Raurile interioare din romania

Raurile interioare

MURESUL – izvoreste din Carpatii Orientali (Vrajmasul Mare), desparte muntii Calimani de Gurghiu, formand defileul Toplita, trece prin depresiunea Giurgeu, intra in Depresiunea Colinara a Transilvaniei. Orasele strabatute: Reghin, Targu Mures, Ogna Mures, Alba Iulia. Desparte Apusenii de Carpatii Meridionali si Poiana Rusca, mai strabate orasul Deva. Trece prin Dealurile de Vest si Campia de Vest, ca oras Arad.

Afluienti – Tarnava – Blaj – Tarnava mica si Tarnava mare – tarnava mica strabate orasul Tarneveni, iar tarnava mare strabate orasele Sighisoara si Medias.
Ampoi, Aries, care izvoresc din muntii Apuseni
Sebes, ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 4777
Materia: Geografie

Amenajarea cursurilor de apa

Vaile cu versanti inclinati si in general largi, se intalnesc intre doua lanturi de munti, constituind “vaile principale longitudinale”. Cele mai inguste, cu pereti abrupti si perpendiculari, care strapung lanturile muntoase, constituie “vaile transversale”. Vaile confluente, situate de ambele parti ale unei asemenea vai secundare, pot avea, fie directia pe versantul principal, fie o directie contrara.
Degradarile la suprafata se produc prin alunecarea rocilor dislocate in prealabil, datorita gravitatiei sau actiunii apelor de suprafata sau subterane.

Alte referate despre: amenajarea cursurilor de apa, lucrari hidrotehnice pentru amenajarea cursurilor de apa, amenajarea cursurilor de apa in judetul mehedinti

Viata in apele poluate ale Romaniei

Dacă aportul de substanţe organice ar înceta sau s-ar micşora, apa Prahovei s-ar curăţi, s-ar asana de la sine (autoepuraţie). Altfel rolul de epuratori îl iau aceste fiinţe polisaprobii, care atacă molecula complexă a substantelor organice, o sfărâmă, o mineralizează. Bactriaceele ca Beggiatoa alba, S. natans prin metabolismul lor transformă substanţele ofganice dizolvate cu molecula foarte complexă în materii mai simple.

Alte referate despre: viata in apele poluate ale moldovei, viata si apele poluate ale moldovei, ape poluate

Raurile ce sculpteaza uscatul

Daca insa fluvial se varsa intr-o mare cu maree sau curenti slabi precum Nilul in Mediterana si Mississippi in Golful Mexic, aluviunile sunt depuse la tarm si formeaza maluri de mal si nisip. Acestea devin in timp delte – vaste retele de canale serpuind printre bancuri de nisip si lut.

Alte referate despre: raurile ce sculpteaza uscatul, raurile care sculpteaza uscatul, apele uscatului raurile

Lacurile antropice-artificiale din Romania

Lacurile antropice se ridica la un numar total de peste 1270,insumand un volum total de retentie de 5.4 mld mc/an de apa si avand ca principale obiective:productia de energie electrica si satisfacerea unor folosinte complexe.Odata cu amenajarile lacurilor de acumulare,au fost regularizate raurile pe o lungime de peste 6600 km,au fost efectuate indiguiri in lungime de peste 8600 km si un volum important de amenajari pentru irigatii,precum si de constructii de hidrocentrale.

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Dobrogea

In mod similar se ajunge pe litoral la 10-20 zile tropicale, fata de 30-40 zile spre Campia Romana. O particularitate climatica a Dobrogei este ca zona litorala (alaturi de Delta Dunarii) este cea mai secetoasa regiune din tara, cu precipitatii mai mici de 400mm/anual in interiorul podisului.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Grupa Raurilor Nordice

SISTEMUL VIŞEU
Bazinul hidrografic este străjuit in est si sud de Munţii Maramuresului si Munţii Rodnei. Intre cele doua masive se întinde de la vest la est culoarul tectonic Vişeu – Bistriţa, ce se îngustează rapid spre obarsiile râului. Cursul superior este dezvoltat simetric din ambele parti, iar in aval de Moisei devine asimetric.

Viseul izvoraste din sud-estul Munţilor Maramures de sub vârful Cornu Nedeii, de la 1693 m altitudine, in apropiere de pasul Pristop, curge pe direcţia est-vest, apoi isi schimba cursul spre nord-vest. Suprafaţa bazinului este de 1606 km2 , cu o lungime de 80 km. Regiunile de munte ocupa 67% din suprafaţa bazinului. In aria lor reţeaua râurilor este deasa 0,7-1 km /km2, panta medie a reliefului este ridicata 293-360 m/km, iar energia reliefului dictata de altitudinile culmilor si fundul văilor, atinge 300-400 m in depresiune si peste 1000m in munţi.

Alte referate despre: grupa raurilor nordice, grupa raurilor dobrogene, grupa raurilor de vest

Apele Interioare

d) apele porturilor si ale radelor, pina la limita interioara a marii teritoriale;
e) fluviile (estuarele) si locurile care servesc drept cale de acces intr-un port maritim.

Alte referate despre: biomuul apelor interioare, apele interioare ale romaniei, apele interioare teritoriul acvatic

Sisteme de rauri

Unul dintre principalii agenţi de eroziune din regiunile ploioase ia apa de ploaie, care formează torente ce curg in zonele aflate in panta. Torentele erodează rocile moi, cum ar fi argila, dând naştere unor vai largi. In rocile dure, ce formează culmi si dealuri rezistente la acţiunea apelor, ele sapa vai înguste. Aceste vai înguste sunt deseori numite chei.

Alte referate despre: sisteme de operare, sisteme de automatizare, sisteme de reglare automata

Rauri din Africa

Numeroasele praguri si cascade, asociate cu debitul mare conferă un potenţial hidroenergetic ridicat, evaluat la 100 mil. KW(13% din potenţialul mondial si 50% din cel al Africii).

Alte referate despre: rauri din africa, raurile din africa, rauri in africa

Raurile

Un alt factor de influenta e tipul de roca. Torentele se formeaza în
principal în zonele cu roci impermeabile- roci prin care apa se scurge
cu greutate. Din contrra, retelele cu textura rarefiata apar în
regiuni în care calcarul, o roca permeabila, predomina în straturile
de la suprafata. În regiunile calcaroase apele ploilor se infiltreza
în pamânt prin numeroase fisuri(crapaturi) si cavitati din roci,
numite puturi de scurgere. Ca urmare a acestui fenomen, solul ramâne
uscat, în timp ce apa îsi începe calatoria prin fisurile, pasajele si
pesterile subterane.

Alte referate despre: rauri, raurile, importanta raurilor si lacurilor in activitatea omului

Monitorizarea calitatii apei potabile

Fiecare tip de sursa prezinta caracteristici propi fizico-chimice si biologice, variind de la o regiune la alta in functie de compozitia mineralogica a zonelor strabatute, de timpul de contact, de temperatura si de conditii climaterice, etc. ,cu efect direct asupra alegerii tehnologiei de tratare adecvate.Apa de rau este caracteristica in general, printr-o mineralizare mai scazuta, suma sarurilor minerale dizolvate fiind sub 400 mg/l, si sub formata din bicarbonati, cloruri si sulfati de sodiu, potasiu si magneziu.

Alte referate despre: controlul si monitorizarea calitatii apei potabile, monitorizarea calitatii apei potabile, monitorizarea calitati apei potabile

Apa si importanta ei

Specialistii au calculat ca în peninsula Indochina, apa de ploaie ce cade pe un hectar, pe parcursul unui an, contine 8 kg HNO3. În Brazilia, 50g apa la m3 de ceata contine 15-18 mg H2CO3 si 19 mg HNO3. Este o apa acida ce ataca rocile.Cea mai variata compozitie dintre toate apele naturale o au apele subterane. Ele contin cantitati mari de substante solide sau gazoase. Ajunse la suprafata, aceste ape, formeaza izvoare de ape minerale.Se spune ca, atunci când evreii însetati au traversat desertul Sinai, Moise a lovit cu toiagul sau o stânca si apa a tâsnit.

Alte referate despre: apa si importanta ei, apa si importanta ei in viata omului, referat despre apa si importanta ei

Lumea acvatica

Balenele traiesc in apa permanent. Unele balene au structuri cu aspect de sita cu care flirteaza din apa mici crustacee numite krill. In fiecare an, balenele cenusii fac calatorii impresionante numite migratii. Ele pornesc din apele arctice unde se hranesc, spre ape mai calde din apropierea coastei Mexicului unde isi nasc puii. Dupa cateva luni,se intorc in locurile de unde au venit. Aceasta calatorie incredibila de 20.000 kilometri este efectuata de balene in trei luni. Delfinii sunt binecunoscuti pentru viteza lor si pentru sariturile lor acrobatice pe care le fac deasupra apei. Uneori sute de delfini se aduna in grupuri si inoata impreuna. Ei pot „vorbi” printr-un limbaj alcatuit din fluieraturi si pocnituri.

Alte referate despre: lumea acvatica, despre lumea acvatica, in lumea acvatica

Instalatii interioare de canalizare

- In conductele orizontale de legatura de la obiectele sanitare la coloana, apa curge gravitational, fie cu nivel liber, fie la sectiunea plina a conductei, in functie de gradul de utilizare a obiectului sanitar. Pentru aceasta, conductele de legatura trebuie sa aiba un anumit diametru corespondent debitului de apa evacuate si sa fie montate cu o anumita inclinare fata de orizontala, numita panta de curgere.

Alte referate despre: instalatii interioare de canalizare, instalati interioare de canalizare, referat instalatii interioare de canalizare

Apele interioare si zonele umede

Apele curgatoare sint reprezentate de izvoare, piraie, riuri si fluviul Dunarea. Factorul predominant il constituie curentul apei, care determina principalele caracteristici fizico-chimice si adaptarile organismelor care traiesc in ele.In ape se constituie 2 tipuri de asociatii de organisme (biocenoze: pelagice -- organismele care isi desfasoara toata viata sau o parte a sa in masa apei -- si cele bentonice -- organisme care traiesc in/pe substrat sau pe vegetatia care creste pe fundul cuvetei (Pl. 12).

Alte referate despre: epurarea apei prin zone umede referat, fara zone umede nu exista ape, zone umede ape curate referat

Fiind baiet paduri cutreieram

Vraja codrului il facea sa descopere,cu uimire,fiorul vie-
tii ce anina totul:flori albastre care tremur ude in vazduhul tamaiet,izvoarele care trec peste pietre,coboara si suspina in flori,mii de fluturi mici albastri,mii de roiuri
de albine ce curg in rauri sclipitoare.

Alteori se culca langa izvor,punandu-si bratul drept sub cap si asculta susurul lin al izvorului.Atunci,un freamat lin trecea din ram in ram si un miros venea adormitor,luna-i batea drept in fata si-un rai de basme ii trecea prin fata ochilor.

Alte referate despre: fiind baiet paduri cutreieram, fiind baiet paduri cutreieram comentariu, opera lirica fiind baiet paduri cutreieram

Emotie de toamna - comentariu

Fiindu-i teama de suferinta iminenta, poetul implora, printr-un imperativ - ,,acopera-mi inima cu ceva” -, sa-i fie protejata inima, cel putin cu iluzia iubirii, semnificata prin metaforele ,,umbra unui copac”, poetul preferand ocrotirea iubitei - ,,sau mai bine cu umbra ta”. Eul liric, care-l simbolizeaza pe indragostit, exprima un acut sentiment de teama, izvorat fie din cauza ca nu-si va mai vedea iubita

Alte referate despre: emotie de toamna comentariu, emotie de toamna, emotie de toamna argumentare
Referate afisate : 18
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK