) si precipitatii mai bogate (500-600mm/anual).

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Grupa Raurilor Nordice

Principalii afluenţi sunt :Baicu, Ieud, Slatioara, Mara. In bazinul Izei in afara utilizării de către centrele Ocna Sugatag si Sighetu Marmaţiei nu s-au făcut amenajări hidrotehnice deosebite. Localitatile sunt alimentate din puţuri si captări locale de apa, exceptând aria salifera.

SAPANTA
Râul se dezvolta in deosebi in partea nordica a masivului Gutai. Izvoraste din partea nordica a grupului vulcanic al Rotunzilor de la 1241m altitudine. Suprafaţa bazinului este de 135 km2, iar lungimea de 20 km. In zona de vărsare panta este de 20m / km, iar in zona de izvoare este de 80-90 m / km. Formează un con de dejecţie, încadrat in piemontul pliocenic. Primeşte trei afluenţi mai importanţi : Runcul, Sapanta , Belmezeul si Hotaru. Unul dintre braţele Sapantei este folosit ca aducţiune pentru moara comunala.

Alte referate despre: grupa raurilor nordice, grupa raurilor dobrogene, grupa raurilor de vest

Regimul termic si de inghet al raurilor

In profil longitudinal - temperatura apelor poate avea variatii semnificative intre zona de izvor si zona de varsare, aceasta variatie este mai accentuata in cazul cursurilor de apa a caror directie de curgere este dezvoltata predominant N - S si mai redusa in cazul cursurilor de apa ce curg pe directia paralelelor.

Alte referate despre: cum poate influenta omul regimul termic al unor plante si animale, influenta omului asupra regimului termic al unor plante si animale, influenta omului asupra regimului termic al plantelor si animalelor

Sisteme de rauri

EVOLUTIA UNUI SISTEM HIDROGRAFIC
Pentru ca un sistem hidrografic sa evolueze, ploaia are nevoie de o suprafaţa pe care sa cada si de o panta pentru a curge. Acest fenomen se produce când suprafeţele noi de pamant sau cele in schimbare sunt expuse ploilor. De exemplu, când se formează un vulcan ca urmare a unei succesiuni de erupţii violente, sau când la ciocnirea a doua placi terestre, ia naştere prin încreţire un lanţ muntos. De indata ce o suprafaţa de pamant e expusa aerului, forţele naturii încep sa o modeleze.

Alte referate despre: sisteme de operare, sisteme de automatizare, sisteme de reglare automata

Raurile

Exista 12 tipuri de retele hidrografice, trei dintre ele fiind mai des
întâlnite- radiare, în gratii si dentritice. Cel mai simplu tip de
retea hidrografica se aseamana cu coroana unui copac si a fost numit
detritic, pornind de la cuvântul grec pentru copac. Retelele
hidrografice de tip dentritic se formeaza atunci când râurile
tranverseaza o regiune în care rocile, de obicei argile, sunt de
acelasi tip, iar miscarile terestre nu au adus reliefului modificari(
cum ar fi fisuri ale rocilor) care sa influenteze semnificativ
directia de curgere a râurilor.

Alte referate despre: rauri, raurile, importanta raurilor si lacurilor in activitatea omului

Apa si importanta ei

Distingem si un circuit apa-om-apa care se refera la interventia activitatii omului în circuitul natural.În natura nu exista apa pura; date fiind interactiunile cu mediul ea contine gaze, substante minerale si organice dizolvate în suspensie. Chiar apa de ploaie, care ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala (devenita astfel printr-o distilare naturala) poate prezenta dizolvate anumite impuritati de tipul: CO2, NH3 sau chiar H2S, SO2- ca urmare a contactului prelungit cu aerul.În regiunile tropicale, apa de ploaie are o putere de dizolvare foarte mare.

Alte referate despre: apa si importanta ei, apa si importanta ei in viata omului, referat despre apa si importanta ei

Lumea acvatica

Hipopotamul traieste in Africa, in rauri si lacuri. Sta in apa in perioada calda a zilei si noaptea iese sa se hraneasca. Cu toate ca mananca doar iarba, alte plante si fructe, hupopotamii au dinti lungi si ascutiti pe care ii folosesc sa se apere.

Alte referate despre: lumea acvatica, despre lumea acvatica, in lumea acvatica

Instalatii interioare de canalizare

Dupa utilizare, apele uzate menajere sunt evacuate din obiectele sanitare 1 (fig.3.17 ) prin sifoanele 2 ale acestora, in conductele orizontale 3 de legatura la coloanele 4 (conducte verticale) si de aici, prin conductele orizontale 5 (colectoare), in caminul exterior 6 de record la canalizarea exterioara.

Alte referate despre: instalatii interioare de canalizare, instalati interioare de canalizare, referat instalatii interioare de canalizare

Planetele interioare

Desi urmarita înca din Antichitate, planeta a fost survolata abia în sec. XX, prin sonda Mariner 10 (care a trecut pe lânga Mercur în 1974 si 1975).
Mercur este o planeta mica, metalica (densitate 5,4 g/cm3), având în compozitie circa 54% fier (spre comparatie, Pamântul detine doar 31 % fier).

Fiind o planeta predominant metalica, culoarea ei închisa face ca doar 10 % din radiatia solara primita sa fie reflectata înapoi în spatiu, desi Mercur primeste de 10 ori mai multa radiatie solara comparativ cu Luna. Apropierea de Soare si albedoul redus determina o încalzire puternica a fetei însorite (cu temperaturi de pâna la +4300C). Pe fata umbrita a planetei temperaturile scad sub -1000C.

Mercur se afla la 57 mil. km de Soare si înconjoara astrul în
87 zile terestre. Perioada de rotatie este de 58 zile, ceea ce
înseamna 2/3 din perioada de revolutie. Acest raport este în
rezonanta cu revolutia. Excentricitate mare (0,2), oblicitate
0 gr.
Nu are ...

Alte referate despre: planete interioare, planetele interioare, care sunt planetele interioare

Regulament de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Art. 37 - (1) La judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel functioneaza personal auxiliar de specialitate si personal incadrat in departamentul economico-financiar si administrativ.(2) Toate instantele au cate o grefa, o registratura, o arhiva, o biblioteca si un birou de informare si relatii publice.(3) Curtile de apel si tribunalele au si cate un departament economico-financiar si administrativ, condus de un manager economic.(4) Compartimentul personal functioneaza in cadrul departamentului economico-financiar si administrativ.

Alte referate despre: regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti, regulament de ordine interioara a instantelor judecatoresti, ordinea interioara a instantelor judecatoresti

Fiind baiet paduri cutreieram

Vraja codrului il facea sa descopere,cu uimire,fiorul vie-
tii ce anina totul:flori albastre care tremur ude in vazduhul tamaiet,izvoarele care trec peste pietre,coboara si suspina in flori,mii de fluturi mici albastri,mii de roiuri
de albine ce curg in rauri sclipitoare.

Alteori se culca langa izvor,punandu-si bratul drept sub cap si asculta susurul lin al izvorului.Atunci,un freamat lin trecea din ram in ram si un miros venea adormitor,luna-i batea drept in fata si-un rai de basme ii trecea prin fata ochilor.

Alte referate despre: fiind baiet paduri cutreieram, fiind baiet paduri cutreieram comentariu, opera lirica fiind baiet paduri cutreieram

Emotie de toamna - comentariu

Titlul poeziei este o metafora, prin care eul liric isi exprima teama profunda pentru o iubire pe cale de a se sfarsi, starea de amaraciune provocata de o dragoste aflata in pragul destramarii. Altfel spus, metafora titlului este formata din cuvantul sugestiv pentru trairea interioara a eului liric, ,,emotie” si cuvantul ,,toamna”, care nu se refera la anotimp, ci la starea de deprimare a eului liric, provocata de o iubire care a trecut odata cu scurgerea timpului.

Alte referate despre: emotie de toamna comentariu, emotie de toamna, emotie de toamna argumentare

Circuit prin Fagaras

Muzeul de etnografie-Casa Norocea.Dumitru Norocea pictor, restaurator, in perioada 1914-1924 a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domnesti. El a descoperit pe peretele de nord al naosului inscriptia cu anul mortii lui Basarab I. la Campulung la leat 6860 adica 1352. el a introdus in tara tehnica mozaicului. Inre anii 1922-1923 si-a construit o casa, care din anul 1969 gazduieste expozitia de etnografie si arta populara a Muzeului Curtea de Arges cu peste 12.000 piese muzeistice.

Alte referate despre: circuitul oxigenului in natura, circuite electrice, circuite integrate
Referate afisate : 18
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles